Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
Jen bych podotkl, že se stačí podívat na výzbroj Luftwaffe v září 1938 a v září 1939… Kolikpak asi, kupříkladu, bylo Bf 109B v září 1939 v první linii? A totéž německé bombardéry či průzkumné stroje. A totéž můžeme říci i o dalších letectvech. Kolik strojů asi měli v r. 1938 ve výzbroji „těch válečných“… (Řekněme z období září 1939 až srpen 1940…) Třeba Britové (kolik asi perutí bylo v září 1938 operačních mělo Hurricany, Spitfiry, Wellingtony, Hampdeny), Francouzi (kupř. MS-406), či Rusové (MiG-3, LaGG-3, Su-2)..?? Připomínám, že debata se točí kolem září 38. Debata o roku 39 by byla zase o něčem jiném.
Prostě měli jsme jen tu smůlu, že „válka“ pro nás nezačala zářím 1939 (či prosincem 1941), ale už na podzim 1938… Tudíž na dokončení vývoje a přezbrojení (či jeho zahájení) jsme už neměli čas. No o tom je jedna podstatná část debaty, teda byla by, ale všichni se jí vyhnuli, my jsme ani přezbrojování nezahájily.Otázka jestli jsme neměli čas a nebo jestli bylo přezbrojovat na co.Kromě SB-2 samozřejmě. |
|
|
|
S kým kolem ČSR chceš srovnávat průmysl dokonce jako celek? Znáš termín makroekonomie? Máš hrubou představu, jak na tom Československo v letech 1936-38 bylo?
Připomínám že debata je o možnostech zavedení SB-2 u nás do sériové vyroby.
B-35 přišla pozdě, to se nedá nic dělat, ale jeho výroba byla zvládnutelná, navíc se nejednalo o rychle zastarávající typ. tak tak, no jestli to byl nebo nebyl rychle zastarávající typ, to bych tak uplně neviděl jako ty, ale to mě nechává v klidu. |
|
|
|
www.fronta.cz/forum_user_info.php?user_id=32... Á, odborník. No tak porovnávejmež Ne jsem jen fanda.
Ad B-71. Omyl první, dodáno k převzetí 61ks draků(nikoli 66). Jednání probíhala dlouho a teze o vstřícnosti sovětů se mi jeví jako poněkud...scestná. Schválně, copak za ně požadovali a dostali? Souhlas, omlouvám se za mylné cifro.Za licenci na horské dělo. Schválně, jak to bylo s Britama, když už jsme u te vstřícnosti.
Co se stavu letectva týče, dost mě Tvůj názor udivuje. Copak měli v září 38 okolní státy? Pokud mě paměť neklame, ve stíhačkách to byly Arada 68, Heinkely 51, Messerschmitty 109 B/C/D, Heinkely 112, Fiaty 32, PZL 11, PZL 24, ne? Proti kerým je Ti B-534 k smíchu? ???? A tobě se zdají se vším co si tady vypsal srovnatelné? |
|
|
|
V porovnání s kým nebo čím? S USA? Nebo s Německem? Jen připomenu jaký byl rozdíl v počtu obyvatel. Nebo jde o technickou úroveň celku a nebo jen o špičku...
Připomínám že debata je o možnostech zavedení SB-2 u nás do sériové vyroby. |
|
|
|
Trochu se vlekla do výroba, částečně snad i zaviněno nedostatkem materiálů z dovozu, to neznamená, že nezvládali jeho stavbu.
Pokud chápu dobře uvod (trochu se vlekla do výroba?), tak to nijak nepopírá, že v roce 38 považuji náš průmysl za slabý.
S letectvem i průmyslem jsme na tom byli celkem dobře, možná jsme trochu zaostali v konstrukci celokovových letadel, což by později vadilo /dejme tomu nejdříve po roce 1940/, a proto jsem nakupovali licence v cizině, abychom získali zkušenosti a dohonili svět - ale smíšená konstrukce většiny letadel nebyla nějakým výrazným handicapem...
No trochu sme fakt zaostali a v případě SB to teda vadilo dost, jinak pro zbyte(připravovaných protypů) by to fakt hrálo roli až tak někdy 40, takže souhlas.
Třeba Luftwaffe na podzim 1938 měla v první linii řadu postarších dvouplošníků, ke stavu v roce 1939, o roce 1940 nemluvě, měla daleko, navíc ani její zázemí nebylo tak dobře připravené. Někde tady je k tomu zajímavý článek. Souhlas,my taky.Bohužel, na rozdíl od nich jenom ty dvouplošníky, sam. s vyjímkou již zminované SB-2. |
|
|
|
dalibor napsal v č. 2741: V porovnání s kým nebo čím? S USA? Nebo s Německem? Jen připomenu jaký byl rozdíl v počtu obyvatel. Nebo jde o technickou úroveň celku a nebo jen o špičku... "Souhlas, to nijak nepopírá, že v roce 38 považuji náš průmysl za slabý" |
|
|
|
Jestli ŠB-71 bylo nebo nebylo nad něčí síly...tvrdil jsi, že jsi strojař a že se pohybuješ v tomhle oboru - tak snad víš, co to mohlo znamenat, zavádět principielně jinou výrobu. Pro Tvou představu - ještě v roce 1943 se do Aera přivážely díly z Německa, protože ani tehdy ještě nebyl k dispozici lis pro stříhání gumovým polštářem.
