Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
to david gore: Mám dotaz - byl v září 1938 obsazen Krnov vzbouřenci (Freikorps), nebo byl k 30. září pod čs. kontrolou. | |
|
|
Lidičky help.Začal sem s diplomkou na téma Letiště Německý(Hvlíčkův) Brod za Protektorátu.Kdybyste měl někdo cokoli co s tím souvisí,dejte mi,prosím,vědět.Děkuju. | |
|
|
To Johny: Nejen Francie, ale i Polsko. | |
|
|
re Egli: takže min. fabuloval že. to Šrámek: V žádném případě nechci obhajovat Krystlíka. Například české tanky si němci velice cenily a čs. pěchota byla velice vysoce hodnocena. Mám dokonce brožurku od Militärgeschichtliche Forschungsamt in Potsdam , kde sami Němci tvrdí, že bez čs. zbraní a výrobního potenciálu by vítězné tažení proti Francii nebylo myslitelné. Každopádně si myslím, že v prvním pásmu obsazovaném již ráno 1.10 se klidně mohlo stát, že tam něco zůstalo a vzhledem k situaci bych to nepovažoval za problém. Každému muselo být jasné, že ty zbraně Němci stejně dřív či později dostanou. Apropo, kdy se dostal rozkaz k ústupu k jednotkám? Já mám informace, že některým jednotkám byl dán rozkaz jako pouze dočasné ztažení, neboť byla obava, že pokud se řekne že je to kapitulace, tak se vzbouří. Naopak s nadhledem bráno, musel to být pro hodně lidí dobrý pocit, když byla Francie dobyta za třetinové pomoci českých zbraní. |
|
|
|
To Pavel Šrámek: To je můj táta a on tvrdí, že jsi (doufám,že můžu tykat) byl jeden z jeho studentů-já se jenom ptám, jestli se náhodou nechlubí zbytečně Jinak s tím, že se všechny zbraně stihly odmontovat souhlasím, vždyť se to dalo zvládnout za několik minut... Krystlíkův článek je stejně jako jeho příspěvek ve fóru naprostá blbost a je opravdu s podivem, že respekt udržuje kontakty s takovým exotem. Však jsem také na dis.fóru respektu něco Krystlíkovi napsal. Je neuvěřitelné, že takovéto články, které by se daly posoudit i jako urážka celého národa mohou vyplout na povrch. | |
|
|
johny: ten výrok je ještě před stažením armády | |
|
|
Re Pavel Šrámek: Mimo toho co jsem napsal, žádné jiné informace nemámám abych potvrdil či vyvrátil tvrzení, že Němci získali po Mnichovu nějaké zbraně. Pokud jseš si jistý, že žádné zbraně nepadly Němcům do rukou pak Beneš úmyslně lhal (a ani bych se nedivil, lhal před tím a lhal i potom), neboť jako vrchní velitel armády věděl o tom kde se v jakém termínu bude vojsko stahovat. | |
|
|
to fuky - R. Fukalu znam, pokud je to onen historik zabyvajici se dejinami raneho novoveku. | |
|
|
to Johny: Trvám na tom, že Krystlíkův text je až na naprosté výjimky blábol. Platí to i pro tvrzení, že v objektech zůstaly děla a kulomety. Existuje mnoho svědectví i fotek, jak naší vojáci vše v rychlosti vymontovali a odvezli. Němci při obsazení žádné zbraně nezískali. Ostatně prodloužení lhůty k vyklízení opevnění, které prosadil v Berlíně generál Husárek, byl asi jediný úspěch naší delegace při jednání o vyklízení pohraničí. | |
|
|
To Pavel Šrámek: Neříká ti (vám) něco jméno Radek Fukala? Mimochodem neposlal bys (-te) mi prosím tu reakci? mailto:[email protected] | |
|
|
V pondělním Respektu by měla vyjít má reakce na Krystlíka, byť ve zkrácené podobě. Jsem na to sám zvědav. | |
|
|
