Stíhací letouny, letecká válka

  • Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
5421-5440 z 6497
Po
m.b. 31.8.2003 11:33 - č. 1471
Emrich napsal(a) v č. 1468: "Kdybych já žil v sedmdesátých letech (resp. byl dost starý na boj) a byli bychom napadeni třeba vojsky NATO, tak bych nebojoval za komunismus, ale za ČSSR...resp. za Československo. "

Takže Německo bylo napadeno? To jsou ale novinky...
Dzin 31.8.2003 10:44 - č. 1470
Dzin Algernon: Hele, 12 hodin v praci, to ti zbyva 12 hodin ze dne, na spanek staci tak 5 hodin, tak mas 7 hodin denne na to, aby jsi pomohl chudaku michalovi...:D :D :D
Dzin 31.8.2003 10:43 - č. 1469
Dzin Emerich: Tak to se shodnem, s tim nazorem ja nesouhlasim ani v nejmencim. Pouze tvrdim, ze kdo bojoval na strane Nemecka proti Spojencum, bojoval za Nacismus. To je fakt a s nim nic nenadelas. Ja verim, ze vetsina nebyli naciste, ale abych pouzil komunistickou terminologii, byli to prisluhovaci nacismu. A ted mi rekni, jak moc je v tom rozdil. Kdyz jsem nacista a aktivne slouzim jeho ideim, nebo kdyz nejsem nacista a aktivne slouzim jeho ideim.
Jak posoudis nadrazenost v leteckem boji? Ztraty a vzlety. Skywolf tvrdil urcita cisla a me zajimaji podrobneji. Co se tyce samotnych boju, Finove toho moc nevyhrali, resp. skoro vubec nic (az na zacatek tazeni). Souviselo to take s jejich urcitou neochotou se aktivneji do boju zapojit. Skoc do Vychodni fronty, tam si situaci na severu proberem, at to nezaplacavame zde nesouvisejicimi prizpevky. Treby se prida i mistni odbornik na Finy, cinik...:D
Emrich 31.8.2003 02:46 - č. 1468
Dzine...já prostě nemůžu souhlasit s tvým názorem Němec = nácek...to prostě nejde. Už jen z pohledu člena rodiny zapřisáhlé proti komunismu v naší zemi. Pochybuju, že u nás byla většina lidí komunistů...tvrdých...prostě tomu nevěřím, i když jsem moc mladej na to, abych to mohl nějak posoudit... Napsal jsi moc hezky, že po válce nebyl nikdo fašista (i když spíš nácek)...jistě, spousta pilotů mohla ve svou stranu věřit, několik z nich bylo dokonce čestnými členy, ale to je všechno. Kdybych já žil v sedmdesátých letech (resp. byl dost starý na boj) a byli bychom napadeni třeba vojsky NATO, tak bych nebojoval za komunismus, ale za ČSSR...resp. za Československo.

Navíc Marseille se nemusel ani nemohl hájit...umřel moc brzy. Pokud jde o ostatní, tak jestli mezi nima bylo tolik nenacistů jako v komunistickém ČSSR nekomunistů, tak nevím, proč jim nevěřit...a to ještě k nefašistům můžeš započítat i nestraníky, kteří se o to prostě nezajímali. Na samotného Marseille nenechám dopustit...dokázal přesně zamířit a sundat nepřátelské letadlo (jednou měl průměr 12...nebo 25 kulek na sestřel...), sám nebyl nikdy zasažen a tedy ani poškozen...to že skončil tak jak skončil...normálně na osud nevěřím, ale tady?!

No a k bojům nad Finskem: Finové opravdu bojovali jako lvi a já bych řekl, že i když vyhráli všechny bitvy, tak ve válce zvítězilo Rusko. Pokud vím, tak Skywolf nepsal nic o letecké nadvládě, jen o nadřazenosti finů v případných soubojích...s čímž souhlas 100%