Souhlas, to nijak nepopírá, že v roce 38 považuji náš průmysl za slabý. (Ještě ke všem příspěvkům do budoucna na téma náš průmysl 38, považuji jej samozřejmě relativně slabý, je potřeba tohle spojovat s mymi příspěvky ze začátku diskuse) |
|
|
|
dalibor napsal v č. 2727: Mívám sice většinou tendenci o letadlech napsat nějakou pitomost, ale nebylo zpoždění rozjezdu výroby způsobeno B-71 - kromě skluzů v dodávkách materiálu - i nutností částečných úprav - včetně rekonstrukce některých součástí aby odpovídaly ČSN ? "páč zavedení SB-2 bylo nad jeho síly" |
|
|
|
to Dalibor, 2727 aj: Nejsem na letadla odborník, ale zavedení MB 200 do výroby bylo mimo jiné zdržováno i změnami v jeho vývoji ve Francii - dodali nám vzorový exemplář, výkresy, a mezitím sami MB 200 dopracovávali, což se projevilo tak, že čas od času poslali další slohu výkresů, se zakreslenými změnami, které jsme museli aplikovat. Nehledě k tomu, že jsme předělávali některé konstrukční celky - třeba naše MB 200 měly proti francouzským jinde umístěné chladiče oleje, pokud si pamatuji, změny na podvozku apod. Na druhou stranu to vedlo k osvojování si moderních konstrukčních postupů našimi konstruktéry. Jinak - s řadou věcí tady doopravdy nebyly zkušenosti, takže se zahájení výroby vleklo, ale vedlejším efektem MB 200 bylo například zahájení domácí výroby kovových vrtulí, které jsme do té doby museli dovážet. | |
|
|
Dalibor: Á, odborník. No tak porovnávejmež. Ad B-71. Omyl první, dodáno k převzetí 61ks draků(nikoli 66). Jednání probíhala dlouho a teze o vstřícnosti sovětů se mi jeví jako poněkud...scestná. Schválně, copak za ně požadovali a dostali? Co se stavu letectva týče, dost mě Tvůj názor udivuje. Copak měli v září 38 okolní státy? Pokud mě paměť neklame, ve stíhačkách to byly Arada 68, Heinkely 51, Messerschmitty 109 B/C/D, Heinkely 112, Fiaty 32, PZL 11, PZL 24, ne? Proti kerým je Ti B-534 k smíchu? S kým kolem ČSR chceš srovnávat průmysl dokonce jako celek? Znáš termín makroekonomie? Máš hrubou představu, jak na tom Československo v letech 1936-38 bylo? B-35 přišla pozdě, to se nedá nic dělat, ale jeho výroba byla zvládnutelná, navíc se nejednalo o rychle zastarávající typ. |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 2729: Spíše se pro další roky počítalo s Aerem A-300. Jeho stavba byla méně náročná na materiál a na čas a výkony byly lepší. Problémem mohly být jeho motory-viz Algy v jiném tématu. Svědčí o tom i nabídka na prodej části B-71 po Mnichovu. "Mimo jiné -letectvo snad stejně počítalo s postupným kompletním přezbrojením bombardovacích letek na B-71. " |
|
|
|
dalibor napsal v č. 2727: MB 200 byl ještě v letech 1938-1940 dobře využitelný pro noční akce, k jinému nasazení se s ním snad nepočítalo, a nešlo ani tak o ten typ, jako o získáni zkušeností s celokovovou stavbou. Mimo jiné -letectvo snad stejně počítalo s postupným kompletním přezbrojením bombardovacích letek na B-71.
"třeba salodlouhá monografie na MB-200 jeho zavedení do výroby a výzbroje, jak jsme byly silní blabla, "
dalibor napsal v č. 2727: "že Letov ty svoje šmouly 328 vyráběl ještě v 38 jenom pro udržení výroby, páč zavedení SB-2 bylo nad jeho síly" Trochu se vlekla do výroba, částečně snad i zaviněno nedostatkem materiálů z dovozu, to neznamená, že nezvládali jeho stavbu.
dalibor napsal v č. 2727: S letectvem i průmyslem jsme na tom byli celkem dobře, možná jsme trochu zaostali v konstrukci celokovových letadel, což by později vadilo /dejme tomu nejdříve po roce 1940/, a proto jsem nakupovali licence v cizině, abychom získali zkušenosti a dohonili svět - ale smíšená konstrukce většiny letadel nebyla nějakým výrazným handicapem...
