Hirošima a Nagasaki: nutné zlo?
|
|
---|---|
Johny napsal v č. 450: "No problém je, že ze spojenecké strany nebylo dostatek informací o tom, jak dlouho je schopno Japonsko odolávat. Špionáž ve srovnání s německem měla v japonsku problémy. Nikdo nevěděl také co němci japonsku předali za technologie. Byly chyceny ponorky s nákresy a rozebranými díly tryskových letadel, nedostatkovým materiálem a třeba i s kompletní výrobním plánem Tigera. Nikdo nevěděl, kolik takových ponorek proplulo, že většina nedoplula se zjistilo až po válce. US měly hrůzu z toho, že se vyrojí v japonsku poslední německé zbraně ovládané fanatickými japončíky." Pravda, pravda. |
|
|
|
No problém je, že ze spojenecké strany nebylo dostatek informací o tom, jak dlouho je schopno Japonsko odolávat. Špionáž ve srovnání s německem měla v japonsku problémy. Nikdo nevěděl také co němci japonsku předali za technologie. Byly chyceny ponorky s nákresy a rozebranými díly tryskových letadel, nedostatkovým materiálem a třeba i s kompletní výrobním plánem Tigera. Nikdo nevěděl, kolik takových ponorek proplulo, že většina nedoplula se zjistilo až po válce. US měly hrůzu z toho, že se vyrojí v japonsku poslední německé zbraně ovládané fanatickými japončíky. | |
|
|
Navíc Amíci měli lepší průmysl a Japonci ho měli zdecimovaný. | |
|
|
Nezapomeňte na to, že Američani měli lepší techniku než Japonci a měli více a lepší tanky. | |
|
|
giro.c napsal v č. 409: O tohle šlo "stanley tenhel milion mrtvch jsem taky kdysy zastával. Zeptej se Toma . To byl odhad pana Forestala. Odhad armády byl asi 50 tisíc." |
|
|
|
Tom napsal v č. 445: ... to věděl i Áda a ... "válka je prohraná a že Japonsko nemá zdroje na další odpor." |
|
|
|
Johny napsal v č. 444: Ani já jsem číslo 50 000 padlých US vojáků nikdy nepoužil.
"No pouze 50.000 lidí celkově při vylodění na japonské ostrovy je naprostý nesmysl a hovadina, tolik stála Okinawa."
Johny napsal v č. 444: To je ovšem poněkud přehnané, už proto, že japonská vojenská věda tehdy prosazovala obranu ve vnitrozemí, nikoli na pobřeží.
"Tento počet by byl tak ztráty v první den invazní operace."
Johny napsal v č. 444: Anami nebyl sám, kdo byl připraven "obětovat vše". Ovšem zda-li lze brát takovou (a jí podobné) zprávu vážně...? Spíš byla určena jako prostředek přesvědčování váhajících členů kabinetu - protože v té době už pro pokračování ve válce byly prakticky jen někteří armádní velitelé.
"K tomu je třeba připočíst Japonské vojáky - gen. Korechika Anami ministr války ve zprávě pro zasedání vlády připravil zprávu, kde tvrdí, že Japonsko invazi může odrazit a způsobit nepříteli velké ztráty. Výslovně napsal, že armáda je ochotna obětovat 2,5 miliónů vojáků."
