Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
dalibor napsal v č. 2860: Zkus si zjistit kdy poprvé vzlétl MB 150.01 eventuelně pozdější MB 151 ...Ani mezi 8.srpnem 1935 u MS 405 a prvním letem B.35.3 pět let neuplynulo "doba-čas, to je parametr který nás ted zajímá, ten nám jaksi ve finiši chyběl) kdy startovaly" |
|
|
|
dalibor napsal v č. 2857: Jde zřejmě o Algernonovo taktní naznačení, že rozběh jakékoli licenční produkce je většinou složitý, a to všude a bez ohledu na slabost či sílu průmyslu. "Všiml sem si že máš ve zvyku přihodit jinou dobu a jiný stát, ale že sem naplantáš Liberátor....." |
|
|
|
dalibor napsal v č. 2856: Ale rozepiš se o podrobnostech, jinak ostatní nabydou dojmu, že tě rozesměje kde co. "A já ho nabyl." |
|
|
|
dalibor napsal v č. 2855:
"objektivita je hodně relativní."
dalibor napsal v č. 2855: Na základě subjektivního svědectví limitovaného počtu pamětníků NELZE nějak hodnotit celkovou úroveň průmyslu jak jsi dělal v
"oni vidí třeba tatíčka Masaryka apod. asi by tady některé drblo,"
dalibor napsal v č. 2837: Jeden můj děda byl ze Vsetína, z šesti dětí sklářského dělníka, ale na základě jeho vzpomínek prostě nemůžu kritizovat kvality a situaci čsl. předválečného průmyslu jako celku.(Mimochodem na TGM vzpomínala celá rodina v dobrém, jednou, ještě před první světovou prchal jejich dvorkem před svými odpůrci ) "Mám stále žijíc babičku a dědečka 81/87, kteří na první republiku vzpomínají svorně jako na noční můru, pocházejí z Valašska, žrali kúru ze stromů a kdyby tady tak mohli přispívat, tak by se spousta lidí probudila ze svých (asi učebnicových) představ o první republice |
|
|
|
Mně zase přijdou směšné MS-405 a MS-406, spolu s řadou MB-150 (včetně MB-155, s výjimkou až „válečného“ prototypu MB-157), ve srovnání s Avií B-35, ve své finální podobě (tzn. již se zatahovacím podvozkem). Neb ta byla srovnatelná s D-520, a pokud by se dočkala i nového motoru HS-12Y 1000C, potom… Jestli ti opravdu přijdou tyhle typy směšné v době(doba-čas, to je parametr který nás ted zajímá, ten nám jaksi ve finiši chyběl) kdy startovaly , tak máš hodně odlišný názor než já. B-35 se zatahovacím podvozkem B-135? Ale to si přesně o 5 let vedle zminovaných francouzů a netuším, co to s tím má společného. |
|
|
|
Jenomže jedna věc je Bf 109B či C versus B-534, a druhou by byla realita — nemálo Bf 109 by bylo vázáno u obrany Říše, tzn. protivníky stíhacích Avií by byly i He 51 či Ar 68. A o tom, nakolik si byla LW „jista sama sebou“, svědčí i to, že v době Mnichovské krize byla zabavena i část He 112, vyrobených pro Japonsko… (Tuším „celých“ 18 kusů; to, že LW zabavila 18 strojů typu, pro který neměla nic připraveno a nebyl v její výzbroji, také o něčem svědčí…) Jo asi souhlas. I my jsme za mob zabavily kde co(myslím že to dělá každý stat), např. tanky,letadla to aspon pokud vím nebyly, mám takový pocit, že nebylo co exportovat, mimochodem taky ukazatel uspěšnosti průmyslu. |
|
|
|
Aha, výborně, „nejsi detailista“… Tzn. se patrně nikdy nedočkáme toho, že ty sám upřesníš, v čem byl náš průmysl „slabý“, a v čem naše letectvo „směšné“, co..? Tak já se budu namáhat upozornit na to, že věta o slabosti našeho průmyslu ode mne vzešla v souvislosti se schopností (nebo až v případě některých firem přímo neschopností) zavést licenční výrobu SB.
Ni vidím, že jsi pouze zaujal pohodlnou polohu „přesvědčte mne“, ale nějak z tvojí strany postrádám uvěřitelné argumenty… Měl by sis něco o zavedení licenční výroby SB u nás přečíst, to víš to za tebe nikdo dělat nemůže... |
|
|
|
Patrně mi tedy, milý přemilý znalče, můžeš říci něco o tom, jak dlouho trvalo firmě Packard zavedení licenční výroby motorů Rolls-Royce Merlin… Všiml sem si že máš ve zvyku přihodit jinou dobu a jiný stát, ale že sem naplantáš Liberátor..... Či jak dlouho trval rozběh výroby typu B-24G Liberator, vyráběném u NAA v texaském Dallasu… Nebo jak dlouho trval rozběh výroby B-24N u Forda… (Podotýkám, že se pouze jednalo o rozběh výroby nové verze — Ford totiž už předtím typ B-24 Liberator vyráběl…) Tzn., zřejmě, při obdobném typu „argumentů“ mohu, zcela analogicky, i dojít k závěru „o slabosti leteckého průmyslu v USA“, ne..? |
|
|
|
Fajn… Je to s podivem, ale po prostudování lecčeho jsem doposud nenabyl dojmu, že by naše letectvo bylo na podzim 1938 k smíchu… A já ho nabyl. |
|
|
|
To je jedno jestli nepřítel nebo kdokoliv jiný No to právě já říkám,srovnávat se dá s mnoha státy. |
|
|
|
A třeba také v jakých počtech - prototyp B.35 také létal v září 1938.
