Září 1938 - měli jsme se bránit?

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
641-660 z 5038
<< 30 31 32 33 34 35 36 >>
Po
ja_62 30.3.2009 12:50 - č. 5546
ja_62
ja_62 napsal v č. 5538:
"To mi určitě uvedeš kdy se českoslovenští velitelé armád (a případně i se zástupci hlavního velení) v září 1938 sešli ke společné poradě."
pohan napsal v č. 5544:
"Dočkáš se."
ja_62 napsal v č. 5543:
"Počkám si. "

pohan napsal v č. 5544:
"Prchalův názor se nezměnil."
ja_62 napsal v č. 5543:
"Takže - jakým způsobem je to relevantní k Prchalovu názoru na naše šance poté co bychom odmítli Mnichov? "
Ovšem ze samotného dokumentu, na který odkazuješ to zřejmě nevyplývá...
pohan napsal v č. 5544:
"Tam zazněla i ona věta: "Prezident-osvoboditel nás učil, že je lepší smrt než otroctví""
Jen tak sama od sebe, nebo ji tam někdo konkrétní pronesl?
pohan 29.3.2009 13:58 - č. 5544
ja_62 napsal v č. 5543:
"Takže - jakým způsobem je to relevantní k Prchalovu názoru na naše šance poté co bychom odmítli Mnichov? S příslušnými "vyhlídkami" na sovětskou pomoc a postoje sousedních zemí? Nebude to tak těžké, to zvládneš snad i ty. Jen se trochu snaž."
Prchalův názor se nezměnil. "Představoval nejrozhodnějšího odpůrce kapitulace, několikrát se marně pokoušel o zvrácení situace."
ja_62 napsal v č. 5543:
"pohan napsal v č. 5542: "Dnes už ne ale zjistím to." Počkám si."
Dočkáš se.
ja_62 napsal v č. 5543:
"Radan Lášek - JEDNOTKA URČENÍ SOS - díl první." pohan napsal v č. 5542: "O TGM to skutečně není" Což je důvod proč to nebude relevantní pramen k zjištění jeho názorů, o vysvětlení čehož jsem se zde pokoušel nejen já."
Poslední kapitola popisuje jednání prezidenta Beneše s výborem na obranu republiky. Tam zazněla i ona věta:
"Prezident-osvoboditel nás učil, že je lepší smrt než otroctví"
ja_62 27.3.2009 08:47 - č. 5543
ja_62
ja_62 napsal v č. 5532:
"to pohan: Taky bych tě poprosil, abys, pokud, navzdory zřejmým limitům tvých disposic, míníš v diskusi pokračovat, alespoň zřetelně označil citáty z příspěvků jiných jakožto citáty."
pohan napsal v č. 5534:
"Přetahoval jsem to z jiného tématu a zřejmě jsem Tě přecenil. Nemám tolik volného času pro diskusní fórum a nevím jak citovat z jiného tématu."
pohan citoval v č. 5527:
"pohan napsal v č. 928: "Mimochodem - ano." "
ja_62 napsal v č. 5539:
"Pokusem o tak jasnou lež mě ovšem podceňuješ."
pohan napsal v č. 5542:
"Ne, to není lež, nevím jak se cituje z jiného tématu, takže jsem nejprve odpověděl, pak vyjmul, vložil do Wordu, přeskočil na toto téma, vložil, a nakonec špatně formuloval oznamovací větu na původním tématu. "
ja_62 napsal v č. 5539:
"V případě tvých výroků jsi zjevně tento problém dokázal nějak překonat. "

pohan napsal v č. 5542:
"Všiml jsem si."
Takže - jakým způsobem je to relevantní k Prchalovu názoru na naše šance poté co bychom odmítli Mnichov? S příslušnými "vyhlídkami" na sovětskou pomoc a postoje sousedních zemí? Nebude to tak těžké, to zvládneš snad i ty. Jen se trochu snaž.
pohan napsal v č. 5542:
"Dnes už ne ale zjistím to."
Počkám si.

