Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
Ještě k tomu kpt. Pavlíkovi, abych nebyl špatně pochopen, měl jsem určité informace, že jeho zatčení a poprava s případem Czajankových kasáren jistým způsobem souvisela. Ale jak jsem již psal, nikdy jsem do případu kpt. Pavlíka nijak hlouběji neviděl, znám o něm víceméně všeobecně známá fakta. Mimochodem, poručík Martínek byl držen ve vězení poměrně dlouhou dobu, nemýlím-li se. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2684: To jako abych si ho přečetl podesáté?
"doporučuji opět zde již zmiňovaného Marka"
mbbb napsal v č. 2684: To ti nikdo nebere.
"to je sice možné, každopádně tam bojovali českoslovenští vojáci, SOSáci, českoslovenští občané, ne čeští!"
mbbb napsal v č. 2684: V Jablunkovském průsmyku se myslím také střílelo....
"ale podstatně menších a bezvýznamějších potyček"
mbbb napsal v č. 2683: řekl bych, že tak docela nemáš pravdu, ovšem životem kpt. Pavlíka jsem se doposud zase až tak dopodrobna nezabýval, snad máš lepší zdroje. "ne, ale konec kapitána Pavlíka nesouvisí s Czajánkovejma kasárnama!" |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2679: "Několik střetů se ještě odehrálo, mýlíš se. " ale podstatně menších a bezvýznamějších potyček
Fuky napsal v č. 2679: "Jak kteří." doporučuji opět zde již zmiňovaného Marka
Fuky napsal v č. 2679: to je sice možné, každopádně tam bojovali českoslovenští vojáci, SOSáci, českoslovenští občané, ne čeští! "Tam to bylo vůbec zajímavé, dokonce se mohlo stát, že bojoval Rusín v čs. armádě proti Rusínovi v Karpatské Siči a ještě proti svému bývalému sousedovi eventuelně příbuznému v Horthyovské armádě... Zvláštní to byla válka..." |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2679: ne, ale konec kapitána Pavlíka nesouvisí s Czajánkovejma kasárnama! "? A kapitán Pavlík, mbbb? Na toho jsi pozapomněl... " |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2680: přesně tak, asi se nějaké takové pušky zkoušely, podrobnosti nevím, to přiznávám, ale do výzbroje armády nic nebylo přijata. "čet. Hrad: V reálu nic takového neexistovalo, zavedeno nic nebylo." |
|
|
|
čet. Hrad: V reálu nic takového neexistovalo, zavedeno nic nebylo. | |
|
|
mbbb napsal v č. 2664: ? A kapitán Pavlík, mbbb? Na toho jsi pozapomněl...
"naši vojáci byli chvíli zavření - pár dnů a pak propuštění. Žádné represálie nebyla - Němci neměli zájem o "popularitu" tohoto incidentu"
BRUNNER napsal v č. 2669: Několik střetů se ještě odehrálo, mýlíš se.
"Mam pocit ,že boli jediní alebo sa mýlim mbbb?"
Saly napsal v č. 2672: Jak kteří.
"Pak se stali do Rumunska ne?"
mbbb napsal v č. 2673: Tam to bylo vůbec zajímavé, dokonce se mohlo stát, že bojoval Rusín v čs. armádě proti Rusínovi v Karpatské Siči a ještě proti svému bývalému sousedovi eventuelně příbuznému v Horthyovské armádě... Zvláštní to byla válka... "a krom toho tam bojovali českolsovenští vojáci!!!" |
|
|
|
čet.Hrad napsal v č. 2659: Nevím o tom. Vím pouze o noze velitele střelnice Hľboké.
"nebyl to i jeden život?"
BRUNNER napsal v č. 2660: To je malinko na delší povídání. "Rad sa niečo dozviem o posádke (Frýdek Místek?)resp. o udalostiach počas ktorých sa tato postavila Nemcom na odpor.Osvetlí mi to niekto?Dík hoši " |
|
|
|
pokračování 2674: Dále na str. 85: "Rozsah pokusů se všk znovu změnil. V říjnu 1937 se ke zprávě o zkouškách vyjádřilo oddělení pěchoty. Opakovalo, že má zájem na samonabíjecích puškách s ohledem na protiletadlovou obranu trénů, ale že také skleduje otázku zavedení jedné až dvou takových zbraní v četě. (Citace) "...jimi by byli vybaveni nejlepší střelci... (obdoba snajperů v ruské armádě)..." odůvodňovalo svůj nový zájem" | |
|
|
Fuky napsal v č. 2655: Pozor, teď jsem si schválně procházel Šádovy Ruční palné zbraně a kulomety a zmínky jsou na str. 75: "Odlišný osud měla jiná vojenská opakovačka- puška pro odstřelovače. Přesná, výkonná puška s dalekohledem, to nebyla pro čs. zbrojní výrobu novinka. Vždyť už před válkou takové puška vojenská správa v Brně objednávala a Zbrojovka je nabízela i na export. Před válkou se na odstřelovače myslelo i při vývoji samonabíjecích pušek" "Ano, nic takového neexistovalo, puška vz. 24 s upraveným hledím před válkou zcela jistě neexistovala, nejsou mi známy ani žádné zkoušky." |
|
|
|
Saly napsal v č. 2672: "Na podkarpatský rusi byli naši čeští vojáci odříznuti a asi moc šanci nemněli co?Pak se stali do Rumunska ne?" přečti si třeba aspoň toho Marka a krom toho tam bojovali českolsovenští vojáci!!! |
|
|
|
Honza M. napsal v č. 2671: Na podkarpatský rusi byli naši čeští vojáci odříznuti a asi moc šanci nemněli co?Pak se stali do Rumunska ne? "To těžko, byl totiž vydán rozkaz proti Němcům nebojovat. Ovšem Maďárů se to netýkalo, takže na Podkarpatské Rusi a později na Slovensku se pár dní bojovalo." |
|
|
|
Saly napsal v č. 2666: To těžko, byl totiž vydán rozkaz proti Němcům nebojovat."jestli je máš něco jinýho z této doby 1939 kdy k nám přišli Náckové." Ovšem Maďárů se to netýkalo, takže na Podkarpatské Rusi a později na Slovensku se pár dní bojovalo. |
|
|
|
Brunner - jo, jediní v Českých zemích. | |
|
|
mbbb napsal v č. 2667: "nerozumím, co máš na mysli. jestli popis okupace Českých zemí, tak pár článků sem o tom četl." No to je skoro ono.Já jsem spíše myslel něco jako v Místeckejch kasárnách. stačili by mi ty odkazi o popisi okupace. |
|
|
|
Saly napsal v č. 2666: nerozumím, co máš na mysli. jestli popis okupace Českých zemí, tak pár článků sem o tom četl. "ne,jestli je máš něco jinýho z této doby 1939 kdy k nám přišli Náckové." |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2665: ne,jestli je máš něco jinýho z této doby 1939 kdy k nám přišli Náckové. "jako co? Jako jestli se o tom píše ještě někde jinde? Teď z hlavy nevím." |
|
|
|
Saly napsal v č. 2663: jako co? Jako jestli se o tom píše ještě někde jinde? Teď z hlavy nevím. "Tak to bylo dobrý nemašel by jsi ještě něco takovýho?" |
|
|
|
naši vojáci byli chvíli zavření - pár dnů a pak propuštění. Žádné represálie nebyla - Němci neměli zájem o "popularitu" tohoto incidentu | |
|
|
mbbb napsal v č. 2661: Tak to bylo dobrý nemašel by jsi ještě něco takovýho? "Naposled o tom píše třeba Jindřich Marek v Hraničářské kalvárii." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?