Stíhací letouny, letecká válka
|
|
---|---|
guano napsal v č. 9240: rumuni mali vo vyzbroji Hurricany Mk.I "Mě spíše překvapil ten Hurricane, mám ho rád.... " |
|
|
|
Asi nic Rumuni píšou o dvo potvrzených sestřelech a jednom pravděpodobném, u Sovětů - žádné ztráty a jeden sestřelený Mezek. Zkusím někde najít, zda ty sestřelené SB-2 dopadly na pevninu, do moře a nebo "do moře". EDIT: Podle novějších rumunských zdrojů (např. zde www.worldwar2.ro/arr/?language=en&article=673 ) to byly DB-3 a jeden dopadl na pevninu, posádka byla zajata. |
|
|
|
guano napsal v č. 9233: Tak a teď se podrž: u G.I.Vanějeva v knize Černomorcy v Velikoj otěčestvennoj vojně se píše:"brzy ráno 23.6.1941 "
V noci na 23. června 1941 provedlo šest bombardérů SB 40. bombardovacího leteckého pluku a tři letouny DB-3F 2. mino-torpédového pluku 63. brigády bombardérů pod velením plukovníka G.I.Chatiašviliho první nálet na vojenské objekty přístavů Konstanca a Sulina. Náletu se zúčastnili nadporučíci I.E.Korzunov, N.A.Andrejev, P.G.Černyšev, F.M.Kovaljov a poručíci L.I.Rodionov, N.S.Bolšakov a další členové osádek. Pokud se našim letounům podařilo objevit se na Sulinským kanálem nenadále, tak na příletu k přístavu Konstanca byly zjištěny. Protiletadlové dělostřelectvo nepřítele zahájilo intenzivní palbu a brzy poté na bombardéry zaútočily nepřátelské stíhačky. Bez krytí vlastními stíhači byli sovětští letci nuceni shodit bomby nazdařbůh do prostoru a nasadili zpáteční kurs.
O kus dál:
Dne 23. června byly stejným objektům zasazeny ještě dva hromadné bombardovací údery. Zúčastnilo se jich 98 letadel 2. mino-torpédového leteckého pluku (velitel major A.G.Biba) a 40. bombardovacího pluku (velitel podplukovník A.I.Mocharev), čili téměř celý bojový stav 63. letecké brigády. A aby to nebylo jednoduché, tak toto:Při příletu nad cíl přivítala letouny zuřivá protiletadlová palba. S využitím manévru proti palbě PLO piloti, kteří řídili vedoucí letouny (kapitán F.M.Čumičev a major A.G.Sovin) navedli letadla na cíl. První shodil bomby na nepřátelské cíle vlajkový bombometčík-navigátor brigády major Š.D.Lebanidze. Jeho příkladu následovaly ostatní posádky.
Palubním střelcům 2. letky 2. mino-torpédového pluku staršímu seržantovi N.V.Antoškinovi a seržantovi I.K.Děrusovi se podařilo sestřelit jeden Me-109.(Označení dle autora - pozn.překl.)
Co k tomu dodat? |
|
|
|
Zajímavé. Ta publikace ( J.L.Roba, C.Craciunoiu: Seaplanes over Black Sea, German-Romanian operation 1941-1944, Bucuresti, 1995) tohle neuvádí, píše pouze o těch sestřelech "básníka" H. Agarici.... Mě spíše překvapil ten Hurricane, mám ho rád.... |
|
|
|
Dodatek: v dalším textu se píše asi toto: .
..Je třeba poznamenat, že v organizaci prvních náletů našeho letectva na základny nepřítele se objevilo mnoho nedostatků. Bombardování ... se provádělo bez předchozího průzkumu cílů. Velitelé leteckých jednotek nedostatečně přesně a jasně ukládali úkoly podřízeným, zanedbávali utajení velení, bombardéry se používaly k akcím bez stíhacího krytí, důsledkem čehož byly neodůvodněné ztráty letadel... A dále:
..nepřítel byl varován od samého počátku dopředu radioprovozem letadel a tak, když naše letouny přilétaly k cíli, střetly se se stíhacími letadly nepřítele...
Takže už první nálet zřejmě kromě PL-dělostřelectva opravdu odráželi i stíhači. |
|
|
|
guano napsal v č. 9236: Dovolím si citovat z knihy N.P.Vjuněnka:Černomorskij flot v Velikoj otěčestvěnnoj vojně. (Překlad můj)"naše jsem to v jedné publikaci o rumunském námořním letectvu"
...Současně s přijetím těchto obranných opatření, které zabezpečily příznivý operační režim využití sil v prostorech základen vojenského námořnictva, začaly síly Černomořské flotily zasazovat údery nepříteli. V odpověď na bombardování Sevastopolu zasadilo 60 bombardérů 40. bombardovacího pluku 63. letecké brigády Čermořského loďstva, kterému velel major Sovin, 23. června první úder hlavní základně rumunské flotily Konstanci, letišti Mamaja a baterii Tapaja. Pobřežní a plovoucí baterie nepřátelského protiletadlového dělostřelectva přivítaly naše bombardéry SB-2 uragánem palby. S použitím manévru proti palbě PLO navedl major Sovin na cíle celou svou brigádu. První bomby svrhl na cíl kapitán Lebanidze a za ním navigátoři-bombometčíci ostatních letadel. Tentýž den byl proveden nálet ještě sedmi letouny DB-3...
