Září 1938 - měli jsme se bránit?
Nalezené příspěvky
|
|
---|---|
pohan napsal v č. 5497: V tom pořadu (šlo o Historii.cs, v besedě k osmičkovému výročí byl Karel Straka) jsem chtěl upozornit, že už nějakých 50 let se u nás čerpají informace o německé armádě na podzim 1938 prakticky pouze z dokumentů předložených v Norimberku, nevyužívá se německá odborná literatura (např. Tessin, Deutsche Militärgeschichte), o archivním výzkumu nemluvě. Uváděl jsem příklad (možná to nakonec televize vystřihla), že všude se cituje rozkaz z 27. 9. o vyslání 21 německých pluků do východišť k útoku (který je v té edici Norimberských dokumentů), ale Karel Straka zjistil, že později byl vydán další rozkaz, který pluky zastavil a dokonce některé vrátil zpět (tento rozkaz v té edici ovšem není). To samozřejmě neznamená, že Hitler na poslední chvíli ucouvl a nechtěl československé pohraničí. Pouze podle mne v daný okamžik dal přednost politickému řešení (Mnichov) před vojenskou akcí (útok na Československo), neboť jednáním mohl díky "vstřícnosti" Západu získat to, co "oficiálně" chtěl bez války. Tedy o tom, zda válka bude nebo ne, nerozhodoval Edvard Beneš, ale Adolf Hitler. Už jsem tu kdysi napsal, že nevěřím, že by odmítnutí Mnichova 30. 9. 1938 znamenalo válku, spíš si myslím, že by se opakovala situace z 21. 9. Podrobněji jsem to rozebral v článku, který vyšel v Soudobých dějinách, č. 2008/2. "A tady posílám přepis toho, co říkal Pavel Šrámek, ÚMYSLNĚ vynechám několik málo "řečnických zadrhnutí". Každopádně Pavla Šrámka si musí vážit snad každý, kdo se o tuto problematiku zajímá. Má svůj názor, a přesto nezamlčuje fakta, posilující opak, děkuji. " |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?
- > Výsledky hledání