pohan napsal v č. 5527:
"(Prezident-osvoboditel nás učil, že je lepší smrt než otroctví)"
ja_62 napsal v č. 5531:
"To sis přečetl konkrétně v kterém jeho díle?"
pohan napsal v č. 5534:
"To nebylo jeho dílo - Radan Lášek - JEDNOTKA URČENÍ SOS - díl první."
pohan napsal v č. 5542:
"O TGM to skutečně není"
Což je důvod proč to nebude relevantní pramen k zjištění jeho názorů, o vysvětlení čehož jsem se zde pokoušel nejen já.
pohan 26.3.2009 23:31 - č. 5542
ja_62 napsal v č. 5539:
"pohan napsal v č. 5534: "Přetahoval jsem to z jiného tématu a zřejmě jsem Tě přecenil. Nemám tolik volného času pro diskusní fórum a nevím jak citovat z jiného tématu." Pokusem o tak jasnou lež mě ovšem podceňuješ. "
Ne, to není lež, nevím jak se cituje z jiného tématu, takže jsem nejprve odpověděl, pak vyjmul, vložil do Wordu, přeskočil na toto téma, vložil, a nakonec špatně formuloval oznamovací větu na původním tématu.
ja_62 napsal v č. 5539:
"A já už skoro myslel, že Encyklopedie českých hradišť."
Skoro, je v knihovně o regál níž.
ja_62 napsal v č. 5538:
"To mi určitě uvedeš kdy se českoslovenští velitelé armád (a případně i se zástupci hlavního velení) v září 1938 sešli ke společné poradě."
Dnes už ne ale zjistím to.
ja_62 napsal v č. 5538:
"Čistě mimochodem - všimni si, ke kterému dni se ta jeho vzpomínka vztahuje. "
Všiml jsem si.
ja_62 napsal v č. 5539:
"Důvod k tomu bych mě, pokud by šlo o dílo TGM nebo dílo o myšlenkách TGM, abych si ověřil, co jsi zase vyspekuloval - ale pokud to máš z díla převážně o jednotkách SOS, převzaté z kdovíkolikáté ruky, tak nevím proč."
O TGM to skutečně není, je to samozřejmě o jednotkách SOS, ale z větší části jsou tam sepsané vzpomínky a hlášení příslušníků. Obsažnější je pak Hraničářská kalvárie, ta popisuje i boje na Slovensku až do března 1939, i s oním útokem Maďarů u Slávikova, při kterém si "zabojovalo" naše lehké opevnění.
Slyšel jsem, že 1945 si "zabojovaly" i řopíky v západních Čechách, jen nevím, kde se o tom píše.
ja_62 26.3.2009 09:02 - č. 5541
ja_62 [téma č. 6 - přísp. č. 5404][téma č. 6 - přísp. č. 5406][téma č. 6 - přísp. č. 5408][téma č. 6 - přísp. č. 5414][téma č. 6 - přísp. č. 5416][téma č. 6 - přísp. č. 5424]

