Září 1938 - měli jsme se bránit?

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1761-1780 z 5038
<< 86 87 88 89 90 91 92 >>
Po
Fuky 12.2.2007 17:47 - č. 4213
Fuky
pq58 napsal v č. 4210:
"ne.....pomohl by nam tak jedine M1A1"
aha. To je bezpochyby moudré tvrzení.
Můžeš mi tedy objasnit co jsi měl namysli svými řečmi o Lt vz. 38?
bush 12.2.2007 17:47 - č. 4212
bush
pq58 napsal v č. 4210:
"tudiz me predem zaradil do urcite skupiny lidi..."

Mbbb tě nikam nezařadil. Ty ses tam totiž zařadil sám..
Zkus přestat plácat a načti si literaturu nebo aspoň tohle fórum - viz. polský útoky s koněma proti tankum (jak ostatně píše Karaya1), atd..
ja_62 12.2.2007 17:46 - č. 4211
ja_62
pq58 napsal v č. 4209:
"myslel sem aktivni odboj!!!ne poslouchani radia!!! "
Abych se trochu zastal Czerta, náš odboj ani v situaci jaká se vyvinula tak nějak nespočíval pouze v poslouchání rádia i když nedostatek zbraní mezi civilní populací byl jedním z jeho omezujících faktorů. Přičemž jak Czert píše, po naší vojenské porážce by se těch zbraní ztratilo - "a mezi lidi" dostalo o mnoho více než jak tomu ve skutečnosti bylo, protože by nikdo neměl pořádně přehled kolik jich kde skončilo. I tak jsem - ale pouze slýchal ( ) - že někteří demobilisovaní vojáci se po říjnu 1938 v rámci loučení s vojenskou službou zbraněmi zásobili, jenomže šlo o případy spíše výjimečné.
Czert napsal v č. 4137:
"uplne stejne tam, kde byl za protektoratu, byl by jen posilen tim, ze by se ho ucastnili i byvali vojaci (zbrane a vysbroj by meli erarni a nemuseli by ji nikde pracne shanet). "
pq58 12.2.2007 17:43 - č. 4210
pq58
Fuky napsal v č. 4205:
"Máš dojem, že by čs. armádě pomohl prototyp Lt vz. 38???"
ne.....pomohl by nam tak jedine M1A1
Fuky napsal v č. 4205:
"Na tohle tu opravdu není nikdo zvědav, příteli..."
omlouvam se ....prehnal sem to....proste sem se neudrzel.....este jednou se omlouvam...ale nevim proc to tam napsal byla to narazka na neco co sem nikdy nenapsal....tudiz me predem zaradil do urcite skupiny lidi...
pq58 12.2.2007 17:33 - č. 4209
pq58
Czert napsal v č. 4137:
"zajimave, anglicane a frantici si to bombardovani svych mest na svedomi vzali "
co na to napsat???no francouzi a britove by v trosku jine situaci nez my ...
Czert napsal v č. 4137:
"spis Lt. 34/35 ne ? "
ano ...proc by ne..
Czert napsal v č. 4137:
"K letectvu - jiste, bylo ve srovnani s nemeckym zastarale, ale ve srovnani s okolim - vic nez kvalitni - madari meli tez hlavne dvojplosniky, polske 1.plosniky nebyly o moc lepsi, u britu famozni hurricane byl teprv prototypu...ano, bylo by zmasakrovano, ale pokud by vzletlo, obstralo by se cti. "Nasackovani" do bunkru - hmm, slysel jsi nekdy o "hlavni zaloze vrchniho velitelstvi" (nevim presne jak se ona armada jmenovala) - ktera citala 2. jezdecke a 3. pesi divize jako mobilni zaloha ? (nemluve o bezne mobilni zaloze).--- "
