Stíhací letouny, letecká válka

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
6221-6240 z 6497
Po
Tom 5.11.2002 09:21 - č. 337
Tom To Kreon: navrhni Algymu jiný typ... ).
Kdyby lišty po raketách, R4M se z 109 odpalovaly z trubic, ale když se daly odhodit pumové i mokré závěsy, proč by nešly i raketové... Technicky to určitě řešit šlo. Jinak Tony byl Ki-61, ale máš pravdu, že Ki-100 byla výtečná. Ki-84 bych ani tak nepropagoval, byly na štíru se spolehlivostí.
Gryzlov 5.11.2002 09:18 - č. 336
Gryzlov Originál Peiper:
„Dám ti příklad použití-"Klouzavý let je charakteristikován rovnováhou výsledné aerodynamické síly R a tíhy letadla G.."

Tahle část se týká mechaniky letu
Takže, R=G. Výsledná aerodynamická síla se rovná tíze letounu. Jo, to je sice hezký Peipere, ale co rozměrová analýza? Nezlob se, ale tohle zvládne už dítě na základní škole…

R[N]=G[N]
Proč? Velice snadné. G=m[kg]*g[m/(s*s)]= [N]
m … hmotnost stroje
g … gravitační zrychlení

A levá strana?
Složkově
D+m*g*cos“gama-a“=0
L-m*g*sin“gama-a“=0

“gama-a“ – úhel klouzání
g … gravitační zrychlení
D … odpor, v tomto případě draku
L … vztlak, opět draku

D=“cD“[1]*0,5*“ró“[kg/(m*m*m)]v[m/s]* v[m/s]*A[m*m]=[(kg*m)/(s*s)]=[N]
L=“cL“[1]*0,5*“ró“[kg/(m*m*m)]v[m/s]* v[m/s]*A[m*m]=[(kg*m)/(s*s)]=[N]

„cD“ … součinitel odporu, „D“ má být dolní index, odečteno z poláry letounu
„cL“ … součinitel vztlaku, „L“ má být dolní index, odečteno z poláry letounu
„ró“ … hustota tekutiny, v tomto případě vzduchu
v … rychlost klouzání
A .. plocha draku

Výsledná R se vypočítá jako … Peipere předveď se, to snad zvládneš…doufám. LOL
Takže rozměrově je opět vše v pořádku.

Závěr
Re je bezrozměrné číslo a R má rozměr [N]. Takže Re není R Peipere (v tomto případě). To by Ti mělo už jednou provždy být jasné. Musíš umět toho trochu víc, než si pamatovat vzoreček. Ten klidně můžeš zapomenout, i jak se co značí, ale musíš vědět proč to je tak a ne jinak a co to v tom vzorečku vlastně představuje každé písmenko nebo tam má být…a příště, si své urážlivé nadávky schovej pro sebe, protože Tobě sluší víc než nám ostatním. Zvláště, když nezvládneš takovou primitivnost… Jsi fakt … .

Ostatním se velmi omluvám, že vytahuji takové staré věci, ale neměl jsem tak nějak čas… a když Peiper si tak hezky opět naběhnul…:o)
Gryzlov 5.11.2002 09:17 - č. 335
Gryzlov A nyní zlatý hřeb večera (nebo Peipera?)

Originál Peiper:
"...Reinholtsovo číslo-R
R=l.v/ς
2030-Reinholtsovo číslo kritcké.Do 2030 laminární,nad 2030 turbulentní.“

Sám si položím otázku(y), sám si na ní (ně) odpovím a sám se pochválím. Že jo Peipere?

