Operace Overlord
|
|
---|---|
ja_62 napsal v č. 350: A už zmíněná 21. tanková divise u Caen - a to mělo vrhnout invasi/ odlehčovací útok v Normandii zpět do moře. Koneckonců, i Meyerova kampfgruppe /zhruba polovina úderné síly divise Hitlerjugend/ se dostala do kontaktu s pozemními silami Spojenců do 25 hodin od jejich vylodění, také nikoho nezahnala... "Panzer Lehr v okolí Bayeux, a 12.SS "Hitlerjugend" v prostoru Carentan- St. Lô" |
|
|
|
Dzin napsala v č. 420 v tématu "Generálové a maršálové 2.světové války":
"Když dokázali vojensky pokrýt celé pobřeží ve skutečnosti... Problém byl v tom, že nebylo pokryto tak hustě, jak požadoval Rommel. To je jediný rozpor mezi Rommelem a zbytkem generálů. "
Dzin napsala v č. 420:
"Rommel požadoval, aby se posílila obrana pláže na úkor hloubky obrany, zatímco ostatní generálové prosazovaly zachování opačného stavu. "
Dzin napsala v č. 414: Rommel navrhoval rozpustit všechny mobilní zálohy ve prospěch "nahuštění" obrany pláží, a jejich pěší divise umisťoval přímo do blízkosti pobřeží staticky, to mu třeba vyšlo s 352. pěší, která byla na německé poměry slušně mobilní, a přesto byla immobilisována na plážích, /a v tomto případě mu to bylo shodou okolností ku prospěchu/, ostatní generálové chtěli pobřeží pokrýt těmi víceméně imobilními pěšími divisemi, které byly v německé armádě v roce 1944 na západě v převaze - to je dost podstatný rozdíl - ty mobilní takto nechtěli devalvovat; nicméně ani Rommel nechtěl ZCELA imobilisovat i tankové divise - nechtěl je zbavit alespoň taktické pohyblivosti, když už je znehybnil v rovině strategické - tím by je:"On navrhuje, že (tankové divise) budou integrální součástí obrany pláží" a)vystavil masívnímu předinvasnímu ostřelování b)o mnoho zúžil perimetr na kterém mohly být nasazeny. Chtěl zakopat jejich dělostřelectvo v dostřelu pláží, ale jedním z hlavních faktorů účinnosti tanku (nutně) zůstává jeho pohyblivost - ani kdyby se mu podařilo dostat pod své velení všechny německé tankové divise ve Francii, nemohl by jejich silami "pokrýt" pláže přímo - měly tvořit místní zálohu těsně za plážemi, což jim mělo umožnit zasáhnout na nejohroženějším úseku. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 411 tématu Generálové a maršálové 2.světové války: Takže, 21. tanková divise byla podřízená skupině armád B, tj.Rommelovi, dislokována v okolí Caen. Její nasazení bylo bržděno hlavně tím, že generál Feuchtinger nevěděl komu operačně podléhá - zda LXXXIV. sboru, XLVII. tankovému sboru nebo 7.armádě, a než o půl desáté dostal rozkaz k útoku na pláže, zapletl navíc svou pěchotu do boje proti 6. britské výsadkové divisi, pak mohl proti plážím poslat jen nevyvážené zbytky (přičemž jeho protitankový prapor přešel do podřízenosti 716. divise), navíc držel pouze jeden most přes Orne, ke kterému se musely jeho tanky vracet. Přesto pronikly na pobřeží, v prostoru mezi Luc sur Mer a Lion sur Mer, dosud drženém částí 736. pluku 716. divise /z pohledu spojenců zhruba sektory Nan - Oboe- Peter na Juno a Swordu/. Odtud se, vzhledem k nemožnosti přisunutí posil a "silnému spojeneckému výsadku v týlu" německé síly do večera stáhly. Ke dni 6.6.1944 byl stav divise 146 tanků a 51 samohybných děl, o půlnoci ze 6.6. na 7.6. to bylo (použitelných) cca 70 tanků.
