Září 1938 - měli jsme se bránit?

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
2021-2040 z 5038
Po
Johny 25.10.2006 00:19 - č. 3839
Johny
ja_62 napsal v č. 3824:
"tu nastává otázka, zda bylo přijetí Mnichova skutečně chybou, která nám zabránila získat pomoc od spojenců, nebo chybou učiněnou v situaci, kdy stejně nic jiného, rozumnějšího než tato katastrofální chyba učinit nešlo."

Pořád se točíme o přijetí či nepřijetí mnichova - to je blbost. Naše porážka už byla odsouhlasena více než týden před tím, mnichov v podstatě už řešil jen podružnější otázky typu, kolik území si Hitler dopřeje. Proboha živého, ti lidi to vzdali už před tím a v podstatě sami nabídli území za klid a za to, že své bídné politické životy protáhnou jako vůdci hnoje o pár měsíců déle. Celá rekonstrukce vlády byl jen trik na občany, nitky si v ruce nechali ti stejní jako předtím.

Pokud naše vláda nechtěla mnichov, nikdy by k němu " obrazně řečeno" nedošlo. Celá strategie byla nábožně vzývat, že snad tzv. západní spojenci zvednou zadky a začnou něco dělat a hlavně maskovat svoji zbabělost. Např. Drtina píše, že největší snaha beneše byla, aby se náhodou armáda předčasně nedozvěděla co plánují a nepostavila se proti němu.

Musíme se smířit, že vládnoucí garnitura se prostě bránit nechtěla. Zde bych zase trochu Beneše obhájil, s tím co tam měl se nic jiného než kapitulace dělat nedalo - v tom měl pravdu. Ty opravdové osobnosti byli v opozici proti němu a tím si situaci zavinil sám, jsem ale celkem přesvědčen, že kdyby měl plnou podporu ve vládě, snad by nařídil boj. V tom je ten problém, měl buďto jednat a vzít plnou odpovědnost na sebe a nebo vysmahnout. Beneš pořád hledal aliby, byl schopný úředník v míru ale totálně neschopný dělat závažná rozhodnutí pod tlakem - to potvrdil rok 38, 45 i 48. Může se stát, že někdo selže a udělá chybu jednou, kdo ji ale dělá pořád je zlomený ubožák.
Moby 24.10.2006 21:11 - č. 3838
Moby
mig napsal v č. 3825:
"V tej knihe je písané o produkcii ocele, obilia... v prepočte na obyvateľa alebo je tam všeobecné porovnávanie produkcie jednotlivých krajín s ČSR? Aké kritériá si autor zvolil?"
No, jenom v absolutních číslech by to asi za moc nestálo . Zkoumaj výkonost, sílu a stabilitu ekonomiky, takže ze všech hledisek.
ja_62 24.10.2006 16:43 - č. 3837
ja_62
spelter napsal v č. 3835:
"Když budeme srovnávat, tak v době, kdy se zapojení F a GB nebáli "
Zapojení GB a Fr se v roce 1939 nebál možná Hitler, vojenští činitelé měli obavy, jak jim čelit.
spelter napsal v č. 3835:
"trvalo jim dobytí Polska přes měsíc - a to jim ještě silně pomohl SSSR."
No, čistě z vojenského hlediska bylo Polsko poraženo už v polovině září (dejme tomu 15., kdy končí polské protiútoky na Bzuře, mající za cíl poutat co nejvíc německých sil a tím umožnit ústup těch v bitvě nezapojených polských sil na východ země), kdy byl vydán rozkaz k ústupu dosud bojujících jednotek, vstup SSSR na polské území pak "pouze" znemožnil další odpor těchto zbylých polských sil (něco přes dvacet bojeschopných a boji příliš nedotčených divisí) na "rumunském předmostí" (Przedmoście rumuńskie), jeho faktickým obsazením, čímž podstatně zkrátil dobu bojů - ale z hlediska Wehrmachtu už to nebylo podstatné, protože proti těmto zbylým silám už nemusel nasadit většinu svých sil (a to už před sovětským vpádem) které mohl postupně začít přemísťovat na západ.

A co se zapojení Francie a Británie týče, zastávám názor, že z vojenského hlediska pro Polsko udělaly všechno co mohly - a těžko říci, zda o rok dřive mohly pro nás učinit o něco víc.

