Stíhací letouny, letecká válka
|
|
---|---|
Me cast2 Stíhačka pre letecké súboje Pri plnej rýchlosti a veľkej výške sa Me 262 nemusel ničoho obávať. Avšak pri štarte a pristávaní bol ľahko zraniteľný čo dokázali spojenci dobre využiť pri svojich misiách. Stíhač alebo bombardér???Me 262 bol vyvynutí ako stíhač, avšak Hitler trval na jeho využití ako “bleskovú batériu“ Technické dáta:Typ: jednosedadlový stíhač.Motory: dva prúdové motory Junkers Jumo 004B-1, -2 alebo -3 so statickým ťahom 8,83KN |
|
|
|
Me prva cast ME 262 “Schwalbe” Me predstavoval vrchol vývoja leteckej techniky behom druhej svetovej vojny. Keby sa bol objavil skôra bol by správne nasadenýod samého začiatku, mohol by sa tento stíhací stroj so svojimi prúdovými motormi a mohutnou palebnou silou stať hrozbou pre spojenecké bombardéry.Pod vedením jedného z najlepších nemeckých stíhacích letcou bolo na konci vojny roku 1944 zostaveno komando Nowotny, aby zahájilo boj proti spojeneckým bombardovaćim lietadlám a ich doprovodným stíhačom. Výsledky musely USAF alarmovať, pretože rýchli, bojovný Me 262 bol tento-krát najrýchlejším stíhacím lietadlom sveta. Stále častejšie sa tomuto stroju darilo útočiť na americké B-17tkyIní piloti lietali s Me ako s bombardérom. Bolo to administratívne rozhodnutie, ktoré zmarilo technický pokrok, ktorý bojový stroj ponúkal. Me 262 bol nasadený príliš neskoro a nie najlepším možným spôsobom. Cezto spojencom pridali mnoho starostí, nemohli na výsledku vojny už nič zmeniť. |
|
|
|
Porovnanie: Avia B-35 "Modernizovaná" Avia B-35/135 |
|
|
|
Tom napsal v č. 7254: Bolo by možné do krídla B-35/135 zabudovať zbrane? Napr. 4x7,92mm? "Byla dokonce rovná, řekl bych. Ale "von vok" bylo nad výfuky víc místa než tady - tudíž ty zbraně bylo kam umístit." |
|
|
|
SK napsal v č. 7253: Byla dokonce rovná, řekl bych. Ale "von vok" bylo nad výfuky víc místa než tady - tudíž ty zbraně bylo kam umístit. "Málo sklonená bola i na B-35" |
|
|
|
Tom napsal v č. 7252: Je umiestnený podobne ako u D.520...ale tú zmenu ťažiska berem ;-)
"Neuvažuju o ničem - B-35 měla chladič pod motorem, tady "nějak" visí pod centroplánem. Za co visí, zda-li vůbec může viset, zda-li je proudění pod centroplánem vhodné i zde, kudy se potáhne potrubí, jak bude systém odvzdušněn, jestli nebude potřebovat silnější čerpadlo..."
Tom napsal v č. 7252: Málo sklonená bola i na B-35... "Výzbroj- kulomety nad motorem - všimni si, jak je nad osou vrtule nízko a skloněná kapota motoru - je otázka, jestli by se tam vůbec vešly. Dokonce marně vzpomínám na nějakou fr. stíhačku té doby s tímhle motorem a kulomety nad ním." |
|
|
|
Neuvažuju o ničem - B-35 měla chladič pod motorem, tady "nějak" visí pod centroplánem. Za co visí, zda-li vůbec může viset, zda-li je proudění pod centroplánem vhodné i zde, kudy se potáhne potrubí, jak bude systém odvzdušněn, jestli nebude potřebovat silnější čerpadlo... Změna těžiště... Výzbroj- kulomety nad motorem - všimni si, jak je nad osou vrtule nízko a skloněná kapota motoru - je otázka, jestli by se tam vůbec vešly. Dokonce marně vzpomínám na nějakou fr. stíhačku té doby s tímhle motorem a kulomety nad ním. Jestli opravdu vzal čumák D-520 a narouboval ho na trup B-35, tak jsou všechno jen spekulace. |
|
|
|
Tom napsal v č. 7250: "Možné? Určitě. Motor z D-520 byl značně zlepšený HS 12 Ydrs z Avie, takže proč ne? Určitě by ale jinak vypadalo chlazení." Ako by podľa teba vypadalo chladenie?
