Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
to fuky - a to jako jak by nam Jugoslavie pomohla proti Nemecku? Jugosi meli svych problemu az nad hlavu. maximalne by Jug. mohla zastrasit madarsko, vic zhola nic! jedinej ze spojencu s nama melo spolecny hranice Rumunsko a to jen par desitek kilometru! | |
|
|
Fuky napsal(a) v č. 561: "Narozdíl od nás proti Polsku šly dvě ohromné armády-Německá a SOVĚTSKÁ... " O tom, že sovětská armáda zaútočí na Polsko, nevěděl do 17.září nikdo. |
|
|
|
Glynwed: Narozdíl od nás proti Polsku šly dvě ohromné armády-Německá a SOVĚTSKÁ... Polsko sice určité záruky mělo, ale co z toho? Netvrdím, že by z Jugoslávie přifrčely miliony nadšených lidí, kteří by chtěli bojovat za československo, ale Jugoslávie byla podle mne skutečně jediným státem, který nám chtěl v září 38 určitým způsobem pomoci. david gore: ovšem co se týče obrněné techniky trochu pokulhávala... |
|
|
|
Fuky napsal(a) v č. 543: "Je nesmysl tvrdit, že se naše situace s Polskem nadá srovnávat, dovolím si tvrdit, že na tom Polsko bylo možná i hůř! " Polsku se od Francie a Anglie dostalo ujištění, že jestliže ho Německo napadne, vyhlásí mu válku...což se i stalo. To, že to v praxi neznamenalo vůbec nic (vlasně pouze pár náletů spojeneckých letadel) je věc druhá. Kdyby v září 1938 Anglie a Francie potvrdila prezidentu Benešovi, že v případě napadení Německem mu vyhlásí válku, myslíš si že by armáda kapitulovala? Místo toho nám bylo sděleno, že jestliže nepřijmeme Mnichovskou dohodu, následky si poneseme sami. Fuky napsal(a) v č. 543: "Co Jugoslávie? na tu se nějak zapomíná..." Bez urážky, ale z Jugoslávie by došlo pouze několik (stovek?) dobrovolníků, s tím že by musely obejít Maďarsko a do ČSR by vstupovaly až na Zakarpadské Ukrajině - takže by mohly teoreticky dorazit tak za 2 týdny...pak by se musely vyzbrojit a dostat na frontu takže další cca 1 týden....a to už mohlo být po všem. Myslím, že Polsko na tom bylo obdobně jako ČSR, ale doplatila na: 1.mobilizace nebyla zahájena včas 2.Francie nebyla schopna zahájit útočné akce proti Německu 3.Rusko nečekaně vstoupilo do války po boku Německa |
|
|
|
To david gore: Polská armáda byla v roce 39 vůbec zajímavá.... | |
|
|
to Pavel Šrámek: Určitě ano...mám sice ofocené stránky, ale nenapsal jsem si autora ani signaturu, takže mě to dá trochu hledání...jinak, jsou tam i docela zajímavé fotky...např. skupina Freikorpsu (cca 30 osob), z toho asi deset má na hlavě čs.přilbu . | |
|
|
to Glynwed: Je možné napsat podrobnosti o té knize Zelené kádry (autoři, datum a místo vydání)? Díky. | |
|
|
david gore: Nemáš nějaké novější poznatky o bojích v osoblažském výběžku na jaře 1945? Třeba nějakou studii v regionálním tisku? Já o ničem, co by stálo za řeč kromě 40 let starých věcí zatím nevím. | |
|
|
david gore napsal(a) v č. 541: "Ano a zřejmě i s pomníkem !" DRŽÍM PALCE. |
|
|
|
david gore napsal(a) v č. 546: "a tzv. drobné válce, která probíhala do jara 1940 na tomto území" Myslíš tím boje Banderovců (ukr. nacionalistů), partyzánů, němců a pod. každý proti každému? |
|
|
|
Abych tomu rozumněl, souhlasíš s příspěvkem Nibora nebo jak se ten člověk jmenuje na předchozím listu? | |
|
|
To je pravda. Co myslíš, bylo na tom Polsko v roce 39 hůř než mi v září 38? | |
|
|
Zajímavá publikace... Jaký máš ty názor na Polsko? | |
|
|