O ztrátách či napadení stíhači se zde nepíše, ale Konstanca byla ten den bombardována výhradně letadly Černomořské flotily, neboť byla v jejich okruhu působnosti. Musí tedy jít o uvedenou jednotku. |
|
|
|
Na wikipedii jsem to nehledal, naše jsem to v jedné publikaci o rumunském námořním letectvu (spolu s fotografií) V případě sestřelů se opět držím raději důvěryhodnějších zdrojů.... |
|
|
|
guano napsal v č. 9233: Na tuto informaciu som narazil vo wikipedii, nasiel som nieco aj o lt.av. Horia Agarici, podla clanku jeho Hurricane bol poskodeny.en.wikipedia.org/wiki/Horia_Agarici Dosiahol celkom 10 vitazstiev plus dve pravdepodobne "Narazil jsem na zajímavou informaci: Prvními letouny, sestřelenými nad územím Rumunska za WWII, byly dvě (dle některých pramenů tři) SB-2, které bombardovaly brzy ráno 23.6.1941 město a přístav Constanca. Sestřelů dosáhl lt.av. Horia Agarici od Escadrila 53 na letounu typu Hawker Hurricane Mk. I !" |
|
|
|
Krojc napsal v č. 9232: Tomáš Polák ve Stalinových sokolech uvádí totéž, jen s tím, že šlo o Bf 109 a bez podrobností o došlé munici. "narazil jsem mj. na popis posledního letu gardového nadporučíka Alexandra Konstantinoviče Gorovce" |
|
|
|
Narazil jsem na zajímavou informaci: Prvními letouny, sestřelenými nad územím Rumunska za WWII, byly dvě (dle některých pramenů tři) SB-2, které bombardovaly brzy ráno 23.6.1941 město a přístav Constanca. Sestřelů dosáhl lt.av. Horia Agarici od Escadrila 53 na letounu typu Hawker Hurricane Mk. I ! | |
|
|
Když jsem se teď začal hrabat v bitvě u Kurska, narazil jsem mj. na popis posledního letu gardového nadporučíka Alexandra Konstantinoviče Gorovce, kde se uvádí, že:
Dne 6.7.1943 během bojů nad Kurským obloukem v prostoru vsi Zasoriňje zástupce velitele eskadry Alexandr Konstantinovič Gorovec ve své stíhačce La-5 napadl formaci 20 bombardovacích letounů, přičemž jich devět sestřelil. Na stíhače pak zaútočila čtveřice letounů FW 190 v okamžiku, kdy A.K.Gorovec již neměl střelivo. Z boje však neustoupil a při pokusu o čelní útok byl sestřelen. Celkem za svou kariéru provedl gardový nadporučík Gorovec 74 bojových vzletů a sestřelil 11 nepřátelských letounů. Viz Výnos presidia Nejvyššího sovětu SSSR z 28.9.1943 o udělení posmrtného titulu Hrdina Sovětského svazu. Podotýkám, že genpor. A.L.Koževnikov uvádí ve své memoárové knize, že osm strojů bylo sestřeleno pilotem s pomocí zbraní a devátý zničil Gorovec taranem, neboť již neměl munici.Nejsem odborník na leteckou válku a proto bych chtěl z nedostatku německých či jiných dalších pramenů než sovětských požádat znalé kolegy, aby se mi k tomu vyjádřili. |
|
|
|
Algernon napsal v č. 9229: U sovětských bombardérů před válkou se SOP a VOP doslova "klínovaly" vložením speciálních udělátek, aby je vítr nemohl poškodit. Píše o tom Pračik v knize Фронтовое небо. Tak díky. "mechanický zámek kormidel " |
|
|
|
Algernon napsal v č. 9221: Já jsem tedy stran Defiantu absolutní laik, ale nemohla by ta západka držet páčku ovládání brzd v poloze ZABRZDĚNO? Pak by to taky byla dokonalá "parkovací západka" . Vyvraťte mi někdo můj scestný nápad! "Ano, zapadne a uzamkne řidící páku. " |
|
|
|
karaya1 napsal v č. 9218: hmm, ja to mam z wikipedie
"Téměř doslovně opsané z Mark Ansell: Boulton Paul Defiant, Mushroom Model Magazine Special No. 6117, s. 31-32. Aneb viz [téma č. 2 - přísp. č. 9151]."