s letectvem je to presne protoze v te dobe mel jiz hurricane na sobe vysostne znaky britanie...tudiz o prototypu by se dalo jen stezi uvazovat a pochybuji ze by se zaloze podarilo vyplnit vice prulomu fronty..
Czert napsal v č. 4137:
"uplne stejne tam, kde byl za protektoratu, byl by jen posilen tim, ze by se ho ucastnili i byvali vojaci (zbrane a vysbroj by meli erarni a nemuseli by ji nikde pracne shanet). "
myslel sem aktivni odboj!!!ne poslouchani radia!!!
Czert napsal v č. 4137:
"strategie lumiku - odkaz na legendarni hru lemmings, kdy je ukooem hrace pomoci cilene manipulace lumiky dostat domu, bez jeho zasahu jsou vsichni odsouzeni k zahube."
tos napsal ty....
ja_62 12.2.2007 17:31 - č. 4208
ja_62
pq58 napsal v č. 4204:
"(je tim mylseno pro cest a slavu klidne jet na konich proti tankum...(vice ..polsko))"
To doufám myslíš pouze obrazně? [téma č. 25 - přísp. č. 750] [téma č. 25 - přísp. č. 751][téma č. 25 - přísp. č. 752] [téma č. 25 - přísp. č. 756] [téma č. 25 - přísp. č. 757] [téma č. 25 - list. č. 34]
pq58 napsal v č. 4204:
"to sem nikdy nenapsal! "
Patrně proto mbbb jasně píše, že tam ta zmínka chybí, takže mi tvá reakce přijde zcela nemístná.
Fuky 12.2.2007 17:25 - č. 4207
Fuky A srovnání SS s československou armádou? To snad může vyzvracet jedině nějaký dobytek.
karaya1 12.2.2007 17:24 - č. 4206
karaya1
pq58 napsal v č. 4204:
"teorie lumiku...:jit se obetovat (je tim mylseno pro cest a slavu klidne jet na konich proti tankum...(vice ..polsko))"
O tom, jaký to je nesmysl, tu psal jan22 - viz [téma č. 25 - přísp. č. 757].
Fuky 12.2.2007 17:18 - č. 4205
Fuky
pq58 napsal v č. 4204:
"ehm,.....neplest si slovo kvalita a kvantita..."
Máš dojem, že by čs. armádě pomohl prototyp Lt vz. 38???
pq58 napsal v č. 4204:
"bez do prdele!!!to sem nikdy nenapsal!"
Na tohle tu opravdu není nikdo zvědav, příteli...
pq58 12.2.2007 17:09 - č. 4204
pq58
pq58 napsal v č. 4109:
"bylo ve KVALITĚ tanku (Lt.38"
Streso napsal v č. 4110:
" leda tak Lt vz.38 v plenkách "
ehm,.....neplest si slovo kvalita a kvantita...
Streso napsal v č. 4110:
"a letectvo bych až tak příliš nezatracoval "
nezatracoval sem ho jen si myslim ze v pripade utoku luftwaffe by nejspis () porazeno...
fusilier napsal v č. 4111:
"Jinak v podstatě s každou větou by se dalo polemizovat, velmi zajímavá je teorie "nasáčkování" do bunkrů. To by mě zajímalo, jak se celá zmobilizovaná armáda vešla do bunkrů, že na polní armádu nezbylo (...) Mohl bys nás seznámit s teorií lumíků, ať rozproudíme diskusi?"
dobre pokud budeme vychazet z toho co se stalo!!! tak zjistime ze by sem v tom byli sami ..sice byly nejake dohody ale jak vime rusove by do toho sli jen kdyz pujde francie ....a ta jiz byla vycerpana valkami a pri predstave na treti valku s nemeckem.. behem relativne kratke doby...a anglie???lidi neblaznete:"mir pro nasi dobu"......