A stoupavost Fw 190. To s tím kompresorem u Spitu mě celkem zaujalo...to by bylo dost dobře možný - u letadel se většinou přepínal právě ve výšce 1,5 - 3km. No a jak známo, tak "kompresor" u Fw 190 nebyl zrovna rulez .
Na ruské testy Fw 190 se koukám s nadhledem - podle mě se na něj Rusové koukali jako na takovej malej Thunderbolt... nevím, to co jsem četl o jejich hodnocení Fw 190 mi z 50% přijde jako úplné hovadiny...prostě jako by to letadlo ani netestovali...a kdyby ano, tak by vycházelo, že Jaky 1 a 7 jsou mnohem nebezpečnější mašiny...fakt mi to přijde celkem divně testované....jakoby na půl plynu.
Dzin 30.8.2003 19:08 - č. 1467
Dzin Skywolf: (doplnek k 1459) Finske letectvo hralo v boji nad Finskym zalivem proti VVS vylozene druhe housle po Luftwaffe. Nemci na nem tedy museli hodne viset a byt moc neschopni, kdyz to bylo zasluhou Finu, jejich letecke sily v oblasti a pocet vzletu byl oproti ostatnim vylozene druhorady, ze VVS bylo smeteno, ze? Nehlede na to, ze kdyz bylo VVS smeteno, tak proc Nemci nevyuzili, ze Leningrad zustal naprosto bez letecke ochrany a kompletne neznicili tamnejsi valecne lode? Jsi rozhodne prvni, kdo tvrdi, ze v okoli Leningradu (nad Finskym zalivem) dominovali v letecke valce Finove... Nebo, kdyz meli dokonalou vzdusnou nadvladu, proc Finove nepristoupili rozhodneji k operaci Beowulf II ci nejake sve vlastni akci?
Vimmer 30.8.2003 11:50 - č. 1465
Já si myslím, že to byl P51D Mustang. Velký dolet, výborná obratnost, dobrá rychlost.
Tom 29.8.2003 15:24 - č. 1464
Tom To Gryzlov: vsadím se, že Michal chce stavět "oříšky". Taková "karikatura" skutečného éra, jenže na gumu.

Michale, jestli to je pravda, má to několik háčků: nikdy nemůžeš éro prostě 50x zmenšit a čekat, že bude létat jako původní originál. Roli tady budou hrát věci jako Reynoldsovo číslo ( bože, ty vzpomínky na Peipera... ), to že k vyvození tahu budeš potřebovat geometricky zcela nepodobnou vrtuli a tudíž budeš muset měnit rozměry stabilizátorů, geometrie křídel kvůli stabilitě atd., atd.... Mám o tom někde článek ze staršího Modeláře, nebo nějaké ročenky. Chtěl bys to poslat?
Gryzlov 29.8.2003 11:01 - č. 1463
Gryzlov michal napsal(a) v č. 1265: "rovnici na výpočet potřebného tahu motoru k letu určirou rychlostí"

Michale, jestli chceš tohle, tak Ti to snad do příštího týdne obstarám.

Předpokládám, že to chceš pro vrtulové letadlo. Tam se ten "tah" počítá v závislosti na vrtuli, výkonu motoru atd. U vrtulového pohonu se mluví opravdu jen o "tahu". Se skutečnou hodnotou tahu můžeš počítat jen u proudových motorů.

Obecně tah=odpor letounu. Ale nevím jak naměříš ten odpor . Myslím, že to ale víš jestli si modelář. Pokud by si s tím měl problémy, tak se zkusím zeptat kolegů, kteří modely staví. Řekl bych, že oni používají mnohem jednodušší formu určení potřebného výkonu motoru pro daný model.
Gryzlov 29.8.2003 10:15 - č. 1462
Gryzlov Skywolf napsal(a) v č. 1339: "Neznas Fowlerovy klapky? Manevrova poloha u Fowlerovych klapek znamenala, ze se vsechny klapky vysunuly dozadu a mirne se naklonily (pevnych 8°, jak uz jsem rikal nekolikrat) - Zvysil se celkem vyrazne vztlak kridla, ale pritom odpor kridla se zvedl jen trochu. Letadlo tedy jejich aktivaci nezpomalilo prilis, a dokazalo udelat zacatku s mensim polomerem, za druhe se mu snizila minimalni vertikalni manevrovaci rychlost. Rozdil oproti klapkam na jinych stihackach je v tom, ze se vysouvaji dozadu, prodluzuji tak kridlo a posiluji vztlak, misto aby se vyklanely dolu a pusobily tak zaroven jako znacna aerodynamicka brzda...coz je neco, co v boji rozhodne nechces. Uplne vysunute klapky uz samozrejme se vysunuly a vyklopily normalne dolu, ale ty se pouzivaly az v momente pristani."

BAF!

Tak tohle mě zajímá. Můžeš mi prosím Tě podat bližší vysvětlení ohledně funkce Fowlerovy klapky?



P.S.

