Těžké bombardéry
|
|
---|---|
to Bonhart: A nebyly to náhodou M2?! Algernon tady psal o originálních britských konstrukcích... | |
|
|
No ono to s těma půlpalcovýma kulometama není docela pravda - britové měli od roku 1944 svoje vlastní - montováno do Spitfirů, které měli křídlo schématu E. | |
|
|
Ohledně munice mám dost fotografií i nějaké články (o Litlle John, bezzákluzové švédské pušce m/42 atd.) pokud máš zájem můžu poskytnout výše zmíněné nebo adresu stránek. | |
|
|
to Algernon: Díky, přiznám se že řada informací je pro mě nová(Welington, Lancaster s 20mm kanóny). Ohledně věže Rose-Rise mě vede k mému názoru její velmi jednoduchý systém ovládání, který mohl zvládnout prakticky každý, jen po krátkém zaškolení. Uznávám ale, že oproti věžím FN neměla gyroskopický zaměřovač a scházelo jí pancéřování. Jinak co se týče 12,7x81 tak mám jeho fotku(můžu poskytnot), neznám jeho výkon, ale vedle 12,7x99 byl asi přeci jen o dost slabší. |
|
|
|
to Algernon: Všechno je v pořádku,co jsem stačil přečíst, tak jsem nabyl dojmu,že R-R věž asi byla lepší. Nenapadlo Angličany taky dát 0.5ky do ostatních stanovišť, nebo zkusit kanón? Je ale pravda, že noční nasazení nebylo denní. |
|
|
|
Netušíš co znamenal ten detektor? Noktovizor?? Černě vdovy údajně měly mít nějaký jednoduchý noktovizor. | |
|
|
to Algernon: Moc dík, když se budu moct nějak odvděčit... | |
|
|
Šroub a matice se po sobě netřou plochou, ale jsou mezi nimi kuličky jako v ložisku. Kuličky běží po dráze šroubovice a vhodně konstruovaným vedením v matici se vrací na začátek. Má to asi desetinové tření oproti normálnímu šroubu. Dnes se to používá v posuvech na obráběcích strojích, přesných polohovadlech a pod. U nás je vyrábí TOS Kuřim a je to významný výrobce i v rámci EU. | |
|
|
Zkusíme to tu oživit jedním zajímavým technickým detailem: ...víte že u B-29 bylo otvírání pumovnice, krytů podvozku a pod. řešeno pomocí kuličkových šroubů? Tehdy šlo o vynález starý sotva deset let. |
|
|
|
B-17B Taky mi přišlo divné, že by B-17A (se stejnými motory, stejnou nosnou plochou a zhruba stejnou vzletovou hmotností) měla operační dostup cca 38 000 ft, kdežto B-17B ani ne 25 tisíc... Maximum speed 292 mph at 25,000 feet. Service ceiling 24,620 feet. |
|
|
|
Mám pár dotazů. :o) 1) může být dosahováno maximální rychlosti nad operačním dostupem? Vím, že to zní velmi divně a pravděpodobně to je jenom šotek či blbost... 2) měly motory na B-17B (Wright R-1820-51 Cyclone) turbokompresory? Protože na (Y1)B-17A je ty samé motory měly. Potom mi ovšem přijde divné, jak to, že u B-17A se udává vzletový výkon 1000 hp, kdežto u B-17B již 1200 hp... Ach ty zdroje :o( |
|
|
|
Najlepsi byl B29 SuperFortress | |
|
|
Před 3 rokama to s Beaufighterem v Duxfordu vypadalo takhle: cybermodeler.com/aircraft/beau/beau.shtml | |
|
|
V Duxfordu davaji dohromady Beaufightera - udajne do letuschopneho stavu. O jinych nevim. | |
|
|
Tom:
Most enthusiasts would be aware that at the present time there are just two de Havilland Mosquitos remaining airworthy. These are T Mk. 3 RR299 operated by British Aerospace, and Kermit Weeks' B.Mk.35 RS712 based (most of the time) at Oshkosh, Wisconsin. In terms of airworthy potential, the next Mosquito likely to become airborne is another B.Mk35, the little known VR796 currently located in Canada.
Ad Beaufighter: zkus si projít odkazy zde: www.fleetairarmarchive.net/Aircraft/Preserve... |
|
|
|
Algernon napsal v č. 456: Je pravda, ze Lancaster mne osobne imponuje so vsetkych vtedajsich bombarderov najviac. No a co sa tyka toho premetu, ja mam pri lietani zasadu, za s kazdym typom lietadla sa ma lietat v tych medziach, na ktore je postavene. Zatial sa mi tato zasada vyplatila a nemal som ziadnu nehodu.Teda akrobaciu so stihackami a s bombardermi kludne bez brutalnych obratov. Pocul som, ze jeden zalietavac sa rozhodol s Cmelakom urobit vykrut a uz to nerozchodil. "A hele, že by další příznivec Lancasteru? Pokud by Karaya sehnal toho šejka, tak Tě beru za slovo… Hele, moje oblíbená historka… Novozélanďák F/Lt Bill Endean, pilot od 50. squadrony, byl proslulý tím že dokázal, pochopitelně s prázdnou mašinou, udělat přemet (ale přemet byl několikrát „podniknut“ i během zalétávání). Trufnul by sis? :o) " |
|
|
|
Jeden ruský moloděc si dělal pěkný akrobatický prvky s Tu-160. | |
|
|
Algernon napsal v č. 451:
"Co takhle Lanc, ten by k mání nebyl?"
Jaro napsal v č. 454: "Ked najdes sponzora na stavbu, ja sa hlasim za pilota a mechanika" Pánové, my to snad ještě dáme dohromady... Ovšem ten sponzor... Není něčí přízeň arabským šejkem? |
|
|
|
Ked najdes sponzora na stavbu, ja sa hlasim za pilota a mechanika. | |
|
|
Algernon (451): "Co takhle Lanc, ten by k mání nebyl?" No, takhle zaletět si s ním do Duxfordu na The Battle of Britain Day... :o)) Ovšem to aby si člověk připravil pořádný balík a obrnil se desetiletou trpělivostí při jeho stavbě... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Těžké bombardéry