karaya1 napsal v č. 9218: aj to je logicke "nicméně jako mnohem přirozenější postup v případě zraněného/mrtvého kolegy bych považoval ústup z boje." |
|
|
|
Algernon napsal v č. 9222: A nebude to souviset s tím, že třeba u té C.205 byl umístněn "trupový" závěsník asymetricky mimo středovou osu, tj. blíže ke konci křídla (teď z hlavy nevím, snad pravého)? "Vypadá to, že v různých publikacích se udává „různá asymetrie“ jedné z polovin křídla?" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 9212:
"Viz. výše — je skutečně nějak doloženo, že „do nádrží lili kde co“, a nebo to stojí jen na té (nynější) snaze „nějak vysvětlit dvojí, tj. ,japonskou‘ a ,americkou‘ rychlost“ v případě Ki-84? "
Algernon napsal v č. 9212: Vzhledem k oné tabulce s TTD je asi jasné, že ony "dvojí" výkony jsou v podstatě vysvětleny. Takže bych případné použití horšího paliva odstavil na vedlejší kolej."Pokud ne, pak by nic nesvědčilo o reálném použití „ersatz-paliva“? " Ovšem stále mně zajímá onen výkonnový rozdíl. To co jsi napsal má hlavu i patu, ale stále to nemáme na 100%, což je škoda. |
|
|
|
Algernon napsal v č. 9219: Hm, tak to nevím, na knyplu (podle manuálu) není, jen u kořene knyplu je klasicky zástrčka na kabel. V textu jsem o tom zmínku nenašel a mám jen nákres pilotního sedadla s knyplem a potom palubní desku, boky nee. Ale v RAF Hendon's Dept. of Research & Information Services mají manuál kompletní, zkusíme tam napsat? "Kde tedy je u Defiantu?"
Algernon napsal v č. 9219: V originále parking catch, a protože české odborné výrazivo mi jest cizí, použil jsem západku. "Parkovací západka — tj. zámek knyplu?" |
|
|
|
Achileus napsal v č. 9217: Téměř doslovně opsané z Mark Ansell: Boulton Paul Defiant, Mushroom Model Magazine Special No. 6117, s. 31-32. Aneb viz [téma č. 2 - přísp. č. 9151].
"In case of emergency, the gunner could transfer firing control of the guns to the pilot. In practice this was rarely done as the turret's minimum forward elevation was 19° and the pilot did not have a gunsight."
Achileus napsal v č. 9217: O tomto bych si dovolil docela pochybovat… Sice jsem na přístrojové desce a bocích kokpitu nenašel nikde žádné "táhlo", které by to umožňovalo, ale to ještě nic moc neznamená; nicméně jako mnohem přirozenější postup v případě zraněného/mrtvého kolegy bych považoval ústup z boje.
"Veza, MkIID mala hydraulicky pohon, je mozne ze sa dala natocit do polohy aby strielala dopredu z pilotovho miesta, ak bol strelec zraneny ci zabity."
Achileus napsal v č. 9217: No, asi právě pro tento případ přidali konstruktéři čudlík na knypl i pilotovi, ale o jejich nevelké snaze udělat z Defianta i nějak hodnotnou "jednomístnou" stíhačku svědčí fakt, že jednak kulomety postrádaly synchronizaci (proto natočení minimálně těch 19° nahoru), jednak pilot neměl žádný zaměřovač, který by mu umožnil střílet jakkoliv jinak než pánubohu do oken…
"Myslim ze by to bolo logicke, lebo sa mohlo pocitat s tym ze strelec bude neschopny strelby v tom pripade by bol Defiant nebojaschopny."
Algernon napsal v č. 9214: Knipl je kruhový, nahoře trochu vlevo je spoušť kulometů, "uvnitř" kruhu vzadu je páčka ovládání brzd a naspod pak parkovací západka. Jinak nic. Můžu dodat nákres pilotního sedadla s knyplem i fotky, ale na těch to není tak pěkně vidět. "Kolik těch „čudlíků“ pilot na knyplu má?" |
|
|
|
Kralik napsal v č. 9156: Na wikipedii som nasiel toto:"Já to myslel tak, že nemůžu jako pilot vědět jak mi věž natočí střelec. Nemůžu po něm chtít zázraky. A tak je pravděpodobný, že kulomety nebudou přesně pod určitým úhlem a třeba ani ne přímo dopředu. Zaměřovač jsem v kabině defiantu neviděl, ale navím jak by se případný zaměřovač "vypořádal" s kulomety natočenými jinak než je definováno. Beru to jen hypoteticky..." In case of emergency, the gunner could transfer firing control of the guns to the pilot. In practice this was rarely done as the turret's minimum forward elevation was 19° and the pilot did not have a gunsight. V pripade nudze mohol strelec predat ovladanie strelby zbrani pilotovi. V praxi sa to nerobilo casto, kedze minimalny namer bol 19° a pilot nemal zameriavac. (dufam ze som to dobre prelozil). Veza, MkIID mala hydraulicky pohon, je mozne ze sa dala natocit do polohy aby strielala dopredu z pilotovho miesta, ak bol strelec zraneny ci zabity. Ale nikde som o tom nenasiel zmienku, je to cisto moja spekulacia. Myslim ze by to bolo logicke, lebo sa mohlo pocitat s tym ze strelec bude neschopny strelby v tom pripade by bol Defiant nebojaschopny. |
|
|
|
Tak to budeš muset počkat. Mam to doma, kde zase nemam net... Takže, když, tak po víkendu. Jestli to spíš do tý doby nenajdeš ty. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Stíhací letouny, letecká válka