Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
Johny napsal v č. 2708: Speciálně tohle bych si ale od Rusů líbit nenechal! "odsuzují navíc tvrdě skutečnost, že jsme německo zásobovali " |
|
|
|
Honza M: Bohužel to co tam je prezentováno je téměr 100% názor všech rusů. Naprosto všichni odsuzují kapitulaci jako zbabělost a omlouvání jako slabé výmluvy a snaho očistit špatné svědomí, ti kteří vědí více odsuzují navíc tvrdě skutečnost, že jsme německo zásobovali zbraněma. Ono je vůbec zajímavé si popovídat o tomto s nezaujatým cizincem a srovnat si názory dle národnosti. Paradoxně ze všech světových národností nejvíce pochopení pro kapitulaci ČSR v roce 38 mají bez vyjímky němci, ti mně vždy v diskuzích řekli, že to bylo nejlepší a nejsprávnější řešení. Soukromý názor francouzů se mi nepodařilo zjistit neboť jednak jich moc neznám a jednak se buďto tvářili, že nevědí o čem je vůbec řeč a nebo nechtěli o tom mluvit. Ještě radikálně posuzují situaci ma bálkáně, tam bylo vždy cítit pohrdání, jeden srb mi u piva řekl, že češi mají pověst "holubičí povahy". |
|
|
|
Před pár hodinami jsem dostal odpověď od moskevského přítele: отмазка je отговорка (výmluva, blbá výmluva), čili "...a jaké omílají výmluvy" (reakce na egliho článek;-) ) Internet je sqelá věc! |
|
|
|
Honza M. napsal v č. 2705: v tom má ten Rus pravdu "že v případě vlastní obrany jsme neměli na nikoho čekat a nikoho se ptát" |
|
|
|
Johny: tak jsem to pochopil taky; narážka mbbb ale není případná, myslím, že onen Rus chtěl asi naznačit, že v případě vlastní obrany jsme neměli na nikoho čekat a nikoho se ptát Příjde mi ale zábavné, že na nějakém diskusním fóru diskutují o naší diskusi zde - jako kdybychom my komentovali diskusi třeba z franc. webu na téma "Měli jsme v r. 1940 pokračovat v boji?" |
|
|
|
bubu napsal v č. 2703: "nebylo to náhodou podmíněno ůčastí VB a Francie" Hlavním cílem dohody se SSSR o obraně byla zejména letecká pomoc. Smluvně byla pomoc podmíněna vstupem Francie do války na straně ČSR nicméně sověti několikrát potvrdili, že bude stačit z naší strany stížnost ve SN a oficiální požádání o pomoc nejvyšší činitele SSSR. Nicméně ještě v roce 35 si Beneš nechal smlouvu se SSSR posvětit i VB a uzavřel tajný dodatek, že bez jejího svolení o pomoc nepožádáme. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2702: nebylo to náhodou podmíněno ůčastí VB a Francie?? "Rudá armáda přeci byla připravena na písknutí nám nezištně přijít na pomoc v září 38 " |
|
|
|
Rudá armáda přeci byla připravena na písknutí nám nezištně přijít na pomoc v září 38 | |
|
|
hmm - pořád nechápu co chtěl autoř říci. Něco jako "české komplexy - měli by se stydět vůbec klást takové otázky." ? |
|
|
|
ví někdo co je "lepjat otmazki"? | |
|
|
Могли ли воевать в 1938? - комплексы... чешские комплексы.... стыдно вот и лепят отмазки citát z diskuse na alternatiwa.org.ru/WWII/CHehoslovackaa%20alt... |
|
|
|
Algernon napsal v č. 2696: www.vojenstvi.kvalitne.cz:-) "Existují nějaké podrobnosti v literatuře, kde konkrétně? Předem díky za upřesnění." |
|
|
|
Algernon napsal v č. 2694: ano " a to franc. původu?" |
|
|
|
Jamamoto napsal v č. 2692: podle mých zdrojů ne, pouze 60 mm " Měla naše předválečná armáda ve výzbroji francouzské 81mm minomety" |
|
|
|
Pánové, dovolím si dotaz: Měla naše předválečná armáda ve výzbroji francouzské 81mm minomety? Děkuji! | |
|
|
Fuky napsal v č. 2690: na to co tady píšeš "mohu se jen optat na co?" |
|
|
|
mohu se jen optat na co? | |
|
|
Fuky napsal v č. 2688: to teda koukám "Pokud jsi si vyložil (soudě dle krajně nepříjemných reakcí) níže napsané za nějaký osobní útok, nebo snad tak, že bych Tě o daném případu hodlal poučovat, vyložil sis to špatně, myšleno to tak nebylo, a potom se Ti tedy omlouvám. Asi tu již funguje opravdu ponorka. Zřejmě začínám někoho svou přítomností na fóru krajně obtěžovat." |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2687: "neškodilo by" Reakce vcelku nepochopitelná, já jsem v č. 2679 v reakci na 2672 konstatoval, že vojáci ustupovali různými směry, nejen do Rumunska, načež je mi tebou doporučeno řádné prostudování publikace Jindřicha Marka. Zřejmě nemám pravdu?
mbbb napsal v č. 2687: mě ano.
"ne všem je rozdíl zřejmý"
mbbb napsal v č. 2687: "a nakonec ještě jednou, asi pro malý úspěch: www.army.cz/avis/vojenske_rozhledy/2000_2/pavlik1. htm já nevlastním informace, dle kterých by zavraždění Pavlíka souviselo s 14.3." Absolutně nemohu pochopit Tvé podrážděné reakce, napsal jsem, že máš jistě lepší povědomí o případu kpt. Pavlíka, vycházím z toho, co jsem kdysi četl, připouštím, že se asi mýlím a máš pravdu. Pokud jsi si vyložil (soudě dle krajně nepříjemných reakcí) níže napsané za nějaký osobní útok, nebo snad tak, že bych Tě o daném případu hodlal poučovat, vyložil sis to špatně, myšleno to tak nebylo, a potom se Ti tedy omlouvám. Asi tu již funguje opravdu ponorka. Zřejmě začínám někoho svou přítomností na fóru krajně obtěžovat. |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2685: "To jako abych si ho přečetl podesáté?" neškodilo by
Fuky napsal v č. 2685: "To ti nikdo nebere. " ne všem je rozdíl zřejmý
Fuky napsal v č. 2685: "V Jablunkovském průsmyku se myslím také střílelo...." což nikdo nepopírá a nakonec ještě jednou, asi pro malý úspěch: www.army.cz/avis/vojenske_rozhledy/2000_2/pa... já nevlastním informace, dle kterých by zavraždění Pavlíka souviselo s 14.3. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?