Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
V knize Karla Straky "Vojáci, politici a diplomaté", kterou nedávno vydal AVIS, jsem narazil na zajímavou informaci ohledně soustřeďování německé armády kolem ČSR koncem září. Na s. 119 se píše: "Záhy, večer 28. září 1938, následoval rozkaz, kterým se přesun do východišť k útoku zatím pozastavoval. Štábní důstojníci byli podle nového rozkazu povinni co nejrychleji přerušit počínající nástup vojenských jednotek. Toto opatření souviselo s oznámením nadcházející konference představitelů Německa, Itálie, Velké Británie a Francie v Mnichově. V krátkém období dvou dnů, od 29. do 30. září 1938, se část sil první útočné vlny začala pod dojmem mnichovských jednání dokonce vracet z východišť k útoku v blízkosti čs. státních hranic do výcvikového prostoru II." Je to citováno podle rozkazu VII. arm. sboru pro 7. divizi z 28. 9 1938 v 18.50 hodin, který je uložen ve Freiburgu. | |
|
|
Měl jsem za to že květnová mobilisace byla vyhlášena hlavně kvůli varování britské zpravodajské služby - nebo jsem četl špatné zdroje? | |
|
|
giro.c napsal v č. 4955: "Když jsem připravoval přednášku o Mnichovu narazil jsem na informaci, že zpráva, kterou obdržela čs. strana o soustředění něm. vojsk kolem čs. hranic byla od agenta A-54. Kniha spekulovala o tom, že byla záměrně špatná.Můžete to někdo potvrdit nebo vyvrátit prosím?" Zprávu o údajném soustřeďování německých vojsk kolem čs. hranic předal agent D-14, což byl bývalý místostarosta Lipska Willy Lange. Obsah té zprávy vznikl z hlášení více lidí, kteří pro Langeho pracovali, uvádí se, že řídil menší síť složenou např. ze železničářů. Zpráva sama určitě nebyla záměrně špatná, spíš podle všeho silně zveličená. |
|
|
|
paráda děkuju | |
|
|
Např. Encyklopedie branné moci Republiky československé 1920-38 Fidler Jiří, Sluka Václav Libri (2006), rozměr 210x295 mm, 768 stránek, ISBN 80-7277-256-8 Když zemřít, tak čestně Šrámek Pavel a kolektiv SPČO (1998), rozměr 210x297 mm, 134 stránek případně s jistou mírou nepřesností ZÁŘÍ 1938 Miloslav John |
|
|
|
zdravim nevite někdo o knize ve ktere se daji najit obecne onformace o československé armádě za první republiky? mám Nolče, ale ten je mi vcelku k ničemu | |
|
|
www.virtually.cz/index.php?art=16402 Mě v textu hlavně zaujalo to, že autor zjevně ignoruje naprosto rozdílné podmínky - totiž, že Srbsko v roce 1914, ani Polsko v roce 1939 proti těmto nepřátelům jaksi nestály s vyhlídkami na osamocenou obranu. Připomeňme si jen malé Srbsko za první světové války, jehož populace byla mnohem menší než populace česká v roce 1938, a které se statečně bránilo mnohem většímu a silnějšímu Rakousko-Uhersku. A podívejme se na statečné, ale k válce mnohem hůře připravené Poláky v roce 1939. |
|
|
|
giro.c napsal v č. 4955: Od A-54 ta informace nebyla, s ním byla poslední schůzka 12. května a pak až za deset týdnů (kdy oznámil, že z čs. strany šlo zřejmě o nedorozumění). Informace přišla 20.5. Viz Spor o agenta A-54 od Kokoškových nebo I. Lukeš: Mimořádná vojenská opatření v květnu 1938: nová interpretace, Historie a vojenství č. 5/1995"že zpráva, kterou obdržela čs. strana o soustředění něm. vojsk kolem čs. hranic byla od agenta A-54." Nějaké menší přesuny možná probíhaly, ale žádný německý útok v té době samozřejmě nehrozil, takže ta částečná mobilizace nám dost uškodila na západě (což i dnes někteří rádi vytahují, že jsme prý "zbytečně provokovali" atd...). |
|
|
|
egli napsal v č. 4954: Když jsem připravoval přednášku o Mnichovu narazil jsem na informaci, že zpráva, kterou obdržela čs. strana o soustředění něm. vojsk kolem čs. hranic byla od agenta A-54. Kniha spekulovala o tom, že byla záměrně špatná.Můžete to někdo potvrdit nebo vyvrátit prosím? "O tom, že v květnu 1938 hrozil německý útok slyším poprvé..." |
|
|
|
Letos na podzim se můžeme těšit na spoustu planých debat Zajímavé tvrzení:
Částečná mobilizace čs. vojska a obsazení pohraničních pevností 21. května 1938 dokázaly zastavit chystaný německý útok proti republice
O tom, že v květnu 1938 hrozil německý útok slyším poprvé... |
|
|
|
Pavel Šrámek napsal v č. 4952: Do září budě těch páteří asi více než hodně v rámci výročí; skoro by to stálo i za statistiku. V tomto případě celá věc o to horší, že autor poměrně známý historik. "Tak tu máme zase jednu "zlomenou páteř českého národa":" |
|
|
|
Tak tu máme zase jednu "zlomenou páteř českého národa": www.virtually.cz/index.php?art=16402 | |
|
|
Kokoškovi ve "Sporu o agenta A-54" o tomto konkrétně nepíší. O výsledcích čs. špionáže v Německu do roku 1936 [před příchodem A-54] obecně uvádějí (s. 13-15):
