Stíhací letouny, letecká válka
|
|
---|---|
![]() |
Algernon napsal v č. 9127: Rok předtím... "No ale vždyť je vzali…" |
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 9125: Proč teda Britové nevzali ty Buffala? V době objednávky Martletů IV ještě nebyl Brewster považován za neschopnou firmu. " Možná že jo, když byly výkonově ještě horší, než Brewster F2A-3…" |
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 9120: Nepředpokládám, že všechny Martlety IV opustily USA do května. Nebo myslíš, že v květnu by už nebylo na území USA Britům co zabavit? "Hmm, v tom případě co mají společnýho s „dozbrojováním“ Midwaye? Nebo to probíhalo v únoru-březnu?" |
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 9119: Ano, a těch bylo na začátku roku 1942 kolik? Vzpomínám si třeba na jeden, který doprovázel skupinu B-17 při letu do Číny.
"A zkus třeba ještě přidat Liberatory"
Algernon napsal v č. 9119: Povšimni si vlastního výrazu - "museli" - asi jim nic moc jiného nezbývalo. Tedy, zřejmě, těžko jim co vyčítat. "Nicméně si si s nima museli pomoct, když se v tý době v Américe jinýho nevyrábělo," |
|
|
![]() |
Pancéřování bylo samozřejmě plus. Nicméně změny se projevily nárůstem hmotnosti a zhoršením téměř všech letových vlastností a výkonů - a to nebyla jen věc pancéřování. Můj oblíbenec Tchach třeba zpochybňuje i zesílení výzbroje ze čtyř na šest hlavní, protože se to stalo na úkor zásoby střeliva. |
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 9115: Výroba běžela už konce února.
"Zajisté ale nikoli všech 220 někde během května a začátku června 1942, že…"
Algernon napsal v č. 9115: Jistě, a ohromně si s těma P-400 a Kittyhawkama pomohli "Jo, a kolik letadel z britských zakázek sebrali krátce po 7. prosinci 1941" ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 9113: Mně jako jediná podstatná výhoda připadá onen mechanismus sklápění křídla - postoj letců USN a USMC byl ke změnám docela skeptický. "Myslíš oproti F4F-3, se stejným motorem? No nevim, sice nabral na váze, ale taky dostal pasivní ochranu… " |
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 9112: Dovol abych Ti připomněl, že v době svrchované a nejhlubší krize v Pacifiku mohli Američané posílit posádku Midwaye pouhými sedmi (!!!) kusy olétaných Wildcatů F4F vyřazených od USN. V téže době Britové dostávali svých 220 kusů Martletů IV. "Z jedný strany jim Britové dodají třeba ten dutinový magnetron, čili nej-nej novinku, z druhý strany Američani rozhodně nehodlají Britům dodat Wildcaty s motory R-1830-76" |
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 9104: V červnu a červenci 1943 by měla mít 882. sqn FAA na HMS Victorious při operacích v Pacifiku ve stavu několik originálních F4F-4 dodaných na palubu jako náhrada ztrát rovnou Američany. "No, oni jim hlavně nedodali taky ani jediný F4F-4 " |
|
|
![]() |
Pro nezúčastněné několik (snad) vysvětlujících poznámek. F4F-4B byl od 27. února 1942 vyráběn výhradně pro Brity, dodávka 220 kusů proběhla během roku 1942. Stroje formálně objednalo americké USN a přidělilo jim označení F4F-4B. Britové je znali jako Martlet IV. F4F-4B se od F4F-4 lišil především motorem - viz 9108. Vizuálně měl tedy oblejší kryt motoru, jednu velkou regulační klapku chlazení na každé straně a postrádal vstup vzduchu ke kompresoru na horní straně motorového krytu. Měl také jinou vrtuli - Hamilton Standart. Drak se mi jinak zdá vcelku totožný. Kvůli motoru měl Martlet IV slabší výkony než F4F-4. Vzhledem k tomu, jak bylo 22O kusů Martletu IV nasazováno, mi nepřijde, že by jejich výkony FAA nevyhovovaly. Ostatně, pokud by FAA bylo opravdu zklamané, nic nebránilo tomu další objednávku zrušit - viz případ P-39/P-400. On ani pro USN F4F-4 oproti starší verzi nepředstavoval zrovna nějakou zásadní výhru. Když už jsem u toho...jaké máte vy hmotnosti k F4F-4 (2615/3612kg) a F4F-4B (2619/3585kg)? A jaké výkony motorů? |
