Září 1938 - měli jsme se bránit?

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
3081-3100 z 5038
Po
DG 4.9.2005 12:38 - č. 2282
DG Když už jsme u těch renomovaných historiků - zcela vážně - kolik existuje zahraničních prací podporujících betonovou obranu Československa?

Slovem zahraniční nemyslím slovenské, polské či třeba azerbajdžánské historiky...
mbbb 4.9.2005 12:37 - č. 2281
mbbb heleďte se, nikdo z protivníků výstavby opevnění nepředložil konkrétní argumenty, proč stavět místo toho útočnou vozbu. Padly pouze výkřiky "bleskríg".

Jako já nepřesvědčím vás, tak vy zcela jistě vašimi příspěvky nezlomíte mé přesvědčení, že směr,kterým se naše armáda vydala v letech 1933/34 byl správný.

Museli by jste přijít s argumenty, ne jen s negací. A to již není tak jednoduché.

ale toto jsem již též napsal včera
Fuky 4.9.2005 12:36 - č. 2280
Fuky Potom, vážený BRUNNERE, pokud svůj názor považuješ za nejlepší a jediný možný na této planetě a neuznáváš renomované historiky, nemá již dále smysl se na toto téma bavit.

Na této úrovni opravdu nehodlám vést diskusi.
DG 4.9.2005 12:35 - č. 2279
DG
Fuky napsal v č. 2278:
"(A zřejmě nejsem sám...)"
Čtvrtina národa by taky dodnes volila komunisty
Fuky 4.9.2005 12:33 - č. 2278
Fuky
BRUNNER napsal v č. 2268:
"ale dejiny davaju za pravdu nám... "
Ano, dávají, ale jen v určitých směrech! U určitých států byla volba opevnění volbou špatnou. U jiných, včetně ČSR ale nikoliv, a o tom jsem přesvědčen. (A zřejmě nejsem sám...)
DG 4.9.2005 12:32 - č. 2276
DG
Fuky napsal v č. 2275:
"Rád je podložím čísly a odkazy na solidní vědecké práce."
Nejlépe přímo na strategické plány předmnichovské republiky
Fuky napsal v č. 2275:
"nýbrž i několikaletým studiem archivních materiálů,"
dtto
Fuky napsal v č. 2275:
"vyjádřil úctu lidem, kteří ho stavěli, "
Však třeba já řadím řopíky hned za pyramidy...
Fuky 4.9.2005 12:29 - č. 2275
Fuky
BRUNNER napsal v č. 2266:
"Vaše tvrdenia su podložene len Vašimi špekuláciami a hlavne zbožnými prianiami..."

Vážený kolego!

a) zajímalo by mne, které z našich tvrzení jsou spekulace? Rád je podložím čísly a odkazy na solidní vědecké práce.

b) volné chvíle netrávíme pouze vyvážením sajrajtu z LO niekde na brehoch rieky Ohre, nýbrž i několikaletým studiem archivních materiálů, průzkumem v terénu, a pokud si vzpomenu, jak ve svém jediném volném víkendu o prázdninách lezu po čtyřech v bahně do nějakého objektu, abych některým jiným lidem opevnění přiblížil, vysvětlil a vyjádřil úctu lidem, kteří ho stavěli, následně ze stejného objektu vylézám obalen hlínou, přijedu domů a po nějakých 14-dnech mi kdosi napíše podobný příspěvek, cítím pocit jakési marnosti a především mě to dokáže řádně nasrat.
DG 4.9.2005 12:29 - č. 2274
DG mbbb: to jsou tzv. "tři betonové grácie" ?
mbbb 4.9.2005 12:27 - č. 2273
mbbb
DG 4.9.2005 12:23 - č. 2271
DG
mbbb napsal v č. 2270:
"vycházíte ze skutečnosti "po bitvě je každý generál""
Je smutné, když někdo není generál ani po bitvě

P.S. Nezapomeň dát si Gambrinus a nikoliv budějovickou náhražku...
mbbb 4.9.2005 12:20 - č. 2270
mbbb
BRUNNER napsal v č. 2268:
"Nechcel som sa nijak dotknuť odborných znalostí spomenutých pánov"

to by sis mohl zkusit se jich dotýkat!

vycházíte ze skutečnosti "po bitvě je každý generál"

o výstavbě opevnění se rozhodovalo již v roce 1934 a tehdy byla situace poněkud jiná

jinak v ČSR nestála iotázka opevnění x tanky, ale co dříve a vzhledem k roku, kdy se rozhodovalo, se tak rozhodlo

toto vše a mnohé další sem již psal a nemám chuť se opakovat.