Tak jsem mezitím četbou vyloučil Ideály humanitní. Spíš bych se nyní klonil k té "Světové revoluci", ale musím si ji ještě pročíst.
ja_62 26.3.2009 08:54 - č. 5540
ja_62
pohan napsal v č. 5535:
"Pavel Šrámek řekl, že ty informace, které dneska čerpáme o německé armádě ... (teď necituji ale někde to tam máš) ... z čehož jsem vyrozuměl, že se týkají i síly německé armády, tedy i sil vyčleněných k úderu na ČSR. To není žádná má představa nebo smyšlenka."
To asi souvisí s tou odbornou pomocí, kterou jsem ti už doporučil vyhledat dříve. To co mi vadí je tvé setrvalé preferování toho co jsi "vyrozuměl" a vůbec jinak z něčích výroků, danou informaci neobsahujících, různě odvodil; před tím co je v daném textu skutečně obsaženo.
pohan napsal v č. 5535:
"(teď necituji ale někde to tam máš) "
[téma č. 6 - přísp. č. 5497][téma č. 6 - přísp. č. 5500][téma č. 6 - přísp. č. 5505][téma č. 6 - přísp. č. 5512] A z těchto výroků plyne, že šlo o "určité dokumenty o německé armádě, v souvislosti s přepadením Československa a předložené jako součást důkazního materiálu obžaloby v Norimberku", v další části pořadu, kterou jsi - dle svého zvyku - neúmyslně vynechal, pak Pavel Šrámek uvedl jako jejich příklad onen rozkaz o vyslání jedenadvaceti pluků. Což se jen ztěží mohlo týkat síly celé německé armády v době Mnichova, dokonce ani síly všech jednotek určených k útoku na Československo. To, že tam šlo i o další dokumenty, týkající se síly německé armády, je pak zcela dílem tvojí spekulace.
ja_62 26.3.2009 08:48 - č. 5539
ja_62
pohan napsal v č. 5534:
"Přetahoval jsem to z jiného tématu a zřejmě jsem Tě přecenil. Nemám tolik volného času pro diskusní fórum a nevím jak citovat z jiného tématu."
Pokusem o tak jasnou lež mě ovšem podceňuješ.
pohan citoval v č. 5527:
"pohan napsal v č. 928: "Mimochodem - ano.""
V případě tvých výroků jsi zjevně tento problém dokázal nějak překonat.
pohan napsal v č. 5534:
A já už skoro myslel, že Encyklopedie českých hradišť.
pohan napsal v č. 5534:
"Budeš to číst?"
Důvod k tomu bych mě, pokud by šlo o dílo TGM nebo dílo o myšlenkách TGM, abych si ověřil, co jsi zase vyspekuloval - ale pokud to máš z díla převážně o jednotkách SOS, převzaté z kdovíkolikáté ruky, tak nevím proč.
ja_62 26.3.2009 08:41 - č. 5538
ja_62
pohan napsal v č. 5533:
"Na to, že 17.12.2008 byla středa, jsi vynaložil značné úsilí?"
Najít loňský diář - v mém případě ano. Taky jsem to mohl najít elektronickou cestou, ale chtěl jsem mít jistotu, když šlo o něco co jsi tvrdil ty.
pohan napsal v č. 5533:
"Spíš že síla německé armády je známa z oněch dokumentů (mimo jiné). "
pohan napsal v č. 5514:
"Uváděl jsem příklad (možná to nakonec televize vystřihla), že všude se cituje rozkaz z 27. 9. o vyslání 21 německých pluků do východišť k útoku (který je v té edici Norimberských dokumentů) ..." To si vysvětluju tak, že jeden dokument z edice Norimberských dokumentů o německé armádě v září 1938 se týkal německých přesunů a případně úmyslů, a jiné se týkaly dalších informací o německé armádě, předpokládám, že i počtů a rozmístění. Zrovna tak mám za to, že dokumenty týkající se přepadení Československa by měly obsahovat i počty a rozmístění německých sil. ("...určité množství dokumentů, týkajících se přepadení Československa ...")"
Já taky nepíšu, že bys tvrdil, že byly pouze o tom - jen se jaksi neshodneme v tom, zda jsou informace Pavla Šrámka z daného pořadu relevantním východiskem pro tvoje následné fantasírování. [téma č. 6 - přísp. č. 5505] [téma č. 6 - přísp. č. 5516]
pohan napsal v č. 5533:
"Já tak, že Prchala doufal, že vydržíme do příchodu pomoci SSSR."
Čistě mimochodem - všimni si, ke kterému dni se ta jeho vzpomínka vztahuje.
pohan napsal v č. 5533:
"Z vlastní zkušenosti? "
Mohu tě ujistit, že pokud bych se někdy dostal do stavu, kdy bych vnímal v textech věci které tam zjevně nejsou obsaženy, případně vyvozoval z nich něco co jde zjevně proti smyslu výroku - [téma č. 6 - přísp. č. 5512] [téma č. 6 - přísp. č. 5513] - tak bych určitě nezaváhal pro své vlastní dobro. U některých z nás totiž na jejich schopnosti porozumět textu záleží nejen tady na Frontě.
pohan napsal v č. 5533:
"Museli mít přehled o dost větší, než co se týkalo jejich armád, leda by k poradám byli zváni jednotlivě."
To mi určitě uvedeš kdy se českoslovenští velitelé armád (a případně i se zástupci hlavního velení) v září 1938 sešli ke společné poradě.
bush 26.3.2009 07:52 - č. 5537
bush
pohan napsal v č. 5527:
ja_62 napsal v č. 5531:
pohan napsal v č. 5534:
Na téma věštění (ať už z karet či křišťálových koulí), jak by se TGM zachoval v r. 1938 jsme se tu docela podrobněji bavili. (Viz příspěvky 5414, 5416 a další v tomto tématu)

