Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
pq58 napsal v č. 4109: "a TY bys sis to vzal na svědomni???bombardovani Prahy???a kdyz se na podivas na naše spojece zjistis ze by to byla národni sebevražda!!!!(jedine v cem sme mohli něcum konkurovat bylo ve KVALITĚ tanku (Lt.38) inak naše letectvo byt urcitě chrabre ale s luftwaffe se nemohlo rovnata pozemni sili??ehm....jo dobre ale bylo jich tolik že by se nasačkovali do bunkru a na moblini armadu by jak sik nezbylo.. a odboj???tady v Čechach??neblazni kde??v tatrach??slovaci možna ale nebyli to slovaci kdo byl satelit 3.Říše???..ovšem byl bych rad kdyby sme se postavili na odpor ale ne za cenu strategie "lumiku!!!"" tak to je opravdu kvalitní názor ještě chybí zmínka o nekryté jižní Moravě.................. já jsem toho názoru, že tzv. mnichov jsme přijímat neměli, ale to sem zde psal již vícekrát |
|
|
|
pq58 napsal v č. 4109:
"svědomni"
pq58 napsal v č. 4109:
"něcum"
pq58 napsal v č. 4109: ..... Ach ty mateřská řeči, zasloužíš si to?"sili" Jinak v podstatě s každou větou by se dalo polemizovat, velmi zajímavá je teorie "nasáčkování" do bunkrů. To by mě zajímalo, jak se celá zmobilizovaná armáda vešla do bunkrů, že na polní armádu nezbylo (...) Mohl bys nás seznámit s teorií lumíků, ať rozproudíme diskusi? |
|
|
|
pq58 napsal v č. 4109: leda tak Lt vz.38 v plenkách "jedine v cem sme mohli něcum konkurovat bylo ve KVALITĚ tanku (Lt.38) " a letectvo bych až tak příliš nezatracoval PS:Chtělo by to více číst!! |
|
|
|
adam napsal v č. 4107: a TY bys sis to vzal na svědomni???bombardovani Prahy???a kdyz se na podivas na naše spojece zjistis ze by to byla národni sebevražda!!!!(jedine v cem sme mohli něcum konkurovat bylo ve KVALITĚ tanku (Lt.38) inak naše letectvo byt urcitě chrabre ale s luftwaffe se nemohlo rovnata pozemni sili??ehm....jo dobre ale bylo jich tolik že by se nasačkovali do bunkru a na moblini armadu by jak sik nezbylo.. a odboj???tady v Čechach??neblazni kde??v tatrach??slovaci možna ale nebyli to slovaci kdo byl satelit 3.Říše???..ovšem byl bych rad kdyby sme se postavili na odpor ale ne za cenu strategie "lumiku!!!" "podle mě jsme se bránit měli. alesponˇ by jsme měli dneska národní hrdost " Tak hodně Bošů " !" |
|
|
|
bobanek: Miluji lidi, kteří svůj blábol vysvětlí a obrátí tak, že mají vlastně jakoby "pravdu"...
Czert napsal v č. 4104: Hmm, bylo by fajn nejprve zjistit, o čem je řeč. "Hmm, a rikaji ti neco slova Prazka cara ci vnitrozenske ustupove pricky ? Nemluve o opevneni na morave, ktere po Mnichovu k rajchu nepripadlo." |
|
|
|
Czert napsal v č. 4104: Pražská ?
