Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
Perry: možná by se rakušané bránili, ale to je asi tak všechno, co by mohli udělat | |
|
|
mbbb:díky... | |
|
|
mbbb napsal v č. 2559: "preventivní obsazení Rakouska až k Dunaji " |
|
|
|
mbbb:říkal jsi že jsme měli rakousko obsadit až po dunaj nebo celé? | |
|
|
YAMATO napsal v č. 2570: vzhledem k neutralitě Rakouska se plánoval vstup na jeho území jen po vypuknutí války z Německem a po vstupu Německa do Rakouska. "Ale jistě...ale ty "námitky" by se prostě musely objevit...mimoto přenést boj na území protivníka a napadnout jiný stát jsou dvě věci...a kdyby se čekalo, až skusí přes Rakousko proniknout Německo, tak by se to dalo omluvit, ale zase už by bylo pozdě..." |
|
|
|
Johny napsal v č. 2571: "doporučuji projít téma o pár tisíc blábolů níže viz. polemiky právě s Pavlem Šrámkem." nebudu to dělat, matně si na to vzpomínám. Práce pana Šrámka znám a jeho názory jsou mi velice blízké, nakonec on mi i lektoruje moje práce
Johny napsal v č. 2571: k tomuto se nemohu vyjádřit, tohle prostě neznám "už začal lézt Dučemu veřejně do zadku - viz. armádní rozkaz Beneše dne 21.4.38 - vychvalování Itálie, snaha setřít sankce kvůli Habeši, vyzdvihování bývalého spojenectví s itálií a pod. " |
|
|
|
Pavel Šrámek napsal v č. 2463: "Moc pěkná diskuse. Až na to, že se týká armády, která sledovala ve 30. letech 20. století francouzský vzor, což československá armáda rozhodně nebyla." tak, tak, ale to je asi pro někoho těžko stravitelné V roce 1925 (to sem se musel podívat do papírů, zhlavy sem si ten rok nepamatoval ) došlo k omezení vlivu francouzské vojenské mise u nás, neboť tato mise nás tlačila do defenzivního vedení války, kdežto ČSR sledovala rodící se myšlenky moderní mechanizované války. Hlavní štáb se přikláněl k názoru, že válka může začít bez vyhlášení mohutným úderem nepřátelského letectva a že od začátku války může na straně nepřítele dojít k použití velkého množství tanků. V ČSR se sledovaly názory Guderiana nebo Fullera. Základním prvkem vojenské doktríny ČSR bylo, že budoucí válka bude válkou koaliční a pro ČS bude válkou obrannou. Vzhledem ke geopolitické situaci ČSR a k faktu že ČSR musí vydržet do doby než se projeví spojenecká pomoc, byla dána nakonec priorita výstavbě opevnění s tím, že se dle možností nezanedbávali další druhy vojsk - s tankama to nebylo v roce 38 tak špatný, jak jsme si zde i ukázali. Takže ČSR počítala s pružnou obranou. tak pánové můžete začít trhat |
|
|
|
Algernon napsal v č. 2552: Tak sem to myslel, jen sem si chtěl ověřit jestli jsem pochopil. "pouhých 40-50 oktanů nevadí. Oktanové číslo získáš právě díky příměsi benzolu a alkoholu." |
|
|
|
Algernon napsal v č. 2553: Já přesto ještě jeden dotaz dám sem- nevíš kde byly ty benzolky? Hádal bych, že převážná většina asi jako dnes - západní/severní Čechy, v nejlepším případě Most, Kralupy? Já vím - v předválečným období - pouze o firmě Lederer a spol., Kralupy, že se zabývala výrobou benzinu a benzolu. "zbytek (k palivům) asi dám do „stíhaček“. Tam to asi přeci jen bude o něco vhodnější k diskutování… " |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2565: "doporučuji si o tématu něco přečíst - nejlépe třeba knížku pana Šrámka "Československá armáda v roce 1938" doporučuji projít téma o pár tisíc blábolů níže viz. polemiky právě s Pavlem Šrámkem.
