Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
Moj nazor je ten ze v československu bola situacia v 36- 38 na noze. keby sa boli vyrabali a vtrhli by sem nemci tak vsetku namahu bud zapalia alebo vyuziju na svoje uceli. | |
|
|
dalibor napsal v č. 2883: "No bobre nebobre, ona to uz v ty době taková sláva nebyla, spíš to beru (ve vztahu k našemu průmyslu) po technologické stránce." Sak hej ale na RYCHLu a Masovu vyrobu to stacilo. a + tie asi 250 kg bomby.... |
|
|
|
S kým kolem ČSR chceš srovnávat průmysl dokonce jako celek? Znáš termín makroekonomie? Máš hrubou představu, jak na tom Československo v letech 1936-38 bylo?
Ok, sorry, tak daleko jsem se nedíval, ale odporuje ti toto:
Připomínám že debata je o možnostech zavedení SB-2 u nás do sériové vyroby.
Nechci být detailista jako někteří jiní, zkus upřesnit jak to s tím nedostatkem myslíš, třeba na tanky se tvrdě bojovalo mezi dodavateli
|
|
|
|
SB-2 DOBRE LIETAdlo az na tu rychlost. No bobre nebobre, ona to uz v ty době taková sláva nebyla, spíš to beru (ve vztahu k našemu průmyslu) po technologické stránce. |
|
|
|
dalibor napsal v č. 2881: CO vlastne mate furt k sb-2 jke? "SB-2" |
|
|
|
Ne, já teď narážím na tebou zmiňovanou slabost průmyslu Nemusíš, jen si klidně přečti, jak to bylo se zaváděním SB-2 do výroby a jestli si aspon trochu ve věci, tak pochopíš o co jde. |
|
|
|
ano, já číst umím. Jenže ty tady hodnotíš průmysl jako celek, ne jen letecký, ten ti navíc Algy celkem dobře popsal na tom zavádění výroby
Nikdy sem průmysl jako celek nehodnotil, jen například sem příznivce tatry včetně její prvorepublikové letecké výroby. A co se týče příspěvku na Liberator, nemám nic proti němu. |
|
|
|
SB-2 DOBRE LIETAdlo az na tu rychlost. | |
|
|
Ad čet.Hrad Opravdu a upřímě ti píšu že to podle toho nehodnotím, odepsal sem to jen mimochodem člověku, u ktereho sem získal dojem, že je schopen vidět první republiku objektivně, tedy i s jejímy zápory. Moje babička a dědeček do diskuse o SB-2 opravdu nepatří, dále už o tom komunikuji jinde. |
|
|
|
dalibor napsal v č. 2873: ano, já číst umím. Jenže ty tady hodnotíš průmysl jako celek, ne jen letecký, ten ti navíc Algy celkem dobře popsal na tom zavádění výroby "věta o slabosti našeho průmyslu ode mne vzešla v souvislosti se schopností (nebo až v případě některých firem přímo neschopností) zavést licenční výrobu SB" |
|
|
|
dalibor napsal v č. 2859:
"letadla to aspon pokud vím nebyly, mám takový pocit, že nebylo co exportovat"
dalibor napsal v č. 2872: "Export?-" Ne, já teď narážím na tebou zmiňovanou slabost průmyslu |
|
|
|
Problém je, že se tu bavíme o letectvu a průmyslu dohromady, s letadly a zabavením tanků souhlasím, to máš pravdu, to dělá každý stát (až na Francii, která na jaře 1940 exportovala velkou část PTK 2,5cm ). Ty průmysl hodnotíš z drtivé většiny jen podle leteckého prům., a je pravdou jak zde zmínil už někdo přede mnou, že síla našeho prům. byla v jiných oblastech Tak já se tě budu namáhat upozornit na to, že věta o slabosti našeho průmyslu ode mne vzešla v souvislosti se schopností (nebo až v případě některých firem přímo neschopností) zavést licenční výrobu SB.Pokud by si k tomuto něco měl, napiš. |
|
|
|
Takže na základě tohoto, plus "některých" materiálů při výrobě tanků a exportu (to nevím jaký export myslíš) vyvozuješ slabost průmyslu, já nabývám dojmu že ano
Export?-Měl by sis přečíst předchozí příspěvky, je tady řeč o letadlech. |
|
|
|
dalibor napsal v č. 2859:
"Jo asi souhlas."
