Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
Algernon napsal v č. 3935: No já jsem přesvědčen o první části. Už jen fakt, že pokud by žádný problém neexistoval, proč takové mnohdy až zuřivé diskuze o problému který není? "Patrně pouze tím, že jedna část diskutujících se domnívá něco v tom smyslu, že rok 1938 a Mnichov se projevily/projevují neblaze na českém národě, zatímco jiní se domnívají něco zcela jiného, resp. tvrdí (alespoň já za sebe) že žádný takový problém není… " |
|
|
|
Algernon 3934: Zmíněné poznámky byly odpovědí na sovětská ultimáta roku 39 a neměly vůči nám žádné pejorativní zaměření, pouze konstatovaly, že s Finskem to nepůjde tak jednoduše byť bylo v mnohem hoprší situaci než Československo o rok dříve. Bohužel to vypovídá o zakořeněném názoru na český postoj který se nezmění jen tím, že se na tom mi domluvíme. Jinak samozřejmě, některé země se chovaly i mnohem hůře, to ale neznamená, že to poukazováním na ně nějak omlouvá. |
|
|
|
Algernon 3932: No teorie jsou teorie nicméně budeš možná překvapen ale i náš první prezident humanista si naprosto přesně uvědomoval problém Československa. V jedné své knize to docela dobře popsal což se některým nebude líbit a nelíbilo se to i tenkrát. Popsal, jakým spůsobem docházelo k cílenému oslabování českého národa tím, že v podstatě elita či každý kdo chtěl něčeho dosáhnout, byla donucena se poněmčit a jejich děti samozřejmě až na vyjímky němci zůstali. Český národ nazval, nevím jestli to popíšu úplně přesně jako národ malých živnostníků, slouhů a posluhovaček, jeho program bylo minimálně 50 let udržet za každou cenu samostatnost aby došlo k vytvoření úplně nové generace - to se nepovedlo. Jinak genetika je velice zajímavá, nechci to sem zatahovat, každopádně poslední výzkumy napovídají, že některé geny se dokonce mění už za existence jedince, například potomci laboratorních krys, které jsou nuceny žít ve tmě, mají znatelně lepší zrak. Zatím jsou tedy výzkumy spíše směrem co zlepšuje schopnosti. Nicméně tady nebyla řeč o nějaké genetické změně jedinců ale o tom, že určitá složka jindy přirozeného výběru dlouhodobě chybí. |
|
|
|
Moh by mi přesto někdo vysvětlit jak "rasismus a eugenika pro pokročilý" souvisí se zářím 1938? | |
|
|
No on může určitý pocit bezvýznamnosti a pocit, že nemůžu nic ovlivnit a je tedy lepší předem to vzdát bez jakéhokoliv boje neboť stejně prohraju (tedy ve zkratce mnichovský komplex), fungovat ikdyž dotyčný vůbec neví, co byl mnichov. Ale věděli to jeho rodiče, či prarodiče a on byl vychovávaný dle zkušeností a pocitů jeho vychovatelů např. ve smylu "proč si pálit prsty, stejně je to už rozhodnuto, mi nic nezmůžeme, tam někde nahóře někdo rozhodl a mi jsme jen malí páni, lepší je se podřídit než se za svou pravdu bít, může to být koneckonců ještě i horší apod..... Bohužel stačí se podívat na názory tady na fóru a to je možno předpokládat, že sem zavítají ti, kteří se alespoň o něco zajímají. Naprostá většina zastává názor, že o nás rozhoduje -val někdom jiný a nemá -mělo tedy smysl cokoliv dělat. Další by se bránila pouze tehdy, pokud by odpovědnost a hlavní tíhu nesl někdo jiný. Jinak v třímiliónovém Finsku které se postavilo proti stamiliónovému SSSR byly svého času demonstrace, kde se křičelo "mi nejsme žádní češi", "zapoměňte na to s námi jednat jako s čechy". |