Reynoldsovo číslo
Značka – Re, ale záleží podle autora
Je to jedno ze základních podobnostních čísel. Podobnostní proto, protože se tato čísla využívají při měření modelů a pomocí těchto čísel se provádějí korekce na reálné velikosti. Protože se jedná o podobností číslo, tak je to číslo bezrozměrné. (První fatální chyba ve „Tvé“ teorii, Peipere.) Reynoldsovo číslo charakterizuje vazké a setrvačné síly v tekutině. Nejnižší hodnota při které dochází k přechodu proudění laminárního v turbulentní, se nazývá Peiperovo (promiňte, to byl „ftip“) dolní kritické číslo a pro !potrubí! kruhového průřezu je tato hodnota Rek=2300. (k – je dolní index) Každé těleso má jiné vlastní Rek.
Reynoldsovo číslo ovlivňuje vývoj mezní vrstvy na křídle (samozřejmě i na jiných objektech). Ovlivňuje také odpor (což ostatně souvisí s mezní vrstvou) a vztlak (to protože se bavíme o letadlech, jinak je toho více, co je ovlivněno Reynoldsem).
Vzorec Re
Re=(v*l)/“ný“
v … rychlost [m/s]
l … charakteristický rozměr [m]
„ný“ … řecké písmenko (vypadá trochu jako v) – kinematická viskozita [(m*m)/s]

Rozměrová analýza
Re=(v*l)/“ný“= {(m/s}*m}/{(m*m)/s}={(m*m)/s}/{(m*m)/s}=1
Gryzlov 5.11.2002 09:17 - č. 334
Gryzlov Hm, tak jste mi zase ujeli... :o)

Peipere – už si mi chyběl. :o) Poslední dobou jsem měl špatnou náladu, ale po přečtení Tvých příspěvků budu fakt vysmátý až do jara… :o)
Tys to zase popeipeřil. Viď? :o)
Zase aby po Tobě člověk uklízel…

Originál Peiper:
„No koneckonců,proč takový Tiger měl 88mm KwK 36 s úsťovou rychlostí přes 1100 m/s,když by mu stačil ruský superkanón ráže 26 mm..“
Prober se, granáty vystřelené z 88mm KwK 36 L/56 měly trošičku jiné rychlosti. Pzgr. 39 – 773m/s,
Pzgr. 40 – 930m/s. Nauč se číst také jinou literaturu než německé pohádky o druhé světové válce. Zkus i technickou literaturu…

Originál Peiper:
„Reinholtsovo kritické číslo 2030 je konstanta..R je výsledná aerodynamická síla,tudíž je jasné že se za ní dosazují různé cifry..“
Copak, nejsi si jistý tím že výsledná aerodynamická síla „R“ není „Reinholtsovým“ číslem? LOL

Originál Peiper:
„clonou podobných vypatlanců jako je Gryzlov,Erskin a podobně..“
Jejda, už jsem poklesl ve Tvém žebříčku hodnot? No to bych měl co nejdříve napravit.

Originál Peiper:
„A co brání Gryzlovu a Algernonovi vyvrátit mé tvrzení debile?“
Hlavně Tvá vlastní zabedněnost a neznalost.

Originál Peiper:
„Eskine ty si hovado,a tvoje názory mě už dávno nezajmají(mimochodem žádné kromě urážek adresovaných mě jsem neslyšel..) takže neunavuj ostatní výplody tvé chudé mysli..“
Omyl Peipere. Ty neunavuj přítomné, svými nechutnými nadávkami. Ve Tvých větách jsou slušné akorát tak spojky a předložky.
Kreon 5.11.2002 09:04 - č. 333
Kreon Jo a Algy: už mě to tvé věčné proklamování spitfirů leze krkem .
Kreon 5.11.2002 08:50 - č. 332
Kreon 4.
Pořád se to tu hemží stále stejnými typy a mě připadá že to je všechno dokola.

