Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
jirik napsal v č. 4881: já bych měl zájem o obojí - o tvůj i jeho dopis"Máte-li někdo zájem, můžu jeho přípis pro zajímavost přeposlat. Předesílám, že je to ofocený strojopis " děkuji |
|
|
|
jirik napsal v č. 4881: Škoda, že takhle nesrovnával ještě hlouběji a v jiných oborech - vrtulníky, reaktivní letadla, raketomety, bojová vozidla pěchoty - jaktože si vůbec všechny ty armády za druhé světové války vůbec dovolily válčit? "A tohle mě dost pobavilo: "Můj názor, že bylo obrněné techniky málo, jsem opřel o to, že v roce 1988 měla ČSLA 4500 tanků." " |
|
|
|
spelter napsal v č. 4887: A co teprve potom ještě neexistující čs. armáda v roce 1914, ta nejenom že neměla ani jeden tank, ta doknce ani nebyla.... no prostě seriózní práce "když uvážíme, že taková rakousko-uherská armáda se pustila do světové války bez jediného tanku.. " |
|
|
|
jirik napsal v č. 4881: Hezký..""Můj názor, že bylo obrněné techniky málo, jsem opřel o to, že v roce 1988 měla ČSLA 4500 tanků." " Já si zase myslím, že jsme měli tanků až přespříliš, když uvážíme, že taková rakousko-uherská armáda se pustila do světové války bez jediného tanku.. |
|
|
|
jirik napsal v č. 4881: Tak to je úžasné Nedělá si z tebe jen legraci? "A tohle mě dost pobavilo: "Můj názor, že bylo obrněné techniky málo, jsem opřel o to, že v roce 1988 měla ČSLA 4500 tanků."" |
|
|
|
jirik napsal v č. 4881: Pokud to dotyčný myslel jen jako recesi, potom je to dobré. "A tohle mě dost pobavilo: "Můj názor, že bylo obrněné techniky málo, jsem opřel o to, že v roce 1988 měla ČSLA 4500 tanků."" |
|
|
|
tak já bych měl zájem určitě, mnohokrát děkuji mailto:[email protected] |
|
|
|
Dostal jsem prostřednictvím vydavatele vyjádření PhDr. Nolče k mé kritice jeho knihy. Potzvrzuje moje podezření, že jeho zdroje mají převážně původ v době komunistického režimu. Např.: "O početním stavu armády se několikrát psalo v řadě publikací zejm v 60-tých letech." Dále: "Čerpal jsem z knihy autorů ... Zněl zrady zvon, Praha 1988." A tohle mě dost pobavilo: "Můj názor, že bylo obrněné techniky málo, jsem opřel o to, že v roce 1988 měla ČSLA 4500 tanků." Máte-li někdo zájem, můžu jeho přípis pro zajímavost přeposlat. Předesílám, že je to ofocený strojopis |
|
|
|
Honza napsal v č. 4876: a zbylá třetina jsou citace "zhruba 2/3 knihy jsou bláboly nebo ptákoviny!!!" |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 4878: ano, ten film je známý "No jooo, pán nebyl na podzimním srazu Klubu v Brně... promítal se tam propagační maďarský filmík s dobýváním linie LO" |
|
|
|
mbbb napsal v č. 4877: No jooo, pán nebyl na podzimním srazu Klubu v Brně... promítal se tam propagační maďarský filmík s dobýváním linie LO "ale je tam obrázek, jak se maďaři cvičí v dobývání řopíku" |
|
|
|
Krojc napsal v č. 4874: ještě jsem ji nečetl, ale je tam obrázek, jak se maďaři cvičí v dobývání řopíku "Jen tak OT - kniha Maďarská armáda 1919-1945 je vcelku slušná ." |
|
|
|
Onen paskvil je jen z pohledu letecva absolutně "mimo mísu"! Co jsem dnes probíral s Hradem, zhruba 2/3 knihy jsou bláboly nebo ptákoviny!!! | |
|
|
