Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
Četl jsem, že Slovenští četníci a někteří vojáci v euforii nově vznikajícího Štátu na ustupující Čechy i stříleli. Došlo prý k několika takovým incidentům hlavně na nádražích a v okolí "ústupových" cest. Psal to jeden pamětník myslím ve Fortsborníku. | |
|
|
Pokud vím, tak všechny zbraně byly nuceny HG vydat i jednotky SOS, které se z Podkarpatské Rusi stahovaly... | |
|
|
Jozef22222 napsal v č. 2208: to máš pravdu, ale je pravda že z jiného vyprávění, příslušníka 4. hranič. prap. vím že když byla vojska stažena z pohraničí a hraničáři přesunuti na Podkarpatskou Rus, tak pak je Hlinkovy gardy obrali o veškeré vybavenípo vyhlášení Slovneskeho Štatu. "No co vždyť ste měly svou Slovenskov Republiku, mali , ale sme za to aj " zaplatili ".... " |
|
|
|
Komplex Mníchovskej zrady už neexistuje. Ani by som nepovedal, nebola to iba zrada mocnosti na nás, ale aj domáca politická zrada na Čechoch,Moravanoch,Slovákoch.... väčšina chcela bojovať, z rozprávania mojich rodinných príslušnikov, ktorí ( 3 ) dobrovoľne narukovali bolo ešte po dlhých rokoch citiť sklamanie, a inak to ani neformulovali , ako aj domáca politická zrada. Možno si poviete: No co vždyť ste měly svou Slovenskov Republiku, mali , ale sme za to aj " zaplatili ".... | |
|
|
Haep: A víš že já jsem je na Frontě nepotkal? Zatím pár v běžném životě a projevovalo se to u nich absolutní rezignací na naši armádu (hlavní argument byl, že jsem se stejně nikdy nebránili, podívej na Mnichov, takže k čemu nám je). | |
|
|
Hawkeye.Pierce napsal v č. 2205: "naši generaci a možná našich dětí to bude tížit" Já vás teda lituju, že vás to pořád trápí. Abych řek' pravdu, tak jediné místo, kde jsem se s lidmi s mnichovským mindrákem potkal, je tady na Fronta.cz |
|
|
|
Dzin napsala v č. 2204: Asi máš pravdu, ale naši generaci a možná našich dětí to bude tížit... " jeho postupem vymyzel mindrák Bílé hory. Stejně tak vymyzí i mindrák Mnichova." |
|
|
|
gargamel: Právě že mohu. Jedná se o historický vývoj a s ním spojený vývoj společnosti. S jeho postupem vymizel mindrák Bílé hory. Stejně tak vymizí i mindrák Mnichova. Historické argumenty, náležitě podané, hrajou i dnes velkou roly. Spousta Čechů slyší třeba na argument, Sudeťákům nic nedáme, Mnichov byla zrada, Nedovolíme komunistům znovu rok 48 apod... |
|
|
|
Dzin: 1) v 19. století nebyla Bílá Hora vnímána vůbec jednoznačně, stejně jako není dnes 2) nemůžeš srovnávat 19. a 21. století. V 19. století hrály historické argumenty (samozřejmě patřičně "podané"), kterými se sledovaly politické cíle, mnohem větší úlohu v životě národa než dnes. |
|
|
|
gargamel napsal v č. 2200: Nemyslím,jediný kdo to tak bude vnímat budeš ty,a tobě podobní lidé gargameli! "Za sto let bude rok 1938 vnímán stejně bez emocí jako ta Bílá Ho" |
|
|
|
gargamel: A co jsem tady asi tak psal. Ikdyž se to nevztahuje jen na přímé účastníky a pamětníky a je to poměrně delší, záleží na celkovém vývoji státu. Bílá hora byla u nás takto vnímána ještě ve století devatenáctém, tedy v době, když už rozhodně žádní pamětníci nežili. | |
|
|
Lipany a Bílá Hora to už je taky pár století... Pamětníci roku 1938 ještě stále žijí. Za sto let bude rok 1938 vnímán stejně bez emocí jako ta Bílá Hora. | |
|
|
egli (2187): kdysy na semináři čs. dějin 20.st. jeden kolega prohlásil, že on osobně žádným komplexem z Mnichova netrpí a ani ho nepozoruje na nikom blízkém. Vzápětí se nechal zatáhnout do cca 15 minutové hádky (doslova!), jestli jsme se měli bránit a kdo moh za to, že jsme se (ani v '68) nebránili. Čímž minimálně u mne vznikl dojem, že něco jako komplex u nás přeci jen existujee, protože, třeba o Lipany, Bílou Horu, nebo Palackého dopis do Frankfurtu (a vůbec "revoluční" 1848) nikdy takováhle hádka nevznikla - pár lidí řeklo svůj referát, další něco poznamenali a jelo se dál vždy bez nejmenších náznaků hysterie. Johny (2194) loni v létě (na campu v Ravensbrücku) jsem dal k dobru vtip/inzerát: "Prodám francouzskou pušku, nepoužitá, jednou odhozená." a reakce přítomného Francouze (19 let) byla obdobná tomu, co se dělo tehdy u nás na semináři. Jen to rychleji skončilo, protože začal přeskakovat do francouzštiny a nestíhal jsem reagovat A přečtěte si "Válečného pilota" od Saint-Exupéryho, jestli z toho nečiší mindrák, tak už nevím z čeho... |