5.
čmeláček: Porovnání Mustangu a D-9 s "vítězstvím" druhého zmiňovaného jak tu píšeš mi připadá značně zjednodušené.Bylo tu toho o těchto dvou typech napsáno už moc a můj názor je,že jednoznačně nelze určit jednoznačného vítěze

6.
Tom: ani kdyby používali německé stíhačky rakety,tak pořád by jim na křídlech zůstávaly prázdné lišty od raket a to si myslím také dost snižovalo výkon.A neslyšel jsem že by bylo možné prázdné raketové závěsy odhodit.Takže si myslím,že kombinace Jagd a SturmGruppe bylo nejelpší řešení.ale máš pravdu v tom že zmiňované sturmgruppe neměli proti americkým stíhačkám šanci...
Kreon 5.11.2002 08:41 - č. 331
Kreon Zdravím všechny,dlouho jsem tu nebyl a tak jsem si rád početl.A dovolím si něco poznamenat.

1.
Milý Algy , musím ti říct, že jsi ten Pacifik pěkně odbyl.Neuvádět armádní typy a napsat jen námořní - no že se nestydíš.. .A přitom si myslím, že taková Ki-100 Tony a především Ki-84 Hajaté patřily rozhodně k tomu nejlepšímu co v Pacifiku létalo a Ty vaše slavné Hellcaty by pravděpodobně pěkně zmáčkly až by z nich duralové třísky lítaly (což ostatně potvrdili i samotní američané).

2.
A možńá by se nemělo zapomenout ani na A7M2..i když připouštím že tenhle ptáček si ve válce bojově nezalétal.

3.
Dále bych chtěl poděkovat SK za vynikající a vysilující přednášku o východní frontě.Ale myslím že to ve skutečnosti nebylo tak horké.Ostatně samotní veteráni se shodují v tom, že se správnou taktikou se dalo sestřelit cokoli.Ovšem neupírám fakt,ž e některé sovětské stroje byly skutečně o něco lepší než německé.
Tom 5.11.2002 06:38 - č. 330
Tom To SK: Zajímají mne Jaky-3 v roce 1943 nad Kurskem? Co to bylo, kde se to vzalo? Už to mělo menší křídlo nebo ještě ne? Co to mělo za motor? To jsme probírali s Gryzlovem na starém fóru naprosto bez výsledku. Co máš na mysli Jakem -1b? Jak s nízkým trupem?
To Čmeláček: nechci rýpat (od toho jsou tu jiní ) ), ale opět výzbroj: když tedy něm. stíhačky nesly univerzální výzbroj, proč se tedy spec. "protibombardérové jednotky" dělily na "Sturm- a Jagd- Gruppe". Já bych spíš řekl, že mohly nést různé varianty výzbroje, ale jaksi nikoli současně. Zajímalo by mne, proč se místo podvěsů s kanóny spíš nerozšířilo u jednomístných stíhaček použití raket. Po jejich odpalu proti bombardérům by se pak mohla směle postavit doprovodným stíhačkám. To s podvěsy dost dobře nešlo. Je třeba doložen a velmi podrobně popsán souboj nad Slavičínem, kdy nejprve ona "Sturmgruppe" rozdrtila box B-17, aby naopak ji samotnou vzápětí zmasakrovaly Mustangy...
čmeláček 4.11.2002 20:13 - č. 329
Ahoj

Jsem příznivcem německých strojů,takže budu obhajovat německé stroje..

1)Fw 190D byl jedním z nejvíce rozířených letounů v německu.To že se vyrobilo jen cca.700 kusů nevypovídá o kvalitě letounu ale o výrobních kapacitách a možnostech německého průmyslu.
Byl to letoun který se vyrovnal a předčil všechny "sériově" vyráběné letounu spojenců(P51,P47,P38) ostatní typy včetně P47M a Meteoru byly svým procentem rozíření přirovnatelné např. k Ta 152 vzhledem k velikosti leteckých flotil obou armád.Znamená to,že zatímco nosný typ spojenců byl P51D,nosný typ němců byl Fw190D.Porovnání obou letounů tu již bylo rozebíráno a celkově z něj vychází lépe Fw 190D.

