Stíhací letouny, letecká válka
|
|
---|---|
Jen doplním Toma, semafor sloužil jako záloha při poruše nebo poškození vysílačky, mělo se ho využívat také v případě, kdy byl nařízený radiový klid. | |
|
|
Eagle napsal v č. 3931: "Na P-47 N je na zespod levém křídle zasklený kruhový otvor a na pravém křídle 3 světla. Víte někdo k čemu to bylo ?" Říká se tomu semafor a sloužilo to (teoreticky) pro jakési dorozumívání. Ale protože P-47 měly spolehlivá rádia, tak se to prakticky nepoužívalo. Představ si něco jako barevné rakety a "barvu dne" a tak podobně. Na levém křídle to byl prostě jen reflektor. Ostatně i P-51 měly něco podobného. |
|
|
|
Algernon napsal v č. 3974: Jen ho vyzkoušel na žádost Jakovleva - myslím, že v roce 1944. V knize "Křídla v boji" Jaka-3 nehodnotí moc vysoko, zejména postrádal silnější výzbroj. Zalétal si taky zkusmo na La-7 a ta se mu asi zalíbila víc, aspoň podle toho co napsal. "Pokryškin na Jaku-3 létal i bojově, a nebo si jej „jenom“ vyzkoušel" |
|
|
|
karaya1 napsal v č. 3973: No já měl zrovna na mysli tu verzi G, ale všichni se do ní nějak moc pouštěj takže svůj názor možná přehodnotím :)) "Dane, můžu se zeptat, kterou verzi Bf 109 máš na mysli?" |
|
|
|
Algernon: no to se nesmíš divit, byl to přeci jen spotřební materiál | |
|
|
Dane, můžu se zeptat, kterou verzi Bf 109 máš na mysli? Jinak směle do toho |
|
|
|
No, sem tady novej, takže nebudu rozvíjet debatu a jednoduše napíšu svůj názor: Yak-9U a Bf-109. | |
|
|
Vyšla vůbec po roce 89 nějaká knížka o Pokryškinovi? Já jsem snad četl něco před rokem 89 ale na název si nepamatuju. | |
|
|
Kreon: (3967) Já, bohužel, Pokryškinovu knihu ještě nečetl (ani jednu). Ale jak píši, opravdu mám uváděno, že maximálně létal na Jak-1. Jen jestli to to do knihy nepřidat, aby hájil čest Jakovlevovi kanceláře. | |
|
|
Kreon: No nejspíš proto, že RAF nic podobného neměla (alespoň sem to nikde nepostřehl). | |
|
|
Áááá..zase Brown....no já osobně nechápu, proč do svého výkladu ten Komet vůbec zařadil. | |
|
|
Takže ta Dzinova prosba je již koukám vyřízena..no tím líp.Asi k tomu není nic co dodat. Já mám v kostce to samé čili je zbytečný to sem znova vypisovat, akorát ty výkony s (bez) MW zůstanou nestoprocentní. Bf 109 měl tu výhodu, že ty upravené DB měly lepší výškové vlastnosti. Dzin: no Pokryškin se snad sám zmiňuje v tý knížce že na Jaku-3 lítal... Algernon: jen podotýkám, jako vzorový exemplář FW 190 A-8 sis asi nevzal R2 či R8 že? |
|
|
|
No dělaly se mi mžitky před očima(říkal jsem si jestli ses už definitivně zbláznil), rychle jsem vytáhl knížku a u jídla hledal To se mi pak ulevilo... | |
|
|
Honza: (3961) No jéje, ale že jsi se zapotil, že by fokoušek mohl být horší, než La-5F? | |
|
|
Eric Brown - Křídla Luftwaffe. Vydalo Lasser Books Plzeň 1998. Mám od něj ještě "Souboje na obloze". Tam popisuje možnosti souboje stíhač - bombardér a pod. První vydání Svět Křídel 1996. S tím Kometem máš pravdu - on lětal pouze bez motoru |
|
|
|
Od Browna jsem něco četl, ale nevím, jak mohl cokoliv napsat o Me-163, když s ní mohl létat jen jako s kluzákem. Ale to je je hnidopišství..... Ta knížka by mě zajímala, jakže se to jmenuje? | |
|
|
Honza (3948):No Brown to uvádí jako následný boj Luftwaffe a RAF - on se více zabývá technickým popisem a letovými vlastnostmi ukořistěných strojů. Jako největší depku popisuje přistání s Bf 109G-12 (cvičný) ze zadního sedadla - instruktor musel být fatalista, musel se spolehnout na žáka. Brown v knize popisuje vlastnosti těchto stíhaček:He162, He219, Ju88, Do335, Fw190A a Ta152, Bf190G a Bf 110, Me163 a Me262. |
|
|
|
Tak jsem se koukal na ten háček . Takže onen testovaný fokouš měl nejenom ruskou vrtuli VIŠ-105V, ale hlavně měl mikrotrhliny systému přeplňování, což mu obé ubíralo tak 5-10% výkonu. No takže na toto testování se moc spolíhat nedá. |
|
|
|
Honza (3948): V podstatě to tak je. Dobře je to popsáno v knize "Návraty stihačů" od Ladislava Valouška. Je tam výpoveď F/Sgt. Trejtnara. Fw 190 mu unikal pořád do slunce (tzn. v té době na západ). A asi neodhadl množství paliva. Navíc byl pilot Fw 190 už dosti "potlučený", prý měl operovanou páteř, takže padák ani přistání na břicho nepřicházelo v úvahu. | |
|
|
Algernon: Podobný souhrn, jako v případě Bf 109 a Fw 190. Hold když už tu mám takové znalce, tak toho musím využít! |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Stíhací letouny, letecká válka