" Ani jediná německá tanková divize nebyla schopná se dostat k plážím a zaútočit. Když se tam konečně následující den dostaly, Spojenci byli připraveni a jejich útok byl odražen"
Dzin napsala v č. 411: Rommel navrhoval umístění divise Panzer Lehr v okolí Bayeux, a 12.SS "Hitlerjugend" v prostoru Carentan- St. Lô - žádná koncenrace sil by se nekonala... "A když se konečně podařilo německé divize koncentrovat, už se zmohly jen na obranu před uchycenými a posílenými Spojenci a nebyly schopny žádného protiútoku, natož porážky Spojeneckého vylodění. " |
|
|
|
Harry napsal v č. 348: "Slyšel jsem, že prý první dýchání z úst do úst bylo provedeno dne 19. března 1944. Můžete mi tuto zprávu někdo potvrdit nebo vyvrátit? Jestli by to byla pravda, chtěl bych vědět kdo, přijaké situaci a jaká strana ho použila." 19. březen 1944, proč to píšeš do Overlordu ? Myslím si že to udělali buď američani nebo britové, popřípadě němci ale rusové těžko. To je jenom moje úvaha |
|
|
|
Slyšel jsem, že prý první dýchání z úst do úst bylo provedeno dne 19. března 1944. Můžete mi tuto zprávu někdo potvrdit nebo vyvrátit? Jestli by to byla pravda, chtěl bych vědět kdo, přijaké situaci a jaká strana ho použila. | |
|
|
Harry napsal v č. 334: No to nevím, já měl za to že to bylo u nějaké vesnice o něco blíž pobřeží...Carentan se mi zdá moc daleko....ale nevím, nemám to ověřené"Jinak to město myslím byl Caranten." Tak jsem zjistil víc. Děla byla ukryta v třešňovém sadu v nedaleké vesnici Longues... |
|
|
|
bubu napsal v č. 338: C = Combat "co je tedy to C? polní?" |
|
|
|
Hawkeye.Pierce napsal v č. 335: co je tedy to C? polní? "C*A*S*H*" |
|
|
|
Harry napsal v č. 329: "Nevíte co ve zkratce M.A.S.H znamená písmeno S" Mobile Army Surgical Hospital Mobilní armádní chirurgická nemocnice Vznikly až v Korejské válce a byly až do vietnamu. pak je nahradily C*A*S*H* |
|
|
|
Petr N (333): To samozřejmě ano, já jsem tu otázku vzal až moc doslovně. Takže sem tam napsal jenom o vylodění. Jinak s tebou naprosto souhlasím. Je škoda, že se důstojníkovi odboje nepodařilo tento vzkaz do Londýna(ale pokusil se, asi kvůli blbýmu počasí) odvisílat. Jinak to město myslím byl Caranten. |
|
|
|
Harry napsal v č. 328: Všechno ne, většina. Navíc měli amíci smůlu, protože 3. června, den před posledním bombardováním, byla děla z postavení ztažena a odvezena dále do vnitrozemí. Pokud se nepletu, tak byla ukryta v ovocném sadu někde poblíž nějakého města, teď si honem nevzpomínám na název."Všechno bombardování, které na určený bod směřovalo, tak dopadalo za." A jen tak pro upřesnění: u Pointe du Hoc byla beterie šesti děl, 155mm, která mohla ostřelovat pláže Utah a Omaha, až do vzdálenosti cca 18km. Právě proto bylo dobytí tohoto dělostřeleckého postavení pro američany tak důležíté. |
|
|
|
FRANKIE-15 napsal v č. 331: Není. Pokud umíš (aspoň) trochu anglicky, mohl bys vědět, že to „S“ je přívlastek, tedy nemůže to být Surgery... Pokud se Ti to stále nezdá, jukni sem: en.wikipedia.org/wiki/Mobile_army_surgical_h... "Na není to náhodou Surgery ???" |
|
|
|
Na není to náhodou Surgery ??? | |
|
|
Harry napsal v č. 329: Mobile Army Surgical Hospital "Nevíte co ve zkratce M.A.S.H znamená písmeno S" |
|
|
|
Mobile Army S??? Hospital Nevíte co ve zkratce M.A.S.H znamená písmeno S |
|
|
|
Matej 11 napsal v č. 327: Všechno bombardování, které na určený bod směřovalo, tak dopadalo za. Z vysazaných dvou rot DD tanků se jich 27 potopilo. Takže se na samotnou pláž dostali pouze tři tanky a navíc ty tam vyhodilo vyloďovací plavidlo, kterému se zasekla rampa. DUKW čluny se také zroskotali nebo najeli na miny, takže se na pláž nedostalo ani jedno dělo z dvou dělostřeleckých praporů. A také, že se tam měli vylodit v LCA plavidlech příslušníci 2. praporu Rangers z toho jenom tři plavidla dosáhly pobřeží(byli to plavidla číslo 861, 862 a 888), ostatní vojáci byli rozprosřeny po všech úsekách pláže Omaha. A taky jsem slyšel, že tam zařvalo 200 rangerů(ale tento počet nemám potvrzený!)"Tak co říkáte na vylodění US Rangers na Poine du Hoc" Já bych neřek, že útok na Poine du Hoc nebyl nevydařený, ale zárověň bych ho nedefinoval jako vydařený. Já bych řek, že cena za vítěztví byla moc vysoká(ale jaká ve válce neni). To je můj skromný názor. Ale byl bych rád kdyby se k tumu vyjádřil ještě někdo jiný. |
|
|
|
Tak co říkáte na vylodění US Rangers na Poine du Hoc | |
|
|
ja_62 napsal v č. 321: V našich jazykových poměrech by jsme ony pomocné síly nazvali jako týlové složky (poddůstojníky apod.) Schodou okolností sedí i to T. "a jak jsem doplnil v č.305 šlo hlavně o odlišení bojových poddůstojníků od pomocných sil" Jejich souhrný název v rámci US Army byl Army Service Forces, tedy volně přeloženo Armádní týlové složky (nebo také služby). |
|
|
|
Harry napsal v č. 316: Já to bral moc doslova, jak
"Je možný, že by to nosil i tlumočník?"
Glynwed napsal v č. 304: a jak jsem doplnil v č.305 šlo hlavně o odlišení bojových poddůstojníků od pomocných sil - technik doslova, v našem významu slova, to nemusel být. Jestli to měl tlumočník v "Saving private Ryan" tak bych se na to spolehl - Američané na takovéto detaily dbají (ačkoli jim to nezabrání aby občas nějakou botu neudělali- ale obvykle ne v drobnostech takovéhoto rázu). "označení nosily také např. písaři a podobný pomocný (technický) personál." |
|
|
|
Pellini: To asi s tou slepotou pravdu nemáš. Totiž nemoc "zákopová noha" vzniká při nedostatečném prokrvování(těsná bota),když se k tomu dostane vlhko, dochází k odumření tkání. A nevím,co mají tkáně na noze(od kotníku dolů) společné s očima. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Západní fronta
- > Operace Overlord