2)Německé stíhačky musely zaopatřovat i roli univerzální,tedy jak proti stíhačům,tak proti bombardérům.Tam se kanónová výzbroj jistě velmi uplatnila-nikoho tu zřejmě nenapadlo to,že B-17 měl čtyři motory a já bych velice rád viděl,jak pomocí 40.cal kulometů stíhač vyřadí min.dva z nich,aby se bombardér zřítil..Po němce to byla jistě nevýhoda a je hloupé psát,že P51D mohl být vyzbrojen i čtyřmi kanony 20mm..Jeho výkony by jistě klesly,a bylo by velice zajmavé vidět výkon "odlehčeného"Ta 152C,tedy jen s čtyřmi nebo šesti kulomety..

3)Ještě se musím podívat,ale argument že Spitfire byl lepší ve všech letových hladinách než 109 se mi zdá zavádějící..Já se pokusím zjistit něco o německých motorech a úpravách letounů,které zcela jistě byly v malé míře používány ať jako jakési "prototypy" nebo jako základy pro nové verze.Proto zatím zůstanme u "celosvětového" mínění,že Spitfire byl lepší v nižších výškách,obratnost byla čistě záležitostí pilota a pro 109 ve prospěch hovoří výzbroj,stoupavost,dostup a rychlost ve větších výkách.Dostup o více než 1000m výše než Spitfire byl jednou z jeho hlavních výhod.Také myslím,že se tu nehovořilo o větší rychlost 109 ve střemhlavém letu..

Pokud se chceme bavit o aerodynamice,empirycké hodnoty jsou nezbytné.
SK 4.11.2002 17:00 - č. 328
SK Honza:
no to si myslel ako, že La-7 nemala na Fw 190D??? Je pravda, v bojoch typických pre západné bojisko by neobstál takmer žiadny sovietsky stroj...Keby súperila La-7 s Fw 190D alebo Bf 109G-10, K-4 vo veľkých výškach asi by na tom nebola bohvieako...Fw 190D mal svoj optimálny výkon medzi 6000 – 10000m, naproti tomu La-7 mala výkon optimalizovaný na nízke a stredné výšky maximálne do 6000m – v tejto výške boli oba stroje zhruba rovnocenné, čo sa týka rýchlosti. V malých výškach mala La-7 už prevahu v rýchlosti, stúpavosti a obratnosti...teda presne tam, kde boli na východnom fronte prevažne vzdušné boje a to ju radí pred nemecký stroj na tejto fronte...Keby sa nemcom podaril vnútiť rusom boj vo výškach 6-10000m by na tom boli podstatne horšie Lavočky oproti Fw 190D – na ten prípad sa pripravovali novšie verzie MiGov: MiG-3U, 7, 9..., ktoré boli s úspechom odskúšané na fronte a v prípade potreby by boli masovo vyrábané.
Problém s kvalitou výroby bol na oboch stranách – hlavne nemecké stroje z konca vojny už kvalitatou spracovania zaostávali za strojmi z rokov 1940-42. Naproti tomu kvalita sovietských strojov od začiatku vojny podstatne stúpla (v roku 1941 boli kvalitatívne fakt na tom mizerne).
K tým motorom: porovnaj si výkony Fw 190A(1720k) s výkonmi La-5(1420/1700k) alebo ešte lepšie to vidno na prípade Bf 109G-6 (1475/1800k) vz Jak-3(1260k) alebo Jak-9U (1700k)... :o))))
Honza 4.11.2002 16:31 - č. 327
Honza sorry oprava, samozřejmě jsem myslel řadu D.
to je trapas,Kurvadrát!!!!!!!!!!!!!!
Honza 4.11.2002 16:29 - č. 326
Honza to SK:
vše co popisuješ, jsou testz vypiplaných strojů.Znovu se odvolávám na Janouška. Není ti divné, že La-5 nepodával s výkonem motoru uváděným sověty mnohem vyšší výkony? O kvalitách sériových strojů ze sověttské produkce je toho myslím dost známo. Ale tím se vážně nechci do Tebe navážet,jen mi to připadá zvláštní.
V případě srovnání La-7 s Fw 190řady 9 doslova směšné...
Honza 4.11.2002 16:20 - č. 325
Honza To Erskine:
Máš pravdu.Navíc není možné porovnávat charakter východní, západní a jižní fronty.
Každý z nich byl velmi dobrý, navíc záleželo na zkušenostech pilota.........
Béďa 4.11.2002 15:10 - č. 324
to Algernon: Jen drobnou připomínku- stím výkonějším střelivem u Spita máš pravdu, ale jedná se o údaj při leteckém souboji ne tak podstatný, je nutné spíše srovnat kvalitu 20mm granátů než úsťové energie a tady to takový rozdíl asi nebyl.
Zajímavé je také srovnání americké M-2 s Mg-131, zde mi vychází jako vítěz Němec(nižší hmotnost, vyšší kadence, trhavý granát) je ovšem nutné vzít v úvahu vyšší universalitu M-2 a to, že jde o sterší konstrukci.
SK 4.11.2002 10:39 - č. 323
SK No tak tá východná fronta...Keď sa pozrieme na priebeh vzdušnej vojny na východe, tak bola dosť odlišná od tej na západe a v Pacifiku. To, že na východe sa vyžadovala podpora pozemným vojskám vo väčšej miere ako inde spôsobola to, že vždušné boje prebiehali prevažne do výšky 3-4000m. Tiež sa vyžadovala silná výzbroj a odolnosť strojov, aby mohli viesť účinné nálety na pozemné ciele. Dolet nebol na východe rozhodujúci – stíhačky operovali z letísk niekoľko desiatok kilometrov za frontov. Dostup tiež nebol rozhodujúci. Jedným z hlavných požiadavkou bola vysoká spoľahlivosť a schopnosť nasadenia vo všetkých podmienkach (zima, sneženie, dážď...).

