Září 1938 - měli jsme se bránit?

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
3341-3360 z 5038
Po
DAVID M 29.4.2005 15:00 - č. 1998
DAVID M add. Johny a Ondřej. Ona se Luftwaffe skutečně pokusila o nábor našich letců a to již v březnu 39 a to za poměrně slušných platových podmínek( samozřejmě do pomocných leteckých služeb jak vámi bylo zmíněno). Zajímavé je ,že se tato nabídka setkala se značnou odezvou což mělo paradoxně za účinek zvýšený odchod našich letců do odboje. Někteří autoři uvádějí ,že v druhé půli března se "až 75% letců a prý i celý pluk č. 2 i v čele s velitelem legionářem"(víte kým? ) hlásilo do služeb...což zděsilo ústředí odboje.Zde je nutné zamyšlení nakolik byla nabídka ze strany Němců myšlena upřímně...( a na druhou stranu u našich letců ony záznamy na MNO budou pravděpodobně úmyslně značně zveličeny, aby Němci byli uchlácholeni naši loajalitou a usnadnilo to odchody letců a formování odboje) nicméně nic to nemění,že v první fázi to mohlo být u jisté části spojeno s dezinteresem nad chováním našich spojenců v letech 38-39("nemůžeme-li být s beránky budeme výt s vlky" viz. zázračná proměna E. Moravce...) Jak sem řekl at to bylo jak chtělo zmobilizovalo to ústředí odboje a co následovalo všichni víme...Doporučuji Z.Vališ,J.Dvořák-Generál Vedral-Sázavský(Praha 94) Jinak ohledně působení našich "krajanů" u Luftwaffe mi to nedá abych vzpomenul např. Oblt. Otto Kittela rodáka z obce Krasov u Krnova ,který u JG54 dosáhl 267sestřelů a umístil se na čtvrté příčce. Nu je to hrdina dle gusta našich přátel z SdL...Jinak ještě třebaFranz Woidich se Znojma-rovněž "pěkných" 110 sestřelů atd.( stačí projet net a podívat se )
Glynwed 29.4.2005 14:14 - č. 1997
Glynwed Johny: Ne. A to vše dokazuje že jsme se v roce 1938 nechtěli bránit?
Johny 29.4.2005 13:51 - č. 1996
Johny Glynwed: A bránili jsme se?
Ondřej Kolář 29.4.2005 10:53 - č. 1995
Johny: Jistěže to byl omyl, Vedral měl pochpitelně namysli nábor Čechů pro přelétávání strojů a pro službu u německého dopravního letectva.
Glynwed 29.4.2005 10:45 - č. 1994
Glynwed A to vše dokazuje že jsme se v roce 1938 nechtěli bránit?
Johny 29.4.2005 10:43 - č. 1993
Johny Pavel Šrámek: No nemusíš se hned rozčilovat, Šimanský je Ok (ale je původem z Polska ).

Jinak k té rozvědce. Četl jsem příběh syna jednoho z rozvědčíků, kteří neodletěli do Anglie. Popisuje, jak otec přes dva měsíce pomáhal němcům vyhodnocovat dokumenty.

Dále se o tom zmiňují němci sami. Například většinu komunistického odboje a komunistické emigranty co dostali v ČSR azyl ze začátku pochytali na základě svazků naší rozvědky, která tyto osoby dlouhodobě monitorovala. Někdy dokonce přímo za pomoci českých zaměstnanců, kteří na nich pracovali.
Johny 29.4.2005 10:28 - č. 1992
Johny
Ondřej Kolář napsal v č. 1982:
""...přišel za mnou plukovník letectva Stanovský, velitel leteckého pluku 5, jak čelit náboru našich letců pro Luftwaffe"
To je zřejmě omyl. Nábor do Luftwaffe nebyl a ani být nemohl, neboť Hitler vydal příkaz, že žádný čech nesmí bojovat za říši. Autor si zřejmě popletl Lufthansu - dopravní společnost s armádou. Nicméně faktem je, že Göring chtěl využít zkušeností Čechů a několikrát ponoukal jejich zapojení do armády a civilních služeb - vždy však u Hitlera narazil.
Pavel Šrámek 29.4.2005 10:20 - č. 1991
Johny: Můj oblíbenec je Horst Schimanski z německého seriálu Místo činu a ne Prchala ...
P.S.: Právě nastal okamžik, kdy jakákoliv diskuse ztratila smysl. Mezi námi to ostatně není poprvé.
Johny 29.4.2005 10:19 - č. 1990
Johny Jinak Vicherek není jediný kdo tvrdí, že i přes to, že velitelé věděli o okupaci, nic nepodnikli.

Už 11.3. na schůzce s vládou někteří důstojníci navrhovali opatření vzhledem k blížící se okupaci - ničení písemností, symbolický odpor jako vyjádření názoru lidu a útěk vlády do jiné země. Vše bylo odmítnuto, proti byl zejména mzv Chvalkovský. Gen. Syrový řekl, že nevidí důvod, proč by mělo být Čs obsazeno, neboť beztak dělají vše co chtějí - stejný názor měla většina vlády. Naopak vojáci byli upozorněni, že rizšiřování těchto informací bude pokládáno za trestný čin a ničení čehokoliv bude trestáno.

