Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
Příprava na případnou válku proti "polským fašistům" v rámci čs. krize od léta 1938 probíhala v RA dost intenzivně. | |
|
|
gargamel napsal v č. 2125: Ano, ano tehdy měl Stalin pěkný roupy, co s vojskem . "curahee: to se pleteš, naopak, SSSR se jenom třásl na to, aby mohl vpadnout do střední Evropy" |
|
|
|
curahee: to se pleteš, naopak, SSSR se jenom třásl na to, aby mohl vpadnout do střední Evropy. | |
|
|
Haep napsal v č. 2116: Tak tohle je už dobré sci-fi,SSSR nebyla nikdy rozhodnuta smlouvu dodržet,natož aby nám poslala jednotky na pomoc.Jediná možnost byla obrana,jak hranic a republiky, tak budoucnosti,vše co je dnes,se odvíjí od Mnichova,tam je prvopočátek naší tragikomedie... " a pokud by nás i přesto osvobodila rudá armáda " |
|
|
|
Dzin napsala v č. 2122: Až do okamžiku, kedy usúdili že rozsah zbrojenia nadobudol taký rozmer, že začína byť problémom pre Anglické bezpečnostné záujmy. A to sa nestalo 15.3.39 ale už skôr. "A v jejich pohledu nebylo Německo nepřítelem, ale partnerem. Pokud si dobře vzpomínám, německé nebezpečí (a s ním spojené i jeho zbrojení) bylo bagatelizováno." |
|
|
|
pbradler: (2121) - To si zase nemyslím. Přeci je, po vypuknutí WW2 zahájili Američané podstatně větší zbrojení, než v roce předcházejícím. - Ne, ale myslím si, že oficiální politická anglická místa si utvořila na situaci pohled a jen velmi nerada se ho vzdávala (jak to tak u konzervativců bývá). A v jejich pohledu nebylo Německo nepřítelem, ale partnerem. Pokud si dobře vzpomínám, německé nebezpečí (a s ním spojené i jeho zbrojení) bylo bagatelizováno. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 2120: "Jenže to právě moc dobře nejde, protože v roce 39 byla úplně jiná situace, než o rok dříve. Proto třeba porovnávám také v tomto roce, kdy USA nějak výrazněji nezbrojilo." Pre USA bola situácia v ich optike v roku 1939 zrovnateľná so situáciou v Europe roku 1938. Zmena nastala až pádom Francúzska.
Dzin napsala v č. 2120: Ako oficiálne ospravedlnenie Mníchova to znie naozaj vierohodne.
"Jenže pokud by jsme se bránili a vypukla by v roce 38 války mezi námi a Německem, tak by byli oficiální sympatie států na straně Německa, jakožto obránci míru a my by jsme byli ti zlí."
Dzin napsala v č. 2120: Ich takpovediac diplomatický postoj áno. V skutočnosti je impulsom na naštartovanie zbrojenia rast nemeckej vojenskej sily v priebehu roku 1938. Ty si naozaj myslíš, že niekto vo vysokej (veľmocenskej) politike rieši problémy typu spravodlivý/nespravodlivý? "Stejně tak jim neupírám zdraví rozum, ale jejich postoj k Německu se začal měnit až po březnu 39" |
|
|
|
pbradler: (2109) Jenže to právě moc dobře nejde, protože v roce 39 byla úplně jiná situace, než o rok dříve. Proto třeba porovnávám také v tomto roce, kdy USA nějak výrazněji nezbrojilo. To začalo až po vypuknutí WW2, od chvíle, kdy bylo naprosto jasné, co je Hitler zač. Jenže pokud by jsme se bránili a vypukla by v roce 38 války mezi námi a Německem, tak by byli oficiální sympatie států na straně Německa, jakožto obránci míru a my by jsme byli ti zlí. Pokud by jsme byli rozdrceni, přestal by existovat onen rozvratný element (my) a bylo by vše "zehr gut". Nepíši, že bych se správal ináč, píši, že oni se správali tak jak se správali a nevidím důvod, proč by naše obrana měla toto změnit. Stejně tak jim neupírám zdraví rozum, ale jejich postoj k Německu se začal měnit až po březnu 39, v důsledku (z jejich pohledu) protiprávního jednání Německa. Jenže přépadna válka Německa a ČSR by nebyla (v jejich chápání) takovímto aktem ze strany Německa, ale ze strany nás. Mnichovská dohody byla brána jako spravedlivá a správná věc a naše případné