Těžké bombardéry
|
|
---|---|
karaya1 (447): Tak jsem to našel, homepage je tu: www.stormbirds.com/project/index.htmlAsi před dvěma lety jsem v MF DNES četl článek, že jakási americká firma se chystá vyrobit (a prodat sběratelům) dvacítku Me 262.. O ceně se v novinách — bohužel — nepsalo, ovšem na webových stránkách dotyčné společnosti by žádané info býti mohlo... Zkusím to najít, porovnání tehdejších a dnešních cen by jistě bylo zajímavé. Na (prý velmi frekventovanou, ovšem není se co divit) otázku, kolik ta „sranda“ stojí, odpovídají takto:
We are often asked about pricing and production costs. In general, three factors must be kept in mind when discussing acquisition costs: (1) those jets which remain available are already some 50% complete, and were assembled with project funds that must be recoupped in the purchase price; (2) these are hand built, high performance, twin jet aircraft involving hundreds of thousands of manhours to complete; and (3) engine and avionics costs are variable, depending upon the owner's specific wishes with respect to configuration. The baseline figure for purchase of a completed aircframe (less engines and avionics) is USD 2,000,000.00. This figure is expect to rise somewhat after the initial flight test program has been completed. |
|
|
|
karaya1 napsal v č. 447: Nemůžeš porovnávat cenu kusové výroby s výrobou hromadnou. "jakási americká firma se chystá vyrobit (a prodat sběratelům) dvacítku Me 262.. O ceně se v novinách — bohužel — nepsalo, ovšem na webových stránkách dotyčné společnosti by žádané info býti mohlo... Zkusím to najít, porovnání tehdejších a dnešních cen by jistě bylo zajímavé." |
|
|
|
Kralik (445): To ano, ale jediným smyslem onoho prohlášení se mi jeví ilustrace podílu jednotlivých strojů na celkové produkci. Ale ani pak bych tomu neříkal „cena“, resp. že některý letoun je „nejdražší“.. "Takže v tomhle případě v celkovém součtu byl Liberátor nejdražší" |
|
|
|
Algernon (442): Zajímavé, skoro bych ve velkosériové výrobě čekal nižší cenu než v míru.. Navíc, v onom zdroji byla uvedena cena $276 000 (celkem korespondující s Tvými $270 000) u verze B-17G, tedy v žádném případě mírového Fortressu... Budu hledat dál
"Co vím, tak „předválečná“ B-17 stála kolem 270,000 USD, z válečné (velkosériové) výroby už tuším byla > 300,000 USD.
Algernon (442): "A tehdejší a dnešní ceny..? No, nevím, před časem jsem viděl poměr 20÷1, ale berme to asi se značnou rezervou… Ale docela by mně zajímalo, na kolik by ti dnes udělali kalkulaci třeba na P-51, řekněme při sérii 20 (nebo 2000) kusů…" No, nevím, jak s dolarem (ovšem na axishistory jsem už také zahlédl odhad mezi dvaceti- až třicetinásobkem tehdejších hodnot), ale myslím, že — tuším na Boudě — mi tvrdili, že pro čs. korunu (VII/2001:IX/1938) to vychází na cca 70 (???; nehraje tam roli i devalvace měny made by KSČ..?) Asi před dvěma lety jsem v MF DNES četl článek, že jakási americká firma se chystá vyrobit (a prodat sběratelům) dvacítku Me 262.. O ceně se v novinách — bohužel — nepsalo, ovšem na webových stránkách dotyčné společnosti by žádané info býti mohlo... Zkusím to najít, porovnání tehdejších a dnešních cen by jistě bylo zajímavé. |
|
|
|
O.K díky Algy | |
|
|
karaya: Takže v tomhle případě v celkovém součtu byl Liberátor nejdražší. | |
|
|
hele Algy měl bych na tebe krátkou a stručnou otázku : Mohl by si potvrdit číslo asi 630 000 zabitých německých civilistů při náletech RAF a USSAF? | |
|
|
Podle jistých zdrojů, jejichž údaje bych bral spíše s rezervou, byly ceny US bombardérů následující: B-17G $276 000 B-24D $336 000 B-29 $639 000 B-25B $96 000 B-26G $227 000 Co mě překvapilo, byla cena Marauderu, jež se blížila ceně Flying Fortressu... Nemáte někdo náhodou konstantu, kterou by se tato čísla převedla na dnešní $? |
|
|
|
Hiro napsal v č. 439: Proč? Měl větší dolet než B-17, prostornější trup, srovnatelné výkony (mimo dostupu)... Buď trochu konkrétnější "B-24 liberátor se mi moc nezdá" |
|
|
|
Nejlepší bombardér za 2sv. byl asi B-17 nebo B-29 B-24 liberátor se mi moc nezdá | |
|
|
Eagle: Ale pár chyb tam je... Ohledně B 24 . Bylo jich vyrobeno asi 18 000 a B-17 asi 13 000 a B-29 asi 3 000. Jestli ne, když tak mě opravte. Nevím na kolik přesně jim vyšel jakej bomb., ale nebyl Liberátor nejdražší v celkovém součtu? |
|
|
|
Mě se jeví dobrá, ale chybí mi tam rusové. | |
|
|
Eagle napsal v č. 435: Jsem jejím majitelem. "Ty jsi tu knihu "velké letecké bitvy" snad četl, že se o ní takhle vyjadřuješ" |
|
|
|
Tom napsal v č. 434: "Velké letecké bitvy..." a) Bylo to v takové málé knížce (něco jakoby jsi A5 rozpůlil podél), koupil jsem ji v antikvariátu za pár kaček (když to stojí 20,- a jsou tam barevný fotky)... A těch chyb je tam vícero (docela hodně...) b) Ty jsi tu knihu "velké letecké bitvy" snad četl, že se o ní takhle vyjadřuješ ? |
|
|
|
Velké letecké bitvy... | |
|
|
Eagle: Kdepak jsi zase co četl? | |
|
|
Tak to je dobrý. Že si někdo dá tu práci, psát takové žvásty do knih... | |
|
|
Eagle napsal v č. 429: Tak to rozhodně pravda není, byl naopak levnější, klasický spotřební materiál. Proto se jich také vyrobilo více, než dražších B-17tek. Že byla B-29 nedražší ze všech letounů, o tom snad není pochyb. "Je pravda že B-24 byl nejdražší americký bombardér z WW2 ? Nebyla B-29 dražší ?" |
|
|
|
To Eagle: B-24 byl určitě nejrozšířenější, ale nejdražší tedy nebyl. B-29 stála určitě mnohem víc, nemluvě o některých prototypech: od B-19 po Mixmaster. | |
|
|
Je pravda že B-24 byl nejdražší americký bombardér z WW2 ? Nebyla B-29 dražší ? |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Těžké bombardéry