Skutečně si myslíš, že nejlepším způsobem, jak zjistit názory jisté osoby, je přečíst si historické dílo o úplně jiném problému, kde se o Tebou hledané informaci autor jen okrajově zmiňuje a jistě ji prezentuje jen jako vlastní názor? (Knihu od R. Láška jsem nečetl, nicméně jsem četl mnohé Masarykovy práce a na základě toho bych si nikdy podobnou záležitost tvrdit nedovolil.)
pohan napsal v č. 5534:
"Budeš to číst?"
Neměl bys spíše více číst Ty? Můžeš začít třeba u toho Glynwedem uvedeného "Pavla svatého" (Prokopa Drtiny), pak pokračovat dalšími publikacemi o Norimberku, čs. armádě v r. 1938 a skončit až u Masarykových spisů.
Glynwed 26.3.2009 06:34 - č. 5536
Glynwed
pohan napsal v č. 5535:
"Pavel Šrámek řekl, že ty informace, které dneska čerpáme o německé armádě ... (teď necituji ale někde to tam máš) ... z čehož jsem vyrozuměl, že se týkají i síly německé armády, tedy i sil vyčleněných k úderu na ČSR. To není žádná má představa nebo smyšlenka."
Gl ynwed napsal v č. 5517:
"Asi nejlepší bude, když si seženeš knihu Drtina Prokop, Československo a Norimberský proces. Tam některé dokumenty jsou a budeš si moci udělat lepší předstvu o tom, jaké dokumenty byly v Norimberku předloženy. Dá se sehnat v antikvariátech nebo v knihovnách. Pak bude možná celá tahle diskuze o něco smysluplnější."
pohan 26.3.2009 00:24 - č. 5535
ja_62 napsal v č. 5529:
"Ne příliš, ale diskuse s někým kdo s naprostým klidem své představy a smyšlenky [téma č. 6 - přísp. č. 5516] vydává za výroky někoho jiného, a nevidí na tom nic zvláštního, ve mně vyvolává jisté znepokojení."
Pavel Šrámek řekl, že ty informace, které dneska čerpáme o německé armádě ... (teď necituji ale někde to tam máš) ... z čehož jsem vyrozuměl, že se týkají i síly německé armády, tedy i sil vyčleněných k úderu na ČSR. To není žádná má představa nebo smyšlenka.
pohan 26.3.2009 00:10 - č. 5534
ja_62 napsal v č. 5532:
"to pohan: Taky bych tě poprosil, abys, pokud, navzdory zřejmým limitům tvých disposic, míníš v diskusi pokračovat, alespoň zřetelně označil citáty z příspěvků jiných jakožto citáty."
Přetahoval jsem to z jiného tématu a zřejmě jsem Tě přecenil. Nemám tolik volného času pro diskusní fórum a nevím jak citovat z jiného tématu.
ja_62 napsal v č. 5531:
To nebylo jeho dílo - Radan Lášek - JEDNOTKA URČENÍ SOS - díl první. Budeš to číst?
pohan 26.3.2009 00:09 - č. 5533
ja_62 napsal v č. 5530:
"pohan napsal v č. 5518: "No paráda, hned se mi líp diskutuje s někým, kdo uzná, že i ten druhý má pravdu." Jenomže v tvém případě je to možné jen někdy, a to po vynaložení značného úsilí k ověření tvých tvrzení. pohan napsal v č. 5514: "přesně 17.12.2008, byla to středa" ja_62 napsal v č. 5516: "Máš pravdu, ale do diáře jsem se podíval .""
Na to, že 17.12.2008 byla středa, jsi vynaložil značné úsilí? Stačí vzpomenout kdy byly Vánoce nebo Silvestr. Ale v jiných případech, přiznávám, nejsem důsledný. Čerpám spíš z dokumentů ČT a knih než z internetu.
ja_62 napsal v č. 5529:
"i vyhledem k tvému vlastnímu tvrzení, že šlo o "dokumenty o síle německé armády, účelově vypracované s cílem dokázat, že Německo připravovalo válku". "
Nerad bych se pletl, ale mám za to, že jsem nikde nepsal, že ony dokumenty byly jen a pouze o síle německé armády. Spíš že síla německé armády je známa z oněch dokumentů (mimo jiné).
ja_62 napsal v č. 5529:
"Já tam vnímám nanejvýš to, že Prchala (na rozdíl od Syrového, Husárka a Krejčího) doufal, že vydržíme do příchodu pomoci SSSR, přičemž o skutečné ochotě SSSR nám pomoci zjevně, na rozdíl od ostatních zúčastněných, trpěl ilusemi. "
Já tak, že Prchala doufal, že vydržíme do příchodu pomoci SSSR. Jestli by k tomu došlo nevíme, ale Zdeněk Hák v publikaci "Podkrušnohorská linie" o ilusích nepíše. Přičemž jinde zmiňovaným slovům o "bratrské pomoci" nemůže věřit snad ani jejich autor.
ja_62 napsal v č. 5529:
"v obou případech bych ti doporučoval vyhledat odbornou pomoc."
Z vlastní zkušenosti?
ja_62 napsal v č. 5529:
"Velitel armády sice mohl mít přehled o něco větší než pouze co se týkalo jeho armády, ale dost sotva mohl mít tak kvalitní přehled jako někdo kdo se pohyboval v centru dění. "
Museli mít přehled o dost větší, než co se týkalo jejich armád, leda by k poradám byli zváni jednotlivě.
ja_62 25.3.2009 15:08 - č. 5532
ja_62 to pohan: Taky bych tě poprosil, abys, pokud, navzdory zřejmým limitům tvých disposic, míníš v diskusi pokračovat, alespoň zřetelně označil citáty z příspěvků jiných jakožto citáty.