"jeho síly, a spousta dalších podrobností, tak sem pochopil, kde sme byly s letectvem a potažmo průmyslem k tomu"
dalibor napsal v č. 2724: Třeba Luftwaffe na podzim 1938 měla v první linii řadu postarších dvouplošníků, ke stavu v roce 1939, o roce 1940 nemluvě, měla daleko, navíc ani její zázemí nebylo tak dobře připravené. Někde tady je k tomu zajímavý článek. www.fronta.cz/index.php?clanek=176 "naše letectvo (září 38 a výhled pro rok 39) mi je naprosto k smíchu doslova ve srovnání s kdekým " |
|
|
|
Především jsi to tu chtěl s něčím srovnávat, tak to srovnej s ostatními. Kdo měl co lepšího a kolik - to je argument. Jestli ŠB-71 bylo nebo nebylo nad něčí síly...tvrdil jsi, že jsi strojař a že se pohybuješ v tomhle oboru - tak snad víš, co to mohlo znamenat, zavádět principielně jinou výrobu. Pro Tvou představu - ještě v roce 1943 se do Aera přivážely díly z Německa, protože ani tehdy ještě nebyl k dispozici lis pro stříhání gumovým polštářem. |
|
|
|
TO Tom A ty máš na to jiný názor?Furt mám před očima ty stupidní články z předlistopadového L+K jak já jim to žral, třeba salodlouhá monografie na MB-200 jeho zavedení do výroby a výzbroje, jak jsme byly silní blabla, znova tady píšu, že jedinej typ byla SB-2(budoucí B-71), samozřejmě dodaná z Ruska, když sem se třebas dověděl, že Letov ty svoje šmouly 328 vyráběl ještě v 38 jenom pro udržení výroby, páč zavedení SB-2 bylo nad jeho síly, a spousta dalších podrobností, tak sem pochopil, kde sme byly s letectvem a potažmo průmyslem k tomu. | |
|
|
TO Honza, né v tomhle na omylu nejsem, naše letectvo (září 38 a výhled pro rok 39) mi je naprosto k smíchu doslova ve srovnání s kdekým a nebojím se o tom v klidu debatovat, mám o tom slušný povědomí. SB-2 Nabídka licence neprobíhala v letech 39-40, ale kapku dřív, nebudu se tady o tom rozepisovat, ale ve chvíly podpisu (a taky nákupu prvních 66ks) jsne získali špičkový stroj i ve světovém měřítku, nemluvě na poměry našeho srandovního letectva. B-35-pozdě, moc pozdě, mnoho minut po dvanácté. Tady sem to psal spíš pro dokreslení politické situace, byl to od Rusů velmi vstřícný krok, oni neradi rozdávali takové věci,spíš to rádi dělali naopak. |
|
|
|
Dalibor: jsi na velkém, velkém omylu... Rozepisovat proč nebudu, na Frontě je o tom dokonce samostatné téma. SB-2 byl na svou dobu skvělý, v letech 1939-40 však už zastatral. Proč Ti vlastně připadá letectvo ČSR k smíchu? |
|
|
|
dalibor napsal v č. 2715: "dnes s odstupem mi naše letectvo v roce 38 připadá k smíchu, pro rok 39 taky žadná změna" Avia B 35 bylo slušný éro, i jiné prototypy byly. Ta Avie byla myslím dost dobrá, nemám sice takové vědomosti v oboru, jako třeba tady Tom, ale myslím, že pro rok 39 bylo s čím počítat. |
|
|
|
Ale dodali nám SB-2 jediný moderní ero v našem letectvu.Jsem už starší kousek a za komančů nás krmili(nebo alespon já sem to takhle chápal) jak že bylo naše letectvo na urovni apotažmo průmysl k tomu.Prd bylo, dnes s odstupem mi naše letectvo v roce 38 připadá k smíchu, pro rok 39 taky žadná změna, snad jedině možná už konečně licenční výroba SB. To ne že bych se rusáků nějak zastával, jen sem chtěl tuhle drobnost připomenout, myslím že se na nás Anglie s Blenheimem vykašlala. |
|
|
|
Johny napsal v č. 2710: "kdyby nepřišli oni, přišli by američani" podobný názor má i dost lidí ze Západu; prý to byla pravidla hry zvané Studená válka: nedáš - dostaneš. Pokud ale od Rusa uslyšíš výčitky (viz 2709), zeptej se ho, čí armáda vpadla do zad Polákům bojujícím proti Němcům, r.39; odkud byl benzín pro německé tanky při tažení na západ r.40; kde se vzala ocel na nové tanky pro tažení r.41; kdo v letech 39-41 krmil Němce obilím, takže ani nemuseli přejít na válečné hospodářství; kam se poděla většina německých komunistů, co utekli do SSSR; atd. |
|
|
|
HonzaM: No líbit nelíbit....Na to reagují většinou neúprosnou logikou "naši vojáci kteří vás přišli osvobodit byli zabíjeni zbraněmi, které vaši lidé vyráběli" a dál to neřeší. Podobné to je i s rokem 68. Naprostá většina to vůbec nebere jako špatnou věc - na jejich argument, že kdyby nepřišli oni, přišli by američani, jsem nenašel slov. Na dokreslení jen dodatek, že tohle mi řekli i rusové, kteří žili v USA! |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?