ohledne toho nasackovani do bunkru ...to bylo ponekud prehnane...armady si vazim vyznamenala se treba na slovensku ovsem uprime....myslite ze by sme vzdorovali vice jak 20 dni???asi po 14 dnech by se zhroutila cela obrana...

teorie lumiku...:jit se obetovat (je tim mylseno pro cest a slavu klidne jet na konich proti tankum...(vice ..polsko))proste jit do predem prohrane bitvy ......i kdyz na jednu stranu sYmpaticke...(zde bych snad napsal jen dve pismena :ss v jedne diskuzi bylo receno ze byli spise fanatici .....to same by se tim padem dalo rict o bojujici csl.armade :) ))
mbbb napsal v č. 4112:
"ještě chybí zmínka o nekryté jižní Moravě.................. "
bez do prdele!!!to sem nikdy nenapsal!
spelter napsal v č. 4113:
"Lt - když už tak, 35 a v té době to byl tank schopný konkurovat německým"
ano Pz 1v a Pz2....ale co takhle Pz3??1.rijna 38 meli nemci ¨59 tanku pz3 a 76 pz4
ja_62 12.2.2007 16:46 - č. 4203
ja_62
Krojc napsal v č. 4202:
"2. vyhlášení hraničních pásem a lesů za uzavřený prostor současně s jejich byť řídkým zaminováním a o to hojnějším výskytem dvojjazyčných nápisů POZOR - MINY."
Krojc napsal v č. 4202:
"jen tam ale nebyly ty lesy, které by se daly pro vstup uzavřít a ev. povolit práce pod vojenským dohledem."
Což je právě věc, kterou si z hlediska běžného provozu toho zbytku národního hospodářství které v Sudetech ještě fungovalo, nedokážu moc představit - interpelace SdP v NS a titulky německých novin typu: "Sudetští Němci utlačovaní Čechy smí ve svých lesích a na polích pracovat jen pod dozorem vojska" by byly nasnadě.
Krojc 12.2.2007 14:40 - č. 4202
Krojc
ja_62 napsal v č. 4201:
"metoda časově náročná, a tudíž ne zcela důvěryhodná (když bychom se na ni měli do velké míry spolehnout). "
Zcela hypoteticky by nejspíše šlo, o to, aby byly proti obejití zabezpečeny hlavní objekty a komunikace připraveny na ničení (což se dálo), ale v řadě neposlední jde o 1. kanalizaci pohybu jednotek protivníka do prostorů, kde je chceme mít jako obránci, a dále 2. vyhlášení hraničních pásem a lesů za uzavřený prostor současně s jejich byť řídkým zaminováním a o to hojnějším výskytem dvojjazyčných nápisů POZOR - MINY. Věř, že si to půjde jen málokdo ověřovat .

Ohledně těch franc.berňáků píše i Perrault, jen tam ale nebyly ty lesy, které by se daly pro vstup uzavřít a ev. povolit práce pod vojenským dohledem.
ja_62 12.2.2007 11:52 - č. 4201
ja_62
Krojc napsal v č. 4199:
"A pokud jsou miny rozesety opravdu hojně, i když také způsobem shora popsaným, dostává se agenturní i vojskový průzkum do stadia, kdy je informacemi o položení min zahlcen a jen obtížně se v bojové situaci zjišťuje, které že to zátarasy jsou minové naplno a které "jen trochu". A o tom, že by to spolehlivě zjišťovali Volksgenosse, já osobně dost pochybuji - spíš by měli tzv. velké oči..."
Třeba v Normandii se francouzským zpravodajským sítím dost dařilo postupovat podle údajů finančních úřadů, kam si chodili obyvatelé stěžovat, že ze zaminovaného pole nebudou pozemkovou daň platit. Nevím nakolik uspěli v meritu věci (a obávám se, že berňáku je jedno, zda je pole oseto ovsem nebo protitankovými minami, hlavně aby byl ve finančních věcech pořádek) ale reptání venkovanů složilo nakonec velmi přesný obraz stavu německé obrany. I když zpravodajské služby Němců a Spojenců bych co do účinnosti, výsledků a vynalézavosti metod rozhodně nesrovnával.

Mně to stále připadá jako - a obzvlášť při délce hranice - jako metoda časově náročná, a tudíž ne zcela důvěryhodná (když bychom se na ni měli do velké míry spolehnout).

k 4200: Díky. Já doopravdy o východní frontě nemám znalosti do detailu - spíš jen tak rámcově, kdy a kde se co stalo, zhruba do té úrovně abych bez problémů našel Kursk na mapě a tušil kde operovalo Baltské loďstvo apod. , takže podrobnosti vítám. Abych se tomu věnoval hlouběji musel bych asi podstatně zlepšit ruštinu, abych nebyl odkázán pouze na překlady, fámy a jednostranné německé informace.

