Operace Overlord
|
|
---|---|
xfish5 napsal v č. 246: Jsou tím myšleny Shermany DD (přezdívané „Donald Duck“, ovšem význam zkratky DD je Duplex Drive)..?"Víte někdo něco o nafukovacích tancích používaných spojenci?" www.d-daytanks.org.uk/exhibits/sherman-dd.html |
|
|
|
Víte někdo něco o nafukovacích tancích používaných spojenci? Nemáte někdo foto? | |
|
|
Dzin napsala v č. 233: Přesně tak.Dva pluky 352.divize byly pro Američany nepěkným překvapením.Na to,že očekávali jeden posílený prapor,tak se docela sekli. " a že se zde zrovna nacházely dostatečně silné jednotky " |
|
|
|
Co si vzpomínám, tak to byl Balkán. Klidně si můžeme zamazat. |
|
|
|
Tom: Já mám zafixovaný Balkán, jako místo, kde se mají podle zmiňované akce Západní spojenci vylodit. | |
|
|
Johny: Balkánu. Ona Sardinie je omyl Nemců, kteří právě takto vyhodnotili zmíňku v "osobním dopise". Britskou tajnou službou byla zamýšlena opravdu jen jako zmíňka o sardinkách. Je to docela dobrá ironie, že se Němce podařilo takto napálit nadruhou. |
|
|
|
Popisovaná akce s tělem se týkala Sardínie (v kapse měl mrtvý dopis ať přiveze nějaké sardinky) a mrtvý byl nazván major Martin a byla vytvořena jeho kompletní legenda včetně snoubenky a dokonce vyhodili přes 50 liber za zlatý prsten. | |
|
|
Tomu mladíkovi bylo skoro 40, ale připouštím, že jsem se mohl mýlit. | |
|
|
K použití těla museli svolit rodiče toho mladíka. | |
|
|
Tom napsal v č. 235: Ano, zápal plic. Pro tuhle akci byl ideální ještě z toho důvodu, že neměl příbuzné, tedy nikoho, kdo by se zajímal o jeho tělesné ostatky. "P.S.: Ten mladý muž zemřel na zápal plic." |
|
|
|
Možná se s tím "Mužem ,který nikdy neexistoval" pletu! Já vím že ničení baterií z moře není jednoduché. Omlouvám se za špatnou připomínku o tom muži........ S mím kamarádem jsem se dohadoval o tom zdali nebylo jednodušší pláže pouze bombyrdovat a ostřelovat a až bylo většina jednotek zničených tak se vylodit..... já si ale myslím že kdyby Spojenci stále ostřelovali a bombardovali že roty a divize Wermachtu by se mezitím rychlejc přesunuli k plážím a až by se Spojenci vylodili,byla by to fatální prohra......... Co vy na to??? |
|
|
|
FRANKIE-15: Tom má úplnou pravdu (232).
Místo toho aby dělostřelci zlikvidovali dělostřelecké baterie tak se jich ani nedotkli.
Ono to zase není jednoduché, aby námořní dělostřelectvo zlikvidovalo pozemní baterie, nebo je alespoň umčelo. Jak prohlásil Lord Nelson, námořník útočící na pevnost je pitomec. A přesně to vystíhl. Royal Navy měla s tímto bohaté zkušenosti, než aby si dělala iluze, že to dokáže naprosto bez problémů. Stačí se podívat na Galipolli, kde se o toto snažilo a kde se jí to ani trochu nepovedlo. Oproti jiným plážím na Omaze zapracovalo několik nešťastných zkutečností. Hlavní bylo, že se Američanům utopily DD tanky a že se zde zrovna nacházely dostatečně silné jednotky Wehrmachtu, které mohly Antlantický val posílit. Toto spojeno s Americkou snahou prorazit čelním útokem a bez další specializované techniky bylo základem pro "krvavou Omahu". |
|
|
|
Protože z Tvého původního příspěvku bylo evidentní, že máš na mysli operaci Mincemeat, která se týkala vylodění na Sicílii v roce 1943, nikoli Overlordu. | |
|
|
Tom: Proč se pletu.Podívej se na tajemství druhé světové války.Tam ti řeknou jak to bylo.Byl to normální voják ,kterýho v márnici oblíkli a udělali z něj nového člověka.Jeho tělo bylo dopraveno nedaleko Francie ,kde ho ponorka vypustila.Nevím ale jak předtím zemřel. Je fakt že jsem se překlepl že jsem dole napsal Někde jinde než v Evropě.Za to se omlouvám. Samozřejmě že vým že muži na Utahu přistáli vedle.To bylo jediný štěstí. |
|
|
|
A co si myslíte vy?Dělali Spojenci dobré klamné informace jako o muži ,který nikdy neexistoval a měl u sebe dokumenty ,které naznačovali o vylodění někde jinde než v Evropě.Nebo že posílal iholuby přes Lamanche se špatnýmí zprávami o vylodění??? Já si myslím že je klamali perfektně.Akorát kdyby si Romel nemyslel že hlavní vlna se vylodí někde jinde tak by spojenci ani nedoběhli k ostnatému drátu!!!!! |
|
|
|
Já si myslím že pláže byli zvoleny výborně.Akorát to trochu podělali.Místo toho aby dělostřelci zlikvidovali dělostřelecké baterie tak se jich ani nedotkli.A navíc moc kráterů na plážích jim taky neudělali. Na Omaze to byl masakr.Dobyli ji až ve tři odpoledne Padlo jich okolo 4900. Na Utahu tam se vzdali po pár výstřelech.Tam jich padlo 197 Ostatní pláže tam taky byli boje ,ale myslím že z toho rozhodně vyšli líp než na Omaze. |
|
|
|
Moc se v letectvu nevyznám ale shánim informace o všech strojích tohoto typu nasazených při operaci Overlord. Žádný konkrétní nemám na mysli. | |
|
|
Myslíš Typhoon nasazený od roku 1942 v běžné řadové službě, nebo nějaký konkrétní stroj? | |
|
|
Máte někdo prosím k dispozici fotografie a články o historii letounu Hawker Typhoon nasazeném při operaci Overlord a těsně po ní? děkuji | |
|
|
To vypadá na Clo-Clo a jednu z jeho cirkusových legend... Skoro se vsadím, že tu padne jméno Walter Nowotny. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Západní fronta
- > Operace Overlord