Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
Johny napsal v č. 3987: Já se přes víkend podívám do "Až k hořkému konci" (nemám ho momentálně přiu ruce), ale mám pocit, že do spiknutí byly mimo těchto sil zapojeny i nějaké pravidelné síly Wehrmachtu - 23. ID a snad i tankové síly (1. leichte division, gen. Hoepner ?), které měly udržet klid na ulicích, a zasáhnout proti případným pokusům SS o zvrat situace.
"Speciálně vybrané jednotky pod velením Majora Wilhelm Heinze byly 28.9.1938 už připraveny rozmístěné na plánovaných strategických místech s nabitýmy zbraněma a čekaly na rozkaz od Haldera. Halder čekal jen na to, jak se vyvine jednání v Mnichově a na postoj VB, F a ČSR. Po přijetí Hitlerových požadavků všemi účastníky byl puč okamžitě odvolán."
Johny napsal v č. 3987: Já tedy v životě puč neprováděl, ale kdyby na to někdy došlo, tak jeho zahájení neučiním závislým na nějaké budoucí nejisté události, o které navíc rozhoduje někdo jiný. Takhle to celé moc nápadně připomíná alibismus typu "My bychom vlastně rádi, ale to vy jste nám to pokazili." Přičemž když čekali na výsledek jednání, nelze vyloučit, že by čekali ještě déle. Po vylodění Spojenců také dokázali čekat - až když bude vhodná situace - do 20. července, i když uznávám, že v září 1938 měli, pokud by akci včas zahájili, větší možnost iniciativy - v roce 1944 měli omezený počet příležitostí kdy začít." Halder čekal jen na to, jak se vyvine jednání v Mnichově a na postoj VB, F a ČSR. Po přijetí Hitlerových požadavků všemi účastníky byl puč okamžitě odvolán."
Johny napsal v č. 3987: V "Až k hořkému konci" má několikastránkovou elegii, vyčítající nečinnost v té době vlastně kdekomu, včetně pučistů, ale u nich ji vysvětlující právě pasivitou ostatních. "Po válce vypověděl Gisevius o tom na co mysleli když bylo oznámeno, že všichni přijali bez odporu mnichovskou dohodu" |
|
|
|
A podobně zajímavý je i článek, na který je ten níže uvedený reakcí: www.blisty.cz/art/31462.html |
|
|
|
YAMATO napsal v č. 3989: Asi chlapci ví, proč na stránkách nemají komentáře..
"Schválně si přečtěte tohle:" Mimochodem, konečně vím, jak poznat nejlepší stíhačku - stačí se podívat na obrázek... |
|
|
|
Neuvěřitelný článek.. :-/ Nevíte někdo, co je zač ten František Hájek? |
|
|
|
Schválně si přečtěte tohle: www.blisty.cz/2006/11/30/art31524.html Tolik nesmyslů! Třeba ty tanky. Ach jo...a tohle se vydává za seriosní noviny No, poslal jsem jim reakci, zda ji uveřejní pochybuji... |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 3976: "Třeba Dr. Gisevius - společně s jinými účastníky - jeho nerealisaci vlastně přičítá Mnichovské dohodě, a pokud si správně vybavuji, Chamberlainovým ústupkům, která umožnila Hitlerovi triumfovat a jim "vyrvala zbraň z ruky" - já bych ovšem nepřeceňoval schopnost a ochotu německých generálů něco skutečně podniknout - spíše jim to poskytlo záminku proč nic nepodniknout. Zcela vyloučit možnost puče ovšem nemůžeme. " Po válce vypověděl Gisevius o tom na co mysleli když bylo oznámeno, že všichni přijali bez odporu mnichovskou dohodu :""Our revolt was done for. Schacht, Oster, and I sat around Witzleben's fireplace and tossed our plans into the fire. We spent the rest of the evening meditating, not on Hitler's triumph, but on the calamity that had befallen Europe." Speciálně vybrané jednotky pod velením Majora Wilhelm Heinze byly 28.9.1938 už připraveny rozmístěné na plánovaných strategických místech s nabitýmy zbraněma a čekaly na rozkaz od Haldera. Halder čekal jen na to, jak se vyvine jednání v Mnichově a na postoj VB, F a ČSR. Po přijetí Hitlerových požadavků všemi účastníky byl puč okamžitě odvolán. |
|
|
|
v článku o čs. tancích tady na frontě jsou počty takové Lt 35 po 15.3.39 244 ks převzala do výzbroje německá armáda, 52 ks si ponechala slovenská armáda, pak se s nimi ještě kšftovalo a nějaké získalo Bulharsko, Rumunsko. Bojů se v rámci německé armády zúčastnily 106 + 8 velitelských v PL, 118 + 14 velitelských ve FR a v SSSR 155 + 15 velitelských a další v SSSR v rumunské a slovenské armádě Lt 38 - ve FR jich bylo 228, v SSSR 623 + 41 velitelských a pak ještě využití pro Hetzer, Marder.. to už pod něm. kontrolou našeho průmyslu Tedy ukořistění našich tanků a nepoškozených zbrojovek bylo dosti podstatným posílením Němců.. |
|
|
|
1. září 1939 disponovala Panzerwaffe celkem 202 PzKpfw 35(t) a 78 PzKpfw 38(t) - z toho u bojových jednotek 164 a 57 ks. | |
|
|
Moby napsal v č. 3983: hledám
"A kolik bylo těch dalších LT vz. 35 ve výrobě pro Němce?"
