Září 1938 - měli jsme se bránit?

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte

Nalezené příspěvky

pohan 24.2.2009 20:37 - č. 5512
Pavel Šrámek napsal v č. 5500:
"Uváděl jsem příklad (možná to nakonec televize vystřihla), že všude se cituje rozkaz z 27. 9. o vyslání 21 německých pluků do východišť k útoku (který je v té edici Norimberských dokumentů), ale Karel Straka zjistil, že později byl vydán další rozkaz, který pluky zastavil a dokonce některé vrátil zpět (tento rozkaz v té edici ovšem není). To samozřejmě neznamená, že Hitler na poslední chvíli ucouvl a nechtěl československé pohraničí. Pouze podle mne v daný okamžik dal přednost politickému řešení (Mnichov) před vojenskou akcí (útok na Československo), neboť jednáním mohl díky "vstřícnosti" Západu získat to, co "oficiálně" chtěl bez války. Tedy o tom, zda válka bude nebo ne, nerozhodoval Edvard Beneš, ale Adolf Hitler."
Nevystřihla, je to v tom dokumentu, citoval jsem jen jednu Vaši pasáž. Také si nemyslím, že by se v německých archívech nalezlo něco převratného v náš prospěch, každopádně to však může pomoct upřesnit některé odhady, dohady či neshody.
Souhlásím také s tím, že zda válka bude nebo ne, nerozhodoval Edvard Beneš, ale Adolf Hitler.
V souvislosti s oním rozkazem z 27. 9.1938 o vyslání 21 německých pluků do východišť k útoku a zjištěním Karla Straky, že později byl vydán další rozkaz, který pluky zastavil a dokonce některé vrátil zpět, jsem si vzpomněl, že něco podobného udělal Hitler i v srpnu 1939, před přepadením Polska. Po zjištění, že Itálie s ním do války zatím jít nemůže, a že londýnská vláda nepadla a naopak uzavřela britsko-polskou smlouvu o vzájemné pomoci, ve chvíli slabosti prý útok, plánovaný na 26.8.1939, odvolal.