No a prikročme teda k porovnanie najlepších strojov v danom období (ide o čisto moje hodnotenie):
· 1941 začiatok operácie Barbarossa:

Na Nemeckej strane dominovala nová verzia Bf 109F-2, ktorá bola výrazným krokom vpred oproti svojmu predchodcovi „Emilovi“. F-2 bola najlepším strojom na východe po dlhú dobu. Vyznačovala sa vynikajúcou obratnosťou a výzbroj bola tým lepším priemerom stíhačiek na východe.

Na ruskej strane sa objavili na začiatku hneď 3 rôzne konštrukcie(MiG-3, LaGG-3, Jak-1), pričom každá mala svoje prednosti necnosti:
- MiG-3 prepadová stíhačka, vďaka väčšiemu doletu sa hodila aj ako sprievodná stíhačka. Za ostatnými zaostávala výzbrojov (1x12,7 UBS, 2x7,62 ŠKAS), čo jej vo funkcii prepadovej stíhačky, ktorá mala „zachytávať“ bombardéri výrazne vadilo. Slabá výzbroj mohla byť pri útokoch na pozemné ciele doplnená o bomby a neriadené rakety(6ks)!!! Medzi prednosti tohto stroja patria vysoká rýchlosť, ktorou prekonával aj Bf 109F, avšak v malej výške za F zaostával aj v tomto. Cena tohto stroja bola takmer polovičná v porovnaní s LaGG-3 a Jak-1...
- LaGG-3 typický frontový stíhač, zo začiatku veľmi nespoľahlivý (ako väčšina sovietskych strojov zo začiatku vojny). Prvé série mali nadpriemernú výzbroj: 1x23mm+2x12,7mm+2x7,62mm + rakety(6-8ks) alebo 200kg bômb, ktorá sa z neskoršími sériami zoslabovala až na 1x20mm+1x12,7mm...dôvodom bolo zlepšiť jeho letové vlastnosti, ktorí nedosahovali úroveň nemeckých strojov. Celkovo sa dá povedať o ňom ako o najhoršom z tejto trojky...
Jak-1 – frontový stíhač, prvé série boli značne nespoľahlivé, zlý výhľad, prehrievanie...Napriek týmto necnostiam, išlo o najlepšiu ruskú frontovú stíhačku v tomto období...Výkonovo mierne zaostávala za svojím úhlavným protivníkom Bf 109F, pričom obratnosťou ho mierne prevyšoval. To, že pri prepade SSSR nebol na tento stroj preškolený takmer žiaden pilot spôsobilo, že tento pomerne výkonný stroj veľmi chýbal práve v tom najťažšom období.
SK 4.11.2002 10:39 - č. 322
SK Východný front (2)
· 1941 (leto - jeseň)
hlavným typom Luftwaffe zostal naďalej Bf 109F, pričom sa čakalo na nasadenie Fw 190A.

