Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
mbbb napsal v č. 2254: Zajímavé, prababička o tom vyprávěla až do své smrti, kdyby to nikoho nezajímalo, asi by desítky lidí nadšeně nevítaly dobrovolníky na nádražích. Jistá podpora tu určitě byla.
"ta by nás příliš nevytrhla"
mbbb napsal v č. 2254: "Avšak nic to nemění na tom, že pravidelná armáda královské Jugoslávie by nám nepomohla!" S tím souhlasím.
mbbb napsal v č. 2254: Já nikoliv :o)
"já si to tak myslím"
mbbb napsal v č. 2254: Já s tím až na pár drobných výhrad souhlasím také.
"v tomto s Pavlem Šrámkem souhlasím, jak e někdy říká "bez jediného výstřelu" - tak tak rozhodně ne!"
mbbb napsal v č. 2256: Velice zajímavý článek. "ten Šrámkův článek o dobrovolnících za mob. v září 38 je zde: vojenstvi.kvalitne.cz/armada/predvalecna/mobilizac e/3.htm" |
|
|
|
ten Šrámkův článek o dobrovolnících za mob. v září 38 je zde: vojenstvi.kvalitne.cz/armada/predvalecna/mob... |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2221: "co to je za broskvovinu??? " |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2252: "Jistá psychologická podpora tu je" ta by nás příliš nevytrhla
Fuky napsal v č. 2252: "nehledě na to, že nám nechtělo pomoci pár desítek jugoslávských dobrovolníků, ale troufnu si říci většina jugoslávského národa" ano, souhlasím, a je mi velmi líto, že dnes ani Československo, ani Jugoslávie neexistuje!!! Avšak nic to nemění na tom, že pravidelná armáda královské Jugoslávie by nám nepomohla!
Fuky napsal v č. 2252: "Mě jen vadí řeči, že bychom zůstali v boji sami, " já si to tak myslím
Fuky napsal v č. 2252: v tomto s Pavlem Šrámkem souhlasím, jak e někdy říká "bez jediného výstřelu" - tak tak rozhodně ne! "Podobně jako kolegovi Šrámkovi vadí řeči, že jsme se nebránili a vzdali bez boje" |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2251: "jde o konflikt s Maďary " viz třeba též článek přítele, legionáře Pavla Kuthana: neviditelnypes.cz/clanky/2005/02/41815.html |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2250: "ano, dobrovolníci ano, jenže to by nás asi příliš nevytrhlo, že?" Jistá psychologická podpora tu je, nehledě na to, že nám nechtělo pomoci pár desítek jugoslávských dobrovolníků, ale troufnu si říci většina jugoslávského národa. O tehdejších vládnoucích kruzích se ovšem, bohužel, hovořit nedá... Mě jen vadí řeči, že bychom zůstali v boji sami, nikdo by nám nepomohl, nikoho by to nezajímalo. Podobně jako kolegovi Šrámkovi vadí řeči, že jsme se nebránili a vzdali bez boje. |
|
|
|
Johny napsal v č. 2238: "To je trochu jako z Cimrmana: "princ jasoň obra mydlí a mydlí a obr utíká zahanbeně z bojiště ... a není to obr jeto princ jasoň". Přes úctu ke všem co tam bojovali (včetně mého dědy) to žádný úspěch nebyl ale totální vojenský debakl, který vznikl zejména velmi naivním český postojem k armádě a válkám vůbec (rozšířené názory že armády nebudou už třeba neboť války nebudou a názory stylu "vše lze řešit civilizovaně u jednacího stolu"). Obsazení třetiny slovenska maďarskou "rudou" armádou na čáře Komárno, Nové Zámky, Banská Štiavnice,Zvolen, Krompachy a dále až skoro k polským hranicím, kdy podkarpatská rus byla od zbytku území prakticky odříznuta nelze brát jako čs úspěch. Vznik promaďarské sovětské "slovenské" republiky rad na obsazeném území mimo kontroly pražské vlády je také jasný důkaz "jak" jsem jim dali na prdel. Maďarská ofenzíva byla zastavena až po zásahu amerického prezidenta nikoliv tedy vojensky. Sovětská maďarská moc se na slovensku rozpadla až po převratu v maďarsku a útoku rumunských jednotek, které hrozily odříznout maďarské jednotky na slovensku. viz třeba: www.answers.com/topic/hungarian-soviet-republic www.answers.com/main/ntquery;jsessionid=arbprml0ur 4f1? tname=slovak-soviet-republic&curtab=2222_1&hl=hungarian& hl=soviet&hl=republic&sbid=lc01a" Jistě, nutno souhlasit, při reakci na Honzův příspěvek jsem si nevšiml dalších reakcí podobného charakteru. Na prdel Hungáři dostali diplomaticky, nikoliv vojensky, to je bohužel nutno přiznat. Celkově mne mrzí jistá neznalost a nezájem širších kruhů veřejnosti o konflikty, související s obsazováním území nového čs. státu ať už jde o konflikt s Maďary nebo boje na Těšínsku a další konflikty drobnějšího významu. Mimochodem, nedávno vyšla kniha právě o bojích proti Maďarsku, snad v edici "Zapomenuté války". Nakladatelství ani autora si bohužel nepamatuji. Karel Richter? Opravdu nevím... |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2249: ano, dobrovolníci ano, jenže to by nás asi příliš nevytrhlo, že? "bohužel, musím po několikáté této tak maličko chyméře oponovat. Má prababička v září 38 na nádraží v Orlové kupříkladu vítala Jugoslávské dobrovolníky..." |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2231: bohužel, musím po několikáté této tak maličko chyméře oponovat. Má prababička v září 38 na nádraží v Orlové kupříkladu vítala Jugoslávské dobrovolníky... "v září 1938 by nám účinně nepomohl nikdo, ale mnichov sme přijímat neměli!" |
|
|
|
Honza napsal v č. 2224: Honzo, on to zas až takový nářez, jak píšeš, rozhodně nebyl... "Maďaři nezapomněli na nářez z roku 1919, za rozmachu tzv. Republiky rad(který dostali od sotva ustavené ČS. armády za přispění Francie). " |
|
|
|
Worchester napsal v č. 2220: He ehm, co prosím?