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 9106: Já vím, jenom jsem proti detailistovi nasadil detailismus. :o))"Martlet IV je Grumman F4F-4B; jenomže… …jenomže F4F-4B není (není totéž) co F4F-4. :o)"
Algernon napsal v č. 9106: No, kriket to zcela evidentně není "pravda, oni se ale Američani na Britech už i tak do té doby asi docela slušně napakovali — a to včetně těch základen, který ostatně ještě nějakej ten pátek užívat budou, zatímco ty torpédoborce Britové už nějakou tu desítku let neužívaj — to je fuckt fair hra…" ![]() Na druhou stranu, Britové předali Američanům třeba zhruba tisícovku Spitů... |
|
|
![]() |
He? Žiju v domnění, že Martlety Mk.IV byly ekvivalentem F4F-4B (pravda, pořád s motorem s jednostupňovým kompresorem ![]()
Algernon napsal v č. 9104: Případně pro Brity velice výhodná výměna 50 torpédoborců... "Spíš mi to skutečně přijde jako analogie s těmi Lightningy bez turbokompresorů…" ![]() |
|
|
![]() |
No, však taky Martlety Mk.I ani nenasadili z paluby letadlových lodí, co vím. ![]() Jinak k tématu Martlet Mk.I u FAA bych si dovolil odkázat i na [téma č. 2 - přísp. č. 6949]. |
|
|
![]() |
Máš samozřejmě pravdu, já se částečně přehlédl (čtu DG210/G místo EE210/G) a částečně se mi do zdroje vloudil nejspíš šotek — to bude ten případ DG108. Já na to právě narazil ve FC Losses — pěkná fotka s krásně viditelným sériovým číslem, ale zaboha si nemůžu vzpomenout, jestli to byl prototyp (v popisce stálo, že u nich to bylo vždy), nebo i sériový letoun u 616. sqn — skoro bych řekl, že druhý případ, ale vážně si nejsu jistý (a nafocené to samozřejmě nemám ![]() ![]() P.S. „pikoška“ jest termín označující „pikantní historku“. Okoukáno od bratrů Slováků. ![]() |
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 9083: Přidám se s jednou „pikoškou“ — prototypy (s/n DG205, DG207-210 či DG108) měly na trupu za sériovým číslem přimalováno „/G“, což značilo, že měly být nepřetržitě stráženy. Bylo toto i u 616. sqn, nebo toto byla „výsada“ testovacích strojů? "Pár drobností k vývoji Glosteru Meteor" |
|
|
![]() |
Všechno, co k Fulmaru mám, jsem Ti poslal, takže s tímto (chtělo by se říct klasickým) problémem Ti už nepomůžu. ![]() Kdyby to nebylo 4+, tak by se to nejspíš dalo hodit za hlavu, ale takhle... ![]() |
|
|
![]() |
I-16: i16fighter.narod.ru/index.htm Je to ale hodnotné pouze z technického hlediska. Stoupavost a zrychlení jde ruku v ruce s hmotností. Pokud letounu stoupne hmotnost, projeví se to negativně i ve zrychlení. |
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 9090: Pozor na výkresy v SPM, mají původ v 60. letech (asi Green, že) a jsou vysloveně matoucí! Mnohem lepší je série Ovčáčíkových výkresů v LK v Malém letectvu. "Co třeba ještě (či zase opět) takový Polikarpov I-16? Pravda, literatury málo až skoro vůbec nic (česky tak dva, až „dva plus něco“ články — jedna Monografie v L+K, plus článek v SPM číslo snad 5, tuším), ale…" |
|
|
![]() |
Ještě bych se vrátil k Fulmaru. Napadlo mne něco podobného jako v případě J7W. Teda podívat se, podle čeho se asi dělaly modely těhle letadel. V návodu k modelu od Visty Semily jsou míry: rozpětí 14, 135 m, délka 12, 268 m, výška 4, 267 m. Není uvedena přesná verze, jen motor Merlin VIII, váhy prázdná (asi) 3.955 kg, vzletová 4.853 kg. |
|
|
![]() |
Tom: Jestli máš na mysli i jinou, než leteckou techniku, potom to byli tanky Vikers typ A s dvěma věžma (plus licence). 15 jich bylo dodáno v roce 1931 a na jejich základě potom Sověti vyvynuli svoje T-26. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Stíhací letouny, letecká válka