odmítnutí jako špatný čin. My by jsme byli ustanoveni jako viníci vypuknutí války se vším, co to obnáší. Po tom, co by nás Německo porazilo (nebo prostě co by válka skončila) by jsme byli náležitě potrestáni a vše by se vrátilo do normálu a vše by bylo v nejlepším pořádku... |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2115: A co myslíš Ty, že mělo být ještě (samozřejmě mluvíme o LO) v plánu na rok 1939? Dokončení rozpracovaných úseků, druhá příčka, někde druhé postavení (JM, možná i severní hranice), nic jiného mě fakt nenapadá, nevím, jestli by se dobudovávala třeba neukončená první linie LO jižně od Chomutova, podle mě tyto práce byly odloženy na o dost pozdější dobu. Jinak fakt o ničem jiném nevím, snad ještě opevnění Dunaje, ale poslední ústupová příčka byla plánovaná taky na později, ne? "i když se budeme bavit jen o LO, tak je to málo, ne?" |
|
|
|
stanley(2117): Byl o tom i zajímavý dokument o alternativách v historii (jeden díl o roku 1948) a o připravenosti rudé armády zasáhnout se tam všichni shodli. Myslím si, že Gottwald dostával povely přímo z Moskvy, byl to takový Stalinův žáček. Pokusím se tu knihu sehnat. |
|
|
|
Haep napsal v č. 2113: Jenže taky existuje tvrzení, že to byla jediná cesta, jak předejít připravené okupaci - Stalin se těžko smiřoval s tím, že ve ´45 odešel. Kdysi jsem četl, že na naší hranici bylo okolo 90 sov. divizí připravených na "vstup", takže Gottwald moc na výběr neměl. (A jinak: i když se to dnes nerado slyší, to co se odehrávalo potom, v žádných scénářích nebylo, hlavně ne procesy a pod. Ale to by bylo jiné téma. Doporučuji knihu Výbušnina.) Takže by býval asi opravdu přišel
"Kdyby to Gottwaldovi v únoru 1948 náhodou nevyšlo"
Haep napsal v č. 2113: "takový rok 68 o 20 let dříve" |
|
|
|
curahee napsal v č. 2114: "A ty jsi příště pořádně přečti název tématu,než začneš plodit moudra." No od tématu jsem se až tak neodklonil, a pokud jo tak se mnou tak 95 % přispěvatelů. A nech si ty narážky, nemyslel jsem to nijak zle.
curahee napsal v č. 2114: "2.světová válka byla po roce 1938,takže tu souvislost pořád nevidíš?Pokud bychom nechali Adolfa za našimi vrátky,nebo aspoň pozvedli zbraň proti němu,nebylo by komunistické záminky o noži buržoazie v proletářských zádech a dalších komunistických výplodů!" Záleží jak by ta naše obrana dopadla, asi by byla jen otázkou času, ale těžko spekulovat, a pokud by nás i přesto osvobodila rudá armáda byli bychom na tom mnohem hůře než jak to dopadlo. Takže si myslím, že jsme dopadli relativně dobře. A komunisti si vždycky nějakou záminku najdou. |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2112: i když se budeme bavit jen o LO, tak je to málo, ne? "Pokud vím, tak na rok 39 byla plánována maximálně výstavba druhého postavení na jižní hranici a práce by se možná rozběhly i na druhé ústupové příčce. " |
|
|
|
Haep napsal v č. 2113: A ty jsi příště pořádně přečti název tématu,než začneš plodit moudra.
"ne o roku 1938. Příště si pořádně přečti můj příspěvek než začneš poučovat."
Haep napsal v č. 2113: 2.světová válka byla po roce 1938,takže tu souvislost pořád nevidíš?Pokud bychom nechali Adolfa za našimi vrátky,nebo aspoň pozvedli zbraň proti němu,nebylo by komunistické záminky o noži buržoazie v proletářských zádech a dalších komunistických výplodů! "Nemyslím, výsledek 2 světové války předurčil naši komunistickou budouc" |
|
|
|
curahee napsal v č. 2093: Doporučuju,si koupit minimálně učebnici dějepisu,kde si přečteš,že jsme během záboru a Mnichovu v žádném válečném stavu nebyli! Myslím že došlo k nedorozumění, psal jsem o tom, že jsme z války vyvázli relativně dobře, ne o roku 1938. Příště si pořádně přečti můj příspěvek než začneš poučovat.