Dostiť jest zajisté nám na tom přeběhlém času života, v němž jsme líbosti pohanů páchali
1. epištola Petrova, 4:3
ja_62 25.3.2009 15:02 - č. 5531
ja_62
pohan napsal v č. 5527:
"- Přesto povahy obou prezidentů byly poněkud odlišné."
Viz: www.fronta.cz/dokument/zaznam-jednani-cs-vla...
(V tomto čtvrtletí to připomínám teprve asi potřetí, z toho tobě podruhé [téma č. 25 - přísp. č. 925])
pohan napsal v č. 5527:
To sis přečetl konkrétně v kterém jeho díle?
ja_62 25.3.2009 12:13 - č. 5530
ja_62
pohan napsal v č. 5518:
"No paráda, hned se mi líp diskutuje s někým, kdo uzná, že i ten druhý má pravdu."
Jenomže v tvém případě je to možné jen někdy, a to po vynaložení značného úsilí k ověření tvých tvrzení.
pohan napsal v č. 5514:
"přesně 17.12.2008, byla to středa"
ja_62 napsal v č. 5516:
"Máš pravdu, ale do diáře jsem se podíval ."
ja_62 25.3.2009 12:05 - č. 5529
ja_62
pohan napsal v č. 5527:
"(Vážně máš za to, že věta:" Údaje o německé armádě ..." v žádném případě nemůže obsahovat informace o síle německých armád připravených k útoku na ČSR?) "
ja_62 napsal v č. 5523:
"Ale dost těžko o síle německé armády celkově."
To v mých výrocích vidí nanejvýše někdo, kdo má celkově dost značně bisarní rozpoznávací schopnosti - já nikde nepopírám fakt, že dané věty obsahují údaj o tom , že německá pozemní armáda měla v září 1938 nejméně dvacet a jeden pěší pluk, v čem se však lišíme je názor na to, zda tyto věty obsahovaly údaje o síle německé armády obecně. [téma č. 6 - přísp. č. 5505] A tyto by v daném kontextu byly jedinými relevantními, i vyhledem k tvému vlastnímu tvrzení, že šlo o "dokumenty o síle německé armády, účelově vypracované s cílem dokázat, že Německo připravovalo válku".
ja_62 napsal v č. 929 ("Jak by to vypadalo, kdybychom se nepodřídili mnichovskému diktátu?"):
"já bych ten vysoce subjektivní Prchalův text hodnotil jako zajímavý zejména jeho značným přeceněním jak poctivých úmyslů SSSR, tak jeho možností nám pomoci, jakož i vlivu na Polsko a Maďarsko, přičemž o tom, jaké by byly naše vyhlídky na úspěšnou obranu není, alespoň dle mého názoru, příliš konkrétní. Mohl bys mi najít a ocitovat slova, kde je nějak upřesňuje?" [téma č. 25 - přísp. č. 929]
pohan napsal v č. 5527:
"- Opravdu chceš ode mě něco citovat? "