"Myslíte si,že kdyby sme se bránily a nikdo by nám nepřišel na pomoc, měli sme "věnovat" Slovensko Madarsku, za to že nám Madaři pomohou?"
mbbb napsal v č. 2223: Jsem nucen souhlasit.
"to je totální nesmysl - sci fi"
Worchester napsal v č. 2222: "Tak v nouzi se zdát Slovenska ,aby přišli posili Uheráků.Určitě by pak přispěchal na pomoc i velcí bratři Ivan a Jean." Sakra, že my jsme těm Polákům nedali v 38 to Těšínsko a Oravu, hned bychom měli spojence.... Co Tě proboha přivádí na myšlenku, že by nám v případě, že bychom Magyarům přenechali Slovensko (ó, jak by naši slovenští bratři jistě pokračovali v bojích za Čechy...), Maďaři pomohli??? |
|
|
|
Worchester napsal v č. 2222: Vzdát se části území pro ve snaze o zachování svobodného zbytku republiky- to ČSR nakonec udělala, jen nedala Slovensko Maďarům, ale "Sudety" Němcům.
"Tak v nouzi se zdát Slovenska "
Worchester napsal v č. 2222: Bratr Jean se v roce 1940 nedokázal postarat sám o sebe, přestože měl od 1938 další dva roky, aby se připravil. A bratr Ivan měl jistý zlozvyk: když jednou někam přišel, vůbec se mu nechtělo zpátky domů. "Určitě by pak přispěchal na pomoc i velcí bratři Ivan a Jean." |
|
|
|
david gore napsal v č. 2243: asi takhle: csol-mb.net/images/zpravodaj/10-05_obr5.jpg "jsme připraveni!" "Dobrý názor se kterým souhlasím." |
|
|
|
V roce 38 sme měli tvrdě vyžadovat pořádek v pohraničí, trestat veškeré protistátní aktvity a vyvíjet propagandistickou činnost v zahraničí (aby nás skopčáci tak neválcovali). S mnichovskou dohodou si vytřít něco a neodejít z Hlavního obranného postavení - území před ním by sice fakticky obsadili skopci, (k čemuž v září 38 stejně na mnoha místech došlo) ale obranyschopnost republiky by nebyla ohrožena. "A takto, plni optimismu, očekávat věcí příštích." |
|
|
|
Johny napsal v č. 2238: No Šnejdárek by ti to asi vytmavil!
"Maďarská ofenzíva byla zastavena až po zásahu amerického prezidenta nikoliv tedy vojensky"
mbbb napsal v č. 2239: Proč tak mírně? "to je pitomá myšlenka." |
|
|
|
mbbb napsal:opravdu? hm, hm, hm, mrkev v zimě
to Johny: díky |
|
|
|
no, každopádně měnit s Maďarskem Slovensko za pomoc v roce 38 - to je pitomá myšlenka. | |
|
|
Honza napsal v č. 2224: "Maďaři nezapomněli na nářez z roku 1919, za rozmachu tzv. Republiky rad(který dostali od sotva ustavené ČS. armády za přispění Francie)" To je trochu jako z Cimrmana: "princ jasoň obra mydlí a mydlí a obr utíká zahanbeně z bojiště ... a není to obr jeto princ jasoň". Přes úctu ke všem co tam bojovali (včetně mého dědy) to žádný úspěch nebyl ale totální vojenský debakl, který vznikl zejména velmi naivním český postojem k armádě a válkám vůbec (rozšířené názory že armády nebudou už třeba neboť války nebudou a názory stylu "vše lze řešit civilizovaně u jednacího stolu"). Obsazení třetiny slovenska maďarskou "rudou" armádou na čáře Komárno, Nové Zámky, Banská Štiavnice,Zvolen, Krompachy a dále až skoro k polským hranicím, kdy podkarpatská rus byla od zbytku území prakticky odříznuta nelze brát jako čs úspěch. Vznik promaďarské sovětské "slovenské" republiky rad na obsazeném území mimo kontroly pražské vlády je také jasný důkaz "jak" jsem jim dali na prdel. Maďarská ofenzíva byla zastavena až po zásahu amerického prezidenta nikoliv tedy vojensky. Sovětská maďarská moc se na slovensku rozpadla až po převratu v maďarsku a útoku rumunských jednotek, které hrozily odříznout maďarské jednotky na slovensku. viz třeba: www.answers.com/topic/hungarian-soviet-republic www.answers.com/main/ntquery;jsessionid=arbp... |
|
|
|
jasan napsal v č. 2236: opravdu? hm, hm, hm, mrkev v zimě "no myslím že na prdel dostala spíše čs.armáda než maďarská" |
|
|
|
honza napsal: Maďaři nezapomněli na nářez z roku 1919, za rozmachu tzv. Republiky rad(který dostali od sotva ustavené ČS. armády za přispění Francie).
no myslím že na prdel dostala spíše čs.armáda než maďarská |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?