curahee napsal v č. 2093: Hmm,nemyslíš,že rok 48 byl jen vyústěním roku 38,národ podle mne už rezignoval na něco se sebou samím něco dělat,prostě se jen podřídil. Nemyslím, výsledek 2 světové války předurčil naši komunistickou budoucnost, v roce 1948 jsme měli mnohem menší šanci než v roce 1938 (i tehdy to byla malá šance). Kdyby to Gottwaldovi v únoru 1948 náhodou nevyšlo, tak by mu určitě pomohla rudá armáda (takový rok 68 o 20 let dříve). |
|
|
|
giro.c napsal v č. 2111: To jako do roku 1939? Pokud mluvíš o lehkých objektech, tak těch bylo v září 1938 vybetonováno něco méně než 10 000 (údaje nejsou přesné). Při maximální finanční i fyzické zátěži jsme byli schopni vybetonovat za jeden rok něco kolem 4000 pevnůstek. Ovšem je jasné, že postupně by byly omezovány finanční zdroje, takže by se k podobně masové výstavbě nepřikročilo. Lehké opevnění bylo jen tak pro informaci v září 1938 téměř z cca 2/3 v hrubé stavbě vybetonováno a na zbytek roku 1938 a rok 39 se plánovalo především dokončit rozestavěné úseky, žádná masová výstavba již kromě ústupových a záchytných příček probíhat neměla. Pokud vím, tak na rok 39 byla plánována maximálně výstavba druhého postavení na jižní hranici a práce by se možná rozběhly i na druhé ústupové příčce. Osobně z toho tedy usuzuji, že by do konce roku 1939 rozhodně 16000 pevnůstek vybetonováno nebylo, nehledě na to, že podle plánů mělo být postaveno něco kolem 15000 pevnůstek. "jasně to jo, do té doby mělo být dobudováno něco kolem 16000 obkjektů, jsouli tedy moje údaje sprýávné" |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2106: jasně to jo, do té doby mělo být dobudováno něco kolem 16000 obkjektů, jsouli tedy moje údaje sprýávné "Platí to, co jsem napsal, tedy, že československé opevnění by bylo schopno plnit svou funkci v polovině roku 1939. Rozhodně se nedá říci, že by měly být všechny lehké objekty postavené a vybavené do konce roku 1939." |
|
|
|
Na margo príspevku ČS vojenských zásob a výrobných kapacít k vyzbrojovaniu VH asi toľko: 350 tis. pušiek, 20 tis. LK v skladoch na zhodnú muníciu ako používal WH. 218 tankov LT-35 (k 15.3.39) + ďalších 200 do 9.39. 98 tankov LT-38 do 9.39 Celkovo sa k 9.39 vyzbrojilo našou výzbrojou 5 peších divízií a ekvivalent 3 tankových. Vzhľadom k sile WH nasadenej proti Poľsku sa jedná o nemalý príspevok. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 2108: Neviem prečo porovnávaš US Army z roku 1936, keď ani nechyrovali o nejakom Nemeckom zbrojení. Vezmi do úvahy vývoj v rokoch 1939-1941, pretože USA vtedy nebola vo vojne a ani sa do nej nechystala. V rovnakej pozícií by bolo Francúzsko a Velká Británia ak by Nemecko napadlo ČSR."Opět si dovolím porovnat s US Army." Chápem, že nevieš Tomíkom a Frantíkom zabudnúť Mníchov ale zdravý rozum im neodopieraj.
Dzin napsala v č. 2108: Jasné. Ty by si sa s dnešnými vedomosťami správal ináč. Aneb "po válce je každý ...". "Já si prostě myslím, že Francie a Anglie (a USA) se k hrozbě Německa stavěli dost laksně." |
|
|
|
pbradler: (2104) Já bych řekl, že na tom byl o něco lépe. Opět si dovolím porovnat s US Army. Ta v roce 36 obdržela 19 lehkých tanků, 37 - 154 l. tanků a 38 - 74 l. tanků. Ve stejné době (36-38) dále obdržela 18 středních tanků. Teprve po začátku WW2 nastala změna a v říjmu 1939 byla podána objednávka na 329 lehkých tanků. Takže nějaká velká výroba před vypuknutím bojů v Evropě se nekonala. Proto si právě myslím, že kdyby se nějak nepřiostřilo mezinárodní napětí, tak by se horečné zbrojení nekonalo. A USA, Británie a Francie to, že Němcko zbrojilo za nějaké vyostření nepovažovali. Tím se stalo až rozpoutání WW2 (resp. už obsazení Československa v březnu 39) (2105) Klidně mě můžeš mít za rozumného stále. Já si prostě myslím, že Francie a Anglie (a USA) se k hrozbě Německa stavěli dost laksně. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?