Září 1938 - měli jsme se bránit?

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
3141-3160 z 5038
Po
mousik 8.7.2005 11:18 - č. 2213
Četl jsem, že Slovenští četníci a někteří vojáci v euforii nově vznikajícího Štátu na ustupující Čechy i stříleli. Došlo prý k několika takovým incidentům hlavně na nádražích a v okolí "ústupových" cest. Psal to jeden pamětník myslím ve Fortsborníku.
Fuky 7.6.2005 19:51 - č. 2211
Fuky Pokud vím, tak všechny zbraně byly nuceny HG vydat i jednotky SOS, které se z Podkarpatské Rusi stahovaly...
Hawkeye.Pierce 6.6.2005 19:21 - č. 2209
Hawkeye.Pierce
Jozef22222 napsal v č. 2208:
"No co vždyť ste měly svou Slovenskov Republiku, mali , ale sme za to aj " zaplatili ".... "
to máš pravdu, ale je pravda že z jiného vyprávění, příslušníka 4. hranič. prap. vím že když byla vojska stažena z pohraničí a hraničáři přesunuti na Podkarpatskou Rus, tak pak je Hlinkovy gardy obrali o veškeré vybavenípo vyhlášení Slovneskeho Štatu.
Jozef22222 6.6.2005 12:30 - č. 2208
Komplex Mníchovskej zrady už neexistuje. Ani by som nepovedal, nebola to iba zrada mocnosti na nás, ale aj domáca politická zrada na Čechoch,Moravanoch,Slovákoch.... väčšina chcela bojovať, z rozprávania mojich rodinných príslušnikov, ktorí ( 3 ) dobrovoľne narukovali bolo ešte po dlhých rokoch citiť sklamanie, a inak to ani neformulovali , ako aj domáca politická zrada. Možno si poviete: No co vždyť ste měly svou Slovenskov Republiku, mali , ale sme za to aj " zaplatili "....
Dzin 6.6.2005 12:00 - č. 2207
Dzin Haep: A víš že já jsem je na Frontě nepotkal? Zatím pár v běžném životě a projevovalo se to u nich absolutní rezignací na naši armádu (hlavní argument byl, že jsem se stejně nikdy nebránili, podívej na Mnichov, takže k čemu nám je).
Haep 6.6.2005 11:28 - č. 2206
Hawkeye.Pierce napsal v č. 2205:
"naši generaci a možná našich dětí to bude tížit"

Já vás teda lituju, že vás to pořád trápí. Abych řek' pravdu, tak jediné místo, kde jsem se s lidmi s mnichovským mindrákem potkal, je tady na Fronta.cz
Hawkeye.Pierce 5.6.2005 21:54 - č. 2205
Hawkeye.Pierce
Dzin napsala v č. 2204:
" jeho postupem vymyzel mindrák Bílé hory. Stejně tak vymyzí i mindrák Mnichova."
Asi máš pravdu, ale naši generaci a možná našich dětí to bude tížit...
Dzin 5.6.2005 10:38 - č. 2204
Dzin gargamel: Právě že mohu. Jedná se o historický vývoj a s ním spojený vývoj společnosti. S jeho postupem vymizel mindrák Bílé hory. Stejně tak vymizí i mindrák Mnichova.
Historické argumenty, náležitě podané, hrajou i dnes velkou roly. Spousta Čechů slyší třeba na argument, Sudeťákům nic nedáme, Mnichov byla zrada, Nedovolíme komunistům znovu rok 48 apod...
gargamel 3.6.2005 21:49 - č. 2203
gargamel Dzin:
1) v 19. století nebyla Bílá Hora vnímána vůbec jednoznačně, stejně jako není dnes
2) nemůžeš srovnávat 19. a 21. století. V 19. století hrály historické argumenty (samozřejmě patřičně "podané"), kterými se sledovaly politické cíle, mnohem větší úlohu v životě národa než dnes.
curahee 3.6.2005 20:41 - č. 2202
curahee
gargamel napsal v č. 2200:
"Za sto let bude rok 1938 vnímán stejně bez emocí jako ta Bílá Ho"
Nemyslím,jediný kdo to tak bude vnímat budeš ty,a tobě podobní lidé gargameli!
Dzin 3.6.2005 20:38 - č. 2201
Dzin gargamel: A co jsem tady asi tak psal. Ikdyž se to nevztahuje jen na přímé účastníky a pamětníky a je to poměrně delší, záleží na celkovém vývoji státu. Bílá hora byla u nás takto vnímána ještě ve století devatenáctém, tedy v době, když už rozhodně žádní pamětníci nežili.
gargamel 3.6.2005 18:13 - č. 2200
gargamel Lipany a Bílá Hora to už je taky pár století... Pamětníci roku 1938 ještě stále žijí. Za sto let bude rok 1938 vnímán stejně bez emocí jako ta Bílá Hora.
Honza M. 3.6.2005 15:57 - č. 2199
Honza M. egli (2187): kdysy na semináři čs. dějin 20.st. jeden kolega prohlásil, že on osobně žádným komplexem z Mnichova netrpí a ani ho nepozoruje na nikom blízkém. Vzápětí se nechal zatáhnout do cca 15 minutové hádky (doslova!), jestli jsme se měli bránit a kdo moh za to, že jsme se (ani v '68) nebránili.
Čímž minimálně u mne vznikl dojem, že něco jako komplex u nás přeci jen existujee, protože, třeba o Lipany, Bílou Horu, nebo Palackého dopis do Frankfurtu (a vůbec "revoluční" 1848) nikdy takováhle hádka nevznikla - pár lidí řeklo svůj referát, další něco poznamenali a jelo se dál vždy bez nejmenších náznaků hysterie.