Ještě poznámka k Respektu. Zase bych všechno na Krystlíka neházel (viz. např.478) třeba jeho zmínka o tom, že v pevnostech byly zanechány němcům zbraně má podklad – slovo český šlendrián bych si ale nedovolil použít. V skoro každé knize o Mnichově je citována Benešova depeše vládám VB, F a USA, která se dochovala v archivu dokonce ve vlastnoručním zápisu – cituji Beneše: „Upozorněte vládu, že mnichovským rozhodnutím nás přinutili vydat pevnosti neporušené a vyzbrojené. Upozorněte, že se tudíž postarali o další vyzbrojení Hitlera proti sobě, neboť v pevnostech, které jsme přinuceni vydat do 10. října je za dvě miliardy kanonů, mitrajéz a munice. Také krásný výsledek jejich diplomacie.“ Jinak jsou různě publikované svědectví, že armáda bohužel z území obsazovaného už 1.10. odcházela poněkud ve zmatku. To že po Mnichově se v některých jednotkách morálka rozpadla svědčí třeba vzpomínky Škvoreckého, kde píše, že několika jeho kamarádům se ve zmatku po Mnichově podařilo schovat docela slušný arzenál včetně těžkých kulometů. Na karlovarsku bylo zase freikorpsem dovoleno aby si vojáci vzali pouze osobní zbraně a do dvou hodin aby opustili některá klíčová stanoviště. Někteří velitelé prostě na odpor rezignovali a zanechali tam vše ostatní, neboť měli přísný rozkaz nebojovat a bylo jim vyhrožováno, že odpor či ničení zařízení bude potrestáno. |
|
|
|
to Stc - Dobry napad o webu - objektivnim. Pripojuji se tez. to Johny - O letech 1945-8 pise dobre pan Kaplan. |
|
|
|
Právě v tomhle vidím knihu jako zastaralý a nepružný prostředek. Sotva se vydá, hned člověk přijde na něco, co by se dalo udělat líp, co by se dalo doplnit, přijde k novým informacím,.... Na rozdíl od internetových stránek, které se dají průběžně aktualizovat, přidávat nové informace aj. |
|
|
|
Včera ráno jsem poslal do Respektu svoji reakci na Krystlíkův článek, ale zatím nepřišla žádná odpověď, přestože předtím jsem si s jedním redaktorem poměrně hodně psal. Tak uvidíme. Knihu o čs. armádě v roce 1938 jsem skutečně napsal. Je to už ale nějaký čas, takže se mi jeví z dnešního pohledu jako zastaralá. V archivech leží mraky zajímavých a dost neznámých věcí, takže člověk něco napíše a za chvíli to může přepracovat. |
|
|
|
Asi jo, ono asi moc historiků Pavlů Šrámků nebude.... | |
|
|
To Pavel Šrámek: Osobní otázka: nejsi (nejste) náhodou ten Pavel Šrámek, co napsal publikaci o čsl.armádě v r.1938? | |
|
|
Jo měly jsme se téhdy bránit!Měly jsme super techniku vojáky a bývali by pomáhaly civilisti,protože ténkrát byla tahle republika velmi dobrá a taky za něco stála a byly tu dobrý lidi. | |
|
|
Johny a Milo - přesně tak. Jedna z věcí, které se Tesařovi musí připsat k dobru je, že otevřeně a opakovaně upozozornil, že čs. vláda v září '38 sice mobilizovala, ale již udělený souhlas s odstoupením pohraničí Německu neodvolala (netýká se uzemí, která chtělo Polsko a Maďarsko). stc - svou podporu jsem slíbil už před rokem a 1/2 a stále platí. Ale pozor na přeceňování "historických faktů" - pramen často bývá neméně tendenční, než literatura - proto poctivá historická práce dělá edice a ne jen přetisky dokumentů, jak zejména v 90.letech špatným zvykem. |
|
|
|
Taky jsem četl ten článek na respektu. Takovou (hlavně vojensky) bolovinu může fakt napsat jedině bl-ec. Zapojte se do diskuze na www.respekt.cz |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?