|
|
|
Ad Francouzi, u nich se jedná o tzv. komplex vlastní důležitosti... | |
|
|
Toť ono, na jednotlivcích se neprojevuje nic, nad celkem se riziko recidivy vznáší | |
|
|
ja_62 napsal v č. 2195: " jako jednotlivci jsme s Mnichovem asi vyrovnaný všichni" No záleží jestli myslíš každého čecha nebo nějak jinak, protože většina Čechů, což je smutné, ani neví,co se stalo. Jestli ´to takhle půjde dál tak se historie bude opakovat sice v jiný podobě, ale bude. |
|
|
|
Nejde o jednotlivce - jako jednotlivci jsme s Mnichovem asi vyrovnaný všichni, spíš o postoj celku, který bude riziku mnichovskýho komplexu vystavenej, dokuď se nestane něco jinýho, stejně zlomovýho.
Johny napsal v č. 2192: "s tou Francií, že něco vytěsnili a nemají komplexy se dost pletete" Netvrdil sem, že Francie nemá komplexy, jde mi spíš o rozdíly v přístupu-náš komplex se projevuje sebemrskáním, francouzský spíš potlačuje- nebo vůbec nepřipouští- že by kdy vůbec v něčem udělali chybu. Z hlediska faktickýho jsme na tom doopravdy líp, aspoň to nějak řešíme, ale z hlediska morálně-propagandistickýho Frantíci vedou. |
|
|
|
No já si myslím, že nikdo taky vyloženě nemyslel, že by běžný čech měl vyloženě nějak zlomenou páteř kvůli roku 38 (48,68 a pod.) ve smyslu tohoto výrazu. Jen jde spíše o to, že obecně lze říci, že ten kdo bez boje podlehl má tendenci se ponížit opakovaně, jednoznačně si nevěří až do té doby, kdy se vzmůže a sílu použije. Prostě jednou (několikrát) to klaplo bez boje, jen jsme se trochu ohli, vystrčili zadky k ošukání ale celkem se lidem v podstatě nic moc nestalo (jen otročili pro jiné). Je tedy oprávněná důvěra v to, že by v podobné situaci byl silný tlak si udělat identické repete zejména když je vysoce ceněno "rozumné" jednání (K.H.Frank také často hovořil o rozumném českém národě). Proto mně přijde velmi důležité aby se alespoň část naší armády účastnila spojeneckých operací a pomalu tak získávala ostruhy v opravdovém boji (nerozumném chování). Jen tak se totiž získá důvěra v naší bojeschopnost. |
|
|
|
S tím souhlasím, chtěl jsem říci, že běžný Francouz mi rozhodně nepřipadá jako člověk se "zlomenou páteří", přestože 20. století bylo pro Francii stoletím úpadku z pozice světové velmoci do pozice rádobysvětové velmoci a sérií porážek (WW2, Indočína, Alžírsko...) | |
|
|
Pánové tak s tou Francií, že něco vytěsnili a nemají komplexy se dost pletete. To, že o tom nemluví a nebo to zapírají neznamená, že to neexistuje. Francie (když mluvíme obecně) má komplexy a to mnohem vyšší než Česko. Je tam obrovský komplex padlé velmoci a "naprosto" každý Francouz to má zaryté hluboko do kůže. Jakmile se jen trochu zmíníte o tom, že francie se bez anglie a USA ve 20tém století neobešla, uvidíte takovou agresi kterou by ani Bernd Posselt nebyl schopný ukázat i kdyby ho vystěhovali do Benešova a před domem by mu postavili deset soch starého Edvarda. Komplex v případě Francie se projevil nejen mohutným nekontrolovatelným jaderným zbrojením a jadernými testy v době, kdy už US a SSSR vyhlásili moratorium. Projevuje se denně ve slovní diplomatické agresivitě vůči menším (dnes zejména východoevropským) zemím a mimořádnou urážlivostí pokud se někdo odváží s francií politicky nesouhlasit. Problém se prostě nikdy nevyřeší, že se bude zapírat a přelakovávat ale, že se bude o něm mluvit. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?