Září 1938 - měli jsme se bránit?

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1201-1220 z 5038
<< 58 59 60 61 62 63 64 >>
Po
mbbb 14.4.2008 23:11 - č. 4913
mbbb
bush napsal v č. 4912:
"Kroniky byly často dopisovány také zpětně, "
ano, velmi často

bush napsal v č. 4912:
"Podobným zdrojem regionálního charakteru mohou být četnické památníky, "
četnické památníky mohou být dobrým zdrojem, ale jak píšeš, taky dopisované po válce a v pohraničí často chybí.

Mně se třeba k regionálním věcem osvědčily docela školní kroniky
bush 14.4.2008 23:06 - č. 4912
bush Kroniky byly často dopisovány také zpětně, což se týká i té z Kamenného újezdu - její autor přímo zdůrazňuje, že válečné události dopisoval zpětně. To poněkud snižuje jejich vypovídací kvalitu ve smyslu faktografickém. Podobným zdrojem regionálního charakteru mohou být četnické památníky, či jak se nazývaly dokumenty sepsané rovněž až po válce různými četnickými stanicemi.
mbbb 14.4.2008 22:57 - č. 4911
mbbb
bush napsal v č. 4910:
"myslím si, že veřejně na internetu zpřístupnit kroniky obcí je vynikající a následováníhodný počin."
souhlas, v kronikách obcí, far, škol, žst. apod. jsou občas zapsány věci, až se člověk diví!

Jen škoda, že převážně v pohraničí se velmi značné množství kronik nedochovalo.
bush 14.4.2008 22:52 - č. 4910
bush
mbbb napsal v č. 4909:
"velice zajímavé čtení, děkuji mnohokráte!!"
Poděkování patří spíše archivářům z jižních Čech - myslím si, že veřejně na internetu zpřístupnit kroniky obcí je vynikající a následováníhodný počin.
mbbb 14.4.2008 22:49 - č. 4909
mbbb
bush napsal v č. 4906:
"Něco pro milovníky čsl. prvorepublikové armády a SOS (fotografie z kroniky obce Kamenný újezd nedaleko Českých Budějovic): digi.ceskearchivy.cz/index.php?menu=3&id... (Pokud máte čas doporučuju si tu kroniku pročíst - rozhodně to není jen ztráta času!)"
velice zajímavé čtení, děkuji mnohokráte!!
Nibor 14.4.2008 22:41 - č. 4908
Nibor Krásný příspěvek, Royale, moc krásný. Takový úderný, neohrožený, prostě podmanivě romantický. Zvláště pak vyzní teď, v dubnu 2008, kdy žádná válka, žádné ohrožení není v dohledu, kdy ani nejsi v situaci, kdy by tvoje slova mohla mít jakékoliv následky, i ty fatální, nejen pro tebe, ale i pro kohokoliv jiného. Slova typu "nekompromisně, bez ohledu na následky, až do těch hrdel a statků" se odedávna pronášejí nejlépe v situaci, kdy jediným důsledkem budou maximálně tak obdivné pohledy přítomných dívek .

Neber to zle, ale zkus si představit, že se píše září 1938 a ty nedisponuješ znalostmi pozdějšího vývoje událostí, ani nevíš, jestli pak nějaká větší válka bude nebo ne, vždyť to vypadá, že s tvým protivníkem se všichni chtějí spíše kamarádit a ty jsi pro ně rušitel míru. Takže bude-li válka, tak nepřítel nezabere "jen" pohraničí, nýbrž celou zemi a svět řekne, že si za to můžeme sami. Odmítneš potom "velkorysý" příslib garancí hranic zbytku republiíky?
Royal 14.4.2008 19:00 - č. 4907
Jsem na tomto DF prvně, ale má odpověd zní ANO měli jsme se bránit i za cenu ztrát i za cenu toho, že tu nebudeme třeba spolu takhle klábosit. Myslím, že poraženeckým náladám a úslužnému slouhovství.
Buďme jednou sakra sami sebou a spokojení s tím v jakém žijeme prostoru, v jaké krásné zemi, buďme trochu hrdí a nejen při fotbale či hokeji a především chovejme se k sobě slušně. Ve jménu čeho? Co třeba ve jménu této země a nás všech. Ahoj všem!
bush 14.4.2008 15:04 - č. 4906
bush Něco pro milovníky čsl. prvorepublikové armády a SOS (fotografie z kroniky obce Kamenný újezd nedaleko Českých Budějovic):
digi.ceskearchivy.cz/index.php?menu=3&amp;id...