Můžu se zeptat některých pánů proč teda, když mělo Polsko hrozně moc spojenců, jak tvrdíte, dostalo na prdel? Je nesmysl tvrdit, že se naše situace s Polskem nadá srovnávat, dovolím si tvrdit, že na tom Polsko bylo možná i hůř! A také není tak úplně pravdou, že s námi nikdo nechtěl jít. Co Jugoslávie? na tu se nějak zapomíná... To david gore: Teď se mi dostala do rukou publikace Oty Holuba Poslední pásmo vzdoru, pojednávající o bojích mezi čs. a něm. armádou na Svitavsku. znáš ji? |
|
|
|
Podle mě,kdyby jsme se bránili,tak by jsme vydrželi tak měsíc.Skončili bychom jako Poláci. | |
|
|
Glynwed napsal(a) v č. 537: "Ze všeho zbyla pouze prázdná slova na papíře" Jo, to je právě ono. Právo či jakákoliv smlouva je jen cár papíru pokud nejsme ochotni ji v určitých situacích podpořit násilnou formou. Podívejme se dnes jak to vypadá. Třeba zákony jsou OK ale není nikdo, kdo by je prosadil. Většina si třeba myslí, že když vlezeme do NATO tak už nemusíme nic dělat. Cpou se prachy do lenochů a darmožroutů a armáda je pro smích. To je obrovský omyl. NATO je jen smlouva a ta se dá kdykoliv kýmkoliv vypovědět. Jednou můžou říci amíci good bye a jsme v tom zase sami. Češi se vůbec nepoučili. Před válkou to bylo docela podobné. Vše se orientovalo na pochybnou smlouvu s Francií, to že bychom se někdy bránili sami na to nikdo ani nepomyslel. Uznávám, že dnes je situace jiná ale chybí krizový plán co dělat v případě, že se mezinárodní situace zkomplikuje. Na druhé straně, vše potřebuje svůj čas. 20cet let bylo prostě hrozně málo. Uvidíme co bude za 10 let ale stále platí hesla:"chceš mír, připravuj válku" "spoléhat se můžeš jen sám na sebe". |
|
|
|
to david gore: O bojích v javornickém a osoblažském výběžku jsem v knihovně našel knihu Zelené kádry. Je sice staršího data, ale zabývá se vývojem v této oblasti od roku 1919 - 1938. Chystáte se někdy vaše poznatky vydat jako souhrnné dílo? | |
|
|
Když si v Dokumentech přečtu Britsko-francouzskou nótu Československu a Záznam československé delegace v Mnichovu, tak se ve mě vaří krev - prosazování míru za každou cenu na úkor někoho jiného, stěžování si na těžkosti jednání s Hitlerem a výrazy údivu nad tím, že to češi nechápou, na papíře slova o mezinárodních vojscích dohlížejících na zábor pohraničí....všechno je to tragédie a fraška. V roce 1938 jsme měly po odstoupení pohraničí GARANTOVÁNO ZBYLÉ ÚZEMÍ VLÁDAMI TŘÍ MOCNOSTÍ. Ze všeho zbyla pouze prázdná slova na papíře. Jedno je jasné - západní mocnosti se více báli rudého bolševismu než hnědého nacionalismu - a tak lezli Hitlerovi sprominutím do zadku. Takže se už přestaňme vymlouvat na Mnichov a poďte radši dělat "ať ta naše republika k něčemu vypadá" (Obecná škola). | |
|
|
Vzdávám to. Beru na vědomí, že raději budete do úpadu diskutovat o tom, zda jsme bojovat nebo ne, a opakovat tu nesmyslnou teorii, jak jsme ztratili respekt a morálku, než byste šli s tím něco udělat. Už se nedivím, že zatímco do roku 1938 kecá kde kdo, když jsem sháněl někoho, kdo by pomohl s projektem práce o bojích v letech 1938 a 1939, nikdo se nepřidal. | |
|
|
Za prvé, už nikdy nezjistíme jak by to bylo. Překvapuje mne pesimismus, v podstatě nikdo si nemyslí, že by to mohlo být i jinak. Já jsem přesvědčen , že tam šance byly a kdyby v čele státu stál schopný člověk a né bačkora, tak se historie mohla psát jinak. Za druhé: i poražené státy si svým odporem získali respekt a díky tomu si každý dvakrát rozmyslí je napadnout. Na druhé straně odpověď na zradu spojenců československými tanky v ulicích paříže (byť s německou posádkou) je taky odpověď se kterou se počítá. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?