Takhle musím většinou věřit, že Glantz má pravdu.
Krojc 12.2.2007 11:09 - č. 4200
Krojc Pro ja_62: Srandisto...2.9.1944 Stavka schválila úder na Stropkov - Medzilaborce, 38. armáda pod Moskalenkem vedla v té době u Krosna střetné boje. Němci chystali ústupová postavení v Karpatech v průběhu srpna a září. Ruská ofenziva z 22.6.1944 na úseku s.a.MITTE hnala Němce tak, že dokázali zaujmout a držet souvislé obranné postavení od Beskyd až ke Grodnu až v průběhu srpna. V tomto období se jim 20. 8. protiútokem 3. PzA se 6., 7. a 14. PzD, II. PzK SS a PzK Grossdeutschland naposledy podařilo zachovat souvislost východní fronty. Tak nějak to asi bylo, ne?
Krojc 12.2.2007 10:48 - č. 4199
Krojc
ja_62 napsal v č. 4196:
"by měli víc času informovat o jejich rozmístění soukmenovce"
Ono je jedním z velmi oblíbených opatření proti rozkrytí minových nástrah jejich zjevné ukládání, ponechání však jen některých skrytých min v průběhu okrajů simulovaného minového pole a takovéto "minové pole" má vysokou preventivní účinnost. A pokud jsou miny rozesety opravdu hojně, i když také způsobem shora popsaným, dostává se agenturní i vojskový průzkum do stadia, kdy je informacemi o položení min zahlcen a jen obtížně se v bojové situaci zjišťuje, které že to zátarasy jsou minové naplno a které "jen trochu". A o tom, že by to spolehlivě zjišťovali Volksgenosse, já osobně dost pochybuji - spíš by měli tzv. velké oči...
ja_62 12.2.2007 10:46 - č. 4198
ja_62
Krojc napsal v č. 4197:
"Bereme-li v úvahu naše vlastní zkušenosti z karpatsko-dukelské operace, pak to nemusel být pražádný problém. Fronta na tomto úseku byla zaminovaná v průběhu operační přestávky v bojích a dále v jejich průběhu a nijak se to na hustotě min i kvalitě uložení neprojevilo"
Mohl bys specifikovat to časové období i pro mně který toho o východní frontě mnoho neví?
Krojc 12.2.2007 10:41 - č. 4197
Krojc
ja_62 napsal v č. 4196:
"Mne by trochu zajímalo, jak dlouho by přibližně trvalo zaminovat pohraničí tak aby ho Němci museli ještě dva roky odminovávat?"
Bereme-li v úvahu naše vlastní zkušenosti z karpatsko-dukelské operace, pak to nemusel být pražádný problém. Fronta na tomto úseku byla zaminovaná v průběhu operační přestávky v bojích a dále v jejich průběhu a nijak se to na hustotě min i kvalitě uložení neprojevilo. Doba potřebná k odminování bez kvalitní odminovací techniky - viz můj příspěvek ze Zimní války -Starinov - byla velice dlouhá a skutečně to byly dlouhé roky, než bylo možno tento úsek bojiště prohlásit za bezpečně odminovaný. I kdybychom brali v úvahu, že to neznamená nemožnost na takovém úseku provádět útočné operace, pod palbou by se to jistě nedařilo tak rychle a navíc důkladně. A po obsazení - no to je sice už jiná písnička, ale i tak by to při promoření minami nejen přímo v postřelovaném pásmu obrany znamenalo obrovské úsilí uvést vše do původního stavu. Při obraně Leningradu se ukázalo, že i při téměř úplném diletantství ruských dělnic se dalo ze dřeva, trhavin a rozněcovačů často i improvizovaně vyrobených sestavit obrovské množství velmi účinných minových nástrah, které obranu silně vyztužily.
ja_62 12.2.2007 09:59 - č. 4196
ja_62
Krojc napsal v č. 4183:
"Dost to podělali, kdyby bylo pohraničí v září 1938 zaminované, tak by s tím měli Němci práci ještě za dva roky ."
Mne by trochu zajímalo, jak dlouho by přibližně trvalo zaminovat pohraničí tak aby ho Němci museli ještě dva roky odminovávat? Je mi jasné, že řada věcí by šla připravit předem, vybrat lokace, případně zaminovat okolí vojenských objektů, ale dost těžko si představím, že by se minová pole mohla pokládat v plném rozsahu už v době kdy nic bezprostředně nehrozilo - dílem by změna polí z orných na minová nepotěšila místní, kteří už tak neměli ČSR zrovna v oblibě, dílem by měli víc času informovat o jejich rozmístění soukmenovce. Mně se to celkem jeví tak, že jsme minovou válku ani zásadně nepodcenili, spíše si uvědomovali i tato risika a tudíž omezenou využitelnost.
Jaro 12.2.2007 09:07 - č. 4195
čet.Hrad napsal v č. 4188:
"Jo, ale stejně obsahují malé množství trhaviny"
Podkaliberné strely žiadnu trhavinu neobsahujú. Zmýlil si si to s klasickou protipancierovou strelou - tá obsahuje malé množstvo trhaviny a dnový zapaľovač. Streso to určil naprosto správne.
Stanislav Zlámal 11.2.2007 17:30 - č. 4191
Stanislav Zlámal Omlouvám se četaři Hradovi za to, že kvůli mně musel zasáhnout do komentářů k článku Mohli jsme se v roce 1938 bránit? Já jsem ten uživatel přezdívky Sysel. Netušil jsem, v čem spočívá rozdíl mezi komentáři k článku a diskusním fórem.
1761-1780 z 5038
<< 86 87 88 89 90 91 92 >>
Po