Johny (2194) loni v létě (na campu v Ravensbrücku) jsem dal k dobru vtip/inzerát: "Prodám francouzskou pušku, nepoužitá, jednou odhozená." a reakce přítomného Francouze (19 let) byla obdobná tomu, co se dělo tehdy u nás na semináři. Jen to rychleji skončilo, protože začal přeskakovat do francouzštiny a nestíhal jsem reagovat

A přečtěte si "Válečného pilota" od Saint-Exupéryho, jestli z toho nečiší mindrák, tak už nevím z čeho...
Honza 31.5.2005 16:13 - č. 2198
Honza Ad Francouzi, u nich se jedná o tzv. komplex vlastní důležitosti...
ja_62 31.5.2005 11:30 - č. 2197
ja_62 Toť ono, na jednotlivcích se neprojevuje nic, nad celkem se riziko recidivy vznáší
Hawkeye.Pierce 30.5.2005 19:40 - č. 2196
Hawkeye.Pierce
ja_62 napsal v č. 2195:
" jako jednotlivci jsme s Mnichovem asi vyrovnaný všichni"

No záleží jestli myslíš každého čecha nebo nějak jinak, protože většina Čechů, což je smutné, ani neví,co se stalo. Jestli ´to takhle půjde dál tak se historie bude opakovat sice v jiný podobě, ale bude.
ja_62 30.5.2005 16:41 - č. 2195
ja_62 Nejde o jednotlivce - jako jednotlivci jsme s Mnichovem asi vyrovnaný všichni, spíš o postoj celku, který bude riziku mnichovskýho komplexu vystavenej, dokuď se nestane něco jinýho, stejně zlomovýho.
Johny napsal v č. 2192:
"s tou Francií, že něco vytěsnili a nemají komplexy se dost pletete"

Netvrdil sem, že Francie nemá komplexy, jde mi spíš o rozdíly v přístupu-náš komplex se projevuje sebemrskáním, francouzský spíš potlačuje- nebo vůbec nepřipouští- že by kdy vůbec v něčem udělali chybu. Z hlediska faktickýho jsme na tom doopravdy líp, aspoň to nějak řešíme, ale z hlediska morálně-propagandistickýho Frantíci vedou.
Johny 29.5.2005 23:02 - č. 2194
Johny No já si myslím, že nikdo taky vyloženě nemyslel, že by běžný čech měl vyloženě nějak zlomenou páteř kvůli roku 38 (48,68 a pod.) ve smyslu tohoto výrazu.

Jen jde spíše o to, že obecně lze říci, že ten kdo bez boje podlehl má tendenci se ponížit opakovaně, jednoznačně si nevěří až do té doby, kdy se vzmůže a sílu použije. Prostě jednou (několikrát) to klaplo bez boje, jen jsme se trochu ohli, vystrčili zadky k ošukání ale celkem se lidem v podstatě nic moc nestalo (jen otročili pro jiné). Je tedy oprávněná důvěra v to, že by v podobné situaci byl silný tlak si udělat identické repete zejména když je vysoce ceněno "rozumné" jednání (K.H.Frank také často hovořil o rozumném českém národě).

Proto mně přijde velmi důležité aby se alespoň část naší armády účastnila spojeneckých operací a pomalu tak získávala ostruhy v opravdovém boji (nerozumném chování). Jen tak se totiž získá důvěra v naší bojeschopnost.
egli 29.5.2005 22:09 - č. 2193
egli S tím souhlasím, chtěl jsem říci, že běžný Francouz mi rozhodně nepřipadá jako člověk se "zlomenou páteří", přestože 20. století bylo pro Francii stoletím úpadku z pozice světové velmoci do pozice rádobysvětové velmoci a sérií porážek (WW2, Indočína, Alžírsko...)
Johny 29.5.2005 22:00 - č. 2192
Johny Pánové tak s tou Francií, že něco vytěsnili a nemají komplexy se dost pletete. To, že o tom nemluví a nebo to zapírají neznamená, že to neexistuje. Francie (když mluvíme obecně) má komplexy a to mnohem vyšší než Česko. Je tam obrovský komplex padlé velmoci a "naprosto" každý Francouz to má zaryté hluboko do kůže. Jakmile se jen trochu zmíníte o tom, že francie se bez anglie a USA ve 20tém století neobešla, uvidíte takovou agresi kterou by ani Bernd Posselt nebyl schopný ukázat i kdyby ho vystěhovali do Benešova a před domem by mu postavili deset soch starého Edvarda.

Komplex v případě Francie se projevil nejen mohutným nekontrolovatelným jaderným zbrojením a jadernými testy v době, kdy už US a SSSR vyhlásili moratorium. Projevuje se denně ve slovní diplomatické agresivitě vůči menším (dnes zejména východoevropským) zemím a mimořádnou urážlivostí pokud se někdo odváží s francií politicky nesouhlasit.

Problém se prostě nikdy nevyřeší, že se bude zapírat a přelakovávat ale, že se bude o něm mluvit.
3141-3160 z 5038
Po