Stíhací letouny, letecká válka
|
|
---|---|
![]() |
Algernon napsal v č. 8627: Algernone, klobouk dolů a na všechny čtyři tlapy k tomu! Ó Ty mocný! Přesně tak. Tu hmotnost jsem vzal z německé zprávy o La-5FN, z testování z Rechlinu. Není to tedy hmotnost sovětského paliva. "Kruciš… :-/ Cca 0,77 kg na litr?" |
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 8623: "Totéž by přeci platilo i pro zkoušky na brzdě…" Omyl - tedy podle mě ![]() Vrtule se, podle toho co vím, chová jako proudový stroj (je to lopatkování, takže to musí mít podobné vlastnosti, jako lopatkový kompresor, odstředivé čerpadlo aj.). Čili její charakteristiku ovlivňuje prostředí - v našem případě mám na mysli změnu okolního tlaku s rostoucí výškou. Při tom vyšším plnícím tlaku motoru šly nahoru otáčky? Víme o kolik? Podle toho, že se motory ve finále zkouší s příslušnou vrtulí za letu, usuzuju, že na brzdě se všechno vyzkoušet nedá. |
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 8627: No... to by mohlo byť ono... slovo nádrž tam použité bolo, len mi nenapadlo, na čo je potrbná taká malá, ešte to pozriem a ozvem sa. "Těch 14 litrů bych možná tipoval jako pomocnou nádržku, z které je dodáváno palivo při letu na zádech? " |
|
|
![]() |
Keď sme už pri tých Jakoch, vrátim sa k našej starej debate o použití Jak-3U s VK-107 u bojových jednotiek. Podarilo sa mi získať publikáciu, kde je spomenuté použitie tejto verzie u 897. IAP. Údajne si piloti vybrali po odskúšaní 5 Jakov pri návšteve závodu v Tbilisi. Veliteľ 897. IAP maj. P. P. Karavaj na žltej 32 mal dosiahnuť 2 zostrely (Bf-109 23.3.1945 st. Mor? a takisto Bf-109 22.4.1945, ktorý sa zrútil do vôd Balatonu). Tieto Jaky boli u jednotky od marca do októbra 1945 (nestratili ani jeden ?!). Rozpaky vyvoláva nákres jeho Jak-3U - napr. stĺpik antény za kabínou... Asi si musíme počkať na fotografie, príp. svedectvo archívov |
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 8611: Jak-3: 2x185 litrov + 14 litrov (v rozvodovej sústave???), palivo 4B-78 alebo B-100
"Popř. kolik má ten Jak-3 (popř. další „Jaky“) zásobu paliva v litrech? "
Algernon napsal v č. 8611: To prvé by platiť malo, u guľometov mám po 150 ks...(hmotnosť kanóna 44,5 kg, munície 27 kg, guľomet - 21,4 kg, munícia - ? kg, hmotnosť sekundovej dávky - 2,72 kg, rýchlosť paľby: kanón - 700-850 rán/min, guľomet - 800-1000 rán/min)
"Ta munice — pořád ještě :o) platí, že pro kanón nesl 120 nábojů pro kanón a po 250 nábojích pro každý kulomet? "
Algernon napsal v č. 8611: Mám tabuľku so základnými technickými dátami k rôznym verziám Jak-3. Tebou spomenuté hmotnosti sú v nej priradené k Jak-1M "Dubler" zo septembra 1943."Údaj o těch 2660 kg (resp. 2105 kg prázdný letoun a 2660 kg vzletová hmotnost) je uveden už v KV r. 1963, rovněž v Němečkově monografii v L+K 1974 (stejně tak i ve Vojenských letadlech). Takže předpokládám že to je už někde z Greena? " K ostatným údajom sa pokúsim dopátrať v časopisoch... ale to potrvá dĺĺĺĺho ![]() |
|
|
![]() |
Nemůže to souviset s charakteristikou vrtule (otáčky versus kroutící moment)? |
|
|
![]() |
Algernone, když se podíváš do předpisu nebo grafů pro Fw190A-8, tak se tam píše, že u země byl plnicí tlak 1,58 ATA a ve výšce pak 1,65 ATA. U motorů, které tak byly upraveny. Ale nějak nevidím rozumný důvod, proč ve výšce je dovolený vyšší plnící tlak než níže ... většinou to člověk očekává obráceně, protože ve vyšších výškách u motorů plnicí tlak klesá ... no asi tomu moc nerozumím. jsem na to asi ještě moc malý ![]() |
|
|
![]() |
Bych si taky přisadil ... JAK-3 měl mnohem lehčí řízení než La-7 a La-7 měl(a) menší síly v řízení než La-5FN ![]() ![]() Teď vážně ![]() |
|
|
![]() |
ag napsal v č. 8609: čínské kopie AŠ 82 do FW190? No to je teda kombinace...Fujtajbl..... "nedávno jsem v L+K četl, že do replik FW 190 montujou čínské kopie AŠ 82 a měli problény právě s rozdílnou váhou motoru" |
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 8590:
"a nahlédnutí do manuálů k Fw 190A by patrně přineslo nemalé překvapení řadě členů „fanklubu“ (či „fun-klubu“?) obdivovatelů Fw 190"
Algernon napsal v č. 8590: Měls na mysli mezní rychlost FW 190? Tak obecně se snad psalo a platilo, že ruské letouny se (díky své "lehčí" konstrukci) při vyšších rychlostech ovládaly hůře, čili i ty mezní rychlosti byly jinde ež u protivníků. Tak bych předpokládal, že ani Jak-3 by nebyl vyjímka?"Sakra, chtělo by to o něco více informací jak o La-5FN, tak i o AŠ-82FN; poslední dobou se mi tenhle motor líbí mnohem více, než BMW 801D" btw...Na tyhle tvoje technické eskapády tu není nikdo zvědavej ![]() |
|
|
![]() |
Hmotnost náboje pro 20mm ŠVAK ... 0,24kg (asi je v tom započítán i nábojový pás => 400 nábojů má hmotnost 96kg pro La-5FN). Hmotnost nábojů pro UB zkusím zjistit. S benzínem nevím ... podle německé zprávy při zkoumání La-5FN: 460 l odpovídá 354 kg. Benzín pro JAK-3 by měl být B-95 nebo B-100. |
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 8606:
"Patrně kvůli době — zatímco Jak-3 byl se svými cca 2660 kg vzletové hmotnosti (?) v roce 1944 už považován za lehký, pak Bf 109E v letech 1939-1940 nikoli?"