čet.Hrad napsal v č. 4873: Taky jsem si všimnul, ale přece jen bych Osprey hodnotil trochu výše než toto dílko - přinejmenším se tam málokdy vyskytnou takové ilustrace jejichž autor zřejmě v návalu uměleckého temperamentu vytváří dojem, že daná ozbrojená síla se skládala z osob flekovité pokožky, oděných v porůznu sešitých různobarevných hadrech (i když i tady jsou výjimky ). Přece jen bych v Ospreyích, navzdory některým kritikám obecně viděl zdroj povětšinou celkem solidních, i když ne moc detailních informací - resp. mně celkem stačí pro oblasti o kterých necítím potřebu být informován do detailů - (navíc, pokud vycházejí v ilustracích z fotografií - což ale tedy, jak píše Streso, i tato "poblikace" - jakože Ospreye většinou ano, jsou kresby informativní co do vzhledu uniformy, zmíní v popisku kde a za jakých okolností byla fotografie pořízena, zda zachycený voják je typickou ukázkou jak v daném období příslušníci popisované ozbrojené síly většinou vypadali, nebo zda něčím nevybočuje z průměru apod.) - což tato kniha nesplňuje ani náhodou, jde spíš o (autorem nechtěný) humor. "Až dnes jsem si všiml, že jde prakticky o "doplnění" řady Osprey (české překlady přávě C press vydává), úpravou, rozsahem...." |
|
|
|
No jo...Já jsem byl vyprovokován k tomu, abych si šel do nejmenovaného knihkupectví tento výtvor prohlédnout. Brzy jsem si připadal po přečtení asi patnácti namátkou vybraných statí jako pošuk - hihňal jsem se tak intenzivně, že se po mně ohlížely i umělé kytky . Dál jsem to nekomentoval. Jen tak OT - kniha Maďarská armáda 1919-1945 je vcelku slušná . | |
|
|
ja_62 napsal v č. 4872: Už se na tom pracuje a kniha se jen červená....
"Já si také myslím, že nemá smysl začínat nějakou dopisovou "kampaň", lepší by bylo zveřejnit fundovanou recensi jeho díla, s vysvětlením, kde a v čem je mimo."
ja_62 napsal v č. 4872: Ptal jsem se ve dvou knihkupectvích, bohužel je to tak."PhDr. Nolč, 4861: "Dovoluji si Vás informovat, že zmíněná publikace má dosud velmi kladnou odezvu ve veřejnosti a měsíc po prvním vydání byl proveden dotisk. "" Až dnes jsem si všiml, že jde prakticky o "doplnění" řady Osprey (české překlady právě C press vydává), úpravou, rozsahem.... |
|
|
|
Já si také myslím, že nemá smysl začínat nějakou dopisovou "kampaň", lepší by bylo zveřejnit fundovanou recensi jeho díla, s vysvětlením, kde a v čem je mimo. Jak sám autor píše -
PhDr. Nolč, 4861: - a já se ani moc nedivím - pokud o problematice někdo skoro nic neví, bude danou publikaci asi vnímat jako přístupnou formu jak získat obecné nebo základní informace o naší meziválečné armádě. Takže než dokazovat autorovi, že je na velkém omylu, co se jeho znalostí o naší meziválečné armádě týče, bylo by asi užitečnější sepsat stručné hodnocení kvalit, protože mi připadá skoro neuvěřitelné jak bylo možné do tak relativně útlé publikace nasekat tolik omylů. "Dovoluji si Vás informovat, že zmíněná publikace má dosud velmi kladnou odezvu ve veřejnosti a měsíc po prvním vydání byl proveden dotisk. " |
|
|
|
Nechci Vám do toho nijak kecat, ale co kdybyste se domluvili na jednom textu s množstvím podpisů a následně ho zveřejnili jako recenzi dané knihy? | |
|
|
Algernon napsal v č. 4865: "jirik napsal v č. 4864: "Je snad důvod pochybovat?" jirik napsal v č. 4861: "a rozlítilo "" A jo tak Já mu psal doslova, že mě jeho dílo rozlítilo a on to v odpovědi jenom zopakoval. Pánové - napadá mě taková malá kampaň, aby si pan doktor nebyl svým souladem se skutečností tak jistý: bylo by docela fajn, kdyby nedostal jenom jeden nesouhlasný mail, ale kdyby mu jich přišla celá řada. Ať se konečně aspoň jeden z těch samolibých výrobců žvástů chytne za rypák. Co říkáte? |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 4862: "(Taky jsem jeho dílko našel pod stromečkem, a stačily by mi asi už jen ty ilustrace typu "skvrnitý tyfus", ale obsah textu je ještě o dost horší)" Ono ty ilustrace podobné skvrnitému "fujtajblu" vycházejí z fotografií, na dvou ilustracích jsem poznal minimálně dva známé co se dané problematice věnují, myslím že ilustarace dané "poblikace" mohli býti lépe uvedeny, nevím proč tam rovnou neumístili fotografie s danou tématikou |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?