Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
Ondraha: jen tak jestli ti nestačej vrchní velitelé....tak to máš hold blbý | |
|
|
Ondraha napsal v č. 2772: "LT vz.38 jsme měli okolo 150. Ale to HV nevím" Chyba, LT vz.38 nebyly v září zavedeny do výbroje, pouze v prototypu. Ve výzbroji bylo LT vz.35 a vz.34. HV jako Hlavní velitelství mělo sídlit v Račicích u Vyškova, konkrétně v zámku |
|
|
|
LT vz.38 jsme měli okolo 150. Ale to HV nevím. | |
|
|
Ondraha napsal v č. 2768: "Kontrolní otázka. Kdo velel německým jednotkám u Bastogne?když seš tak sečtělej?" To se sem fakt hodí Kontrolní otázka pro tebe: kolik měli ve zbrani Němci z září 38? kde sídlilo HV za mobilizace? Kolik bylo ve výzbroji tanků LT vz.38? |
|
|
|
u Bastogne velel Manteufell | |
|
|
Kontrolní otázka. Kdo velel německým jednotkám u Bastogne?když seš tak sečtělej? | |
|
|
jasně ale co potom.....byly bysme poraženi, tisíce obětí a co z toho??? spojenci by zřejmě nezasáhli, tadíš bych s nimy nepočítal, já nejsem zastánce války a proto bych to udělaltak jak to bylo ale původní plány byla válka jenže Hitler na to šel Mnichovem | |
|
|
Ondraha: jen tak....my měly zmobilizováno totálně celých 1 278 000 vojáků a to proti Wehrmachtu opravdu nestačilo a opevnění bylo jen někde použitelné.....kde, na to ti odpoví kolega Fuky | |
|
|
každý člověk má svou čest a udělat tohle musí být pod úroveň každého člověka nebo snad ne? odevzdat svou zemi takovýmu zvěrstvu jako nacistům! | |
|
|
Ondraha napsal v č. 2762: Jak mohl vědět napřet, že to udělá? Vždyť nás všichni německu dali a myslím si, že by i německu pomohli, kdyby jsme se bránili. Díky tomu, bylo lepší se nebránit. "No prostě jsme se měli bránit za každou cenu. K čemu nám bylo pohraniční opevnění. Beneš to mohl říct dřív že to takhle udělá kdyby se něco takovýho stalo" |
|
|
|
dalibor napsal v č. 2743:
"Trochu se vlekla do výroba, částečně snad i zaviněno nedostatkem materiálů z dovozu, to neznamená, že nezvládali jeho stavbu.
Pokud chápu dobře uvod (trochu se vlekla do výroba?), tak to nijak nepopírá, že v roce 38 považuji náš průmysl za slabý."
Ale to neznamená že byl slabej - když nemáš materiál neznamená to slabost průmyslu, né? |
|
|
|
dalibor napsal v č. 2745: Srovnávat můžeš vždycky, a B 534 většinu ve srovnání překoná , snad mimo Bf 109 C/ D a He 112, s tím byla tak nastejno. "se vším co si tady vypsal srovnatelné?" |
|
|
|
Co se tak dá říct k jednomu prototypu Že se s ním počítalo místo B-71, takže musel být asi lepší, a uvádí se, že byl méně náročný na výrobu (smíšená konstrukce). Naopak problém mohly znamenat motory - jak tu připomíná Algy. Takže
dalibor napsal v č. 2755: ...a přesto to je k smíchu? Já bych raději nějaký argument, když Algymu jejich nedostatek vyčítáš "ne vše je mi zdaleka kolem toho jasné" |
|
|
|
Tak seznam států před i za je fakt dlouhý, navíc ne vše je mi zdaleka kolem toho jasné, třebas detaili kolem jugoslávského leteckého prumyslu apod. Máš něco k tomu Aeru? |
|
|
|
Čili obrátím to takhle: kolik času tedy uběhlo mezi rozhodnutí zavést výrobu B-71 a Mnichovem? Mnichovem proto, že potom se už jaksi nepospíchalo. Byla to dostatečná doba? Dalo se to zvládnout rychleji? Dokázal by to někdo zvlásdnout rychleji? Jo , tak to ví jen panbuh a možna jeste možná komunisti.To je moc obecná otázka.
