Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
mbbb napsal v č. 2576: Tak převratné myšlenky - to snad ne?
"Hlavní štáb se přikláněl k názoru, že válka může začít bez vyhlášení mohutným úderem nepřátelského letectva a že od začátku války může na straně nepřítele dojít k použití velkého množství tanků."
mbbb napsal v č. 2576: "V roce 1925 (to sem se musel podívat do papírů, zhlavy sem si ten rok nepamatoval ) došlo k omezení vlivu francouzské vojenské mise u nás, neboť tato mise nás tlačila do defenzivního vedení války, kdežto ČSR sledovala rodící se myšlenky moderní mechanizované války." E.Moravec "V úloze mouřenína" str. 238: První čs vláda netoužila po armádě. Armádu jí vnutila spojenecká francie, která dávala znát, že pro ni má cenu jen stát se silnou armádou. Původní plán byl pouze armáida o 8 divizích a pomýšlelo na miliční soustavu o které se bezmále deset let zcela vážně snilo. Francie požadovala aby naše armáda při napadení Francie rychlým úderem pronikla do saska a vydržela do rozhodujícího střetu na západní frontě. |
|
|
|
no, já mám původ dobrej, máma pracuje v JZD a táta vě šlechtitelské stanici. Šlechtitelské? Tvůj pan otec je šlechtic? Ne šlechtitel. | |
|
|
mbbb napsal v č. 2599: no jestli nemá nikdo zájem... "A protože není vhodný kandidát na posvátný český trůn" |
|
|
|
nejlepší by byla 1. republika...hnusnej hitler | |
|
|
Algernon napsal v č. 2598: mně na monarchistech vadí, že chtěj někoho z Habsburků - Otta přímo nesnáším! A protože není vhodný kandidát na posvátný český trůn, je lépe nechat běžet republiku - nedostali jsme ji zadarmo! "Hanba republikánům!! " |
|
|
|
nechtěl jsem už k tomu psát, ale naposled. Byly i bitvy, kde to dopadlo jinak, než M. P. Čeští králové vedli samostatnou politiku, ktreá vyhovovala jim - což jim jejich současníci v říši třeba i vyčítali. Když se jim to hodilo, šli s císařem, když ne, tak ne. Jedině, když se pralo víc přemyslovců o trůn, spojovali se někteří s císařem. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2595: Ne, zavádím to přesně tam, kde to bylo. Když jsme byli dobří Rudovousovi, měli jsme se dobře. Jakmile jsme ale vystrčili růžky - sbohem. "zavádíš to jinam" |
|
|
|
DG napsal v č. 2594: zavádíš to jinam "Však jsme mu to taky na Moravským poli nandali, že" |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2593: Však jsme mu to taky na Moravským poli nandali, že "a co si císař u nás mohl dovoli? asi tak dvě věci" |
|
|
|
DG napsal v č. 2591: no, teoreticky bylo i České království lénem císaře - a co si císař u nás mohl dovolit? asi tak dvě věci "To nepatřilo nám, ale císaři." Já to vidím tak nějak jako Perry - prostě tam vládnul český král. "Český král" - tohle slovní spojení má zvuk, že? I když já sem tedy republikán |
|
|
|
patřilo to přemysloj | |
|
|
To co vyženil je jedna věc, ale to co dostal lénem věc druhá. To nepatřilo nám, ale císaři. | |
|
|
takže to bylo vlastně jejich-naše...jednu chvíli jsme měli i kousek jadranu... | |
|
|
prostě tam vládnul náš král, byli tam čeští úředníci a to území - nejen H. a D. Rakousy, ale další rakouské země - přemyslovci vyženili. | |
|
|
Tady je spousta věcí o něčem jiném jj, Přemysl II. Otakar měl lecos. Otázka ale zní - byla to součást našeho království nebo to jenom držel český panovník po nějakou dobu jako léno od císaře, tj. bez jakékoliv vazby ke státu? |
|
|
|
Perry napsal v č. 2585: to je sice úplně o něčem jiném, ale je pravdou že za krále železného a zlatého to tak bylo "aspoň bychom byli jako ve středověku kdy knám patřily horní i dolní rakousy..." |
|
|
|
Perry napsal v č. 2585: Fakt? A kdy? "aspoň bychom byli jako ve středověku kdy knám patřily horní i dolní rakousy..." |
|
|
|
aspoň bychom byli jako ve středověku kdy knám patřily horní i dolní rakousy... | |
|
|
Rakousko žilo díky Itálii, jinak by ho Německo pohltilo již dříve. V konfliktu ČS - D by o Rakokouské zájmy vůbec nešlo. | |
|
|
mbbb:to je fakt...naše armáda byla proti neutrálnímu rakousku v jisté převaze... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?