- z mojich skromných zdrojov |
|
|
![]() |
nedávno jsem v L+K četl, že do replik FW 190 montujou čínské kopie AŠ 82 a měli problény právě s rozdílnou váhou motoru |
|
|
![]() |
Tak koukám na CR 760 s tím italským zázračným motorem "Delta RC-40 o 730 k v 4000m". Měl za sebou testy (s výzbrojí 6xMAC) a dělal 555 km/h v 4900m, při 1548/2000 kg. |
|
|
![]() |
Proč je tu za lehkou prohlašován Ki-43 a ne Bf 109 prvních verzí, D.XXI, CW-21, Bristol 146, B-35/135...? |
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 8600: Křídlo Boomerangu "čímsi" nápadně připomíná křídlo Wirrase a ten unesl leccos. Matně si vzpomínám i na pokusy se střemhlavým bombardováním. Takže na to minimálně "měl". "A promiň, ale vyjma přídavné nádrže (pod trupem, o objemu 70 galonů, tedy cca 318 litrů, což představuje cca 228 kg benzínu) žádné podvěsy na Boomerangu nenajdeme." |
|
|
![]() |
Algernone, jen taková zajímavost. JAK-3 Prázdná hmotnost: 2123 kg Hmotnost motoru: 620 kg Hmotnost zbraní: 42 kg + 2x21,5 kg = 85 kg Přibližná hmotnost letounu bez motoru a zbraní: 1418 kg La-7 Prázdná hmotnost: 2605kg Hmotnost motoru: 900 kg Hmotnost zbraní: 2x42 kg = 84 kg Přibližná hmotnost letounu bez motoru a zbraní: 1621 kg Ještě pro zajímavost: Standardní norma pro hmotnost pilota v SSSR: 90 kg Standardní norma pro hmotnost pilota v Německu: 80 kg Co se týká pevnosti letounu JAK-3 a maximální dovolené rychlosti, tak toho moc nevím. Manuál udává 650 km/h ve střemhlavém letu, ale může to být IAS, protože raktový JAK-3R má maximální rychlost letu 780 km/h. Ale nevím, zda je JAK-R upravený (potah křídel z duralu nebo z překližky). EDIT: Když se tak dívám na poměr hmotnosti ŠVAK + 2xUB a 2xŠVAK, docela nechápu, proč se Jakovlev nesnažil dát 2x ŠVAK na JAKy. Hmotnostně je to prakticky jedno a to samé. Možná v munici by se to projevilo. Nebo by mohl být problém s umístěním ... ale je to škoda. |
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 8593: A navíc dost odlišnejma, takže na každou věc měli jeeen typ. Teda mimo Italů, který ï v roce 43 stavěli tři skoro stejný letadla."Další patrně byly důvody ekonomické (výroba dvou-tří typů bude méně roztříštěná než tří-čtyř, navíc zavádění zcela nové výroby si také vyžádalo nějaké — nemalé — investice do výrobního zařízení) a zásobovací (pro více typů ve výzbroji příslušně — násobně — větší sortiment náhradních dílů, etc). Takže sice nikdo nespoléhal po celou válku na jediný typ, ale zato vesměs vystačili se dvěma-třemi typovými řadami zavedenými současně do služby." ![]() |
|
|
![]() |
Tom napsal v č. 8591: D.520 C.1 "BTW je D.520 nebo D-520? Anebo obojí...? " |
|
|
![]() |
Algernon napsal v č. 8593: Doplnil by som, že Jak-3 bol výsledkom dlhého vývoja, na ktorého začiatku stál Jak-1 a nie predvojnová konštrukcia, teda bol vyvinutý až na základe praktických skúseností.. a vďaka dodávkam hliníka od spojencov. Priamo na fronte nebol ďaleký dolet až taký potrebný. Iná situácia nastala ak sovieti chceli chrániť konvoje, príp. doprevádzať bombardéry a zistili, že nemajú čím "Tady bych ale spíše poukázal na něco zcela jiného — třeba Rusové ten lehký Jak-3 na „něco“ potřebovali (a také byl vhodný jen na něco, ne na všechno). Viz. 8574: " ![]() |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Stíhací letouny, letecká válka