Debata se točí kolem roku 1938 a proto je na místě otázka, zda-li stav LW v roce 1938 byl o tolik lepší než stav našeho letetcva. Zda-li by na tom LW vyzbrojená tím co měla byla o tolik lépe než my. A jeden z argumentů pochybovače Algyho byl ten, že málokteré letadlo, co měla LW v roce 1938 vydrželo ve výzbroji dalších 12 měsíců - nejen Algy z toho odvozuje, že sama LW tedy se svou výzbrojí z roku 1938 nebyla příliš spokojena. Já bych to nikdy s LW nikdá nesrovnával, nic proti, v podstatě souhlas. Ještě k A-300, jak to vidíš s moderností tohodle typu. Monografie-ano je to možné, myslím že to bylo dost zaměřené na detaily, asi to fakt bylo malé letectvo,je to už let. |
|
|
|
dalibor napsal v č. 2747: Čili kdo a proč podle Tebe na tom byl o tolik lépe než my, když naše vlastní letetctvo a letecký průmysl Ti je k smíchu? "Připomínám, že debata se točí kolem září 38." |
|
|
|
Takže nešlo o rozsáhlou Monografii MB-200, ale o sérii modelářských článků v rubrice Malé letetctvo - tohle zajímalo Algyho.
dalibor napsal v č. 2744: "Připomínám že debata je o možnostech zavedení SB-2 u nás do sériové vyroby." Čili obrátím to takhle: kolik času tedy uběhlo mezi rozhodnutí zavést výrobu B-71 a Mnichovem? Mnichovem proto, že potom se už jaksi nepospíchalo. Byla to dostatečná doba? Dalo se to zvládnout rychleji? Dokázal by to někdo zvlásdnout rychleji? Debata se točí kolem roku 1938 a proto je na místě otázka, zda-li stav LW v roce 1938 byl o tolik lepší než stav našeho letetcva. Zda-li by na tom LW vyzbrojená tím co měla byla o tolik lépe než my. A jeden z argumentů pochybovače Algyho byl ten, že málokteré letadlo, co měla LW v roce 1938 vydrželo ve výzbroji dalších 12 měsíců - nejen Algy z toho odvozuje, že sama LW tedy se svou výzbrojí z roku 1938 nebyla příliš spokojena. |
|
|
|
Můžeš uvést, kdy v L+K („předlistopadovém“) vyšla sáhodlouhá monografie o MB-200..? Vybavuju si sice seriál z „Malého letectva“ (pokud mne paměť neklame, tak od Ing. Jana Krumbacha, později vyšla v přepracované podobě v „Triádě“), ale „sáhodlouhou“ Monografii jako takovou si nějak nevybavuji..? Rád bych se pokochal těmi „blablabla“ z Monografie… Nemohu, vše se utopilo v 96 tátovi ve sklepě, ze starých L+K mi zůstali jen zadní strana obálky s kamuflážemi.Takže ti musí pomoct jiný starší čtenář. Bylo to cca 86-87, někdy v tý době vyšel plastikový model MB-200 od Kovozávodů, stavěl sem ho tehdy v bulharské verzi a dodnes jej mám... |
|
|
|
Mívám sice většinou tendenci o letadlech napsat nějakou pitomost, ale nebylo zpoždění rozjezdu výroby způsobeno B-71 - kromě skluzů v dodávkách materiálu - i nutností částečných úprav - včetně rekonstrukce některých součástí aby odpovídaly ČSN ? Určitě na tom něco je.Změna byla i ve výzbroji-a tedy další zdržení , no bylo toho víc. |
|
|
|
to Dalibor, 2727 aj: Nejsem na letadla odborník, ale zavedení MB 200 do výroby bylo mimo jiné zdržováno i změnami v jeho vývoji ve Francii - dodali nám vzorový exemplář, výkresy, a mezitím sami MB 200 dopracovávali, což se projevilo tak, že čas od času poslali další slohu výkresů, se zakreslenými změnami, které jsme museli aplikovat. Nehledě k tomu, že jsme předělávali některé konstrukční celky - třeba naše MB 200 měly proti francouzským jinde umístěné chladiče oleje, pokud si pamatuji, změny na podvozku apod. Na druhou stranu to vedlo k osvojování si moderních konstrukčních postupů našimi konstruktéry. Jinak - s řadou věcí tady doopravdy nebyly zkušenosti, takže se zahájení výroby vleklo, ale vedlejším efektem MB 200 bylo například zahájení domácí výroby kovových vrtulí, které jsme do té doby museli dovážet. Obecně souhlas, jen mě to utvrzuje o sklabosti našeho prumyslu. Tyhle detaili dobře znám z monografie, k tomu není co dodat. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?