Operace Overlord
|
|
---|---|
![]() |
Ja jsem jeste zaslech ze se pri zakopove noze dstavovala docasna slepota(nevim to urcite) |
|
|
![]() |
to Harry: Zákopová noha: Následkem bylo opuchnutí nohy a objevení se krvavých puchýřů. Nemoc plísňového původu kromě bolestí spojených s viditelnými projevy navíc poškozovala periferní nervy, takže vojáci se často setkávali se sníženou pohyblivostí až strnulostí například prstů na nohou, na druhou stranu pak přestaly fungovat receptory, takže necítili bolest. A 89Michaela si nevšímej,beztak to ani neví. ![]() |
|
|
![]() |
Harry napsal v č. 316: Viď :"Čím se projevovala nemoc " Zakopová noha", pochopil jsem, že to má společný něco z omrzlinama." www.fronta.cz/forum.php?forum=22 >> www.fronta.cz/forum.php?tema=205 >> Příspěvek č. 65 |
|
|
![]() |
ja_62 napsal v č. 303:
"U americké armády? Technician - technik. Za druhé světové války byly hodnosti techniků odděleny od "bojových" poddůstojníků - takže například voják se dvěma chevrony pod nimiž bylo T nebyl corporal(desátník), ale technician 5th class."
ja_62 napsal v č. 305: Dik. Je možný, že by to nosil i tlumočník?Tady narážím na film "Save prvate Rayen". Měl ho ten tlumočník co se tak příserně bál!"Asi ano, šlo o oddělení a odlišení pomocného personálu od poddůstojníků jako takových" A měl bych další dotaz: Čím se projevovala nemoc " Zakopová noha", pochopil jsem, že to má společný něco z omrzlinama. |
|
|
Čo tu miešatie operáciu Jubilee? To bolo niečo úplne iné, dá sa to nazvať s rezervou aj taký "experiment". Jogurt, mám taký pocit že Algernon poukazoval že si mimo témy, preto aj tá zvýraznená časť citácie. Na Deň-D sa vylodila kanadská 3. armáda (ktorej súčasťou bola aj kanadská 2. obrnená brigáda) na pláži Juno. Bol to jediný kanadský vyloďovací bod. Edit: aha, všetci ma predbehli, no čo už, pomaly píšem. ![]() |
|
|
|
Roku 1942 byla provedena oprace Jubilee vyloděním asi 6000 mužů 4. a 6. brigády 2 kan. divize na francouzkém pobřeží průlivu La Manche. Po devíti hodinach urputných bojů pod silnou spojeneckou leteckou ochranou se jednotky stáhli do moře. Padlo 1200 spoj. vojáků a 2500 do zajetí. německé ztráty činily 300 mrtvých. TOTÁLNÍ FIASKO | |
|
|
to se pokud vím mýlíš. Kanadané se vylodily jen na JUNU v obklíčení britských sektorů SWORD a GOLD. Podle mě tu pláž dostali pouze aby se uklidnila politická situace mezi spojenci - aby kanadane nevyšli s prázdnou, briti je podle mě umystili tak aby na ně mohli dohlížet | |
|
|
![]() |
Ondraha napsal v č. 307: Díky,ale vylodili se přešce ještě někde, nebo se mýlím? "Kanadská 3.armáda se akorát vylodila na pláži JUNO." |
|
|
![]() |
Kanadská 3.armáda se akorát vylodila na pláži JUNO. |
|
|
![]() |
Mám dotaz, jelikož se ve 2SV moc neorientuji. Kde všude se vylodili kanadské oddíly 6.6.1944 a kde z toho byli pod svým (kanadským) velením? |
|
|
![]() |
Glynwed napsal v č. 304: Asi ano, šlo o oddělení a odlišení pomocného personálu od poddůstojníků jako takových. "Myslím že toto označení nosily také např. písaři a podobný pomocný (technický) personál." |
|
|
![]() |
Myslím že toto označení nosily také např. písaři a podobný pomocný (technický) personál. |
|
|
![]() |
U americké armády? Technician - technik. Za druhé světové války byly hodnosti techniků odděleny od "bojových" poddůstojníků - takže například voják se dvěma chevrony pod nimiž bylo T nebyl corporal(desátník), ale technician 5th class. |
|
|
![]() |
Chtěl bych se zeptat co znamená velké tiskací T na nášivce hodnosti. |
|
|
![]() |
89michael napsal v č. 300: Pláže Devonu "v Británii nacvičovali vylodenie na veľmi podobných plážach." |
|
|
![]() |
kulometčík napsal v č. 299: Áno, mali ho vymodelované na plastických mapách a taktiež v Británii nacvičovali vylodenie na veľmi podobných plážach. "lyšel jsem, že před vyloděním mněli spojenci celé pobřezí do vzdálenosti 10 km vymodelované na plastických mapách. je to pravda?" |
|
|
slyšel jsem, že před vyloděním mněli spojenci celé pobřezí do vzdálenosti 10 km vymodelované na plastických mapách. je to pravda? | |
|
|
![]() |
Harry: (293) Jak napsal ja_62 (294). Mělo se jednat o akci, která podpoří jinou diverní akci, operace Greif. Vzdušný výsadek byl proveden 17.12 severně od Malméd. Jeho cílem bylo narušovat přísun posil ze severu. Rozsypali je všude možně a jim trvalo 2 dny, než se soustředilo 300 vojáků prakticky bez zásob, munice a zbraní a tak jedinou akci, kterou následně podnikli byl přechod linie fronty zpět ke svým. |
|
|
![]() |
Tady nejde o 6 britskou výsadkovou.Celou dobu se bavíme o amerických výsadkářích.6 výsadková měla podle mě lepší strategii,to jest boj malých bojových skupin určených k obsazení,nebo zničení předem určitých cílů.Nevím proč mi dáváš ty příklady.Jestli mě tímto chceš říct,že něco z Overlordu umíš tak prosím.Já ale už na tebe názor mám. |
|
|
![]() |
Kozel napsal v č. 295: Je mi líto jestli to takhle vidíš." Ty seš totálně zblázněnej z filmu.Rota E se skládala přibližně ze 160 výsadkářů,jenže 101. výsadková se skládala přibližně z 8500 výsadkářů.Musíš brát divizi jako celek,ne 101 výsadkovou za rotu E!!!Je pravda že vysadkáři si vedli nad očekávání(zvláště Malloryho).Taky se zajímám poměrně už dlouho o Overlord.Jenže neznamená to,že si o tom přečteš 2-3 knížky,najdeš něco na internetu a to je vše.Možná tě tím urazím,ale u tebe mi to tak příjde." ![]() |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Západní fronta
- > Operace Overlord