Medzi ruskými strojmi došlo k postupnému odstraňovaniu ich nespoľahlivosti a ďalšími úpravami s cieľom zvýšiť ich bojovú hodnotu. Tak napr. MiG-3 dostala pod krídla ďalšie 2 UBS (12,7mm), u LaGGu-3 sa výzbroj znižovala (1x20mm + 2x 12,7mm). V tomto období došlo k úprave cvičného dvojmiestneho Jak-7UTI na plnohodnotnú stíhačku Jak-7...táto úprava bola tak dobrá, že letovými vlastnosťami prekonával dokonca pôvodný Jak-1...V prízemných výškach si tieto stroje spolu s Jak-1 udržiavali miernu prevahu v obratnosti nad nemeckými protivníkmi.
· 1941/42 (zima)

Nemecká Luftwaffe rovnako ako ostatné zložky nemeckej armády neboli na tak tuhú zimu a prostredie pripravené...akonáhle prišli tuhé mrazy a sneh tak doslova primrzla k zemi, a prenechala iniciatívu sovietskemu letectvu...To bolo na zimné obdobie omnoho lepšie pripravené a do zimy už šlo s lietadlami vybavenými lyžovým podvozkom, ktorý umožňoval prevádzku aj s neupravených plôch...takto vybavené boli všetky hlavné typy: Jak-1,7,LaGG-3, MiG-3, Il-2...
SK 4.11.2002 10:38 - č. 321
SK Východný front (3)
· 1942 (jar – leto)
Nemecké letectvo začalo dostávať nové Bf 109G, ktoré mali podstatne výkonejšie motory, silnejšiu výzbroj ako „Fritz“. Nemci touto konštrukciou sa oddialili potrebám východnej fronty – teda „psím“ súbojom v malých výškach. Bf 109G bola skôr prepadovým stíhačom pre stredné výšky. Obratnosť tiež už nebola na úrovni F. Ešte, že situáciu na východe stále zachraňoval neprekonateľný Fw 190.