Za důkladnější prověrku stojí tvrzení generála Havla, že pokud šlo o Německo, nebylo od poloviny roku 1935 ofenzivní zpravodajství s to vykázat se pronikavějšími výsledky. Faktem je, že k žádoucímu obratu nedošlo tak rychle, jak se zprvu zřejmě čekalo. Ještě na začátku roku 1936 figurovalo v ústřední evidenci 2. oddělení pouze 5 agentů, kteří mohli být označeni stupněm "dobrý". Tři vyvíjeli činnost v Sasku, jeden v Bavorsku a jeden v Berlíně. Pátrací sekce od nich dostala nejeden zajímavý materiál, například o poměrech v německém průmyslu, a o spolupráci mezi SS, SA a reichswehrem, ale do kategorie špionážních es měli daleko. Situace nebyla lepší ani ve výzvědných střediscích zemských vojenských velitelství. ... V předjaří 1936 musel hlavní štáb konstatovat, že pokud jde o Německo, není 2. oddělení s to zodpovědět žádnou z rozhodujících otázek. Jeho poslední velký elaborát, určený též pro Kancelář prezidenta republiky a min. zahraničí, v podstatě rozebíral program Hitlerovy NSDAP ... hlavní úkoly rozvědky zůstávaly nesplněny. Údaje 2. oddělení o mobilizační kapacitě Německa, o válečném složení, výzbroji, síle a bojové hodnotě jeho armád a o směru předpokládaných počátečních operací většinou vyplývaly, stejně jako dříve, jen "z logických úvah postrádajících vesměs spolehlivého dokumentárního dokladu" a nebyly "z valné části ani spolehlivě podloženy hodnověrnými zprávami". ... Autoři [elaborátu] dodávali, že poslední dokumentární zprávy o německém letectvu pocházejí z let 1933 a 1934, a že si tudíž nelze udělat ani přibližný obraz o jeho mobilizační kapacitě, válečné organizaci a operačních možnostech. |
|
|
|
Dle Moravce se jednalo o majora generálního štábu německého letectva (v kartotéce ČS označen jako A-52) , který prodal podrobný plán výstavby Luftwaffe na rok 1936-1937, včetně nákresů, vysvětlivek, číselných ohodnocení výkonů apod., týkajících se nových typů stíhaček a bombardérů, které byly uváděny do provozu, dále informací o velitelské organizaci, časovém rozvrhu výstavby plánování nových jednotek a označení letišť - trvalých i taktických. Cena za toto měla být 1 milion československých korun. Poté se ještě uskutečnily další dvě schůzky, kde byl předán další materiál za cenu opět 2 x 1 milion korun. Poté
spelter napsal v č. 4949: "nezvládl nakládat s vyplacenými odměnami tak, aby na sebe neupoutal pozornost německé zpravodajské služby, a při cestě na další schůzku s našimi zpravodajci do Švýcarska byl zatčen a pak popraven." |
|
|
|
Pavel Šrámek napsal v č. 4946: Dle F. Moravce se měl odmlčet proto, že nezvládl nakládat s vyplacenými odměnami tak, aby na sebe neupoutal pozornost německé zpravodajské služby, a při cestě na další schůzku s našimi zpravodajci do Švýcarska byl zatčen a pak popraven. "Tam získali velmi cenného agenta, který se představil jako major Selma či Salm, centrála ho vedla pod označením A-52. Tento vyzvědač přinesl plány výstavby německého letectva na léta 1936-37. Po třech setkáních se však bohužel odmlčel." |
|
|
|
mbbb napsal v č. 4947: V téhle knize, pokud si to dobře pamatuju od té doby, co jsem ji četl, se o něčem takovém mluví, ale jen velmi krátce, není to tam uvedeno jako nějaký významný počin naší zpravodajské služby, a není tam uveden agent ani jménem, ani označením (F. Moravec ve svých pamětech uvádí Salm, A-51), a ty plány výstavby německého vojenského letectva mají podle této knihy být z let myslím 1934, 1935.. "v téhle knize to asi není. Mám ji a nevzpomínám si na to. Teď jsem ji zběžně prolétnul a na nic takového jsem nenarazil." |
|
|
|
Pavel Šrámek napsal v č. 4946: "a myslím, že i Kokoškové ve Spor o agenta A-54. " v téhle knize to asi není. Mám ji a nevzpomínám si na to. Teď jsem ji zběžně prolétnul a na nic takového jsem nenarazil. |
|
|
|
Honza M. napsal v č. 4944: "Které tituly máš konkrétně na mysli?" Karel Pacner: Československo ve zvláštních službách, 1. díl, s. 355: Tam získali velmi cenného agenta, který se představil jako major Selma či Salm, centrála ho vedla pod označením A-52. Tento vyzvědač přinesl plány výstavby německého letectva na léta 1936-37. Po třech setkáních se však bohužel odmlčel. Píše o tom i Moravec ve Špión, jemuž nevěřili a myslím, že i Kokoškové ve Spor o agenta A-54. Ty dvě knihy ale nemám momentálně k dispozici. |
|
|
|
Zřejmě má na mysli knihu Špión jemuž nevěřili. | |
|
|
Pavel Šrámek napsal v č. 4943: Které tituly máš konkrétně na mysli? "zajímal by mne váš názor na to, co se objevuje v literatuře o čs. vojenské zpravodajské službě" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?