Tom napsal v č. 7250: jj možno by sa dostali výkony na úroveň Spitfire...
"Výkony si netroufám odhadovat - mimo nárůstu výkonu by šla nahoru hmotnost a taky aerodynamika by byla jiná."
Tom napsal v č. 7250: je možné, že by ju tvoril motorový kanón + guľomety nad ním...alebo uvažuješ o inej kombinácií? "Z toho výkresu taky není jasné co s výzbrojí. " |
|
|
|
Možné? Určitě. Motor z D-520 byl značně zlepšený HS 12 Ydrs z Avie, takže proč ne? Určitě by ale jinak vypadalo chlazení. Výkony si netroufám odhadovat - mimo nárůstu výkonu by šla nahoru hmotnost a taky aerodynamika by byla jiná. Z toho výkresu taky není jasné co s výzbrojí. Prostě mi to přijde jako rychlá spekulace. Honza bude vědět, co měla umět B-35 s tím novým motorem od ing. Kasala. | |
|
|
Tom napsal v č. 7245: jj to by mohlo byť. Čo myslíš, bolo by také riešenie možné? Aké výkony by mohla nová "Avia" dosiahnúť? "Kombinace draku B-35/135 s pozdějším motorem od firmy Hispano Suiza. Dokonce bych řekl, že si někdo pomohl výkresem MS-406. S hodinovým odstupem si jsem skoro jist, že ten čumák patří D-520 " |
|
|
|
...já vím, ty japonské těžké bombardéry. Ale já to bral jako oficiální označení, jinak samozřejmě byly střední. | |
|
|
Yamato: pěkně shrnuto. Jen bych hnidopišsky neoznačoval Ki-49 jako "těžký" bombardér a nepsal bych o boji japonských stíhaček s "ABDA". Ale jinak vřelé díky. | |
|
|
SK: Kombinace draku B-35/135 s pozdějším motorem od firmy Hispano Suiza. Dokonce bych řekl, že si někdo pomohl výkresem MS-406. S hodinovým odstupem si jsem skoro jist, že ten čumák patří D-520 |
|
|
|
Před časem se probíral Nakajima KI-44. Hodně mě zaujal, tak jsem se pokusil sepsat jakýsi komprimát o něm. Kdo má zájem: www.palba.cz/viewtopic.php?t=965&highlight= | |
|
|
čo to je za stíhačku?: |
|
|
|
Dzin napsala v č. 7241: No neviem či by si to našiel na jednej stránke, prípadne v jednej knihe ale dá sa toho nájsť dosť a v niektorých prípadoch je to dosť podrobne (teda ak ti stačí počet vyrobených kusov konkrétnej verzie daného typu za danný mesiac v danom roku). "Chtěl jsem se zeptat, nemohl by mi někdo poradit nějakou souhrnou stránku nebo literaturu, kde by byla uvedena prodikce všech typů bojových letadel hlavních aktérů WW2?" |
|
|
|
Chtěl jsem se zeptat, nemohl by mi někdo poradit nějakou souhrnou stránku nebo literaturu, kde by byla uvedena produkce všech typů bojových letadel hlavních aktérů WW2? | |
|
|
Zdravím, dlouho jsem váhal, zda poskytnout adresy na níže uvedené stránky. Důvodem mého váhaní nebyly informace, které se těchto strákách vyskytují, ale spíše obava, aby se těchto údajů někdo nechytil. Na níže uvedených stránkách je totiž použit vědecký přístup k posouzení stoupavosti a provádění zatáček letouny z 2. světové války. Na první pohled se zdá, že ten človíček má pravdu, ovšem při bližším rozboru lze dojít k závěru, že sice byly použity správné vzroce, ovšem použité vstupní parametry a interpretace výsledků je zcela mimo reálný základ. Nicméně tyto stránky obsahují některé dobové dokumenty, což by bylo zase škoda je tam nechat Posouzení zatáček o 360 stupňů www.simhq.com/simhq3/sims/boards/bbs/ultimat... Posouzení stoupavosti letounů www.simhq.com/simhq3/sims/boards/bbs/ultimat... |
|
|
|
YAMATO napsal v č. 7236: To jsou pořád! - a je jedno, jestli se jedná o stavbu letadla nebo zábradlí (->moje zkušenost) "Protože proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. V tom byli Němci přeci mistři nad mistry " |
|
|
|
Měl, na padáku. Byly to ovšem jen plány... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Stíhací letouny, letecká válka