Operace Overlord
|
|
---|---|
easy comp. (1): uzasna operace | |
|
|
Lipton napsal v č. 36: "easy company: OK, je mi to jasné. Ja som sa najprv domnieval, že C-47, ktoré zhodili výsadkárov si považoval za klzáky, ale už viem, že to tak nie je. :o)" Jo v pohodě.Také znemožnovali přistání takzvané Rommelovy špárgly-sloupy 1.5-3 metrů vysoké,které se zabouchávali do země.Stavěli se na polích a jiných volných prostranstvích.Štěstí bylo že se nestihli na ně připevnit ostnaté dráty,které by byli překážkou paragánů. Docela šikovná věc která byla levná a účinná. |
|
|
|
Ondra US: Wochenschau Jun,Júl, August 1944. V pôvodnom znení. | |
|
|
Musím sa poopraviť, v príspevku 31 uvádzam, že klzáky začali pristávať nasledujúce 2 dni, avšak pristávať začali už v deň D: 51 kusov typu Waco ráno a 32 kusov typu Horsa večer o 21:00. | |
|
|
easy company: OK, je mi to jasné. Ja som sa najprv domnieval, že C-47, ktoré zhodili výsadkárov si považoval za klzáky, ale už viem, že to tak nie je. :o) Pravda, počas pristávania prvej vlny klzákov typu Waco na malých normanských poliach v skorých ranných hodinách, počas ktorých panovala tma a zlá viditeľnosť, boli zaznamenané komplikácie a straty. Jednou z nich bol i brigádný generál Don W. Pratt, zástupca veliteľa 101. výsadkovej divízie. |
|
|
|
Lipton napsal v č. 31: Já to vim,ale z mých informací vím,že letci se učili létat s prázdnými kluzáky.Když jim je naložili vojaky a materialem,tak při přistání se nějaké rozpůlili v půlce a zařvalo tam kvůli tomu poměrně dost vojáků. "easy comp. (29): Klzáky? Vzdušný výsadok sa uskutočnil 6.6. o 00:15, klzáky prevážajúce medikov, veliteľský štáb a zásoby začali pristávať až nasledujúce 2 dni." |
|
|
|
guano napsal v č. 33: Bohužel, já byl na padesátce. Ale až bude přístup ke galerii, tak slibuju že tam dám fotky, včetně rarit jako třínápravový Jeep "jestli se nepletu, tak si byl letos v Normandii na oslavach. Nemohl bys sem dat nejake postrehy ?" Letos jsem zase zvenčí nafotil ponorkový bunkr v La Pallice, to taky stojí za dost. Krom toho to je jediný, který má na sobě ještě zbytky námořní kamufláže... |
|
|
|
DuGalle - jestli se nepletu, tak si byl letos v Normandii na oslavach. Nemohl bys sem dat nejake postrehy ? | |
|
|
Lipton napsal v č. 31: Nie nie som, len som naň poukázal, keď ho už tu na fronte máme... "Ty si autorom toho článku?" |
|
|
|
easy comp. (29): Klzáky? Vzdušný výsadok sa uskutočnil 6.6. o 00:15, klzáky prevážajúce medikov, veliteľský štáb a zásoby začali pristávať až nasledujúce 2 dni. SK (24): Ty si autorom toho článku? |
|
|
|
easy company napsal v č. 29: Já musel ve škole na angličtině o tom překládat článek. A učitelka mi tvrdila, že "Axis" je nepřítel. A já to přeložil jako Osa. A tam bylo nesrovnalostí!!! "No já si myslím že nějaká ta chybička tam byla.Třeba kluzáky." |
|
|
|
xfish5 napsal v č. 22: No já si myslím že nějaká ta chybička tam byla.Třeba kluzáky. "Ta akce neměla chybu" |
|
|
|
K téme je pekný článok tu na fronte: www.fronta.cz/index.php?clanek=24 |
|
|
|
easy company napsal v č. 21: Ta akce neměla chybu. Už jenom ten přesun techniky,... byl jedinečný. Nemátě někdo obrázky té pláže?(Myslím Omaha Beach) Já mam fotky jak plujou ve člunech. "Tak co říkáte na zvolení invazní pláže?" |
|
|
|
Tak co říkáte na zvolení invazní pláže? | |
|
|
No já sem si koupil D-day.Bylo to natočený k 60. výročí operace | |
|
|
Mohl jsem mít třídílný dokument Operace Overlord... Ale nemam | |
|
|
Druhý nejdůležitější moment v dějinách druhé větové války, první byl porážka německých vojsk v rusku..... | |
|
|
Tak co říkáte na největší obojživelnou operaci v dějinách,která asi ještě dlouho nebude překonána?Na atlantický val,který němci budovali od obsazení Francie? |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Západní fronta
- > Operace Overlord