Moby napsal v č. 3983: Nikoli, část zůstala Slovenskému štátu, přesný seznam je v knize Československá obrněná vozidla 1918-1948 od Klimenta a Franceva. "A seš si jistej, že Němci dostali všech 298?" |
|
|
|
fusilier napsal v č. 3977: A kolik bylo těch dalších LT vz. 35 ve výrobě pro Němce?"díky jakým tankům dokázali skopci překonat počáteční problémy s rozbíhající se výroby PzKpfw III? Jen díky našim LT vz.35, kterých bylo 298 a další ve výrobě. " A seš si jistej, že Němci dostali všech 298? |
|
|
|
Iljušin napsal v č. 3978: Správně , na odkaz jsem se nedíval. Omluvu příjmám "(jestli to víš z hlavy tak se ti omlouvám)." |
|
|
|
spelter napsal v č. 3979: To je přesně věc, které bych se obával, totiž že namísto provedení převratu ihned v momentě hypotetického oznámení, že jsme dohodu odmítli, by jej nakonec odložili, aby čekali "jak se situace vyvine". (A ta pravděpodobnost odkladu by byla větší, když bychom jim čelili sami, bez Francie a Velké Británie -jejich jasně deklarovaná účast na naší straně by jim asi vyjasnila, že převrat bude nejlepším východiskem ze situace Německa)"ja_62 3976 ono by asi k němu v případě útoku na ČSR došlo nebo nedošlo podle toho, jak by se válka vyvíjela, v případě, že by nás přejeli jako Polsko by pro to generálové těžko našli ospravedlnění, naopak, kdyby hned zkraje se na naší obraně zasekali a krváceli, tak možná.." V případě, ře by převrat neprovedli okamžitě, ještě před zahájením bojových operací, případné čekání, "jak se věci vyvinou", mohlo trvat i delší dobu, protože situace se jim zpočátku nemusela jevit pro Německo beznadějná, a současně je v průběhu války technicky i morálně složitější převrat provést. (Nevím to určitě, musel bych se podívat, ale mám pocit, že konkrétní mechanismus generálského puče 1938 spočíval v tom, že některé jednotky Wehrmachtu určené k útoku na oblast Čech měly namísto toho vytáhnout na Berlín, obsadit jej a asistovat při zatýkání největších nacistů - v průběhu vlastní války mimořádně obtížně proveditelná akce, protože to už by ty jednotky byly někde na frontě) Ale, jak píšeš, jsou to všechno spekulace. |
|
|
|
hlavně, němcům by za chvilinku došla munice, pokud by se někde blokli třeba na měsíc... | |
|
|
ja_62 3976 ono by asi k němu v případě útoku na ČSR došlo nebo nedošlo podle toho, jak by se válka vyvíjela, v případě, že by nás přejeli jako Polsko by pro to generálové těžko našli ospravedlnění, naopak, kdyby hned zkraje se na naší obraně zasekali a krváceli, tak možná..