Prostě nechcete slyšet a já su fanatik. Tož půjdu asi na oběd.
DG 4.9.2005 12:09 - č. 2267
DG Já věřím, že pánové to mají dobře zmáknuté, stejně jako moderní pisatelé. Smůla je v tom, že všichni vycházejí z plánů naší předválečné generality, pro kterou jistě bylo opevnění jedinou alternativou. Škoda jen, že předpokládali jiný typ útoku, který by nakonec přišel...
Takže papírově to bude krásně sedět dalších x desítek let a nikdo to nevyvrátí, jelikož k boji nedošlo a tak jsme se narozdíl od ostatních zemí nemohli přesvědčit, jak drsná by byla realita...
Fuky 22.8.2005 09:46 - č. 2265
Fuky
mbbb napsal v č. 2264:
"ježíš marja, tohle mě dycky se.. když to slyším"
Verbež jedna česká...
mbbb 21.8.2005 21:47 - č. 2264
mbbb
Johny napsal v č. 2263:
"a jako moravák na čechy tenkrát strašně nadáva"
ježíš marja, tohle mě dycky se.. když to slyším
Johny 21.8.2005 21:45 - č. 2263
Johny
Ondřej Kolář napsal v č. 2262:
"No, nevím, kdo dostal "na prdel" u Zvolena."

Doporučuji mrknout na mapu, kde leží Zvolen.
Ondřej Kolář napsal v č. 2262:
"ale řekl bych, že v červnových bojích roku 1919 si čs. armáda vedla vcelku úspěšně."

To jistě. Koncem června už totiž začala velká rumunská ofenzíva, která hrozila odříznout maďarské divize na slovensku a tak začal hromadný úprk. Navíc slovenská sovětská republika se vnitřně zhroutila tím, že se komunisti nedohodli s radikálními sociálními demokraty a nastal boj o koryta, kdy se ta bolševická verbež začala střílet navzájem.

Vůbec by stálo zpracovat celé téma historicky. Ta role čechů tam není nezanedbatelná - sovětskou slovenskou republiku vedl maďary dosazený čech A. Janoušek. Vojenské jednotky sovětské slovenské republiky byly z části tvořeny levicově naladěnými čechy, kteří dezertovali z československé armády a dali se do služeb maďarských komunistů - takže bojovali v podstatě češi a slováci proti čechům a maďarům. Můj děta tam bojoval a jako moravák na čechy tenkrát strašně nadával, neboť dezerce a zrada byla opravdu nejvyšší mezi oddíly z českých zemí, zatímco věrní republice zůstali prakticky všichni z moravy a většina slováků.
Ondřej Kolář 21.8.2005 18:53 - č. 2262
jasan napsal v č. 2236:
"no myslím že na prdel dostala spíše čs.armáda než maďarská"
No, nevím, kdo dostal "na prdel" u Zvolena. Politické vlivy jistě sehrály nemalou úlohu a pravdou je i to, že v počáteční fázi se válka pro ČSR nevyvíjela nejlépe, ale řekl bych, že v červnových bojích roku 1919 si čs. armáda vedla vcelku úspěšně.
Fuky 21.8.2005 14:07 - č. 2261
Fuky
mbbb napsal v č. 2258:
"Jinak, tihle lidé - nejen Jugoslávci, ale i z jiných zemí - co šli sami dobrovolně nám napomoc v září 38 jsou pro mě hrdinové! "
Pro mne rovněž.
mbbb 21.8.2005 14:06 - č. 2260
mbbb
Fuky napsal v č. 2259:
"Jistě, v tomto případě jde spíše o jakousi řekněme "regionální podporu" ať už fyzickou či psychickou. Vojín v Plzni se asi z příjezdu několika dobrovolníků do Slezska neradoval zřejmě tak, jako prostí lidé a vojáci jak říkáš "kdesi v Orlové"."
no jistě, o tom to je
Fuky 21.8.2005 14:05 - č. 2259
Fuky
mbbb napsal v č. 2258:
"myslím v globálním pohledu."
Jistě, v tomto případě jde spíše o jakousi řekněme "regionální podporu" ať už fyzickou či psychickou. Vojín v Plzni se asi z příjezdu několika dobrovolníků do Slezska neradoval zřejmě tak, jako prostí lidé a vojáci jak říkáš "kdesi v Orlové".
mbbb 21.8.2005 14:00 - č. 2258
mbbb
Fuky napsal v č. 2257:
"Zajímavé, prababička o tom vyprávěla až do své smrti, kdyby to nikoho nezajímalo, asi by desítky lidí nadšeně nevítaly dobrovolníky na nádražích. Jistá podpora tu určitě byla. "

ano, já tomu věřím, že nadšeně vítali desítky, možná stovky jugoslávců na nádraží kdesi v Orlové. věřím tomu že to byl velký citový zážitek, když všichni u nás "věděli", že bude vojna s náckama a najednou přijedou dobrovolníci nám pomoci až z daleké země. Uznáván, že to muselo být opravdu velké a vřelé uvítání. Nic to však nemění na faktu, že by nás pomoc těchto dobrovolníků příliš nevytrhla - myslím v globálním pohledu.

Jinak, tihle lidé - nejen Jugoslávci, ale i z jiných zemí - co šli sami dobrovolně nám napomoc v září 38 jsou pro mě hrdinové! Naopak, naši dnešní "unproforáci" jsou pro mě jen žoldáci.
3081-3100 z 5038
Po