Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
Jinak agrárníkům a jejich voličům bych vyčítal spíš jiný věci než nedostatečnou motorizaci armády - nepodceňuju ten "dodavatelský" aspekt, ale spíše bych to bral jako běžnou opatrnost, zato například jejich zemědělská ochranářská politika v době krise podkopala mezinárodní posice ČSR o moc důkladněji, než by dokázal sebeschopnější diplomat-sabotér. | |
|
|
tohle je opravdu zajímavý, jak chtěli před 2. válkou řešit zásobování surovunami - ropa, železná ruda a tak. Přiznám se, že k tomuhle mě teď nic nenapadá - budu se muset podrbat za uchem | |
|
|
Algernon napsal v č. 2521: To jsem nevěděl, že Bi-Bo-Li šetřilo benzin až v desítkách procent, jako nepříliš technický typ jsem si to představoval jen jako bezvýznamné přilití kapky lihu , opravdu zajímavé."a jak na tom byla armáda ohledně svých plánů zásobování palivy" Ale přesto předpokládám, že armáda měla nějaký strategický reservy atd., plus i kdyby stačila naše těžba, už vzhledem k lokaci nalezišť musely existovat minimálně plány na obstarání dalšího paliva dovozem. |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 2490: "tvrzení že šlo pouze o agrárnické voliče "
asi ti uniklo jedno písmenko (i).
stanley napsal v č. 2473: Omlouvám se, já to pochopil, že šlo o "udržení voličů, a k tomu sloužily i" atd. "a k udržení voličů sloužily i vojenské zákazky na koně, krmivo, řemení," |
|
|
|
Dobrovolný-Andrlík: Technický slovník naučný, rok vydání 1944, heslo "Benzen": B. (benzol) C6H6, jasná tekutina hořící čadivě, ...mísí se s lihem, etherem, acetonem...měrné teplo 0,41 kcal/kg...hustota 0,88, bod varu 80,4°...Menší množství se získává destilací kamenouhelného dehtu (do 180°, 2-3% váhy dehtu). Více získáván z plynu v koksárnách a plynárnách promýváním olejem či aktivním uhlím...Hlavní použití k pohonu výbušných motorů, sám byl velmi dobrým palivem (bez detonací), použit však skoro vždy ve směsích s benzinem a lihem (dynalkol.). Výhřevnost asi 96OO kcal...V technice rozumíme B. všechny benzenové uhlovodíky s bodem varu do 200°C. Bohužel oktanové číslo není uvedeno, jen poznámka o tom, že je "bez detonací" - čili je asi značně vysoké |
|
|
|
To zní ovšem krásně, taková chvála! Přemýšlím o publikaci B.35/135 od MBI...jaká je, kdo máte, víte? (sory ta OT) |
|
|
|
Dík, ty desítky % stačí, šlo mi o to, zda ta úspora dovozového paliva byla výrazná a evidentně ano. | |
|
|
No aspoň přibližně...jestli to znamenalo výraznou úsporu benzinu (desítky %?), tak byla taková směs v našich podmínkách výborná. Mimochodem, jak se níže psalo o tom, jak byli Němci překvapeni kvalitami naší techniky (tanky, kulomety, kanony atd.)...je pravda, že Udet řekl něco ve smyslu, že nebýt již zavedena Bf 109, tak by dal přednost B.135? |
|
|
|
V jakém se to vlastně míchalo poměru? | |
|
|
Melyngar napsala v č. 2508: Slovo dělá muže. Ženu dělají slova, slova, slova (Jiří Suchý, ne já) "pokud ti nestačí moje slovo" |
|
|
|
Melyngar napsala v č. 2498: já myslel jako potravinový článek "Než ti dojde benzin " |
|
|
|
DG napsal v č. 2504: "Po zkušenostech se Dzinem požadujeme předložení důkazu..." |
|
|
|
Melyngar napsala v č. 2513: tak to máš smůlu....máš mít lepší nick.... "překládat nic nebudu, musí stačit koncovka - a " |
|
|
|
překládat nic nebudu, musí stačit koncovka - a | |
|
|
DG napsal v č. 2511: t.j.???? "šokující" |
|
|
|
bubu napsal v č. 2507: šokující... "jakej předložil/a Dzin???" |
|
|
|
Algy: Bernhard Montgomery (3.divize) v knize Memories: "Dopravní prostředky byly zcela nevyhovující, jejich stav byl během mobilizace doplněn o vozidla, zabavená civilním firmám...(auta) byla v bídném technickém stavu a když moje divize vyrazila z přístavu do shromaždiště u francouzských hranic, celý francouzský venkov podél pochodové osy byl poset vraky rozbitých vozů." | |
|
|
mbbb napsal v č. 2506: jj, velice důkladnou... "chtělo by to spíše tělesnou prohlídku jako nevyvratitelný důkaz " |
|
|
|
pokud ti nestačí moje slovo, máš smůlu | |
|
|
DG napsal v č. 2504: jakej předložil/a Dzin??? "Po zkušenostech se Dzinem požadujeme předložení důkazu" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?