Ano. Abych to upřesnil - nejde mi o informaci o obsahu textu, kterou od někoho kdo buď nechce nebo nedokáže pochopit i tu nejjednodušší větu sotva získám, ale o informaci k tomu, co v daném textu čteš ty. Já tam vnímám nanejvýš to, že Prchala (na rozdíl od Syrového, Husárka a Krejčího) doufal, že vydržíme do příchodu pomoci SSSR, přičemž o skutečné ochotě SSSR nám pomoci zjevně, na rozdíl od ostatních zúčastněných, trpěl ilusemi.

Jinak co se tvých rozpoznávacích a komunikačních schopností týče, dokážu si to vysvětlit - pokud to neděláš úmyslně, což jsi popřel - jen asi dvěma důvody - a v obou případech bych ti doporučoval vyhledat odbornou pomoc.

[téma č. 25 - přísp. č. 925]
pohan napsal v č. 5527:
"- Pokud o izolovaném boji věděl velitel hraničářského pluku, proč by ne velitel armády? "
Já chápu, že nejsi člověk, který by dokázal pochopit, když použitou argumentací podkopává své vlastní stanovisko, ale jde přibližně o to, že velitel hraničářského pluku mohl vědět maximálně jaký je stav přípravy jeho pluku a schopnost obrany jemu přidělenému úseku, v souvislosti s tím, jak byl odhadován počet nepřátelských sil, které stály proti němu, a povšechně znát i situaci v jeho oblasti - co bylo nad to, bylo spíše vyjádřením jeho emocionálního postoje. Velitel armády sice mohl mít přehled o něco větší než pouze co se týkalo jeho armády, ale dost sotva mohl mít tak kvalitní přehled jako někdo kdo se pohyboval v centru dění.
pohan napsal v č. 5527:
"- A z knih vydaných 37 let po té? Které publikace máš na mysli? "
Z těch také ne. [téma č. 25 - přísp. č. 929] Co jsem se ti s taktem a úsilím, hodným diskuse s někým příčetnějším než jsi ty, snažil naznačit [téma č. 25 - přísp. č. 923] je skutečnost, že armádní špičky měly vlastní zdroje informací o síle naší výzbroje, a tudíž, i v tom nepravděpodobném případě, že by údaje Karlického a Janouška byly pravdě blíž než Šrámkovy, znamená to převážně to, že velení československé armády ani tyto počty nepřipadaly tak příznivé jako tobě.
pohan napsal v č. 5527:
"Nenapadá mě, kdo jiný by TGM znal líp. "
Že bys nevěděl nic o tom, že jejich vztah byl značně - komplikovaný?
pohan napsal v č. 5527:
"- Ano, chápu i Tvé obavy, asi jich máš víc."
Ne příliš, ale diskuse s někým kdo s naprostým klidem své představy a smyšlenky [téma č. 6 - přísp. č. 5516] vydává za výroky někoho jiného, a nevidí na tom nic zvláštního, ve mně vyvolává jisté znepokojení.
pohan 24.3.2009 21:01 - č. 5527
"ja_62"Tak to možná pochopíš i to, že při tvé schopnosti porozumět i jednoduchému textu, jejíž úroveň bych označil přinejlepším jako svéráznou, jsou ty mé obavy zcela oprávněné.

