Stíhací letouny, letecká válka

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
5841-5860 z 6497
Po
Fučida 13.4.2003 17:39 - č. 859
LOL, hammerhead na PC? Ano, jde to - je to mimochodem jeden z nejefektnějších leteckých manévrů - mohu nahrát v libovolném simulátoru a poslat, technicky na tom nic není...ALE! cituji: "hammerhead byl oblíbeným manévrem amerických pilotů a německých pilotů Bf 109 a Fw 190" tuším z nějaké knihy o taktice leteckých bojů...- byl to bojový manévr jako každý jiný...v podání P47 nebo Fw 190 velmi smrtící. Ale je těžké vysvětlovat proč. Akcelerace ve vodorovném a střemhlavém letu jsou dvě různé veličiny. Doporučuji přečíst knihu Křídla Luftwaffe od E. Browna, konkrétně kapitolu Bf 109G. 109 měla opravdu nejlepší počáteční zrychlení ve střemhlavém letu, ale v určité rychlosti nastal zlom a dále zrychlovala pomaleji...

Ano směrovka pomáhá kroucení se letadla - je to bohapustá fyzika. Nemyslím tím manévr barell roll, to je něco jiného. Ale s citem použitá směrovka pomůže kroucení se letadla.

Porovnávám Meteor a 262 na základě testování Erica "Winkle" Browna, testovacího pilota RAE ve Farnborough. Podle něj byla 262 mnohem příjemnější na pilotáž. Hadovitý pohyb tu byl stále značný, ale rozhodně menší než u Meteoru (ale zase větší než u He 169). S tou aerodynamickou brzdou jsi mě nepochopil: Tou hmotností jsem samozřejmě myslel i ty písty...atd. Ale 262 prostě nesměla zpomalit. Její akcelerace byla velice špatná a doprovodné stíhačky by si jí podaly. Akcelerace byla špatná při všech rychlostech...nejen při nízkých. Stačila jedna malá chyba a Schwalbe byla v plamenech. Add. nespolehlivé motory: Byly nejen nespolehlivé, ale i náročné na ovládání. Navíc měli životnot jen kolem 20 hodin.
Fučida 13.4.2003 03:31 - č. 853
Omlouvám se, že jsem neodpovídal na aktuálnosti a že jsem zapráskal fórum :
Fučida 13.4.2003 03:30 - č. 852
Další co jsem si zapsal už jen ve zkratce:Někde na fóru se taky vyskytla zmínka o ovladatelnosti Jaků, jako že je špatná. Je to samozřejmě hloupost. Jak byl ovladatelný naopak velmi dobře. Hůře na tom byla s ovladatelností Bf 109K – původní konstrukce zdvojnásobila svojí hmotnost, motor byl 4x silnější. To se prostě na ovladatelnosti projevit muselo – a to velmi. Jedeme dál: Zero nevládlo Tichomoří do Příchodu F4U, ale F6F. A moje celkově nejoblíbenější stíhačky za jednotlivé strany? RAF: Spit IX – skvělé skloubení výkonu, výzbroje, odolnosti, ovladatelnosti a obratnosti. Luftwaffe: Fw 190D-9 - výkonu, výzbroje, odolnosti, ovladatelnosti a obratnosti. Japonsko: Ki-44 výkonu, výzbroje, odolnosti, ovladatelnosti a obratnosti. Za ostatní strany nemám své jasné miláčky…pouze pár oblíbenců – Jak-9U, P47D např.
Fučida 13.4.2003 03:28 - č. 851
P51H – geniální stroj?: Podle mě ne. Vysoká rychlost byla vykoupena ztrátou dalších dobrých věcí. Mluvím tady o zredukování výzbroje na pouhé čtyři kulomety M2. Letadlo, stejně jako původní Mustang D, mělo kriticky nízkou akceleraci a stoupavost…no kriticky možná ne, ale Fw 190A byl stále lepší. Hledíme-li na něj jako na stroj první poloviny roku 1945, tak jde o poměrně zastaralou konstrukci. V této době už nastalo období tryskových motorů, a proto už neměl vývoj dalších pístových stíhaček moc velký smysl. Schwalbe z roku 1942 – 1943 si s ním stejně snadno poradila. Něco jiného je samozřejmě Ta 152H-1 – nelze ho považovat za zastaralého vzhledem k: 1) byl o cca 1/2 roku starší než Mustang H. A především 2) Byl to čistě výškový stíhač. Téměř dokonalá Schwalbina byla ve velkých výškách až moc nespolehlivá. Mustang H byl podle mě zbytečným krokem. Americký průmysl se měl raději zaměřit na Sooting Star.

