Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
alyk: máš pravdu, za viníka války bychom byli považováni my. A kdyby války ještě nějakým způsobem využil SSSR, tak my bychom byli ti "co zatahují bolševismus do Evropy". Četl jsem teď paměti Lorda Rothemera Warnings and Predictions z roku 1939 (mají je v NK) a jsou tam otištěny jeho články z 20. a 30. let, kdy tiskový magnát Rothemere (vlastník Times, Daily Mail a dalších novin) v Británii ovlivňoval veřejné mínění ve prospěch revize Versailles. Doporučuji všem (články typu Vězňové Československa apod.) |
|
|
|
musim souhlasit s Niborem, CSR v roce 1938 se neda srovnavat s Polskem o rok pozdeji, CSR bylo totalne politicky izolovano! Sance na pomoc jineho ci jinych statu nulova, VB+F podepsaly Mnichovskou dohodu a tim CSR ztratila garance. Polsko naopak garance melo! To uz neni o hrdosti. Rad bych videl Polaky ve stejne situaci! Dale bych jenom uvedl, ze CSR by bylo povazovano za VINIKA valky a veskere sankce by byly uvalen na nej, vcetne nasledne okupace a kdo vi ceho dalsiho. Tady neslo jen o hrani na vojacky a hrdiny, ale o celkove byti naroda jako celku. Myslim si (i kdyz nemam Benese v lasce), ze ucinil jedine rozumne rozhodnuti. Ve chvili, kdy by odsouhlasil valku, mohlo dojit k naprostemu zdecimovani naroda. A pokud by Nemci naprostym zazrakem byly zastaveni na hranicich, tak ne nadlouho a Nemecko mohlo pozadat jak VB tak F o vojneskou ci materialni pomoc proti viniku valky (na coz by podle me slysely!!!), a to nemluvim o Polsku, Madarsku, moznych nabidkach Nemecka Rumunsku atd. | |
|
|
Pokud jde o ty padlé, tak v roce 1938 zahynulo v souvislosti s boji o hranice cca 120 příslušníků čs. ozbrojených složek. K tomuto číslu je třeba připočítat zabité čs. civilisty a také německé antifašisty. A pak jsou tady další oběti (například sebevraždy vojáků, kteří se nesmířili s Mnichovem apod.). Číslo je to rozhodně vyšší než ty oběti v roce 1968!!! Pokud jde o ty cizince, uvědomte si, že jejich názor vychází z toho, co znají, co se dozvědí. A co se asi dozvědí z knih nebo ve škole o roce 1938? Jen to nejzákladnější. Vždyť oni vůbec třeba o těch bojích v pohraničí nemají ani páru, tak jak se můžete řídit jejich názorem. Kdyby se mohli seznámit s tím, jak to na podzim 1938 doopravdy probíhalo, určitě by změnili názor. Nevím jak pro koho, ale pro mne jsou zkušenosti s ciziny výzvou, aby se už přestalo povídat a začalo něco dělat. |
|
|
|
Nibor napsal(a) v č. 526: "Ty řeči, jak se nám cizina směje a jak nás všichni odsuzují" Nemyslím si, že to je takhle, nikdo se nám nesměje. Já jsem to diskutoval stokrát s cizinci z různých zemí. I ti vzdělaní, třeba profesoři historie nás spíše litují a v podstatě je ani nenapadne, že by to mohlo být vůbec jinak, berou jako konstantní fakt, že nebojujeme. I kamarádi třeba při neviných diskuzích nás berou jako že jsme v podstatě zvyklí, když nás někdo ovládá. Nic tím nemyslí ale o to je to nepříjemnější. Při popisování dobře vyzbrojené čs armády v roce 38 sice pokyvují ale je vidět, že tomu absolutně nevěří a berou to jako snahu si zvednout si nějak sebevědomí. Každý předpokládá, že když je vyzbrojen, bude se bránit. Zatím jsem nenašel nikoho, kdo by poznal jiné názory ale rád si poslechnu zkušenosti někoho ostatního, kdo byl schopný se o začátku války bavit s nějakým cizincem. |
|
|
|
hele Fuky lidi v roce 1938 bojovat chtěli, ne proto, že by je to bavilo, ale proto že byly 20 let vedeni k obraně demokracii.E.beneš byl pohužel duší politik a ne voják a když viděl jak se před očima rozpadá Společenstvo národů, které pomáhal tvořit ( muselo ho to pěklně ovlivnit ).Já si myslím, že jsme se bránit měli, i když konečný výsledek by byl celkem jasný, lae nehodlám odsuzovat rozhodnutí Beneše, protože měl v ruce životy 13 milionů lidí. | |
|
|
Je to věc názoru... Nám se to tu kecá a asi to trochu jinak viděli a cítili lidi v roce 38... Já si stojím za tím, že jsme se jako celek bránit měli a je nesmysl domnívat se, že na tom Polsko bylo o moc lépe. Kdo mu nakonec pomohl? Sověti? ti se k Němcům naopak přidali... Angličané a Francouzi? K smíchu-jak? Proč byli tedy poraženi, když jim všichni chtěli pomoci, jak tvrdíš/tvrdíte. | |