Vzhľadom na to, že sovietske velenie sa rozhodlo obmedziť počet typov, tak to odniesol MiG-3(predsa bol najmenej všetranný), ktorý sa prestal vyrábať, pričom sa uvoľnené kapacity využili na výrobu potrebnejších Il-2...
Vývoj Jak-1 dospel k Jak-1B (Jak-1M), ktorý disponoval výkonnejším motorom, lepším výhľadom, nižšou hmotnosťou a lepšími výkonovými parametrami, obratnosť bola taktiež lepšia ako u potencionálnych protivníkov (Bf 109F,G)
Z Jak-7 sa vyvinuli ďalšie verzie Jak-7A a Jak-7B
- Jak-7A viaceré zmeny, z nich najpodstatnejšia bola inštalácia rádiového prijímača, možnosť krátkodobého zvýšenia výkonu pri štarte a elektromech. nabíjanie kanónu (predtým pneumatické)
- Jak-7B dostal silnejšiu výzbroj (1x20 + 2x 12,7) a mal lepšiu aerodynamiku
Všetky Jaky (1,7) prekonávali v prízemných výškach v obratnosti Bf 109F,G – najmä v horizontálnom manévri.
Vývoj LaGG-3 spel k ďalšiemu znižovaniu hmotnosti a tá sa takmer vyrovnala Jak-1. (Výnimku tvorili protitankové verzie s 37mm kanónom). Sovietsky zväz mal teraz 2 takmer rovnako výkonné stíhačky s miernou prevahou na strane Jakovlevových strojov.
Koncom leta sa dostala na frontu nová stíhačka: La-5 a takmer hneď po nej prišla modifikácia La-5F s motorom AŠ-82F. Oba stroje do výšky 5-6000m prekonávali najbežnejšieho súpera Bf 109G-2 a v malých výškach (do 4000m) prekonávali dokonca Fw 190A (napr. rýchlosť pri zemi 580:502 v prospech La-5F). Výzbroj dvoch 20mm kanónov bola dostatočná, nevýhodou bola pomerne malá zásoba munície. Nové Lavočky sa stali okamžite „hitom“ a ich výroba prudko stúpala.
SK 4.11.2002 10:38 - č. 320
SK Východný front (4)
· 1942/43 (jeseň - zima)
Vývoj v Nemecku zamrzol na Bf 109G a Fw 190A, pričom sa vyskytovali menšie modifikácie (prídavná výzbroj a pod.).
Na ruskej strane sa popri osvedčených Jak-1, Ja-7, LaGG-3 a La-5 začal vyrábať nový stroj Jak-9 (odvodený od Jak-7B) – a stal sa z neho najpočetnejší stíhací stroj v rukách sovietskych letcov. Vo výškach do 4000m prekonával Bf 109G v rýchlosti, obratnosti a stúpavosti. Jak-9 bol veľmi všestranným strojom a presadil sa aj v podpore pozemných vojsk. Výzbroj bola rôzna: 1kanón (20mm ŠVAK al. 23mm Vja 23) a 1-2 guľomety UBS (12,7mm) + bomby do hmotnosti 200kg.
· 1943 (jar – leto)
Nemecko zaviedlo Bf 109G-6, ktorý sa stal najrozšírenejšou stíhačkou Luftwaffe. Vývoj Fw 190 dospel k verziám A-5 a A-6. Oba stroje o málo zdvihli svoje výkony...109 v stredných a väčších výškach a 190 v malých.
V Rusku sa na jar 1943 objavili dva stroje schopné vo výškach do 4000m prekonať akýkoľvek nemecký stroj: Boli to nová verzia La-5FN a celkom novučičký Jak-3.
- La-5FN mala oproti svojmu predchodcovi lepšiu stúpavosť a zvýšili sa výkony v stredných výškach. Pri zemi si naďalej zachovala prevahu v rýchlosti (až 30km/h) stúpavosti a obratnosti nad nemeckými strojmi. Výzbroj zostala zachovaná, pričom niektoré stroje dostávali namiesto jedného 20mm kanóna „len“ 12,7mm guľomet, čím sa ďalej odľahčila a umožnila zrýchlenie stúpavosti.