|
|
|
Algernon (3874): No to je samozřejmě můj odhad postavený nejenom na různých projevech třebas i v tomto fóru ale i na dalších faktech jako např. téměř půlstoletí systematické likvidace těch (v uvozovkách) "odvážnějších" či jak to nazvat. V podstatě samozřejmě můžeme debatovat o tom, co je podíl genů a co je podíl výchovy faktem je, že velká část lidí, kteří měli tu odvahu a postavili se zlu čelem bylo likvidováno či alespoň nuceno opustit zem či jinak byla jejich "plodnost" znemožňována. Za nacismu to byli odbojáří, inteligence a pod. za bolševismu např. ti vojáci kteří bojovali jak na západní tak i na východní frontě (pokud se včas nepodřídili) znova inteligence často nucena k emigraci a zároveň byla všeobecně podporovaná porodnost té "zotročené" masy. I kdyby to nemělo vliv na genofond tak samozřejmě chybějící celé generace těchto lidí, kteří neměli možnost vychovávat děti v tzv. sebevědomí či hrdosti se projeví i na nedostatečné výchově ostatních. Jinak jsou ale i výzkumy, které potvrzují podstatnější vliv prostředí na genetickou výbavu jedince než se zatím předpokládalo - z jasných důvodů se tyto výzkumy moc nepodporují a hlavně nepublikují. Jeden takový výzkum byl částečně zveřejněn nedávno i u nás, byla tam neblahá prognóza pro lidstvo jako takové, sice během několika tisíce let dojde díky mísení k setření rasových rozdílů tak jak je známe ale zároveň se lidstvo rozdělí na dva genetické druhy. |
|
|
|
Vzhledem k faktu, že v dnešní době jsem při vyřčení hesla "Mnichov" v souvislosti s 29. zářím tázán zdali jde o výročí založení zmíněného města, o "Mnichovském komplexu", především pak v souvislosti s mojí generací, bych se raději již nezmiňoval... | |
|
|
spelter napsal v č. 3920: Z hlediska vědeckého nelze dokázat, že něco není, protože pokud něco není, nejsou o tom důkazy; ovšem brát absenci důkazů jako "důkaz" neexistence nelze, protože vědec si musí být vědom omezených možností vnímání, měření atd."Dokaž, že nic takového, o čem se bavíme NEEXISTUJE. " Čili dokazovat neexistenci něčeho je stejně stupidní, jako takový důkaz požadovat. |
|
|
|
spelter napsal v č. 3920: Pokud jsem správně pochopil cca padesát příspěvků níže, řeč jde o jakémsi mnichovském komplexu českého národa, který je společný všem jedincům."Dokaž, že nic takového, o čem se bavíme NEEXISTUJE." Jak se ovšem postavíš k jedincům, kteří o Mnichově nic netuší, a tedy z něj ani komplex mít nemohou? Jak se postavíš k jedincům, kteří o Mnichově ví, a přesto z něj také komplex nemají? Bude teorie platit, nebo tyto (dovolil bych si říct, že jde o většinu národa) označíš za „chybu měření“? |
|
|
|
Zdá se mi, že ztrácím čas..Tvůj styl diskuse tady je viditelně o tom, že nesouhlasíš - li s někým, řekneš mu dokaž svoje tvrzení, aniž bys sám dokazoval svoje.. takže ti dávám možnost, neboli vyměníme si role. Dokaž, že nic takového, o čem se bavíme NEEXISTUJE. Věřím, že na to vynaložíš aspoň tolik snahy, co já :/ |
|
|
|