|
|
Ty řeči, jak se nám cizina směje a jak nás všichni odsuzují, mě už (CENSORED). V roce 1938 nás všichni vyzývali, ať máme rozum a nevyprovokujeme válku, prakticky ve všech zemích zavládla radost z přijetí mnichovské dohody, byli jsme dokonce chváleni za přinesenou oběť a teď se nám někdo bude smát? Já osobně doporučím dotyčnému, ať si zopakuje historii a/nebo mu ji aspoň v hlavních bodech zopakuji sám. Ani Poláci nebyli v tak hnusné situaci jako my, na rozdíl od nás dostali garance od GB+Fr. a tak mohli oprávněně věřit, že s pomocí Západu buď Němce odrazí anebo že i po okupaci Polska bude válka pokračovat. Kdežto my bychom neztratili "pouze" Sudety, nýbrž by byla okupována celá země a svět by akorát konstatoval, že jsme si to zavinili sami. | |
|
|
Davide, to máš pravdu, přesto však nemám odvahu srovnávat se s historiky jako jsi ty, Pavel a další a už vůbec nemám odvahu srovnávat se třeba s mým otcem. | |
|
|
Musíš ale uznat, že byl režim v roce 68 mírnější a nekonaly se žádné vymyšlené procesy, byla větší svoboda slova atp. | |
|
|
Vím, že jsem oproti některým lidem, kteří zde diskutují (David Gore, Pavel Šrámek, Honza M. a další odborníci), naprostý začátečník a některými svými příspěvky jsem možná i směšný (taky se koukněte, kdo je z těch, co uvádějí věk nejmladší...), ale přeci jen si myslím, že jsme v roce 38 sice bojovali, ale šlo opravdu pouze o lokální konflikty a skutečně jsme se jako celek nebránili, což je škoda a dnes se nám za to mnoho cizinců směje. Vezměte si Poláky-ti šli proti něm. tankům na koních...Bylo jim jasné, že nemohou uspět a přesto se bránili... Rok 38 se s rokem 68 srovnávat nedá, oba konflikty vznikly za úplně odlišných okolností. |
|
|
|
Jasně! V roce 1938 to byl národ československý, v roce 1968 už národ český a národ slovenský (ale pořád jeden pracující lid ;-) | |
|
|
Je to prostě poučení pro budoucnost, kdo se vzdá, musí už pouze respektovat svého pána. Možná, že vyjde z toho materiálně dobře ale ztratí smysl pro sebezáchovu a přijde o čest a respekt ostatních. My si to tady můžeme zhodnotit jak chceme ale v zahraničí to stejně každý vidí jasně jako zbabělost a neochotu se bránit. To může i v budoucnosti vést k úvahám, že Česko je všeobecně snadná kořist a pokud okolnosti dovolí, může si to někdo vyložit po svém. | |
|
|
No já zase nemohu říci nic jiného než, že boj s několika bandity je sice hezký a ty kytičky na pomníkách by se měly objevit ale co naplat, odpor Němcům naše armáda nekladla a ani nikdo žádný neplánoval do budoucna. Nedošli ani ke zřizování tajných skladů zbraní či likvidaci písemností, které by znemožnili okupantům správu obsazené země a o ničení infrastruktury ani nemluvě. Takže si nic prosím nenamlouvejme o nějaké obraně. V roce 1968 padlo více lidí než v roce 38. Na druhou stranu je nutno se ale zamyslet nad celkovou situací a náladou. Lidé chtěli bojovat ale neviděli to v souvislostech. Nikdo taktéž nevěděl přesně, jak brutální nacistický režim je, hodně Čechů Hitlera obdivovalo za sociální výhody a nebo jim připadal minimálně méně nebezpečnější než Stalini. Dost lidí si myslelo, že nic tak strašného se při okupaci dít nebude, očekávali nějaké nové Rakousko-Uhersko. Navíc po zradě bývalých spojenců si hodně lidí řeklo, proč radši nespolupracovat naoko s němci a nechat VB a Franci vyžrat si to samy. Ne bezvýznamnou roli hrálo malé sebevědomí politiků, ti se drželi hesla, kdo nic nedělá, ten nic nezkazí. Nepochybuji ale, že pokud by někdo tušil, že se národ ocitne na pokraji vyhubení, tak by došlo k boji. |
|
|
|
Celá tahle diskuse je vlastně absurdní, neboť naše armáda i další ozbrojené složky v roce 1938 (i 1939) bojovaly. Válčilo se s polskou a maďarskou armádou, s německými, polskými a maďarskými teroristy, a to často velmi tvrdě. Stačí připomenout boje o Vyšší Brod, Český Krumlov, u Brandova, Čadce, Šalanek a mnoha jiných místech. Všichni, kdo se rozčilují, že se v roce 1938 nebojovalo, akorát dokazují, jaké mají mezery v historických znalostech. 11. listopadu byl jak známo Den veteránů. Hádejte ke kolika pomníčkům padlým vojákům z roku 1938 byla položena aspoň kytička? | |