S tím ostatním co jsi napsal - rozdíl v síle Wehrmachtu a naše lepší možnosti díky terénu - lze asi souhlasit. Přičemž já si třeba myslím, že jsme měli lépe než Poláci rozmístěnou armádu, kdy jsme nemínili většinu sil obětovat blízko hranic (alespoň ne bezúčelně, což by byl případ pokusu o udržení západních Čech), podobně jako se v září 1939 stalo polské armádě "Poznań".
ja_62 24.10.2006 16:05 - č. 3836
ja_62
spelter napsal v č. 3833:
"na druhou stranu, to, že generálové pochybují o síle vlastní armády taky o něčem svědčí, koneckonců oni museli nejlíp vědět, jak na tom doopravdy jsou a jak to koresponduje s propagandou a strašením zejména západních mocností.."
ja_62 napsal v č. 3832:
"Přičemž řada z nich, třeba Halder, se spíše obávala toho, že konflikt nezůstane omezený na Československo."
Asi takto, problém spočíval v tom, že nepředpokládali rychlé vyřešení konfliktu, přičemž s jeho protahováním se by západní státy mohly změnit svůj postoj a připojit se na naši stranu.
spelter 24.10.2006 16:01 - č. 3835
spelter
Glynwed napsal v č. 3834:
"Němečtí generálové měli hlavně obavu aby se v případě války s ČSR nezapojila do války Francie a VB...to byly důvody, kdy pochybovali o síle WH. Nikoliv v poměru WH x čs. armáda."
Nepochybuju, že z toho obavu měli, ale řekl bych, že ji měli nejen z toho.
Když budeme srovnávat, tak v době, kdy se zapojení F a GB nebáli (Polsko 39) - trvalo jim dobytí Polska přes měsíc - a to jim ještě silně pomohl SSSR. Jak dlouho by jim tedy trvalo porazit v r. 38 ČSR, která měla výhodnější terén k obraně + opevnění, lepší výzbroj než Polsko - a sami měli o rok mladší a tedy o dost slabší armádu (opět jeden z mých základních argumentů - nebetyčný rozdíl mezi WH 38 a WH 39) jak už jsem to uváděl..
Glynwed 24.10.2006 15:54 - č. 3834
Glynwed
spelter napsal v č. 3833:
"na druhou stranu, to, že generálové pochybují o síle vlastní armády taky o něčem svědčí, koneckonců oni museli nejlíp vědět, jak na tom doopravdy jsou a jak to koresponduje s propagandou a strašením zejména západních mocností.."
Němečtí generálové měli hlavně obavu aby se v případě války s ČSR nezapojila do války Francie a VB...to byly důvody, kdy pochybovali o síle WH. Nikoliv v poměru WH x čs. armáda.
spelter 24.10.2006 15:08 - č. 3833
spelter
ja_62 napsal v č. 3832:
"spelter napsal v č. 3828: "No, do mé praxe je třeba výpovědi svědků posuzovat a interpretovat tak, aby to vyznělo maximálně v můj prospěch " No, jeden můj známý často řeší problém jak člověku kterého viděli na místě činu, našli tam jeho otisky prstů, stopy DNA a pachovou stopu taktně vysvětlit, že opakováním věty "Nikdy v životě jsem tam nebyl" si sotva pomůže. "
tak samozřejmě všeho s mírou a v rozumných mezích
ja_62 napsal v č. 3832:
"vypovídá to spíše o nechuti německých generálů k válce, jejich nevíře v sílu Wehrmachtu, a pochybnostem o její výsledek"
na druhou stranu, to, že generálové pochybují o síle vlastní armády taky o něčem svědčí, koneckonců oni museli nejlíp vědět, jak na tom doopravdy jsou a jak to koresponduje s propagandou a strašením zejména západních mocností..
ja_62 24.10.2006 14:24 - č. 3832
ja_62
spelter napsal v č. 3828:
"No, do mé praxe je třeba výpovědi svědků posuzovat a interpretovat tak, aby to vyznělo maximálně v můj prospěch "
No, jeden můj známý často řeší problém jak člověku kterého viděli na místě činu, našli tam jeho otisky prstů, stopy DNA a pachovou stopu taktně vysvětlit, že opakováním věty "Nikdy v životě jsem tam nebyl" si sotva pomůže.