Nejlepší japonská stíhačka?: Podle mě Ki-44, která se ovladatelností podobala německému Focke Wulfu 190A. Tato stíhačka měla raketovou stoupavost a na japonské poměry velmi vysokou odolnost. Nevýhodou byla rychlost, která sice bohatě stačila na Hellcat, ale už ne na Corsair. Ale v nouzi stejně mohl japonský pilot přitáhnout za knipl a ustoupat do bezpečí. Tuto stíhačku řadím na první místo před Ki-84 i N1K-2, které sice byly také dobré ( i když každá úplně jiná J), ale ani jedna z nich nebyla tak skvěle ovladatelná a neměla taky rychlý výkrut. Shoki byl prostě super stroj.
Fučida 13.4.2003 03:27 - č. 850
Souboj 262 proti Meteoru: Naprosto o ničem. Gloster Meteor byl nevyzrálý letoun, měl obrovské problémy s hadovitým pohybem, byl nestabilní při střelbě a celkově mnohem méně vhodný pro let ve vysokých rychlostech než německá stíhačka. V souboji by šlo jen o přežití meteoru, navíc uvážíme li ničivou výzbroj Schwalbe a také to, že na ní létala největší německá esa, je souboj předem rozhodnut. A co aerodynamická brzda na 262? Proč??? Tohle letadlo létalo pouze při vysokých rychlostech. Pokoušet se s ním nechat soupeře předletět je vzhledem k mizerné akceleraci šílenost. A přidávat hmotnost brzdy jen kvůli délce přistání? Pravda, dojez byl dlouhý, ale o kolik by ho zkrátil nějaký mizerný panel? Letadlo k brždění potřebuje hlavně brzdy a ty měla 262ka jedním slovem nanic J.