Co se týče materiálů rozvědky, zničena byla jen část, více se nepodařilo. Po válce to bylo součástí obžalovacího spisu na Moravce a jedno z hlavních obviněních, že nezajistil zničení archivu. Obžaloba se už nezmiňovala, že ničit tak velké archívy nešlo bez povšimnutí. To potvrzuje i Malý. Ze šifrovacího odboru kryptolog Rohatý po válce potvrdil, že němci díky zajištěnému archivu byli schopni rekonstruovat československý šifrovací systém a číst tak některé depeše.
Glynwed 29.4.2005 10:13 - č. 1989
Glynwed Bohužel, míchají se tu roky 1938 a 1939. Po odebrání Sudet se Československo dostalo to absolutního mravního marastu - podle jedněch vzpomínek se "vnitrozemští" Češi obraceli na uprchlíky ze Sudet s otázkou: "To jste museli ty němce tak dráždit?" A postoj k okupaci z března 1939 lze už chápat pouze jako fatalismus. Nelze však míchat odhodlání z roku 1938 s deziluzí v roce 1939.
Johny 29.4.2005 10:03 - č. 1988
Johny Pavel Šrámek: Ono urputné tvrzení, jak byli všichni hrdinové a od počátku neúprosně proti němcům je tvrzení už zastaralé a hodí se do minulých dob. Bohužel právě takové to neustálé bazírování, že se všichni bránili, pálili a kladli odpor napáchalo mnohem více škody než přiznání chyb.

Třeba konkrétně ti letci se nepřihlásili do Lufthansy určitě proto aby škodili ČR ale aby si vydělali v době, kdy byli právě postupem svých velitelů hrubě zklamáni. Nicméně popírání tohoto faktu a jiných dalších, třeba jako že hned v roce 39 se přes 300.000 čechů dobrovolně hlásilo na práci do říše dáva do rukou argumenty právě skupinám kolem sudetských němců, kteří pak mají určité právo nařknout čechy ze lží.

Klasický příklad toho je tvůj oblíbenec Prchala, který se dal dobrovolně telefonicky k dispozici němcům. Ačkoliv se tato skutečnost dá pochopit jeho zhnusením nad postojem vlády a velení, určitě to není krok který by byl standartní.
Glynwed 29.4.2005 09:59 - č. 1987
Glynwed To však ukazuje pouze na ochotu některých čs. pilotů této nabídky využít, ale už se neví za jakým účelem. Povýšit, mít materiální výhody, uletět za hranice,...? A že tu bylo mnoho důkazů, mimo jiné níže uvedené vzpomínky? Spíše bych řekl jediný "důkaz"...
Johny 29.4.2005 09:52 - č. 1986
Johny pokr.:Asi po 16. 3. přišla telefonická depeše od našeho leteckého atašé v Berlíně škpt. let. Malého, že maršál Gőring chce všechny čs. letce umístit v německém civilním letectvu a aby se mu do 24 hodiny poslaly seznamy, kdo by chtěl vstoupit do těchto služeb. Byly telefonicky rozeslány dotazníky na všechna letiště a byl jsem dokonale zklamán národní hrdostí letců, když od některých pluků (2. let. pl., 5. let. pl., aj.) se přihlásilo téměř vše, dokonce od 3. let. pl. - plk. let. (...) a ještě nějací vyšší důstojníci, myslím od letecké brigády také trvali na tom, aby byli do seznamu pojati, i přes upozornění, že to není žádáno ... Seznam byl předán škpt. Malému, ale později o tom nepřišla žádná zpráva. Domnívám se, že to byl humbuk od Gőringa anebo spekulace, aby poznal smýšlení letců."
Johny 29.4.2005 09:51 - č. 1985
Johny Pavel Šrámek: Těch důkazů tady bylo už mnoho. Např. vzpomínky gen. Vicherka:

Asi dva dny před 15. 3., myslím, že to bylo v pondělí, při návštěvě II. oddělení hlavního štábu sděloval mi plk. generálního štábu Moravec, že Němci chystají proti Československu něco podobného jako v květnu minulého roku. Byl s tím u Chvalovského, ale ten se mu vysmál, že má velké oči a že vše je v nejlepším pořádku. O podrobnostech jsme nemluvili, a kdo byl informován, nevím. Ale předpokládám, že rozhodně ministr národní obrany a náčelník štábu. Domnívám se, že i oni nepřikládali zprávám plk. Moravce žádnou podstatnou důležitost, protože nic nepodnikli a nikoho - pokud vím - z přednostů odborů MNO i ostatních vojenských hodnostářů neuvědomili, resp. se s nimi neradili.