mbbb napsal v č. 2565: To nijak nerozporuje co jsem napsal - jeho pojetí bylo právě čistě defenzivní, panicky se obával aby nikoho nerozlobil až neměl kamarády nikde. Příklad typické Benešovy politiky je třeba vztah k Itálii. Nejdřív patřil k prvním prosazovatelům sankcí kvůli Habeši, jak začalo jít do tuhého, už začal lézt Dučemu veřejně do zadku - viz. armádní rozkaz Beneše dne 21.4.38 - vychvalování Itálie, snaha setřít sankce kvůli Habeši, vyzdvihování bývalého spojenectví s itálií a pod. Sekundoval Krofta "Beneš podporoval rozvoj armády." |
|
|
|
Ale jistě...ale ty "námitky" by se prostě musely objevit...mimoto přenést boj na území protivníka a napadnout jiný stát jsou dvě věci...a kdyby se čekalo, až skusí přes Rakousko proniknout Německo, tak by se to dalo omluvit, ale zase už by bylo pozdě... | |
|
|
já sem myslel, že jsi také pro preventivní útočení a pro to, aby malé státy přenesly boj na území protivníka? Nebo na to nemáš jasný názor? viz 2558 | |
|
|
Jasně, bylo to logické (nikoli morální, ale válka je válka), ale vysvětluj to: 1) Rakousku 2) Světové veřejnosti |
|
|
|
obsazení části RAkouska se mělo stát z důvodu: 1) prevenco proti německému průchodu Rakouskem s cílem zaútočit na jižní Moravu 2) rozšíření nejužšího místa republiky pro usnadnění ústupa na východ Nejedná se tedy o obsazení celého Rakouska. |
|
|
|
Mbbb: obsazení Rakouska po napadení Německem...Němci propagandu uměli, představ si to...i kdyby začli, tak my jsme se jen nebránili, ale také napadli úplně jiný stát! | |
|
|
Johny, ne, otázka Rakouska se řešila i ve druhé polovině 30. let pleteš to vše nějak dohromady, Beneš podporoval rozvoj armády. doporučuji si o tématu něco přečíst - nejlépe třeba knížku pana Šrámka "Československá armáda v roce 1938" - pan Šrámek sem občas chodí, tak se ho můžeš příležitostně zeptat. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2559: "čsl. armáda měla v plánu svého času provést preventivní obsazení Rakouska až k Dunaji a provést letecké údery na vybraná místa" To bylo ale snad ve 20tých letech ještě pod velením francouzů pro případ obnovení vojenské aktivity německa? To byl také tenkrát hlavní cíl Francouzské aktivity, tu nikdy v podstatě ČSR nezajímalo, šlo pouze o to, mít Československo připravené na východě v případě konfliktu s německem aby byl čas přívést vojsko z kolonií. Naopak čeští politici chtěli dokonce armádu úplně zrušit, s tím, že už nebude třeba, navrhovala se pouze jakási milice a podobné pacifistiké naivní žvásty. Když se opravdu v některých kruzích vážně začalo uvažovat o eventualitě preventivní války proti německu (po nacistickém převratu) - podporu tomuto plánu dali i někteří poslanci, seřval je právě Beneš v parlamentě tak, že jakékoliv další plány na ofenzivní operace se už nikdo neodvážil navrhnout. |
|
|
|
obsazení části Rakouska se plánovalo až po napadení Republiky Německem, jak jsem již napsal. Tedy v období války. | |
|
|
Ono v případě realizace plánu na obsazení Rakouska by frajt měl další argument proti nám... | |
|
|
důležité je přeci pro malé státy přenést boj na území nepřítele a tvrdě dodržovat bleskkríg, mít iniciativu a útočit Perry: obsazení části Rakouska se plánovalo jen v případě napadení Německem, aby se předešlo případnému německému útoku přes neutrální Rakousko a aby se rozšířila Morava a vytvořil se větší prostor pro ústup východním směrem. S tím, jak Německo sílilo se snižovala šance na nějaké preventivní údery - třeba i ty leteceké - a po anšlusu se již na ně nedalo pomýšlet |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?