spelter napsal v č. 3828:
"Ale to, co jsem uvedl jsou řekl bych vcelku jednoznačná konstatování, která korespondují i stím, že před Mnichovem se němečtí generálové do války proti ČSR dvykrát nehrnuli a po Mnichově si velmi oddechli, že se věc vyřešila tak, jak se vyřešila.."
Souhlasím, ale vypovídá to spíše o nechuti německých generálů k válce, jejich nevíře v sílu Wehrmachtu, a pochybnostem o její výsledek, méně už o objektivní situaci. Přičemž řada z nich, třeba Halder, se spíše obávala toho, že konflikt nezůstane omezený na Československo.
ja_62 24.10.2006 14:01 - č. 3831
ja_62 Johny (3802): Mně to spíš připadá, že jde o víceméně obvyklou českou "podzimní nemoc", která se projevuje na diskusních fórech většinou neplodnými diskusemi typu "měli jsme se bránit/neměli jsme se bránit", přičemž já byl dost dlouho toho názoru (asi jako většina) že jsme se bránit měli - a stále si myslím, že kdybychom se bránili, vojensky bychom sice prohráli, ale obstáli velmi dobře - ale čím dál tím míň se cítím oprávněn tehdy (a za tehdejších okolností) presidentem a vládou učiněné rozhodnutí soudit. A co se stalo, nelze odestát.
čet.Hrad 24.10.2006 13:53 - č. 3830
čet.Hrad
ja_62 napsal v č. 3800:
"Přičemž, až sem přijdou kolegové "přes beton", dokážou kvalifikovaně zodpovědět v jakém stavu dokončení a bojové připravenosti se naše opevnění nacházelo, a jaké by byly šance Wehrmachtu konkrétněji."
Üpozorňuji že záleží velice na úseku, jaké místo by mělo být posuzováno.

Blíže k tomu snad stačí úvést jen toto: celé téma Československé opevnění 1935-38 a cca polovina tohoto tématu.
čet.Hrad 24.10.2006 13:42 - č. 3829
čet.Hrad
ja_62 napsal v č. 3821:
"Ano, a třeba co se týče zásob letecké munice byla na tom Luftwaffe špatně,"
Ad tato část: www.fronta.cz/situace-letectva-csr-na-podzim-1938 (když se pořád držíme zde na Frontě )
ja_62 napsal v č. 3821:
"jenomže tvůj názor na odolnost našeho opevnění je prostě příliš optimistický, a zejména v západních Čechách (zkus si zjistit kolik tam bylo našich jednotek) by rozhodně nemohlo dojít "k zastavení bojů v pohraničí". "
Optimistický může být na některých úsecích, ale opravdu v případě Z Čech se ani se zastavením nepřítele v pohraničí nepočítalo. Viz plány HVOP, nástupní plán VII a jeho varianta č.13.
spelter 24.10.2006 13:29 - č. 3828
spelter
ja_62 napsal v č. 3822:
"Tak ti asi budu nucen poskytnout cennou radu do praxe - vždy posuzuj výpověď svědků v kontextu ostatních důkazních prostředků."
No, do mé praxe je třeba výpovědi svědků posuzovat a interpretovat tak, aby to vyznělo maximálně v můj prospěch
Pro praxi této diskuse samozřejmě tento styl za následováníhodný nepovažuju..
Ale to, co jsem uvedl jsou řekl bych vcelku jednoznačná konstatování, která korespondují i stím, že před Mnichovem se němečtí generálové do války proti ČSR dvykrát nehrnuli a po Mnichově si velmi oddechli, že se věc vyřešila tak, jak se vyřešila..
spelter 24.10.2006 13:17 - č. 3827
spelter
čet.Hrad napsal v č. 3826:
"Pořád mi přijde čestnější kapitulovat, než pak neustále měnit strany jako Itálie"
v tomto smyslu souhlasím, jistě to je čestnější, jako takové je pak i zapojení do války na straně spojenců a následující děj.
čet.Hrad 24.10.2006 13:01 - č. 3826
čet.Hrad
spelter napsal v č. 3820:
"Ale přece jen - It ve WW1, je otázka, jak moc je to srovnatelné s ČSR 38, ale něco na tom být může. Ovšem It ve WW2 - skončila válku na jiné straně, než ji začala, ale poté, co byla úspěšně napadena Spojenci, padla Mussoliniho diktatura a nastoupila nová vláda - to mi připadá, jako bychom my měli po Mnichově nebo případně po 15.3.39 přistoupit k Ose a bojovat po boku Německa.."
Já to nesrovnávám s ČSR popřípadě její situací kdykoliv. Spíš reaguji na
čet.Hrad napsal v č. 3812:
"ve srovnání s ostatními jako jediný vzdal. "
aby ČSR nebyla povážována všemi za absolutní kapitulantský stát. Pořád mi přijde čestnější kapitulovat, než pak neustále měnit strany jako Itálie (proto zmíněny obě války).
mig 24.10.2006 12:38 - č. 3825
mig Moby 3810: V tej knihe je písané o produkcii ocele, obilia... v prepočte na obyvateľa alebo je tam všeobecné porovnávanie produkcie jednotlivých krajín s ČSR? Aké kritériá si autor zvolil?
ja_62 24.10.2006 12:24 - č. 3824
ja_62
Johny napsal v č. 3804:
"Na Beneše sdílím názor W.Churchila" Benešův ústup chybou, počítal jsem s jeho odvahou a odmítnutím plánu. Francie by přispěchala v přílivu národních vášní na pomoc a Británi ihned také."
Johny napsal v č. 3804:
" Mandel volal 21.9.38 Benešovi přítomen byl svědek ,šéf tiskové kanceláře Bollack: Jste v čele svobodného a nezávislého národa, ani Paříž ani Londýn nemají právo diktovat vám, jak se máte zachovat. Kdyby došlo k napadení vašeho území, neměl by jste ani vteřinu zaváhat a dát rozkaz své armádě připravené vaši vlast hájit. Uděláte li to, zachráníte Evropu před hitlerismem, protože vás mohu ujistit, že první výstřel z vašeho děla se rozšíří ve světě s takovou ozvěnou, že začnou střílet i děla Francie, Velké Británie a také Sovětského svazu, a to samo od sebe."
Takhle - asi každý z nás si přeje, aby tomu tak bývalo bylo, a v tom případě bylo přijetí Mnichova opravdu katastrofickou chybou, ale na druhou stranu jde o názory (a přání) politiků kteří v dané době neměli rozhodovací pravomoce, a tu nastává otázka, zda bylo přijetí Mnichova skutečně chybou, která nám zabránila získat pomoc od spojenců, nebo chybou učiněnou v situaci, kdy stejně nic jiného, rozumnějšího než tato katastrofální chyba učinit nešlo.
ja_62 24.10.2006 12:14 - č. 3823
ja_62
ja_62 napsal v č. 3793:
"(A to se stran našich vyhlídek na odpor považuji za optimistu)."
Moby napsal v č. 3811:
"To by mě teda zajímal katastrofickej scénář. "
Napsal jsem, že se považuji za optimistu, ne že názor presentovaný v 3793 je nejoptimističtější varianta. Dejme tomu, že je to ten vývoj který považuji za pravděpodobný v případě isolované obrany, přičemž, jelikož to přesně odhadnout nejde, a je to dáno i vlastní schopností úsudku, považuji se za mírného optimistu, co se týče průběhu vlastních akcí.