- Jak-3 vychádzal z Jak-1B (Jak-1M) a napriek rovnako výkonnému motoru sa vďaka výbornej aerodynamike a zníženiu hmotnosti podaril výrazný nárast výkonov. Vo výškach do 5000m nemal medzi nemeckými strojmi po letovej stránke súpera. Výzbroj zostala štandardná: 1x20mm+2x12,7mm. Tento stroj bol výhradne určený na vybojovanie prevahy nad líniou frontu a ochrane vlastných letísk.
Popri týchto nových strojoch bežala naďalej výroba starších LaGG-3, Jak-1, 7 a 9. S každou novou sériou sa konštruktéri snažili o ďalšie vylepšovanie bojových vlastností. Jak-9 prišiel s verziou Jak-9D, ktorá mala dvojnásobný dolet (1400km), objavili sa bitevné verzie Jak-7T, Jak-9T s 37mm kanónmi...atď.
Nedá mi nespomenúť asi najlepšie pancierovanú stíhačku všetkých dôb: Il-2I :o)))))
SK 4.11.2002 10:38 - č. 319
SK Východný front (5)
· 1943/44 (jeseň – zima)
Nemecko: Bf 109G-6 naďalej hlavný typ Luftwaffe. Fw 190 prišiel s verziami A-7 a A-8. Tieto verzie už disponujú lepšou rýchlosťou pri zemi (571km/h) ale vďaka nárastu hmotnosti sa znížila stúpavosť a obratnosť – opäť vidno preferovanie západnej fronty v konštrukcii nemeckých strojov.
Rusko: hlavným typom zostávajú stále Jaky nasledované Lavočkami...v tomto období nenastala výrazná zmena.
· 1944 (jar – leto)
Nemecko: na konci leta dochádza konečne k výraznému pokroku: Fw prichádza s Fw 190D-9, ktorý zmazal výkonovú prevahu ruských strojov v malých výškach...(s výnimkou La-7 a Jak-3)Keby však prišiel vo väčších počtoch...Bf 109 pokračuje svojou G-6 ku ktorej sa pridáva G-14 (obe aj vo verziách AS)
Rusko: V malej sérií prichádza Jak-9DD, ktorý je ruským „Mustangom“ dolet 2200km s príd. nádržou cez 3000km. Je určený na sprevádzanie spojeneckých bombardérov pri náletoch Nemecka s ruských letísk...
Celkom novým strojom je La-7, ktorý sa začal vyrábať na jar 1944. Oproti predchodcom ide o výrazný krok vpred a v stredných výškach je plne porovnateľný s Fw 190D-9 a v malých si zachováva malú prevahu. Výzbroj je rozdielna...buď 2 kanóny 20mm alebo 3 x 20mm avšak s menším doletom. Zásoba munície je dvojnásobná oproti La-5FN.
SK 4.11.2002 10:37 - č. 318
SK Východný front (6)
· 1944/45 (jeseň – zima)
Nemecko:
Bf 109 pokračuje variantom G-10, 16...a k verzii K ide o stroj s výbornou rýchlosťou v stredných výškach, obratnosť sa zvyšovaním hmotnosti naďalej zhoršuje, Výzbroj je už výrazne silnejšia.
Fw 190 sa naďalej vyrába v oboch verziách A ?!? aj D, je snaha naďalej rôznymi úpravami zvyšovať výkony, čo sa síce darí ale nedarí sa ich vyrábať v dostatočnom množstve.
Fw prichádza s novým typom Ta 152...ten tu už bol rozobratý dosť podrobne...prilíš neskoro – príliš málo :o)))
Rusko:
Koncom 1944 sa začína objavovať na fronte Jak-9U, ktorý má nový výkonný motor VK 107A...rýchlosťou(700-713 km/h v 5600m) a stúpavosťou(5000m/3,6min) prekonáva všetky nemecké typy do výšky 6000m. Výzbroj 23(20)mm kanón + 2x 12,7mm guľomety. Porovnateľný je aj Jak-9P.
V zálohe zostáva Jak-3U, ktorý má rovnaký motor ako Jak-9U avšak má silnejšiu výzbroj (1x37+2x20 !!!) a napriek tomu má výrazne nižšiu hmotnosť. Rýchlosťou prekonáva aj Jak-9U a stúpavosť a obratnosť sú tiež lepšie. Napriek tomu, že sa začal vyrábať už v polovici 1944, bol zaradený do výzbroje až tesne po vojne.

Toľko môj pohľad na výkonnosť stíhacích strojov na východnom fronte...:O)))
Dúfam, že ste sa nenudili... :o)))
6221-6240 z 6497
Po