ASI?!
J o asi, představ si, že zhodnotit a souhlasit s Algyho závěry, jak by LW nakládala se svým stíhacím letectvem nechám na sobě.A myslím že se dá souhlasit. |
|
|
|
dalibor napsal v č. 2867: uznávám že první rep. nebyla pro spoustu lidí žádný med, to se nikdy v žádném státě nepodaří, ale opravdu je to tak, jako bys podle toho hodnotil spoustu věcí. S kolika jinými pamětníky jsi nabyl této shody názorů (jen se ptám, já takových pamětníků bohužel moc neznám, to se přiznávám bez mučení )? "to je zajímavé, oba totiž žijí ve Vsetíně, může si s nima tvůj dědapokecat o první republice, třeba dojdou k tomu, že to zas tak prima nebylo. Naproti Vsacanu, můžu jim cinknout." |
|
|
|
Zkus si zjistit kdy poprvé vzlétl MB 150.01 eventuelně pozdější MB 151 ...Ani mezi 8.srpnem 1935 u MS 405 a prvním letem B.35.3 pět let neuplynulo
Ano kouknul sem se, omlouvám se, jsou to jen čtyři roky bez dvou měsíců, hluboce se omlouvám a přehodnocuji svoji odpověd, ano ten příměr je akorát. Vždyt v tý době -rok sem rok tam, to je vlastně jedno, máš pravdu. |
|
|
|
Jde zřejmě o Algernonovo taktní naznačení, že rozběh jakékoli licenční produkce je většinou složitý, a to všude a bez ohledu na slabost či sílu průmyslu.
Jo, klidně. |
|
|
|
Na základě subjektivního svědectví limitovaného počtu pamětníků NELZE nějak hodnotit celkovou úroveň průmyslu jak jsi dělal v
Ad 1 to nebylo určeno tobě, ale jakožto slušnému člověku ti odepišu Ad 2 nehodnotil sem podle toho schopnost našeho prumyslu zavest do výroby SB-2, opravdu nehodnotil. AD 3 to je zajímavé, oba totiž žijí ve Vsetíně, může si s nima tvůj dědapokecat o první republice, třeba dojdou k tomu, že to zas tak prima nebylo. Naproti Vsacanu, můžu jim cinknout. |
|
|
|
dalibor napsal v č. 2854:
"No to právě já říkám,srovnávat se dá s mnoha státy."
dalibor napsal v č. 2857: Zajímavé, jen co je pravda
"Všiml sem si že máš ve zvyku přihodit jinou dobu a jiný stát, ale že sem naplantáš Liberátor....."
dalibor napsal v č. 2858: Takže na základě tohoto, plus "některých" materiálů při výrobě tanků a exportu (to nevím jaký export myslíš) vyvozuješ slabost průmyslu, já nabývám dojmu že ano
"Tak já se budu namáhat upozornit na to, že věta o slabosti našeho průmyslu ode mne vzešla v souvislosti se schopností (nebo až v případě některých firem přímo neschopností) zavést licenční výrobu SB."
dalibor napsal v č. 2859: ASI?!
"Jo asi souhlas."
dalibor napsal v č. 2859: Problém je, že se tu bavíme o letectvu a průmyslu dohromady, s letadly a zabavením tanků souhlasím, to máš pravdu, to dělá každý stát (až na Francii, která na jaře 1940 exportovala velkou část PTK 2,5cm ). Ty průmysl hodnotíš z drtivé většiny jen podle leteckého prům., a je pravdou jak zde zmínil už někdo přede mnou, že síla našeho prům. byla v jiných oblastech "I my jsme za mob zabavily kde co(myslím že to dělá každý stat), např. tanky,letadla to aspon pokud vím nebyly, mám takový pocit, že nebylo co exportovat, mimochodem taky ukazatel uspěšnosti průmyslu." |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2847: řekl bych že by o tom měla být zmínka v té nové knize právě o šmolících (první díl čs. armáda, druhý válečné osudy), na kterou teď marně slintám, je to moc drahý
"ale ty Šmolíky mě překvapujou. Napiš něco víc - nebo kde se o tom dá dočíst. Tohle mě fakt rajcuje! "
mbbb napsal v č. 2848: Nezačínalo jméno tvého dědy na E? "Moji prarodiče na tom byli tehdá docela dobře - lépe než já nyní, a to si nežiji zle." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?