Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
Husárkův konečný opevńovací program z listopdau 1937: program rozdělen do čtyř etap: I.- vybudování veškerého LO a větší části TO (ukončení 1941-42) II.- vyztužení pevnostních linií na jižním Slovensku, u Prahy a v západních Čechách (v letech 1941 – 1945) III.- uzávěry TO na jižní Moravě, druhé postavení na severním válčišti (začátek etapy po roce 1946) IV.- opevnění hranice s Polskem • termín dokončení – rok 1951 (postaveno cca 1300 TO a 15 500 LO) |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 2459: ano, podstatné práce ale měli skončit ji počátkem 40. let. "mbbb:Je pravda, že dokončenie prac na opevneniach bolo naplanované až na 51.rok?" |
|
|
|
věděli dost o umístění opevnění, což nešlo uatjit, ale zase ne zdaleko ve všech oblastech a o taktice a výzbroji věděli už vůbec málo | |
|
|
No zas tak moc asi taky ne, když byli tak překvapeni z kvality např. LT 35, 38 či B.135... | |
|
|
Což ovšem jen ukazuje na kvality izraelské taktiky atd...porazili nejen sovětskou techniku, ale i sovětské poradce... | |
|
|
Algernon napsal v č. 2450: skopci měli dobrou propagandu - třeba bohužel narozdíl od nás "Zajímalo by mne, kolik lidí skutečně vědělo, jak na tom s výzbrojí (a třeba stavy munice) Německo je." |
|
|
|
Hm, v tom souhlasím, propaganda jim fungovala na 1*. | |
|
|
No, invaze přes Suez se Egypťanům povedla...a jen skvělá reakce Izraelců je zastavila a celé to otočila, i proti kvantitě a kvalitní výzbroji...blitz! Ale to už sem moc nepatří |
|
|
|
V roce 1938 by ta šance byla, o dva roky později už asi ne...ať tanky nebo beton, bez spojenců konec... | |
|
|
Nesrovnávám, je to příklad... No, šance by byla malá, ale byla by. |
|
|
|
jasně,kdybychom válčili v roce 38 my a Poláci tak o výsledku taky nepochybuji - Polsko větší stát, víc lidí ale výsledek je mi přesto jasnej. Ale v případě my bez spojenců proti Němcům o konečném výsledku taky nepochybuji. Je k diskusi jen kolik týdnů ke konečnému výsledku. | |
|
|
já si prostě nedovedu představit, že k nám Němci vtrhnou, s podporou sudeťáků a my je zaženem zpět za hranice a bude konec konfliktu - zaženeme je zpět za čáru i přes jejich početní převahu a materiální základnu atd. Tomuhle se mi prostě nechce věřit. | |
|
|
Co třeba Izrael vs. Arabové, 67, 73...jistě, výcvik Arabů špatný (ačkoliv zas tak tragický také vždy ne), ale výzbroj dobrá, často lepší než izraelská a počty drtivé... | |
|
|
Nemohly je slovo, které nemám rád...šance by byla malá, ale nemohly? Už se stalo pár "nemohly"... |
|
|
|
Algernon napsal v č. 2437: pro mě je odpověď jasná "zda-li bychom s útočnou vozbou měli šanci zadržet Němce stejně dlouho, jako s opevněním…" |
|
|
|
bez spojeců sme vyhrát/ubránit se nemohli | |
|
|
Ústup na východ...a co pak? Bez spojenců... | |
|
|
Nemohl, ale možná měl...spoléhat se na spojence je VŽDY ošidné... Jsou příklady, kdy i malý stát vítězil, ubránil se... |
|
|
|
Algernon napsal v č. 2433: o to tu přesně jde - opevnění mělo pozdržet Němce, umožnit naši mobilisaci a pokud možno spořádaný ústup na východ (jinam to nešlo). Co by umožnila skvělá útočná vozba? "Další otázkou je (když není možné vyhrát válku s Německem statickým opevněním), zda-li by to šlo tanky…" |
|
|
|
Podívejte, já neodsuzuji opevnění pro opevnění, ale pro celkovou souvislost s ČS strategií...totiž to vydržet za opevněním, než přijde pomoc. Teoreticky to zní dobře...do chvíle, než zjistíme, že nikdo na pomoc nepřijde...a pak je tady průšvih... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?