Johny napsal v č. 444: Můžeme se donekonečna přít, jak dlouho by válka ještě trvala. O Hirošimě se členové vlády dozvěděli na zasedání kabinetu. Už na začátku tohoto zasedání prohlásili zástupci ekonomických ministerstev, že válka je prohraná a že Japonsko nemá zdroje na další odpor. "jak by ztráty vypadaly po pár měsících." |
|
|
|
No pouze 50.000 lidí celkově při vylodění na japonské ostrovy je naprostý nesmysl a hovadina, tolik stála Okinawa. Tento počet by byl tak ztráty v první den invazní operace. Operace Coronet a Olympic byly kompletně naplánované a mělo se jich zůčastnit přes 5 mil. vojáků ze strany US. Jen americké ztráty byly spočítané pro Coronet a Olympic dohromady na 220-500 tisíc mužů. K tomu je třeba připočíst Japonské vojáky - gen. Korechika Anami ministr války ve zprávě pro zasedání vlády připravil zprávu, kde tvrdí, že Japonsko invazi může odrazit a způsobit nepříteli velké ztráty. Výslovně napsal, že armáda je ochotna obětovat 2,5 miliónů vojáků. K tomu je třeba připočíst civilní oběti masivního "konvenčního" bombardování. Jen při náletu na Tokio zemřelo 90.000 lidí. Lze si představit, že i kdyby byla vzata v úvahu "mírná" varianta dobytí japonska a to totální blokáda a denní masivní kobercové bombardování každého metru půdy, jak by ztráty vypadaly po pár měsících. |
|
|
|
giro.c napsal v č. 441: Já, hernajs
"hernajs nevíte kdo tady operovals tim milionem mrtvých při vylodění v Japonsku ( teda kromě mě asi před rokem )"
Tom napsal v č. 442: ale ne jako zastánce, to si vyprošuji - psal jsem o obavách plánovačů, jak byly zveřejněny (a o něco později jsem si dovolil pochybovat o odahdu 50 000 ztrát při vylodění na japonské ostrovy' "Většina zastánců použití atomových bomb tento argument ráda používá." |
|
|
|
hernajs nevíte kdo tady operovals tim milionem mrtvých při vylodění v Japonsku ( teda kromě mě asi před rokem ) | |
|
|
Tom napsal v č. 437: "Ale boje skončily o nějaký ten týden dříve, že." Teda, jsi říkal dříve. Jsem to popletl. Jsem myslel později a ne dříve. Jsem asi myslel na něco jinýho, když jsem to četl. Omlouvám se. |
|
|
|
Langos napsal v č. 438: Kde, mohu-li se zeptat? Nepočítám Mandžusko, tam spíš Rusové nebrali v potaz japonskou kapitulaci. "Boje taky pokracovali pár dní po kapitulaci" |
|
|
|
Tom napsal v č. 437: "Ale boje skončily o nějaký ten týden dříve, že." Podobne jako s Nemcema. Boje taky pokracovali pár dní po kapitulaci. |
|
|
|
Langos napsal v č. 430: Ale boje skončily o nějaký ten týden dříve, že. "Až 2. září 1945 byla podepsána konečná kapitulace." |
|
|
|
Já si myslím,že atomová bomba v té době zachránila několik milionů životů,ale dnes může další válka zničit celý svět(včetně chemických zbraní) | |
|
|
Langos napsal v č. 429: Takže se snad nedá hovořit o tom, že by byl dobyt? Prostě se tam vylodili po japonské kapitulaci. Zrovna jako v Hongkongu, zrovna jako v Malajsku. "5.9.1945 došlo k vylodění spojeneckých vojsk v Singapuru." |
|
|
|
Lavockin napsal v č. 433: "Co myslíš?Byla atomová bomba byla svržena oprávněně?" Nevím, koho se ptáš, a proto tedy odpovím já. Jistě, že ne. Už samotné vyrobení atomových a dalších chemických zbraní byla velká chyba a blbost. A jak už jsem psal níže, nebylo vůbec potřeba atomovku použít. |
|
|
|
Co myslíš?Byla atomová bomba byla svržena oprávněně? | |
|
|
Lavockin napsal v č. 431: "Máš úplnou pravdu,promiň. . ." Ale to nevadí. Nevím, proč se omlouváš. Každý se může splést. |
|
|
|
LANGOS: Až 2. září 1945 byla podepsána konečná kapitulace. Máš úplnou pravdu,promiň. . . |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Pacifik
- > Hirošima a Nagasaki: nutné zlo?