Michale, jaký vzorec Ti má Algernon dát? (Nemůžu najít odkaz )
Dzin 28.8.2003 22:39 - č. 1459
Dzin Skywolf: Takze zimni valku mame probranou, ale ten zbytek...
Neboj se, klidne se rozepis o ztratach VVS. Urcite mas predstavu o nasazeni VVS nad Finskem. Vys kolik provadeli Soveti vzletu behem sve ofenzivy v cervu 44, jake byly jejich stavy jednotek a kolik bylo svedeno vzdusnych souboju, kolik nahlasili sestrelu a jake byli jejich ztraty. Ale proc se o nich nezminis? At se clovek dovi neci noveho a zajimaveho. Nezlob se na me, ale ten posledni odstavec je dost jalovy. Asi jako kdyz Nemci narokuji 45000 sestrelu na vychodni fronte a VVS celkem ztratilo 45000 letadel...
Jen mezi nami, kdyz se Finu Soveti tak bali a odtahli s krvavym nosem, proc Finum zabrali jeste vetsi cast uzemi nez v roce 40?
Dzin 28.8.2003 22:39 - č. 1458
Dzin Emerich: Bojovat za Nemecko proti Spojencum bylo to same, jako bojovat za Nacismus. Za Nemecko vice bojovali ti v odboji, v zahranicnich jednotkach, v koncentracnich taborech, nez ti v uniformach Wehrmachtu. Ti bojovali za nacismus, za nic jineho.
Jen me zajima, to o tom, ze Marseille bylo vsechno znamo behem valky, ci az po ni. Vys, po ni se nejak zjistilo, ze temer kazdy vojak Wehrmachtu byl vzasade proti fasismu...
Skywolf 28.8.2003 17:06 - č. 1457
Dzin: Mezi 30. listopadem 1939 a 13. breznem 1940 si Finove narokovali 207 sestrelu a dalsich 314 sestrelenych protivzdusnou obranou. Finove odepsali 53 stroju. Rusove v oblasti nasadili prakticky desetinasobek finskeho letectva. Stejne jako na zemi ovsem predvedli naprostou bidu

Rusove si v te dobe narokuji 427 stroju pri ztratach 261 stroju. Pozdejsi vyzkumy ukazuji na to, ze Rusove ztratili 579 letadel, o 58 vic, nez Finove narokovali. Finske ztraty jsou zdokumentovane dobre. Pri tech poctech to nebylo nic tezkeho :))

----
A dalsi obdobi po Zimni valce az do primeri s Rusy dopadalo pro Finy stale lepe. Meli jen minimalni ztraty na pilotech, a jejich bojove dovednosti se jen zlepsovaly. Jen Buffala sundala za tu dobu skoro 500 letadel za cenu 28 svych stroju, stihaci na Bf-109G2 a G6 si narokovali pomer 25:1.
Finove urcite prehaneli, tak jako vsichni. Ale fakt je, ze Rusy smetli z oblohy nad Finskym zalivem a okoli, a ze Rusove odtahli s krvavym nosem i v 44 pri velke ofenzive, pri ktere nasadili opet skoro desetinasobek stroju FAF. Dokonce se Finu bali....
Skywolf 28.8.2003 16:34 - č. 1456
Fw 190 A5 tam ma maximalni rychlost 604 km/h v 6km, coz je podle me blbost, Fw 190 D9 jen 631 (642 je u ni v zavorce...) v 6100m, a podle nich byla 109G4 rychlejsi nez Dora.
Skywolf 28.8.2003 16:30 - č. 1455
Konecne zpet...ale taky budu odpovidat az priste... nenavidim strhavani nehtu, nedoporucuju nikomu :/

Kreon: Jo, CAGI data... ty testy mam taky (440-strankova kniha), ale jsem z nich dost zmateny. Za prve je v rustine a rusky moc neumim :))), ale grafy rychlosti i stoupavosti a dalsi tabulky jsou nastesti v pohode citelne vcetne typu. Ale nejak se mi proste nezdaji. Nemecka letadla tam maji vyslovene mizerne vysledky, jako kdyby nebezely na plny vykon (slysel jsem o tom, ze snad pouzivaly jen 1.32 ATA).
Kreon 28.8.2003 07:27 - č. 1454
Kreon Algy: mail došel, díky za kontakt .
Mě prostě po půlhodině co zapnu comp přestane téměř vše fungovat - office,net, mail...prostě všechno. Musím vždycky restartovat a pak mám zase 32 minut. Jediné co funguje jsou Age of kings... )).