Letecký kulomet M2: Podle mnohých nejlepší letecká zbraň války. Já bych jí tak nepřeceňoval, nicméně pravdou zůstává, že měla vysokou kadenci a díky vysoké úsťové rychlosti náboje se s ní dalo dobře střílet i na velké vzdálenosti, kdy tedy nebylo nutno střílet s takovým předstihem. Účinek na cíli nic moc, ale těch kulek bylo většinou víc J - věřte mi dvouvteřinové soustředěné palbě neodolá nic (ze stíhaček).
Fučida 13.4.2003 03:27 - č. 849
Jak dosahuje optimálního výkonu někde kolem 4km a v této výšce by to bylo asi nejzajímavější. Focke Wulf by se musel poctivě držet vertikály a snažit se jen o rychlé, pro jak příliš nebezpečné, průlety. Nejlepší způsob je vytáhnout Jaka do dlouhé svíčky, neboť i Jak-9U velice rychle ztrácí rychlost a Fw jí naopak drží dobře. Manévrem Hammerhead je pak možno se v klidu se spustit na pomalého a bezbranného Jaka. Ten bude prakticky pořád v defenzívě. Ve velkých výškách by byl boj naprosto o ničem – totální dominance něm. Stroje. Něco k výzbroji: Jak – průměrná, ale malé množství munice. Fw – v MG151/20 velká, v tom 30m kanónu (nejsem si jistý jestli Mk 103 nebo 108) celkem málo. V odolnosti vede rozdílem třídy taktéž Focke Wulf. Nicméně nesmíme zapomínat ani na velkou nevýhodu na straně Ta 152H oproti verzi 190A a D. Klonivá rychlost, neboli rychlost výkrutu je podstatně horší, na druhou stranu schopnost zatáčet (nebo spíš neschopnost J) je na podobné úrovni až lehce lepší.
Fučida 13.4.2003 03:26 - č. 848
Pak se tu vyskytovala teorie Jak-9U (nebo chcete-li Yak) proti Ta 152H-1 nebo C-0: Byla to letadla určená pro zcela jiné bojové situace. Ta H byla výšková stíhačka primárně určená k zastavení spojeneckých bombardovacích náletů. Verze C byla její verze pro boj v nižších výškách (dalo by se říci, že do 5km by situaci kryly 190A a D, a nad tuto výšku 190D, Ta 152H a C). Jak-9U byl jakýmsi univerzálem a kompromisem mezi doprovodnou a záchytnou stíhačkou. Jejich úkolem bylo jak odrážení nepřátelských bitevníků 190F a G, tak i doprovod ruských Šturmoviků. Maximální rychlost 720km/h u Jak 9U považuji za nadsazenou a spíše bych věřil údajům o 670 - 700km/h. Vzájemný duel by do značné míry závisel na výšce. Kdyby se tak stalo těsně u země, měl by možná Jakovlev i určitou rychlostní výhodu…akceleraci měl zcela jistě lepší (u země), stejně tak i stoupavost. Bojovat s Ta 152H-1 (verzi C nepočítám, ta nebyla bojově nasazena) u země byla pěkná hloupost, bylo to vyložené mrhání výkonu letadla – něco jako kdyby se Spitfire LF.Mk.V snažil o boj v osmi kilometrech, jen s tím rozdílem, že Spit by v téhle výšce byl okamžitě „sundán“ zatímco Fw by u země asi stejně zvládnul uletět – ale to je věc, kterou si nejsem jistý.
Fučida 13.4.2003 03:26 - č. 847
Akcelerace: celkem vyrovnaná věc, ale zase vede Spitfire. Akcelerace ve střemhlavém letu: jasně vede Bf 109, ale každý střemhlavý let musí jednou skončit. Navíc je Spit lépe ovladatelný při vysokých rychlostech. Stoupavost: Sporné - velice vyrovnané a asi záleží na výšce. Všeobecně nepoužitelné jako únikový manévr. Ovladatelnost: při všech rychlostech jasně vede Spitfire - je celkově citlivější. Vlastnosti při vzletu a přistání: Obě letadla nic moc, Spitfire má lepší brzdy, ale zase o chlup horší dopředný výhled z kabiny, což se ale dalo eliminovat možností vzletu s otevřeným překrytem, což u 109 nešlo. Výzbroj: proti stíhačkám, které o nepříteli nevědí je lepší dvojice MG/FF než osm Browningů, stejně tak i proti bombardérům. Ale když přijde na samotný manévrový boj, lépe vyhovující jsou Browningy díky tomu, že mají vyšší úsťovou rychlost, a proto se s nimi nemusí střílet s takovým předstihem. Mimochodem o třetím MG/FF u 109 se nezmiňuji - byl jen u velice malého počtu strojů. Odolnost: podobné, ale odolnost proti MG/FF je rozhodně menší než odolnost proti 7,7mm kulkám
Fučida 13.4.2003 03:26 - č. 846
Sorry, že se tady do toho motám. Snažil jsem si přečíst celé fórum od září 2002, ale přestalo mě to bavit, často se tu píšou úplné kraviny. Vypsal jsem si je z těch prvních asi sedmi stránek Řeknu vám, na to odpovídat, tak to by byla doba. Ale řeknu alespoň SVÉ názory na několik málo věcí:Spit Mk.I vs 109E (jakékoliv verze):Spitfire má navrch téměř ve všem. Například v obratnosti: Rychlost výkruru má 109 v určitých rychlostech (letu) lepší, ale většinou vede při správném vykopnutí směrovky opět Spit. Zatáčí o dost lépe, především pak na pravou stranu. Nicméně 109 zvládá začátek zatáčky o něco lépe, ale rychle ztratí rychlost a následuje rychlý pokles točení. Jediný ovládací prvek, ve kterém má asi při každé rychlosti 109 náskok je směrovka. K výkonům: Rychlost: Spitfire ve všech výškách rychlejší - to je nesporné.
Honza 12.4.2003 08:39 - č. 845
Honza To Algernon:
Stříbrnej sršáň je podle mýho názoru nejhezčí dvoumotorák světa. Mám dojem, že se učastnily bojů někde na dálným východě a obsluha jim nemohla nic vytknout.
Gryzlov 11.4.2003 13:58 - č. 844
Gryzlov Jo, jo Tome, ještě žiju :o)

3xMG/FF jsem počítal, protože jsem počítal verzi Messa s touhle výzbrojí :o) Synchronizace - ano, jistě máš pravdu, ale pokud nevíme jak s "tím" správně počítat, tak se s tím počítat nedá :o) Nebo máš nějaký nápad?