(Pokud máte čas doporučuju si tu kroniku pročíst - rozhodně to není jen ztráta času!)
jirik 23.1.2008 09:41 - č. 4905
jirik Jelikož jsem původcem tohoto rozruchu kolem "KNIHY" - mimochodem, moc hezké označení - omlouvám se redakci. Nicméně nepřipadlo mi vhodné dát svůj prvotní varovací příspěvek do sekce "Knihy o 2.sv.v." Ale to už by asi zase bylo na další debatu, jestli armáda 1. republiky, Mnichov atd. patří či nepatří do 2. sv. v.
Fuky 23.1.2008 09:34 - č. 4904
Fuky Algernon: Souhlasím, pak to promázneme, už to začíná být trochu OT.
Fuky 22.1.2008 20:04 - č. 4900
Fuky Díky. Je vskutku fascinující knihu postavit na osobních názorech a domněnkách, jinak se k tomu snad ani nemá smysl vyjadřovat a je evidentní, že pan autor je přesvědčen o naprosté dokonalosti svého díla (s výjimkou dvou? uznaných nezpochybnitelných hrubic)...
jirik 22.1.2008 19:15 - č. 4899
jirik Omlouvám se za zpoždění, zájemcům požadované materiály posílám mailem.
Kralik 21.1.2008 15:03 - č. 4898
Kralik spelter: jednak se neřebíjí, ale když je to na budově tak to tam patří a je blbost to odstraňovat...
čet.Hrad 21.1.2008 11:20 - č. 4897
čet.Hrad Pánové snad po dnešku po osobní schůzce již budu vědět víc o prapodivných okolnostech vzniku dílka
Takovou knihu bych (s trochou nadsázky) dokázal sepsat zpaměti a za týden.... v nesrovnatelně lepší informační hodnotě.
Ty zmíněná vyjádření bych vám mohl poslat já, ale raději bych tak učinil až dle domluvy.
spelter 21.1.2008 08:53 - č. 4896
spelter Jediné místo, které mě napadá podle popisu "socha TGM před budovou", tak to může být snad jedině budova Masarykovy univerzity na Komenského náměstí, dříve tam byla lékařská fakulta. Že bych si tam někdy všiml rakousko-uherské orlice, to jsem si tedy nevšiml.. Možná někde na budově zakomponovaná je - při stáří a architektonickém stylu budovy je to možné, ale rozhodně se nijak s TGM nepřebíjí..
Kralik 20.1.2008 22:02 - č. 4895
Kralik Já teda nevim jak to v Brně v tomhle místě vypadá, ale zarazilo mě to z tohodle důvodu. Tu knihu nemam po ruce a tak se musim spolehnout na šedý buňky.
Nejdřiv autor píše o tom jak se odstraňovaly znaky a pomníky připomínající monarchii. Konkrétně známý pomník Radeckého a dnešním Malostranském nám. Tam to vyznívá vyloženě negativně.
Ale obratem tam napíše jak na něj působí nemístně císařská orlice na jakési budově (na který, to ti bohužel nepovim) před kterou stojí pomník Masaryka. A vyjmenovává brněnský budovy na kterých zůstaly znaky monarchie a poukazuje na to, jak nedůsledný bylo jejich odstraňování. Zkrátka by si měl ujasnit svuj postoj a ne si v jednom odstavci protiřečit.

Pokud na tý budově ta orlice je, tak tam je asi z Rakouska a k tý budově patří. Proto mě hne žlučej (téměř) každý odstranění pomníku, či emblému, který je s tím místem spjatý.
mbbb 20.1.2008 21:48 - č. 4894
mbbb
Kralik napsal v č. 4893:
"jak mu vadí císařská orlice vedle Masaryka"
můžeš to trošku rozvést? vo co de?
Kralik 20.1.2008 21:44 - č. 4893
Kralik Bohužel patřím mezi ty, který tuhle knihu dostali. Dekl mi nadskočil už při listování, v místě kde se autor svěřil, jak mu vadí císařská orlice vedle Masaryka... Potom co sem se tady dočet další "přehmaty", posvítil jsem si na ni podrobnějc a nestačil jsem žasnout (a to nejsem žádnej znalec prvorepublikový armády).

Proto by mě taky zajímalo vyjádření autora. Díky.
Fuky 20.1.2008 17:42 - č. 4892
Fuky Do řad zájemců se hlásím rovněž.
spelter 20.1.2008 17:31 - č. 4891
spelter
jirik napsal v č. 4881:
"Máte-li někdo zájem, můžu jeho přípis pro zajímavost přeposlat. Předesílám, že je to ofocený strojopi"
Já myslím, že zájemců by bylo dost..Co kdybys ten přípis zveřejnil zde?
1201-1220 z 5038
<< 58 59 60 61 62 63 64 >>
Po