Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
BRUNNER napsal v č. 2660: "Rad sa niečo dozviem o posádke (Frýdek Místek?)resp. o udalostiach počas ktorých sa tato postavila Nemcom na odpor.Osvetlí mi to niekto?Dík hoši" je to třeba tady: www.army.cz/avis/vojenske_rozhledy/2000_2/pa... 14. březen 1939 večer, tzv. Czajankova kasárna v Místku. Němecům se postavila na odpor mužstvo z části III. praporu p. pl. 8 které bylo v kasárnách ubytováno. Obraně velel kapitán Karel Pavlík. Obránci měli k dispozici jen pušky a pár lehkých kulometů a málo střeliva. Němci nasadili kromě ručních zbraní i PT kanon a obrněné auto. Přesto obránci jejich útok odrazili. Boj probíhal přibližně od 18.15 asi půl hodiny. Na rozkaz velitele pluku byl ukončen. Skopčáci pak kasárny obsadili. Na naší straně byla dva lehce zranění, u skopců byli i mrtví. Přesný počet padlých skopců není znám. Naposled o tom píše třeba Jindřich Marek v Hraničářské kalvárii. |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2656: to bohužel ano
"Vývoji této zbraně nebyla z počátku věnována taková pozornost"
Fuky napsal v č. 2656: nebyl to i jeden život? "bohužel s velkými chybami, které stály dokonce několik lidí zdraví." |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2655: Tuším, že první vyráběnou byla puška vz.54 přímo s optikou "Ano, nic takového neexistovalo, puška vz. 24 s upraveným hledím před válkou zcela jistě neexistovala, nejsou mi známy ani žádné zkoušky." |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2656: jo, občas se někde něco utrhlo "dokonce několik lidí zdraví" |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 2652: Vývoji této zbraně nebyla z počátku věnována taková pozornost, minomety byly celkově vyvíjeny pomalu a bohužel s velkými chybami, které stály dokonce několik lidí zdraví. "Nicméně jeho vývoj nebyl doveden do úspěšného konce ani v průběhu okupace, zbraň při zkouškách vykazovala chyby a pokud vím, nedosahovala Fukym zmíněných výkonů." |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 2653: Ano, nic takového neexistovalo, puška vz. 24 s upraveným hledím před válkou zcela jistě neexistovala, nejsou mi známy ani žádné zkoušky. "No poněvadž jsem nikde nenarazil na sebenší zmínku o speciálně upravených puškách pro snipery, tak pochybuji, že by nějací odstřelovaci v pravidelné armádě byli. Tudíž stejně jako mbbb" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 2651: nemyslím, že by čsl. armáda byla o moc pozadu ve srovnání s okolními státy v této otázce. byla to stále armáda let 30. ne z let 40. "Á, díky, pánové! Absenci odstřelovačů (resp. zbraně s optikou) sice považuji za mínus, nicméně… Co nadělám. :o)" |
|
|
|
Honza M. napsal v č. 2647: No poněvadž jsem nikde nenarazil na sebenší zmínku o speciálně upravených puškách pro snipery, tak pochybuji, že by nějací odstřelovaci v pravidelné armádě byli. Tudíž stejně jako mbbb " toho vyplývá, některá rota odstřelovače měla a tudíž, předpokládám, že i odstřelovačské pušky." |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2644:
"5 cm - B-10, ráže 50,9 mm, dostřel 60 - 800 m (regulace-upouštění plynů), kadence 20 ran/min, poč. rychl. max. 100 m/s"