Dík za ohodnocení článku v TT, ale je tam pár chyb :o((, přestože to prošlo konzultací. Nicméně se pracuje na tom, aby se to napravilo :o)

Letadlům se věnuju, až je mi z toho špatně. Ve volných chvílých "trénuju" souboje v Il-2. Občas máme takové malé dogfighty :o)
Algernon 10.4.2003 21:13 - č. 842
Kreon
..........Ještě k těm Japoncům:
Koukám (a hluboce se stydím), že mi tam ještě tak nějak vypadl Kawanishi N1K1-J a N1K2-J „Shiden“ (George).
Takže bych jej zařadil v těch pozemních strojích hned za Ki-84, někde na úroveň Ki-100 (kterých ale bylo postaveno jen málo), a daleko-daleko před J2M.
Takže teď to (ovšem jen podle mne) vypadá takhle:
1: Ki-84-1a (-1b)
2: N1K2-J, Ki-100
3: Ki-61, J2M2, Ki-44
4: Ki-43
Tom 27.3.2003 09:43 - č. 841
Tom To Hartmann: já věděl, že to zvořu...

To Gryzlov: ty ještě žiješ? Ach, staré dobré časy... Jistě si ale vzpomeneš, že Ty sám jsi počítal se třemi MG/FF a počítal jsi kadenci MG 17 bez synchronizace, což není zrovna košer. Taky jsme s tím neskončili. Měl by jsi nechat Téčka Téčkama a věnovat se zase érům Mimochodem, ten článek v TT byl super!
Gryzlov 26.3.2003 16:21 - č. 840
Gryzlov ... Tom a jeho oblíbené téma ... Co je lepší? 8x kulomet nebo 2x kulomet a 2x kanón :o))) ...

P.S.
Nic ve zlým, jen mě to po dlouhé době pobavilo a zavzpomínal jsem na staré časy :o))
Hartmann 26.3.2003 13:41 - č. 839
Hartmann Tom: Žádnej "Sakihim", ale Sakhin=nůž.
Tom 26.3.2003 10:26 - č. 838
Tom To stc: nikoli CS-199, což byla cvičná verze, ale S-199. Snad nesly jméno "Sakihim"-dýka. Neznám sice příliš dobře historie ChHA, ale myslím, že izraelské Avie mnoho sestřelů na kontě nemají. Většinu vzdušných bojů (i souboj s RAF) vedly spíš Spity Mk.IX.

O těch německých veteránech jsem to taky slyšel, ale mnohem víc německých letců a techniků odešlo po prohrané válce do jižní Ameriky.
stc 25.3.2003 15:35 - č. 837
to Rall: Ja jsem slysel zase jinou story o Egyptskych letcich, cast z nich byli totiz nemecti letci veterani z WWII, akorat ze v Egypte dostali Spitfiry. Tak se taky mohlo stat ze Izraelec letici na CS-199 (tedy vlastne na Bf 109) setrelil nemeckeho veterana na Spitu. Paradoxni, nemyslite?

Mam taky takovy pocit ze Rusko se v prvni Arabsko Izraelske valce neangazovalo.
Tom 25.3.2003 07:00 - č. 836
Tom Patrně proto Sabry nakonec dostaly kanóny... Právě proto měly MiGy-15 jen jednu 37mm a dvě 23 mm, kde už je ta kadence dostačující. Taky trvá rozhodně kratší dobu napáskovat tři kanónové zásobníky (co se navíc dají vyměnit vcelku), než 6 kulometných, kam se ty pásy musí nastrkat ručně.

Jiné to ovšem podle mne bylo v případě Spit Mk.I versus Bf 109E-3. Kanóny 109 byly tehdy ještě mizerné a osm kulometů Spitu se jim podle "výkonu v ústí hlavně" (kinetická energie střel v čase) vyrovnávalo.
nemetko 24.3.2003 21:12 - č. 835
nemetko No podla mna 6 polpalcovych gulometov je omnoho vhodnejsich na zostrelovanie stihaciek ako hocikolko 37mm kanonov s prilis malou kadenciou a pri bombarderoch zase opacne, tam by sa 37ka hodila...
Kreon 24.3.2003 12:41 - č. 834
Kreon Rall: pojem "zle zatápěli" je podle mě přehnaný.Když se střetli izraelci s rusy,tak to dopadlo jednoznačně pro izraelce.Mnohem větší starosti měli s PVO a s SA-3 a SA-6.
5841-5860 z 6497
Po