Stíhací letouny, letecká válka
|
|
---|---|
![]() |
Dzine a jsi si jistý, že měli opravdu možnost výběru? ![]() Třeba Rečkalov, Goluběv, Glinkové létali na P-39 společně s Pokryškinem. Myslíš, že si mohlí vzít místo P-39 třeba La-7? No asi nemohli, protože sloužili u pluku, u kterého byly od konce roku 1942, tedy spíše přelom 1942/43 zavedeny P-39. Proč třeba v roce 1942 létal Pokryškina jeho celý pluk na Jak-1? Proč si nemohl vzít La-5, když měl "možnost" výběru? Nevzal, protože tu možnost výběru prostě neměl, protože ta možnost prakticky neexistovala. Doplňování se provádělo podle předem daných tabulek. Víš jaký by v tom byl pak ... nepořádek ... kdyby každý říkal, s čím chce lítat?
ujezd napsal v č. 4019: A copak se Ti na tomhle nezdá?"...cim vetsi vykon motoru, tim lepsi vykon ve vetsich vyskach " Co se týká manuálu k JAK-3, tak ten vystavovat nebudu, protože na to nemám právo a navíc bych jen dubloval něčí práci. Kdo hledá, ten najde. Navíc mám jistou úmluvu se svým kolegou, že nebudeme z jistého důvodu onu adresu příliš zveřejňovat, protože by to mohlo poškodit jistou skupinu lidí, kteří na JAK-3 létají v jistém simulátoru. Ale přetpám se, zda již od toho utajení odstoupíme ... |
|
|
![]() |
Všude...já sem četl hodně knížek o druhé válce..ale když sem s tím tady vyrukoval tak mi bylo řečeno že to není dobře![]() |
|
|
![]() |
Levant: (4022) Kde se ti to jako blábol zdá? |
|
|
![]() |
Dzin napsala v č. 4021: Hmm,.,,co já čtu..tak to sou vždycky jen bláboli"Přínos Triumfu a tragédie není v nějakých vzorcích, ale v tom, že po dlouhé době se tu objevila zase kniha o Východné frontě a to docela dobrá kniha." ![]() |
|
|
![]() |
Přínos Triumfu a tragédie není v nějakých vzorcích, ale v tom, že po dlouhé době se tu objevila zase kniha o Východné frontě a to docela dobrá kniha. |
|
|
![]() |
Gryzlov: (4001) Ono záleželo, jakého pilota jsi se zeptal. ![]() 17 La-7 15 La-5FN 15 Jak-9 13 P-39 10 Jak-3 3 P-63 2 La-5 2 Jak-1 2 Spit IX 1 Jak-7 |
|
|
Gryzlov. Jasne, ty snad taky ne (...cim vetsi vykon motoru, tim lepsi vykon ve vetsich vyskach![]() |
|
|
|
![]() |
Eagle, takhle to měly i JAKy. Ale ty to tam musely mít asi jen na jednom šroubu nebo snad rovnou bez šroubu, když "laviny" to měly jen na dvou šroubech ![]() |
|
|
![]() |
To Eagle: Víš za co držela pancéřová deska v takové Bf 109? Podívej se někdy ve Kbelích na zachovalou La-7 a adaptaci S-199. Možná budeš překvapen ![]() Ale je to zajímavý postřeh. Smekám před Tebou. |
|
|
![]() |
Rusové na většině stíhaček montovali za hlavu pilota neprůstřelené sklo že ? Ne jak němci, kteří tam měli kovovou desku. Teď jsem se bavil se člověkem, který dělal výkopy (nedaleko Šternberka se totiž po válce srazili dvě lavočky) a vyprávěl mi že to sklo bylo většinou přišroubované jen na dvou šroubech. Našli totiž pilota bez hlavy. To sklo se při nouzovém přistání utrhlo a pilotovi useklo hlavu. A nebylo to jen na lavočkách. Na, který další stroje (vyráběný ve větších počtech) se to takhle montovalo ? |
|
|
![]() |
ujezd ... přečetl jsem si vše ... a to všechno, co si napsal myslíš jako naprosto vážně? Tome, přínos Triumfu a tragédie je v tom, že tímto způsobem někteří modeláři dopočítávají odolnost konstrukce modelu ... potíž je v tom, že právě jen modelu ... |
