Stíhací letouny, letecká válka
|
|
---|---|
A co P-39 ? Jak hodnotili rusové P-39 ? U američanů se vůbec neprosadila. | |
|
|
Algernon: (3920) Ano, něco z toho. Mě jde prostě o to, jestli by mi někdo znalý mohl porovnat Bf 109K a Fw 190A, které se vyráběly souběžně. Nemusí to být nějak obsáhlé, stačí prostě základní porovnání, který stroj byl v čem lepší a proč, případně souhrn. | |
|
|
Eagle: (3918) Jak píše Algernon. Většina operací na východě se odehrála do 6000 metrů. Ovšem níže se bojovalo poměrně často, porotože většina operací VVS byla zaměřena na podporu pozemního vojska, kde bitevníky létaly nízko a spolu s nimi zde byly nuceni létat i stihači jejich doprovodu. Výškové lety byly ale také, byť jiyh nebylo mnoho. Hlavně byly nasazovaná MiGy a západní stihačky P 40 a Spitfire. P 47 byla sice testovaná a byla dodána i v určitém množství, ale nějak výrazně se u PVO neprosadila. Sověti dali přednost Spitu IX. |
|
|
|
Kreon: (3917) V hodně všem. | |
|
|
jsem tu nový, takže možná napíšu něco co už tu bylo (číst 254 stránek ...) Vybrat nejlepší stíhačku WWII je těžké, za 6 let se letecký průmysl a technologie neobyčejně zlepšily. Spíš jde o to, která stíhačka v době svého bojového nasazení (ne prototyp) měla největší převahu nad protivníkem. Nebylo to A6M2 ani P51 - tam za nečo stála až verze D - ale FW190A. Dle zkušebního pilota Kpt.Browna. V době svého prvního nasazení v roce 1941 jasně nadřazena Spitfire Mk V ve všech hlediscích kromě zatáčky - a tou se souboje nevyhrávají. A ta skvělá výzbroj 4x20mm + 2x13mm - super. | |
|
|
Jak můžete srovnávat letadla z tak odlišného bojiště ? Na západě se bojovalo od 3000m nahoru a na východě od 3000m dolů. Máte někdo výkony lavočky v těchto výškách (do 3000m) ? zkusíme je srovnat třeba s mustangem. | |
|
|
V málo čem | |
|
|
Honza: Jasně, protože ony je překonávaly i na počátku své výroby. | |
|
|
Sorge: byly to dobré stroje stavěné jistým průmyslem pro specifické podmínky. Pomohly sovětům vyhrát válku. Tvrzení že ke konci války překonávaly německé či spojenecké stíhací letouny je jemně řečeno velmi odvážné. | |
|
|
Čo hovoríte na stíhačky La 5, La 7. Niektoré zdroje(Kronika 2 svet. vojny) hovoria že ke koncu vojny prekonávali aj západné stroje | |
|
|
karaya1: Tohle jsem si nechal vypsat také, ale nechtělo se mi prolézat všechny příspěvky. | |
|
|
Dzin: chudák Egli se tu programuje s hledáním ve fóru a ty to ani nevyužiješ fronta.cz/forum_hledej_vysledek.php?hledej= 109K-4&tema=2&autor=0&odden=1& odmesic=1&odrok=2002 &doden=16&domesic=12&dorok=2004&serad=0 fronta.cz/forum_hledej_vysledek.php?hledej=109 K&tema=2&autor=0&odden=1&odmesic=1 &odrok=2002&doden=16&domesic=12&dorok=2004&serad=0 fronta.cz/forum_hledej_vysledek.php?hledej=109 +K&tema=2&autor=0&odden=1&odmesic= 1 &odrok=2002&doden=16&domesic=12&dorok=2004&serad=0 P.S: musíš ty odkazy dát dohromady, když jsem je sem dal celé, nehodilo se to na více řádků a dělalo to jaksi nepořádek |
|
|
|
Dzin. jak rikam....hned jak bude vice casu,tak doma prolistuju co se dá. Ale musís mit trpelivost. | |
|
|
Kreon: Tak jsem zalistoval a nevíš alespoň přibližně? Ono je to jako hledat jehlu v kupce sena v atombordelu. | |
|
|
Jestli byla vyráběná a nasazená jen K-4, tak to stačí. Já prostě potřebuji obecné porovnání Bf 109K a Fw 190A a D. Tohle je obratnější tady, tohle tady, v tehle výšce je rychlejší, v téhle pomalejší, tohle má tohle tamto zase tohle, nemusí to být nějaký sáhodlouhý elaborát s množstvím technických a odborných údajů (ikdyž... to bych si asi měl napsat Algymu do mailu ), stačí opravdu jen základní porovnání. | |
|
|
Dzin: nechci být nějak nedůtklivý, ale kdysi se tu myslim K-4 porovnávala s A-8 a možná i D-9...a taky snad s Mustagem? Takže nechceš zalistovat? | |
|
|
Dzin: předpokládám, že máš na mysli K-4, ano? | |
|
|
Kreon: (3904) Já bych to chtěl se všemi verzemi Fw 190. Ale to by bylo opravdu hodně práce, tak mi to stačí jen s těmi, co se vyráběly souběžně s Bf 109K. Jaké to byly přesně, to nevím, jestli jenom ty, co zmiňuješ. | |
|
|
Dzin: něco lehčího bys nechtěl? To co chceš zabere pár hodin listování a psaní . Apropo...to K chceš porovnávat s čím přesně? S A-8, D-9? | |
|
|
Chtěl bych o něco požádat. Potřeboval bych odborné srovnání výkonů Bf 109K a Fw 190 z doby, kdy se K vyrábělo. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Stíhací letouny, letecká válka