Těmi data jsem myslel ty knihy o motorech...vím nabeton že v nějakém mailu jsi mi jmenoval 1-2 knížky.....

Emrich: a je to tady. FW a jeho 17-18 m/s. Podle mě tolik neměl ani omylem.Ta stoupavost je v nejlepším případě 15-15,5 m/s...spíš pod 15 m/s. Údaje nad 17m/s jsou nesmysl. A to jsme tu právě řešili. Onehdy nám Gryzlov poslal graf kde byla stoupavost A-4, Bf 109G, La-5. Byly to ruské testy a ta A-4 tam měla tu stoupavost mezi 14-15 m/s.
Tom 28.8.2003 07:17 - č. 1453
Tom To Emrich a Dzin: zapomeňte na nějaké ideály stíhačů. Každý bojoval sám za sebe. Za svoje Ego, z touhy po dobrodružství, a o holý život. Buď Tě zabije nepřítel, nebo Tě postatví před popravčí četu za zbabělost. Jak můžeš vědět, jak by se choval H.-J., kdyby se nezabil? Svého času třeba obdivoval filmové hvězdy...

Spit IX stoupal lépe než FW 190 od chvíle, kdy mu automat nahodil druhý stupeň kompresoru. Z hlavy nevím, jak to bylo seřízeno.
Emrich 28.8.2003 02:53 - č. 1452
Dzine...když já to myslel tak, že nebojoval za nacismus, ale za Německo, víš? No a proč by se jako piloti měli zajímat o politiku? Byli zhruba v mém věku (+ -) a já se o ní nezajímám! Kdyby byla válka a já bych musel narukovat, tak bych rozhodně na druhou stranu nezběhl. Možná později...ale ne teď. Zrovna neobdivuju třeba Hermana Grafa...ale to byla spíš slabá osobnost v rukou nacismu (byť excelentní stíhač). Ale Marseille, o kterém je všeobecně známo, že se jak k politice, tak k vojenské disciplině choval tak nějak ... Jsem zvědav, co mi na to řekneš

K stoupavosti Fw 190A...no...nooo To je těžký...do dvou kilometrů myslím stoupal zhruba tak jako Spitfire IX....někde jsem to četl . Pak začal Spit získávat jasně navrch. Pokud jde o to, kolik dal u země, tak já počítám se 17 - 18m/s.
...občas se musím smát těm údajům o nějakých 750m/min. (12,5m/s)
Dzin 27.8.2003 22:52 - č. 1451
Dzin Emrich: Zalezelo by na me vychove. Jesli by mi rodice byli zapaleni naciste, nebo alespon neprotestujici proti nacismu, a ja bych byl vychovavan v celkovem duchu tehdejsi spolecnosti, pote bych samozrejme za nacismus bojoval take. Ale potom bych nemohl tvrdit, ze nemam nacisty rad. Pokud bych je rad nemel, musel bych byt zakonite bud v koncentracnim tabore, nebo v odboji ci u Spojencu. Zalezelo by, jestli mam odvahu na to vystoupit proti necemu, co nemam rad, ci jestli jsem zbabelec a radeji budu mlcet. Nemecti piloti bojovali za nacismus, za Hitlera. Tvrzeni, ze se o politiku nezajimali a nepraktikovali ji a dalsi je sice zajimave, ale neopodstatnene. I mlceni je politicky nazor. Castecne kvuli tomu se i vytratil muj mladicky obdiv k nemeckym stihacum, resp. vojakum obecne. Beru je jako schopne letce, ale rozhodne mezi nimi zadneho oblibence nemam a jsem na hony vzdalen tomu, abych je nejak vyrazneji obdivoval. Mimochodem, nemusim zabijet sve blizke, staci se nechat zajmout... Nemecko se samozrejme nerovna Nacismus, podle mne jsem to snad ani nikde netvrdil...
Dzin 27.8.2003 22:52 - č. 1450
Dzin Skywolf: Prosim te, uved mi presne, jak moc byli Soveti za WW2 Finy sestrelovani jako mouchy? Pokud chces, vem zvlast Zimni valku.
Kreon 27.8.2003 14:32 - č. 1445
Kreon jinak pánové...nebránim se případné pomoci...sami musíte uznat že na jednoho je toho moc. Takhle to budu dělat pár let ).
5421-5440 z 6497
Po