Jinak katastrofický scénař by byl totální porážka v poli, spojená s obsazením většiny území, a můj optimismus se tedy týká schopnosti naší armády stáhnout jádro sil, a vyhnout se úplnému obklíčení.
(Pokud jde o varianty optimistické, pak
a)Generálský puč v Německu namísto války
b)Nepřijetí Mnichova ČSR, obrana, ale Británie a Francie mění názor a zapojují se do války na naší straně. Jenomže za nejpravděpodobnější považuji osamocenou obranu s výsledkem, jež jsem popsal v 3793 )
ja_62 24.10.2006 12:05 - č. 3822
ja_62
spelter napsal v č. 3815:
"Jiank shodně s Keitelem v k této otázce vypovídal v Norimberku rovněž Manstein. "
Tak ti asi budu nucen poskytnout cennou radu do praxe - vždy posuzuj výpověď svědků v kontextu ostatních důkazních prostředků.
ja_62 24.10.2006 12:03 - č. 3821
ja_62
spelter napsal v č. 3815:
"samozřejmě, na druhou stranu útočit proti němu taky nešlo donekonečna."
Ano, a třeba co se týče zásob letecké munice byla na tom Luftwaffe špatně, jenomže tvůj názor na odolnost našeho opevnění je prostě příliš optimistický, a zejména v západních Čechách (zkus si zjistit kolik tam bylo našich jednotek) by rozhodně nemohlo dojít "k zastavení bojů v pohraničí". To je příliš optimistická varianta.
spelter 24.10.2006 11:09 - č. 3820
spelter
čet.Hrad napsal v č. 3812:
"Už jsi tady narazil na zmínku o Itálii? Pokud ne tak stručně pro zopakování: počátek Velké války - It na straně Centrálních mocností, rok 1915, kdepak je Itálie a kde skončí válku? Počátek Druhé světové války, kdepak je Itálie a kdepak tu stejnou válku skončí? To jen tak na ty "kapitulantské" řeči......"
s Itálií je to zajímavé srovnání, je pravda, že mi tu uniklo.
Ale přece jen - It ve WW1, je otázka, jak moc je to srovnatelné s ČSR 38, ale něco na tom být může.
Ovšem It ve WW2 - skončila válku na jiné straně, než ji začala, ale poté, co byla úspěšně napadena Spojenci, padla Mussoliniho diktatura a nastoupila nová vláda - to mi připadá, jako bychom my měli po Mnichově nebo případně po 15.3.39 přistoupit k Ose a bojovat po boku Německa..
2021-2040 z 5038
Po