Algernon napsal v č. 2645: Nicméně jeho vývoj nebyl doveden do úspěšného konce ani v průběhu okupace, zbraň při zkouškách vykazovala chyby a pokud vím, nedosahovala Fukym zmíněných výkonů. "Aha. Takže ten 5 cm (byť „jen“ pevnostní) se svým dostřelem daleko překonával jiné konstrukce, které měly dostřel tak 400-500 metrů…" |
|
|
|
Pavlovi jsem právě napsal. V čsl. předválečné armádě žádní ostřelovači ani odstřelovači nebyli. A žádné speciální pušky k tomu v té samé armádě nebyly. | |
|
|
viz editace níže ;-) | |
|
|
Honza M. napsal v č. 2647: se mi moc nezdá, zeptám se na to Pavla "z toho vyplývá, některá rota odstřelovače měla a tudíž, předpokládám, že i odstřelovačské pušky." |
|
|
|
Algernon napsal v č. 2634: "ani jeden nevíme, měli-li jsme před válkou nějakou „odstřelovačskou pušku“?" Velitel ženijního vojska HP.XV. (plk.Ing. Josef Klicpera): ... "...některá rota neměla žádné odstřelovače, výkon některých rot proto byl nepatrný." (Minařík-Šrámek: Slovensko v anketě "Armáda v roce 1938". VH) -- z toho vyplývá, některá rota odstřelovače měla a tudíž, předpokládám, že i odstřelovačské pušky. (teda, pokud se zde nejedná o odstřelovače náloží |
|
|
|
Algernon napsal v č. 2645: Ano, přesně tak, mělo jít o velice kvalitní zbraň pro postřelování blízkého okolí objektů. Bohužel se však vývoj pevnostních minometů neustále zdržoval, takže vývoj B-10 nebyl zcela dokončen, zatímco B-7 už byl alespoň zaveden a ve výrobě. "Aha. Takže ten 5 cm (byť „jen“ pevnostní) se svým dostřelem daleko překonával jiné konstrukce, které měly dostřel tak 400-500 metrů…" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 2637: "Měl bys někde „po ruce“ TTD těch pevnostních minometů ráží 5, 9 a 12 cm?" 5 cm - B-10, ráže 50,9 mm, dostřel 60 - 800 m (regulace-upouštění plynů), kadence 20 ran/min, poč. rychl. max. 100 m/s 9 cm - B-7, ráže 90 mm, dostřel 300 - 4400 m, kadence max. 30 ran/min, poč. rychl. max. 345 m/s 12 cm - B-12, ráže 120 mm, dostřel 250 - 7500 m, kadence 12 ran/min, poč. rychl. max. 300 m/s |
|
|
|
jo, 6 cm minomet byl standartní minomet čsl. pěších pluků a bylo jich dost i pro druhosledové útvary | |
|
|
možný to je, možná je někde prostě jen chyba v tom jejich přehledu ale úplně chybí ten 9cm minomet vz. 17 |
|
|
|
Algernon napsal v č. 2634: složitá otázka a z hlavy ti to neřeknu. Jen můžu bez obav prohlásit, že každý mírový p.pl. - bavíme se o roce 38 - měl minometnou rotu o 6 minometech. A myslím, že i všechny mob pluky ji měly taky. "Neměl bys údaje o tom, kolik měli těch 90 mm minometů? Popř. kde byly (třeba zda-li je měly už jen jednotky II. sledu). Či… Kolik se předpokládalo, že v armádě bude minometů? (Řekněme v míru máme X divizí, za mobilizace Y, každá má tabulkově Z minometů…)" |
|
|
|
Máme-li se bavit o dalších nových špičkových zbraních, potom je třeba zmínit kanony: A4 - pěchotní protitankový kanon vz. 37 - ráže 37,2 mm A5 - polní protitankový kanon vz. 38 - ráže 47 mm A6 - pevnostní protitankový kanon vz. 36 - ráže 47 mm |
|
|
|
ještě k mému 2633 - na tom odkazu ty čísla nebudou dobře, minometů bude víc, podíval jsem se do knihy Československé dělostřelecké zbraně a tam se píše, že u pěších a ženijních útvarů sloužilo v září 38 celkem 1379 minometů, třetina z nich pamatovala ale ješět ww1 |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?