- Ano, chápu i Tvé obavy, asi jich máš víc. (Vážně máš za to, že věta:" Údaje o německé armádě ..." v žádném případě nemůže obsahovat informace o síle německých armád připravených k útoku na ČSR?)

Mimochodem já bych ten vysoce subjektivní Prchalův text hodnotil jako zajímavý zejména jeho značným přeceněním jak poctivých úmyslů SSSR, tak jeho možností nám pomoci, jakož i vlivu na Polsko a Maďarsko, přičemž o tom, jaké by byly naše vyhlídky na úspěšnou obranu není, alespoň dle mého názoru, příliš konkrétní. Mohl bys mi najít a ocitovat slova, kde je nějak upřesňuje?
- Opravdu chceš ode mě něco citovat?
pohan napsal v č. 928:
"Mimochodem - ano."
A tak soudíš na základě čeho?
- Pokud o izolovaném boji věděl velitel hraničářského pluku, proč by ne velitel armády?
pohan napsal v č. 928:
"Nevíš tedy ze kterého? "
Pokud ti mohu naznačit, tak z knih vydaných padesát až šedesát ba sedmdesát let poté co rozhodovali jaksi čerpat nemohli, takže naše dnešní úroveň znalostí jaksi nemůže změnit údaje na základě kterých tehdy rozhodovali.

- A z knih vydaných 37 let po té? Které publikace máš na mysli?
pohan napsal v č. 928:
"Že by Jan Masaryk žertoval, nebo neznal svého otce natolik?"
Pokud nepřijmeme předpoklad, že Jan Masaryk nějakým způsobem kontaktoval ducha svého otce, fakticitu kteréžto možnosti já kategoricky odmítám, tak u zůstaneme u emocionálního synova projevu, nekonfrontovaného nijak se skutečným projevem vůle TGM případně se octnuvším v dané situaci.

- Přesto povahy obou prezidentů byly poněkud odlišné. (Prezident-osvoboditel nás učil, že je lepší smrt než otroctví) Nenapadá mě, kdo jiný by TGM znal líp. Otázka "jak by se zachoval" mi přijde podobná jako otázka "Jak by to dopadlo." - nikdo neví.

Vladimír Hrubý 27.2.2009 20:13 - č. 5526
Zdravím všechny účastníky debaty,
k informacím předloženým během Norimberského procesu o německé armádě roku 1938 a jejích plánech je možné se dostat (jak mnozí jistě víte) v knize "O" - Přepadení Československa ve světle dokumentů předložených mezinárodnímu vojenskému soudu v Norimberku. Praha 1946.
Je dostupná např. ve Vědecké knihovně v Olomouci -signatura OLA001 II 92.280
Pro zajímavost přikládám svůj jen mírně upravený přepis dokumentu ze strany 121 zmíněné knihy.
Vědecké poznatky o německé armádě roku 1938 již jsou sice podstatně dále, ale přesto knihu mohu všem vřele doporučit - i přes občasné nepřesnosti a nejasnosti způsobené zřejmě během překladu.
Přiložené soubory jsou přístupné po přihlášení
ja_62 27.2.2009 10:40 - č. 5525
ja_62
ja_62 napsal v č. 5523:
"takže se pokusím najít"
tinyurl.com/cn2q7m

Možná raději znova.
641-660 z 5038
<< 30 31 32 33 34 35 36 >>
Po