|
|
Včera mi jeden můj kolega řekl, že zavítal na tyto stránky a setkal se zde s velkým nepochopení, nebo dokonce přímo odporem, když prezentoval svůj názor, že jsme se měli bránit. Jestli k tomu můžu něco říct, tak pokud se někdo cítí alespoň trošku vlastencem či alespoň občanem této země, měl by jednoznačně říct ANO, měli jsme se bránit a to za každou cenu. Naše situace nebyla beznadějná co se týče armády, výzbroje, techniky, rozestavěného opevnění atd atd. ale především tady byla morálka a odhodlání!!!!! Kdyby to bylo dnes tak by se na to každý "vysral" kdyby mu řekli, že je to zadarmo - a to je hlavní katastrofa a dopad Mnichova - armáda je morálně i vybavením v troskách, protože ji nikdo nebere vážně (možná jenom ona sama sebe - podle toho co se dá dočíst v armádním tisku), podle nějakého průzkumu by se zbraní v ruce bránilo republiku nějakých necelých 30%? A co ten zbytek proboha? Takoví lidé nemají právo mít občanská práva! Všude jenom zjištnost! Včera jsme došli k tomu, že vojáci ani neměli právo splnit rozkaz "nebránit se" podle mého názoru je to rozkaz v rozporu s vojenskou přísahou (i tehdejší i dnešní), žáden rozkaz vás přece nemůže nutit porušit vojenskou přísahu, o to je ostudnější jak naložili s těmi, kteří bojovali (komunistický lágry atd....). A je to pořád dokola, není tak docela pravda, že to nemůžeme posoudit protože jsme nežili tehdy - dějiny jsou kontinuální dynamický proces, a my jsme jeho nedílnou součástí, tak jako lidé v roce 1938. My jsme nyní ta budoucnost jejich doby a v nás se nyní promítají důsledky jejich rozhodnutí.... To je asi všechno už se mi zase začíná otvírat nůž v kapse když pomyslím na Mnichov. Nechci ani s nikým diskutovat, pro mě je to uzavřená věc. A každý zasraný pacifista mi může vylízat řiť, když už to dělá arabům a kdovíkomu ještě... |
|
|
|
Pročítám tady ty různý diskuze o Mnichově 1938 a 2.sv.válce a překvapuje mě jedna věc.My tady diskutujeme o něčem,co jsme nezažily a ani si neuvědomujeme, že po roce 1945 se pod dojmem velkých lidských ztrát změnil celosvětový pohled na válčení. Dnešní pohled se s nedá srovnat s pohledem v roce 1938. Podle mě byla válka chápána jako nutné zlo, které se periodicky opakuje. podívejte se na časovou osu a zjistíte, že války zase nejsou tak daleko od sebe!Na všecho, co se tenkrát stalo koukáme dnešním pohledem, ale to je nepřípustné! Francouzi brali zpočátku svou porážku v roce 1940 jako jednu z mnoha, počítali že zaplatí reparace, chvilku si odpočinou a pak to Němcům vrátí. Problém je v tom, že zbraně udělaly obrovský skok dopředu a vést nyní nějakou velkou válku je velmi nebezpečné! |
|
|
|
Doporučuji stránku www.vojenstvi.kvalitne.cz/armada sekce Názory: Mnichov 1938 a česká společnost | |
|
|
To david gore: Jasně, máš pravdu, šlo opravdu o Bruntál. | |
|
|
Proč se ptám. V případě vypuknutí války byl Krnov důležitou křižovatkou silnic a železnic vedoucí na Bruntál a Štěrnberk. Přímo s německem ho spojovala železnice jak z prostoru Kožlí, tak i Nisy, a Krnov by byl důležitou zásobovací stanicí pro postupující jednotky 2.Armee. Jestliže by se jednotky Wehrmachtu měly k 1.říjnu nepozorovaně přesunou do východisek k útoku, bylo nutné Krnov obsadit - nejlépe asi Heinleinovci - a zabránit zničení tratí nejen u Krnova, ale také železnice z osoblažského výběžku do Krnova. Nevěděl jsem, jestli v Krnově neprobíhaly boje jako např. v tebou zmiňovaném Bruntálu, kde se bojovalo 3 noci (se svítáním útočníci vždy "zmizeli"), i když jižně od Krnova (myslím že v okolí Úvalna) útoky Freikorpsu proběhly, ale byly vždy odraženy jednotkami SOS (za příspění jedné policejní "želvy" z Krnova). | |
|
|
Tuším, že tam ale probíhali tvrdé boje v okolí kasáren, je to pravda? |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?