ja_62 napsal v č. 3976: možná by pak měli záminku a důvod něco podniknout.."já bych ovšem nepřeceňoval schopnost a ochotu německých generálů něco skutečně podniknout - spíše jim to poskytlo záminku proč nic nepodniknout." je to vše v rovině spekulací.. |
|
|
|
fusilier napsal v č. 3977:
"A díky jakým tankům dokázali skopci překonat počáteční problémy s rozbíhající se výroby PzKpfw III?"
fusilier napsal v č. 3977: Díky za poučení, to jsem opravdu nevěděl(to si snad psát ani nemusel)
"v podstatě nahrazovly chybějící Pz III. "
fusilier napsal v č. 3977: No, taky jsem se podíval na odkaz co napsal ja_62(jestli to víš z hlavy tak se ti omlouvám). "kterých bylo 298 a další ve výrobě" |
|
|
|
Iljušin napsal v č. 3972: A díky jakým tankům dokázali skopci překonat počáteční problémy s rozbíhající se výroby PzKpfw III? Jen díky našim LT vz.35, kterých bylo 298 a další ve výrobě. "Třicetpětky" v podstatě nahrazovly chybějící Pz III. A v devětatčicátém k nim ještě přibyly PzKpfw 38(t). "ale tanků jsme tolik neměli (a němci hlavně používali tanky). " |
|
|
|
spelter napsal v č. 3971: Třeba Dr. Gisevius - společně s jinými účastníky - jeho nerealisaci vlastně přičítá Mnichovské dohodě, a pokud si správně vybavuji, Chamberlainovým ústupkům, která umožnila Hitlerovi triumfovat a jim "vyrvala zbraň z ruky" - já bych ovšem nepřeceňoval schopnost a ochotu německých generálů něco skutečně podniknout - spíše jim to poskytlo záminku proč nic nepodniknout. Zcela vyloučit možnost puče ovšem nemůžeme."Netvrdím, že by byl, pouze to uvažuji jako jednu z možností - že gen. Beck a spol. ten plán měli je dostatečně známo.. " V dalších případech (zejména podzim 1939) už to ale i Gisevius (realisticky) hodnotí jako pouhou tendenci k revoltě v době kdy výsledek války vypadá nejistě - ale nakonec dochází ke "sklapnutí kufrů" a projevení poslušnosti Vůdci v momentě kdy by mělo dojít ke konfrontaci. Takže by obava z toho jak dopadne Německo v konfliktu musela převážit nad nechutí něco proti Hitlerovi dělat. A schopnost odkládat akci na příhodnější moment (nebo až bude situace jasnější) u nich byla značná, i když by sotva příhodnější moment mohli najít. (Trochu mi to připadá, že zatímco jinde je po bitvě každý generálem, v Německu byl po válce každý generál "pučistou"). Mimochodem - Gisevius dokáže být značně subjektivní ve svých soudech, např. Arthur Nebe v jeho díle vychází jako sice starý nacista z přesvědčení, ale v jádru slušný a poctivý člověk a kriminalista tradičního ražení, celkem sympatická osobnost, poslaný na východní frontu vlastně za trest - bez zmínky o tom, že tam vedl Einsatzgruppe B. |
|
|
|
Iljušin napsal v č. 3974: Např. www.fronta.cz/lt-vz-35 -> (Po okupaci), u LT vz.38 byly v březnu 1939 dokončeny pouze tři kusy. "ale zajímalo by mě kolik jich bylo vyrobeno u nás a kolik jich dostavěli němci po obsazení?" |
|
|
|
spelter napsal v č. 3973: No, s tím musím souhlasit, ale v malém množství je taky používali( opravdu v malém).
"S letadly se moc neposílili"
spelter napsal v č. 3973: Ano to vím, ale zajímalo by mě kolik jich bylo vyrobeno u nás a kolik jich dostavěli němci po obsazení? "naopak naše tanky se v polském a francouzském tažení hodně výrazně uplatnily.. " |
|
|
|
Iljušin napsal v č. 3972: S letadly se moc neposílili, naopak naše tanky se v polském a francouzském tažení hodně výrazně uplatnily.."No,němci hlavně posílili o pěchotní výzbroj, děla a letadla, ale tanků jsme tolik neměli (a němci hlavně používali tanky). Pro němece byli důležitější náš průmysl. " S továrnami - naprostý souhlas, a i těch zbraní by ukořistili méně, protože by jednak byly ztráty v boji a jednak by v případě porážky naši vojáci asi sami zničili, co by mohli.. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?