Září 1938 - měli jsme se bránit?

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
3201-3220 z 5038
Po
gargamel 25.5.2005 15:13 - č. 2149
gargamel Znovu musím opakovat, mluv za sebe:
Když řekneš: Cítím se neštastný, zlomený apod. tak je všechno v pořádku.
Pokud budeš mluvit za jiné, tak to v pořádku není, protože třeba já se tak vůbec necítím.
curahee 25.5.2005 15:12 - č. 2148
curahee gargamel:Hmm,tak promň,že jsem jediný,kdo si to myslí,všichni jsou u nás vlastně šťastní a tyto pohledy na minulost nemají..já zapoměl-ideální stát!
gargamel 25.5.2005 15:08 - č. 2147
gargamel Curahee: to jestli máš nějaký komplex, cítíš zlomenou páteř a nejsi hrdý na dějiny svého státu je přece tvoje osobní věc. Pokud se tak cítíš, tak prosím, ale nemluv v množném čísle za ostatní. Třeba já žádnou zlomenou páteř necítím a na dějiny svého státu jsem hrdý a myslím, že takových lidí je více. Takže se neschovávej za jiné a mluv jen za sebe.
curahee 25.5.2005 15:06 - č. 2146
curahee Byla jiná doba,tenkrát slovo čest a hrdost nezáleželo jen na tom jestli mám v garáži BMW X5 nebo Mercedes ML,byli jiné priority než dnes.Stát a vlast nebyli jen slova..
DG 25.5.2005 15:02 - č. 2145
DG Curahee: otázka je, jestli to naopak nebylo takové vždy a pouze před Mnichovem se zvedla náhlá vlna patriotismu jako důsledek vlastního mladého státu, který nám už zase někdo chce sebrat. Zkus se na to podívat z tohoto pohledu...
curahee 25.5.2005 14:54 - č. 2144
curahee Není to komplex,je to prostě realita doby,národ přestal reagovat na nějaké vlivy okolo,nezajímáme se o nedávnou minulost.Podle mne,kdybychom se bránili a nešli na porážku jak ovce,myšlení společnosti je i dnes jiné,a aspoň bychom mohli být hrdí na dějiny a vycházet z nich.
Dzin 25.5.2005 09:46 - č. 2142
Dzin Pavel Šrámek: (2140) Jenže to ej právě ono. Z oné flustrace se stále připomíná, jak jsem se po Mnichově nebránili a šli jak ovce na porážku. Plus další věci. A 40 let komunismu nám v tomto nepřidalo, naopak, protože se stále zdůrazňovala naše neschopnost, laksnost, potřeba být chráněn mocným SSSR atd. Podle mého v naší společnosti takováto komplex stále je a nejedná se jen o nějakou filozofickou konstrukci či abstraktní pojem.
egli 25.5.2005 09:05 - č. 2141
egli
Fuky napsal v č. 2133:
"Sověti ovšem šli výhradně za svými vlastními zájmy."
Pochopitelně, že šli za vlastními zájmy. Navíc jejich vstup do války jakoby na "československé straně" by byl katastrofou, protože proti "bolševickému nebezpečí" by se postavili všichni ostatní.
Pavel Šrámek 25.5.2005 06:53 - č. 2140
Souhlasím s Haepem. Ano, mluví se o mnichovském komplexu, o tom jak nám to zlomilo morálku, že to od té doby nestojí za nic apod. Ale je to vůbec pravda? Podle mne ne. Je to prostě taková filozofická konstrukce, aby bylo možné se na něco vymlouvat (něco jako se dříve mluvilo o Bílé hoře). Osobně by mě ani tak nevadila, kdyby se díky tomu nešířily nesmysly typu, že jsme si v roce 1938 ani nevystřelili, že jsme měli malý odboj, zato velkou kolaboraci apod.
Je to prostě každého osobní věc a neměl by to zevšeobecňovat na celou společnost. Navíc jsem přesvědčen, že pokud pozná jako já skutečná fakta (a ne mýty), vyrovná se s tím v klidu.
P.S.: Doporučuji si přečíst příspěvek S. Kokošky ve sborníku z konference k Mnichovu z roku 2003. Píše tam právě o tzv. mnichovském komplexu.
Fuky 24.5.2005 22:24 - č. 2139
Fuky
giro.c napsal v č. 2134:
"nebylo myšleno do roku 1939 a,el běhěm tohoto roku, jak jsi psal ke konci roku to bylo cca 9800 objektů. Safra měl jsem pocit, že jsem to někde čet, dost ěm to udivilo, ale bylo to tak. Nebyl by tento údaj pro celoui ČSR a nejen území ČR"
Jestli Tě dobře chápu, tak podle toho, co jsi četl, by byla do konce roku 1939 hotova výstavba všech objektů LO, což je dle mého názoru nesmysl. Samozřejmě uvažuji území celé ČSR, nikoliv ČR. Kdyby sis vzpoměl, kde jsi to četl, snad bych se to pokusil nějak vysvětlit. Pokud jde o starší titul, je třebá brát do úvahy, že spousta informací je již překonána.
giro.c 24.5.2005 21:03 - č. 2138
vidíš já z toho nemam komplex a přesto to poříd cejtim jako zlomený záda
Haep 24.5.2005 20:54 - č. 2137
BRUNNER napsal v č. 2136:
Hmm tak ti asi unikajú niake súvislosti...