"slova Prazka cara "
Czert napsal v č. 4104: Vnitroženské nebo vnitrozemské?"vnitrozenske ustupove" Jestli nemáš klávesnici s háčkama a čárkama, mám jednu v záloze. Fuky popisoval všeobecnou informovanost Jihočechů o jihočeských opevněních, já popisoval konkrétní linii opevnění ŘOP / mimochodem jsem si ji prošel před léty o vandru/ .Tato linie měla bránit postupu vojsk od hraničních přechodů Strážný - Nové Údolí ve směru do vnitrozemí - jedna větev Vimperk - Strakonice - Praha, druhý směr Volary - Horní Planá - Č. Krumlov a Volary - Prachatice. Po zabrání Sudet zůstala v protektorátu na jihu Čech opevnění u Budějovic - Povltaví , Jindřichohradecko a ty jsem ve svém článku nezmiňoval. Takže po zabrání tzv. Sudet ve výše uvedeném směru / Vimperk - vnitrozemí, Prachatice - vnitrozemí v rámci JČ v postupu do vnitra nestálo nic. Kromě menší linie okopů u Sudslavic / vrch Opolenec - vede tudy naučná stezka, jedno ze zastavení je právě u těchto okopů z roku 1938./ |
|
|
|
bobanek napsal v č. 4099: "Většina opevnění tedy byla na území tzv. Sudet a po zabrání Sudet nic v cestě do vnitrozemí nestálo, takže v tzv. Protektorátu opevnění nebylo " Hmm, a rikaji ti neco slova Prazka cara ci vnitrozenske ustupove pricky ? Nemluve o opevneni na morave, ktere po Mnichovu k rajchu nepripadlo. |
|
|
|
bobanek napsal v č. 4099: Heleďme se..."takže v tzv. Protektorátu opevnění nebylo / " Pokud zde zase budeš někdy něčím chtít perlit, nastuduj si raději dříve, prosím..., alespoň nějakou literaturu k tématu. |
|
|
|
Honza M. napsal v č. 4095: "A odpověděli něco?" Ne, žádná reakce, což se dalo čekat. Onen redaktor, který před lety po prvním Krystlíkově textu chtěl moji reakci a docela na to naléhal, tam už asi nebude. Mimochodem, na opevneni.cz se píše, že senátor Karel Schwarzenberg vydání knihy komentoval slovy: "Kdybych byl ministr školství, celý náklad bych vykoupil a povinně bych ho dal číst žákům osmé třídy, aby věděli, jaké problémy má naše společnost a jaké měli naši otcové a dědové," Ještě, že není ministr školství a je "jen" ministr zahraničí. |
|
|
|
Fuky napsal v č. 4098: Tak to musí být nějací tataři " problémem je, když se budeme bavit o jižních Čechách, že několik lidí, se kterými jsem se o problému bavil a kteří na jihu žijí a tvrdí, že tam žádné opevnění není"
Fuky napsal v č. 4098: Protentokrát=protektorát?"Mají pravdu, neboť nemalé množství objektů se nalézalo na území Protentokrátu" Nechci nosit dříví do lesa, zřejmě jihočeši neužívají internet, není problém zde zjistit, které linie v jižních Čechách byly hotové. Nebyly zde budovány tvrze / Dobrošov apod./, ale byly zde vybudovány linie a tzv. uzávěry lehkého opevnění. Uzávěry byly vybudovány na důležitých dopravních uzlech - uzávěr Kašperské Hory, linie ŘOP Kubova Huť-Zátoň-Lenora-Volary-Slunečná / v podstatě levý břeh Vltavy až k Nové Peci byl opevněn/.Pokračování směrem do VVP Boletice směr Český Krumlov. Většina opevnění tedy byla na území tzv. Sudet a po zabrání Sudet nic v cestě do vnitrozemí nestálo, takže v tzv. Protektorátu opevnění nebylo / v čemž mají ignoranti opevnění na jihu pravdu/. Tvrze zde nebyly budovány udajně z důvodu těžko průchodného terénu, který neumožňuje masívní nasazení vojska. |
|
|
|
Ještě, pokud se vrátím k té jižní hranici a opevnění, problémem je, když se budeme bavit o jižních Čechách, že několik lidí, se kterými jsem se o problému bavil a kteří na jihu žijí a tvrdí, že tam žádné opevnění není, argumentuje tím, ať jim ho tedy jedu ukázat. Mají pravdu, neboť nemalé množství objektů se nalézalo na území Protentokrátu, což jejich neexistenci dostatečně objasňuje. Pak je složité těmto lidem dokazovat, že zde nějaké opevnění bylo, neboť ve velkém množství případů po objektech bohužel nic nezbylo... | |
|
|
tak úplně zas ne - na svou omluvu musím dodat, že mě furt někdo vyhazoval od PC (resp. já jsem se musel vnutit) | |
|
|
Honza M. napsal v č. 4095: to je přesná citace?"...na jižní snadno překročitelné hranici se pevnosti vůbec nestavěli..."" |
|
|
|
Pavel Šrámek napsal v č. 4025: Tak tímhle bludem mě moji nejbližší zrovna podarovali - a diví se, že neskáču radostí. Prý jim to prodavačka vřele doporučovala... "...na jižní snadno překročitelné hranici se pevnosti vůbec nestavěly..." Ovšem obálka (Anče, Kuba, Trautenberg), se mi docela líbí.