|
|
![]() |
Geniální taktik John se jmenoval Tchach. Teorie o váhové kultuře z Triumfu a tragédie je poněkud nicneříkající. Nevidím žádný přínos pro praktické porovnání kvalit a vlastností letadel. |
|
|
Gryzlov: jeste dluzim Pokryskina a jeho vztah k Jakovlevovi. Zdroj je L+K asi rocnik 1969. Veta je asi v to smyslu: ...a vidim, ze muj nazor prijma konstrukter s nevoli | |
|
|
Panzer: mel bys, a doufam, ze mas blizko ke svym kolegum ze studii na technice v Brne-fakulta konstrukce/pevnost letadel, alespon s nimi muzes prokonzultovat pevnost vsech Jaku![]() |
|
|
|
Gryzlov: jo a kdyz bys mel manual k avii b-35, pls dej vedet. Je to muj favorit (i kdyz uznavam, jak muzu mit za favorita ero, ktery ma stejny motor jako Jak-3![]() |
|
|
|
Gryzlov: Oplechovani Je samo o sobe dost divny termin. Samo o sobe nic neresi, snad jen usporu vahy a trvanlivost pri hangarovani venku. Jen to, ze kdyz se v rusku zacal dostavat dural alespon na nosniky kridel, usetrilo se cca 100 kg na vaze. A La-9/11 byly trochu jine konstrukce s jinym kridlem. Proti Mustangum toho v Korei moc nepredvedli. Svicka/resp. bojova zatacka Lavocka nabirala cca 1500m, Jak asi 700. Ztraty v prumeru Je to prumer, ciste matematicka funkce. Precti si jeste jednou, ze je to: Z 1000 akci se mi vrati kolik pilotu na tomhle typu era?Zadny ohled na pocty vyrobenych kusu. Je to dost polopate? Vahova kultura Souhlasim s Triumf a tragedie. Za predpokladu, ze vaha byla vyuzita ucelne. Kdyz se vratim o radku vys, nechapu, jak mohli rusove usetrit min. 100kg jen tim, ze vymenili drevene nosniky za duralove.. Kde je potom pancerova deska za zady atd... L-159 Neni stihacka, doufam, ze vyrobce vi, co to je. I kdyz vykony Mustangu snad ma ![]() Otazka na zaver: zkus mi vysvetlit, v cem je lepsi Jak-3 nez D-520.Kde a v cem nastalo to ukrutne zlepseni. |
|
|
|
Gryzlov: pls, nemichej hrusky s jablky...a beru odpoved na preskacku: Vykony ve vyskach Nezavisi od vykonu motoru. Podle tve formule by nejlepsi byl Tempest nebo Bearcat. Tak uznej...turbokompresor. Zero Ano, piloti Wildcatu (coz neni soucasnik Jak-3, i kdyz ideovemu pribuznemu Dewoitine 520 dal v Africe pekne na prdel ![]() Jak 3U je konstrukce ktera byla az snad v Korejske valce. Proti Corsairovi (ktery letal uz u Guadalcanalu) tam moc slavy nenasbirala. Uznavam, jina verze... Manual Jak 3 nemam, mam Tempesta, Spital, Mustanga, Lightninga, Z-142, Vivata, Blanika... To ti moc nerekne, ale jestli ho mas, pls zverejni ho. Copyright je davno pase...rad oprasim skolni rustinu |
|
|
|
Zdravim panove ! mozu se vmisit do problematiky ??? | |
|
|
![]() |
A po oplechování La-7, vznikl La-9 ... |
|
|
![]() |
ujezd napsal v č. 4003: Zero dávalo Američanům pěkně zabrat. Pokud vím, v taktice, jak se zbavit Zera, hrály hlavní roli vždy dvě letadla ... a když se to vezme kolem a kolem, tak po kompletním "oplechování" JAK-3 vznikla mašina JAK-3U, která je srovnávána s Corsairem ... "Jinak by Zero kosilo Hellcaty, Corsairy, Lightingy, Mustangy, P-47 po tisicich a sami japonci by nepresli ke konstrukcim jako Ki-44, J2N2, Rex..." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Stíhací letouny, letecká válka