Jaké souvislosti?
Jak už jsem jedou psal, já nepozoruji na dnešní společnosti, že by jsme ztratili páteř, nebo něco podobného. To někteří z toho mají komplexy a neustále to omílají dokola.
Haep 24.5.2005 20:28 - č. 2135
gargamel(2125): Souhlas.
fuky(2133): Souhlas.
curahee(2124): Jak už někteří psali - s tou pomocí je to jinak, každý se stará hlavně sám o sebe a o své zájmy než o "bratrskou" pomoc (tak to bylo a vždy bude).
V té době Stalin jen čekal až se v Evropě něco semele (a on byl tím třetím co se směje naposled) a mohl realizovat své expanzivní záměry (samozřejmě pod heslem "Osvobození pracujícího lidu" a podobně).
curahee napsal v č. 2124:
"vše co je dnes,se odvíjí od Mnichova,tam je prvopočátek naší tragikomedie..."

Ani bych neřek, většině lidí je to jedno a nezajímají se o historii. Spíš si myslím, že někteří z toho mají komplex a všechno svádějí na ten rok 1938.
giro.c 24.5.2005 19:46 - č. 2134
Fuky napsal v č. 2112:
"To jako do roku 1939? Pokud mluvíš o lehkých objektech, tak těch bylo v září 1938 vybetonováno něco méně než 10 000 (údaje nejsou přesné). Při maximální finanční i fyzické zátěži jsme byli schopni vybetonovat za jeden rok něco kolem 4000 pevnůstek. Ovšem je jasné, že postupně by byly omezovány finanční zdroje, takže by se k podobně masové výstavbě nepřikročilo. Lehké opevnění bylo jen tak pro informaci v září 1938 téměř z cca 2/3 v hrubé stavbě vybetonováno a na zbytek roku 1938 a rok 39 se plánovalo především dokončit rozestavěné úseky, žádná masová výstavba již kromě ústupových a záchytných příček probíhat neměla. Pokud vím, tak na rok 39 byla plánována maximálně výstavba druhého postavení na jižní hranici a práce by se možná rozběhly i na druhé ústupové příčce. Osobně z toho tedy usuzuji, že by do konce roku 1939 rozhodně 16000 pevnůstek vybetonováno nebylo, nehledě na to, že podle plánů mělo být postaveno něco kolem 15000 pevnůstek"

nebylo myšleno do roku 1939 a,el běhěm tohoto roku, jak jsi psal ke konci roku to bylo cca 9800 objektů.

Safra měl jsem pocit, že jsem to někde čet, dost ěm to udivilo, ale bylo to tak.

Nebyl by tento údaj pro celoui ČSR a nejen území ČR
Fuky 24.5.2005 18:31 - č. 2133
Fuky
curahee napsal v č. 2128:
"Jasný,jenže né ve smyslu pomoci nám a následného stažení se zpátky za hranice,šlo mi o dodržení smlouvy v pravém slova smyslu."
egli napsal v č. 2127:
" Příprava na případnou válku proti "polským fašistům" v rámci čs. krize od léta 1938 probíhala v RA dost intenzivně."

Sověti ovšem šli výhradně za svými vlastními zájmy. Smiřme se s tím, že by nám zkrátka nepomohli, vždyť by to pro ně bylo ohromné riziko, pouštět se do války s Německem jen kvůli malému bezvýznamnému a ještě k tomu buržoaznímu státu ve střední Evropě.

Vzpomeňme jen na návštěvy "sovětských poradců" kupříkladu v Plzeňské škodovce (a samozřejmě i mnohde jinde, dokonce i na opevnění, přičemž ovšem Sověti byli natolik hodní, že naoplátku umožnili některým čs. důstojníkům návštěvu objektu Stalinovy linie, výpravy se zúčastnil mj. i gen.Husárek, ředitel opev. prací). Světe, div se, po návštěvě "sovětských expertů" spatřil světlo světa nový sovětský pevnostní protitankový kanon, jehož podoba s PTK vz. 36 byla zaručeně náhodná...
Tak v tomhle asi spočívala jejich "pomoc"...
Dzin 24.5.2005 18:10 - č. 2132
Dzin pbradler: (2131) To je možné. Osobně vidím lépe do US Army, kde naběhli (resp. zahájili přípravy) na zvýšenou výrobu teprve až po vypuknutí WW2.
pbradler 24.5.2005 17:59 - č. 2131
pbradler
Dzin napsala v č. 2130:
"Zase tak hluboce do toho nevidím, ale co jsem naposledy viděl/četl, tak jsem nabyl dojmu, že to porád nebylo dostatečné a celkově byla síla Německa (až na letectvo) nedoceněná."
Dostatočné to nebolo len opticky. Výsledky štrukturánych zmien sa neprejavujú okamžite ale s určitým časovým oneskorením. Churchilla odhadoval trvanie nábehu krajiny na plný zbrojný potenciál 4 roky.
Dzin 24.5.2005 17:30 - č. 2130
Dzin pbradler: (2123) Zase tak hluboce do toho nevidím, ale co jsem naposledy viděl/četl, tak jsem nabyl dojmu, že to porád nebylo dostatečné a celkově byla síla Německa (až na letectvo) nedoceněná.
Cassius Chaerea 24.5.2005 15:57 - č. 2129
Cassius Chaerea
curahee napsal v č. 2128:
"Jasný,jenže né ve smyslu pomoci nám a následného stažení se zpátky za hranice"
To bylo jasný i naší vládě .
curahee 24.5.2005 15:55 - č. 2128
curahee Jasný,jenže né ve smyslu pomoci nám a následného stažení se zpátky za hranice,šlo mi o dodržení smlouvy v pravém slova smyslu.
3201-3220 z 5038
Po