"za největší problém vidím knihu "Nemilosrdné příběhy českých dějin". Velká část lidí si totiž názor na naši historii dělá právě z takových knih. Už vidím, jak za pár let se tato knížka objevuje v seznamu toho, co přečetli studenti historie na VŠ"
Pavel Šrámek napsal v č. 4025: A odpověděli něco? "proč byl Krystlíkův text přetištěn bez jediného odkazu na následující polemiku" |
|
|
|
Na webu Vojenského historického ústavu se píše: Zájemce o knihy, které vydal AVIS, bychom rádi informovali, že tyto publikace je možné objednat do vyčerpání zásob na adrese: Ministerstvo obrany – AVIS Rooseveltova 23, 161 05 Praha 6 Telefon: 973 215 740 Fax: 973 215 566 |
|
|
|
Vojenský historický ústav Praha začal vydávat nové československé vojenské dějiny. V současné době už vyšel díl věnovaný létům 1945-1955, do tisku se chystá a na jaře má vyjít díl popisující léta 1932-1939. | |
|
|
spelter napsal v č. 4086: Rychlost výstavby těžkého opevnění v úseku Morava-jih byla dána bohatými zkušenostmi z předchozí výstavby a především "typizací" těžkých objektů, tedy jednoduše kopiemi již vyprojektovaných objektů. V neposlední řadě pak šlo o zadání úseků osvědčeným firmám (Konstruktiva, Hráský a Jenč). V roce 1936 ani v r. 1937 nebylo možné postupovat s takovouto rychlostí, obzvláště ještě v první pol. r. 1936, kdy nebyla stále velká spousta technických detailů ani otázka některé výbroje vyřešena a zkoušely se různé postupy atp."Víte, co je strašná škoda? Kdyby se totiž opevnění stavělo takovým tempem, aby od anschlussu do Mnichova bylo možno postavit, to, co se tam skutečně postavilo, tak při takto rychlém budování opevnění by do Mnichova měla ČSR pět linií pevností a "Dobrošov" na každých 15 km.. " Výstavba na úseku MJ byla "sériová" a je velkou otázkou, zdali by se toto při event. dokončení a využití linie nějakým způsobem neprojevilo... |
|
|
|
Víte, co je strašná škoda? Kdyby se totiž opevnění stavělo takovým tempem, aby od anschlussu do Mnichova bylo možno postavit, to, co se tam skutečně postavilo, tak při takto rychlém budování opevnění by do Mnichova měla ČSR pět linií pevností a "Dobrošov" na každých 15 km.. To by se to pak bránilo.. |
|
|
|
Jsem rád, že jste došli ke stejnému závěru jako já již před třemi roky, totiž, že jakákoli debata s panem Krystlíkem je sice dobrá pro zvýšení krevního tlaku, či naopak nahrazuje celovečerní komediální film, ale je naprosto, ale naprosto bezúčelná... | |
|
|
Hartmann napsal v č. 4068: Pokud vím, název republiky v té době nebyl kodifikován (a nad výrazem "republika" se ještě vznášel otazník), ale na mezinárodním fóru byla většinou prezentována jako stát česko-slovenský. "Máte pocit, že název republiky z r. 1918 je na té mapě správně?" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?