Jo, souhlas, bohužel jen prototyp. |
|
|
|
dalibor napsal v č. 2837: "Jelikož si dosti objektivní" je zde hodně lidí, kteří o mně říkají přesný opak, přesto děkuji každopádně meziválečná republika je i moje oblíbená. Moji prarodiče na tom byli tehdá docela dobře - lépe než já nyní, a to si nežiji zle. |
|
|
|
Tom napsal v č. 2835: Tome, to mě docela zajímá! Já jsem byl fakt přesvědčenej, že naše letadla Němci nikde bojově nenasadili - tzn. že si z nich proti nepříteli nevystřelili. O Aviích B 534 to vím jistě (alespoň si to rtedy myslím ), ale ty Šmolíky mě překvapujou. Napiš něco víc - nebo kde se o tom dá dočíst. Tohle mě fakt rajcuje! "No, zase je to trochu jinak B-534 si na německé straně nevystřelily. Takové Š-328 v rámci nočních bitevních jednotek pravděpodobně ano Alespoň jsou Š-328 doloženy ve stavech takových jednotek." |
|
|
|
dalibor napsal v č. 2840: 3/JG 70 a 3/JG 71, do konce roku 1939. "JG-nebo snad NJG podle těch předchozích Arad sem nikdy neslyšel, ale taky sem nemusel slyšet všechno." |
|
|
|
dalibor napsal v č. 2836: To je jedno jestli nepřítel nebo kdokoliv jiný "Já o žádném nepříteli nemluvím, konstatuji uroven našeho letectva ve srovnání s jinými vyspělými státy.Včera jsem někomu odepsal, at se koukne kdy třeba startoval prototyp pozdejších MB 150 nebo MS 406 a co v tý době startovalo u nás, my jsme prostě spinkaly." |
|
|
|
dalibor napsal v č. 2838: A třeba také v jakých počtech - prototyp B.35 také létal v září 1938. "aby si každý mohl zjistit, co kde lítalo koncem roku 38 a co lítalo u nás, a je celkem fuk jestli je to Francie, Německo nebo třeba i Japonsko." |
|
|
|
Johny napsal v č. 2841: Johny, jinak celkem souhlasím (až na tu bezvýhradnou orientaci na Francii), ale textilní průmysl začal upadat už před první světovou - z Balkánu a Turecka byli vytlačovaní Německem, a vývoz do Číny - před válkou docela významný s jejím počátkem také víceméně přestal. Vnitřní trh mocnářství zase takovou roli nehrál. "prostě místo obrovské monarchie se zajištěným odběrem tu byla najednou celosvětová konkurence - zejména textilní průmysl byl postižen nejvíce (sudety). " |
|
|
|
I tak je B-534 krásné letadlo - hlavně poslední verze - a je to i symbol obrany republiky v roce 1938.
Rozhodně souhlasím |
|
|
|
Co se týče rozvinutosti-nerozvinutosti průmyslu v předválečné ČSR tak to nelze setřít na jednom příkladu. Republika podědila nějakou skladbu průmyslu po R-U. Šlo především o těžký průmysl, těžké strojírenství, výroba a obrábění kovů a pod. - v tom jsme byli absolutní světová špička. Také je důležitost tohoto odvětví vidět na rozhodování v roce 38 - politici jednoznačně vyjádřili názor, že pro ČSR je důležitější lokalita jako Ostravsko před sudetským pohraničím. Některé obory krachovaly, neboť prostě místo obrovské monarchie se zajištěným odběrem tu byla najednou celosvětová konkurence - zejména textilní průmysl byl postižen nejvíce (sudety). Jiné obory se postupně rozvíjely. Letecký průmysl byl specifický, že hlavním tahounem byla armáda a armádní projekty. Tady se jasně projevil naprostý omyl koncepce obrany, která bezvýhradně spoléhala na Francii, která ještě tak do zač. 30tých let byla asi opravdu nejmocnější letecká síla v evropě. Chybu si politici uvědomili později - viz. smlouva se SSSR právě kvůli letecké podpoře ale každý ví, že dohnat strátu zejména ve špičkových technologiích nejde z roku na rok - navíc finanční preference měla betonová loby a ne letecký průmysl. Je ale zřejmé, že pokud by byl čas, kvalitní konstrukce by vznikly - ten čas prostě díky neschopnosti politiků nebyl. |
|
|
|
K použití B-534 všem, Tom to tady napsal asi nejpřesněji, akorát o zařazení k prvoliniové JG-nebo snad NJG podle těch předchozích Arad sem nikdy neslyšel, ale taky sem nemusel slyšet všechno. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?