spelter napsal v č. 3916: Bohužel, ve vědě se většinou uplatňuje pozitivní přístup, tedy tvrdím pouze to, co mohu dokázat, ne naopak. (To by pak totiž zkouška z analýzy byla největší pohoda. )"To mi připomíná mého profesora matiky z gymplu, který k tomuhle říkla, že je snazší dokázat že něco je nežže něco není..když chceš dokázat, že lochneska je, stačí ji chytit, když chceš dokázat, že neí, musíš vypustit Loch Ness a ani pka není jisté, že neodešla za kopec : )" Bral bych nějaký rozsáhlý sociologický výzkum z různých sociálních a věkových vrstev obyvatelstva, jeho výsledky by pak už mohly být více napovídající než neurčité řeči na diskusním fóru. |
|
|
|
stejně jako ty, že by něco mohlo neexistovat. To mi připomíná mého profesora matiky z gymplu, který k tomuhle říkla, že je snazší dokázat že něco je nežže něco není..když chceš dokázat, že lochneska je, stačí ji chytit, když chceš dokázat, že neí, musíš vypustit Loch Ness a ani pka není jisté, že neodešla za kopec : ) Problém je v tom,že ty chceš všechno černobíle a 100% - nemusí být vnímaný každým stejně, nemusí ho všichni vnímat stejně a někdo si ho třeba ani nemusí uvědomovat, ale jedná v rámci nějakého zprostředkovaného způsobu nahlížení problémů.. tedy, existovat může, jako výsledek vzájmeného ovlivňování všech jednotlivců a celku, s tím, že vnímání jednotlivcem není u všech 100% stejné( jsme tzak nějak individuality, že), ale u velké většiny (dle rozložení na Gaussově křivce) velmi podobné (v důsledku společné determinace historické, jazykové, kulturní, společně sdíleného způsobu vyzdělávání apod.), v důsledku toho je pak ne stejný, ale u velké většiny dosti podobný i způsob jednání.. |
|
|
|
existuje x neexistuje - tady se opravdu dál nedostaneme, názor proti názoru.. 3897 - a není problém už to, že o tom neví? že se to pořádně neučí a není prezentováno jako téma hodné k rozsáhlejšímu sledování, zkoumání, diskusi? I to je třeba toho důsledek.. |
|
|
|
Jenomže on to individuální mindák je… to bude zřejmě věc názoru neboli v našem případě tvrzení proti tvrzení.., stejně jako dvě tvé další otázky..k té třetí - jsi snad živočišný druh, který nemá ke společnosti, v níž žije, žádnou vazbu? | |
|
|
což souvisí s tím, zda lze všechno jednoznačně definovat ke spokojenosti všech.. Ostatně já jssem to s jedinci spojovat nezačal, nevím už, kdo tady uvedl, že individuální mindrák z Mnichova nemá a já jsem k tomu psal, že to nevidím jako individuální mindrák, ale spíš jako otázku, zda by národ jako celek v podobné situaci reagoval stejně apod.. A že jednoitlivec a celek se vzájemně ovlivňují a ne že se u nich jedná o totéž.. |
|
|
|
lamentuju nad tím já? řekl bych, že jsme se k tomu dostali přes tvé otázky.. | |
|
|
řekl bych, že jsem trochu v kruhu, přičemž se začínám ptát, jestli schválně chytáš za slovíčka.. POdle mě má, a k tomu, co to je ta národní povaha, tak viz mé předchozí příspěvky.. |
|
|
|
to nevím, nevidím do budoucna..15 nebo 17 :/ ostatně to není výmluva, ale konstatování..a jka jsem řekl, kromě výmluv (nebo konstatování) to chce taky dělat.. |
|
|
|
to se dostáváme k tomu, že alespoň ta veřejnoprávní tv by mohla dělat něco pro to, aby někdo tušil, kdo tito pánové byli, tj. dokumenty o nich vysílat taky někdy v prime-timu a ne ve všení dny o půl dvanácté večer.. viz. konec tvého 3892 | |
|
|
Algernon 3894 - nedělám. jak dlouho? to je otázka, ale jestliže 40 let se něco kurvilo, tak se to za 5,10,15 let kompletně nenapraví.. Důležité je taky nejen se vymlouvat, ale i dělat, aby se napravilo.. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?