Bylo mi krátce sděleno, že Němci dnes v šest hodin obsadí Čechy a Moravu a že nikde nesmí dojít k nepřátelské akci, to že je telefonický příkaz prezidenta Háchy ve funkci hlavního velitele. Ač jsem něco podobného předvídal již po mnichovských událostech, zpráva mne přesto omráčila. Generál Fajfr mi přikázal, abych telefonicky vyrozuměl všechny letecké posádky, že nikde nesmí býti zahájena proti Němcům bojová činnost a nic nesmí být ničeno.

Glynwed 29.4.2005 08:59 - č. 1984
Glynwed www.fronta.cz/forum_tema_show.php?id=195&amp...
příspěvek č. 35
Pavel Šrámek 29.4.2005 08:42 - č. 1983
Ondřej Kolář: Děkuji za informace. Konečně nějaká fakta.
Ondřej Kolář 29.4.2005 08:16 - č. 1982
Pavel Šrámek napsal v č. 1979:
"Slova o tom, že se čs. letci (ale i ženisté apod.) hlásili do služeb německé armády, jsem slyšel vícekrát. Nikdo však nikdy neuvedl jediné jméno"

V knize PhDr. L. Kudrny "když nelétali" jsem našel následující citaci z poválečného hlášení plk. Jaroslava Vedrala: "...přišel za mnou plukovník letectva Stanovský, velitel leteckého pluku 5, jak čelit náboru našich letců pro Luftwaffe. Kolem 75% letců se tam hlásilo, dokonce celý letecký pluk 2"

Faktem je, že německá nabídka představovala pro letce nejlepší možnost, jak si vydělat a přitom zůstat u své profese, která jinak neměla v Protektorátu valnou perspektivu. Ve většině individuálních případů však podle mě nelze mluvit o kolaboraci, neboť řada těchto letců záhy uprchla za hranice nebo se zapojila do domácího odboje. Některým se podařilo přeletět do SSSR ( 26.4. 1939 Zikmund a Návesník, 7.6. 1939 osm příslušníků slovenské 64. letky a 27.7. 1940 Hlaďo )

Z bývalých příslušníků čs. letectva sluožil u Luftwaffe sudetský Němec Herbert Soukup ( 13 sestřelů, sestřelen nad Maltou a zajat ) a škpt. Karel Vorlíček ( býv. velitel 8. letky 2. pluku, Čech, jeho manželka byla Němka, válečné osudy nejsou známy ). Dále je tu Walter Bláha ( otec Čech, matka Němka ), o něm se však neví, sloužil - li před válkou u čs. letectva. 3.12 1942 přistál v Turecku, u výslechu žádal o přijetí k čs. jednotkám v RAF, což bylo zamítnuto. ( viz Kudrna, Ladislav: Když nelétali. Libri, Praha 2003. )
Glynwed 29.4.2005 08:01 - č. 1981
Glynwed to Johny: Nevím proč, ale začínám nabývat dojmu, že kdyby jsme se v roce 1938 bránili, byl by jsi první který by to začal odsuzovat. Pavel ti předkládá fakta nad kterými jen mávneš rukou. Přáním je otcem myšlenky. Kdyby jsme uvažovali v tvém stylu, tak vlastně ani WH nechtěl válčit. Byly sice připraveny plány nástupu jednotek a jejich bojová činnost, ale nic se přeci nespustilo. Takže ČSR a Německo si vlastně celou dobu na válku jen hráli.
Pavel Šrámek 29.4.2005 06:37 - č. 1980
Pro ty, které to zajímá, připojuji ještě informaci, že po vyhlášení mobilizace 23.9.1938 začala čs. armáda rozvinovat systém záložních nemocnic, které spolu se stálými vojenskými nemocnicemi měly zajistit armádě více než 92000 dispozičních lůžek pro nemocné a raněné vojáky. Jeden z dalších důkazů, jak pevně se počítalo s válkou ...
Pavel Šrámek 29.4.2005 06:33 - č. 1979
Takovou neskutečnou blbost, jako že dokumenty zpravodajského oddělení Hlavního štábu se nezničily, jsem snad nečetl ani u Tesaře. Je všeobecně známo, že po půlnoci ze 14. na 15. března 1939 se začalo na Hlavním štábu pálit vše důležité a ničení dosáhlo velkých rozměrů (protože oficiální spalovna nemohla stačit, pálilo se ve všech kamnech, důstojníci to nosili i domů, kde to pálily manželky v domácích kamnech). Na zpravodajském oddělení nezůstalo vůbec nic a příchozí důstojník německé armády to komentoval slovy: "To se dalo čekat". Zpravodajské dokumenty, které jsou dnes v archivu a studují je badatelé, jsou přesně ty, které odvezl Moravec.
Slova o tom, že se čs. letci (ale i ženisté apod.) hlásili do služeb německé armády, jsem slyšel vícekrát. Nikdo však nikdy neuvedl jediné jméno. Třeba mi to napíšeš ty. Já sám jsem po tom pátral a nikdy jsem se žádného jména nedobral. Naopak jsem narazil na pplk. Baiera, čs. letce německé národnosti, který se přihlásil k české národnosti a odmítl vstoupit do německé armády.
3341-3360 z 5038
Po