Válka v Tichomoří 1941 - 1945

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1301-1320 z 1609
<< 63 64 65 66 67 68 69 >>
Po
Bart S. 11.3.2004 18:44 - č. 338
Bart S.
Algernon napsal(a) v č. 334:
"Zkus Dzinův příspěvek 328…"
No ty zkus pořádně číst příspěvky. Píšu tam: Nemá cenu se o tom hádat, vše napsal Dzin (328). Opravdu bys to mohl zkusit.
giro.c 11.3.2004 07:14 - č. 337
no řeknu to narovinu.S Dzinem ani s Algym se hádat nebudu páč ty maj vždycky pravdu.
giro.c 11.3.2004 07:13 - č. 336
Algy (330) vždyť to skoro souhlasí. No měl jsem tam napsat, že k těmto změnám došlo při reorganizaci v březnu 1943.
Dzin 10.3.2004 21:23 - č. 333
Dzin Tom: Jasně, mě se to nechtělo rozepisovat dopodrobna. Ikdyž není zcela pravdou, co tvdíš v poslední větě. 3. a 5. loďstvo vzniklo dříve, než byl Halsey "bez prace". např. 5. loďstvo (Spruance) bylo zřízeno 26.4.1943.
Bart S. 10.3.2004 18:09 - č. 332
Bart S.
Algernon napsal(a) v č. 323:
"Fakt? No vidíš, a já bych dodnes řekl, že 7. loďstvo bylo na severu (co mj. takové Aleuty)"
No a já bych řekl, že bylo na jihozápadě. Nemá cenu se o tom hádat, vše napsal Dzin (328). Nebo se chceš hádat jako o tom Avangeru?
Tom 10.3.2004 06:49 - č. 331
Tom Jen pár poznámek: Severotichomořskému svazu původně velel konraadmirál Robert Theobald. A Ghormley velel zpočátku v jižním Tichomoří, ale nikoli samotnému loďstvu, respektive to tehdy ještě fakticky neexistovalo. Tehdy byly ještě samostatné operační svazy a ty podléhaly velitelům oblastí. Loďstva byla zřízena a nasazena vlastně shodou okolností až ve chvíly, kdy Halsey v jižním Tichomoří zůstal "bez práce".
Hartmann 9.3.2004 23:24 - č. 329
Hartmann Dzin: jednodílný
Dzin 9.3.2004 20:03 - č. 328
Dzin Takže si tu strukturu dělení USN v Pacifiku probereme trochu podrobněji. NA počátku války bylo Tichomořské loďstvo rozděleno na Pacifické a Asijské loďstvo. Po úderu na Pearl Harbor až do bitvy u Midway postupně Asijské loďstvo zaniká a zůstává pouze Pacifické. Z nedostaku sil se dělí jen na Operační svazy a ne loďstva. Po Midway se Bojiště rozděluje na Jihozápadní a Tichomořskou oblast. Za jihozápadní odpovída MacArthur a zahrnuje část Šalamounů, Filipíny, Sundské ovy. a Austrálii, zbytek Tichého oceánu spadá do Tichomořské oblasti, kde velí Nimitz. Jihozápadní oblast nemá při bojích do roku 44 žádné významější námořní síly, patří do ní pouze lehké jednotky. Tichomořská je rozdělena na Severo-, Středo- a Jiho-tichomořskou oblast. V jižní operuje 3. loďstvo pod velením Ghormleyho, později Halseyho. Ve středu je 5. loďstvo pod velením Spruanceho a na severu 7. loďstvo (ikdyž někdy bývá nazýváno i jako Severotichomořský svaz) pod velením Kinkaida později Fletchera. Samozřejmně, jednotlivá loďstva jsou zřizována postupně, ne najednou. Po ukončení bojů na severu (Aleuty) a jihu (Šalamouny) dochází k reorganizaci. 3. a 5. loďstvo se spojuje a nastává onen dualizmus velení Spruanceho a Halseye, podléhá Nimitzovi a jeho úkol je zahájit tažení na Japonsko, 7. loďstvo je na severu zrušeno a nově vytvořeno v Jihozápadní oblasti pod velením Kinkaida, kde má podpoporovat MacArthura, kterému podléhá, v tažení na Filipíny a Sundské ovy. Tohle dělení poté vydrželo až do konce války.
giro.c 9.3.2004 19:13 - č. 327
Algy nebylo třetí loďstvo to samé jako páté s tím, že jednou velel Halsey a jednou Spruance?
7.loďstvo ( Jihozáípadnětichomořské ) velel mu Kinkaid a podléhalo McArthurovi
pbradler 9.3.2004 00:19 - č. 326
pbradler Bart S. (321): Trieda Unryu bola síce rýchla, postrádala však pancierovú ochranu, takže pri zásahu bombami by na tom bola podobne ako Hiryu alebo Soryu.
Shinano radsej nebudem komentovať.
A nakoniec jediná slušná lietadlovka Taiho, bola degradovaná vďaka silnému pancierovaniu paluby, z toho vyplývajúcim vysokým ťažiskom a nutnosti znížiť počet hangárov k tak nízkemu počtu palubných lietadiel, že sa skoro blížil k americkým CVL.
Keď to zhrnieme, posledné schopné japonské lietadlovky boli S a Z.
Dzin 8.3.2004 22:58 - č. 325
Dzin Bart S.: Nesmíš zapomínat, že organizační struktura USN se během války měnila.
Dzin 8.3.2004 22:49 - č. 324
Dzin Hartmann: (318) Já mám dojem, že ano a docela se mi to líbilo. Jsou to dva díly, ne?
Bart S. 8.3.2004 20:45 - č. 321
Bart S. no to samozřejmě můžu: Shinano, a třída Uryu. Taiho jsem chtěl taky říct
pbradler 8.3.2004 20:34 - č. 320
pbradler Bart S. (319): Môžeš vymenovať aspoň jednu okrem Taiho ?
Bart S. 8.3.2004 20:24 - č. 319
Bart S.
pbradler napsal(a) v č. 316:
"Navyše ak si vezmeš s čím operovali Japonci (okrem S a Z) tak to boli "královské" lode."
No to bYch neřekl. Japonci i s postupem války stavěli těžké a kvalitní letadlové lodě. Přestavby různých transportních plavidel na letadlovky je věc druhá.
Hartmann 8.3.2004 20:24 - č. 318
Hartmann Z antíku jsem si přinesl Aleš Skřivan - Cestou Samurajů.
(četli jste to někdo?)

Docela dlouho jsem hledal něco o japonsko-čínských bojích ve WW2, a tohle se zdá docela dobrý, kromě Dohihary ani nic jinýho neznám
pbradler 8.3.2004 20:23 - č. 317
pbradler Ranger sa ako loď príliš nepodaril a mal problémy s pevnosťou konštrukcie. Preto aj nebol nasadený proti Japs ani v čase najväčšej krízy (samozrejme pri hrozbe vylodenia na Oahu by asi zmenili názor).

Podobne na tom bola britská lietadlovka Unicorn, ktorá mala tiež slušné parametre a tiež slúžila ako cvičná.
pbradler 8.3.2004 20:18 - č. 316
pbradler
Bart S. napsal(a) v č. 305:
"Daleko úspěšnější byli eskortní letadlové lodě, které již byli stavěny přímo jako letadlové lodě."
CVL triedy Independence boli samozrejme improvizáciou v čase keď bola každá lietadlovka dobrá. CVE ich ale v úlohe rýchlych lietadlových lodí mohli len ťažko nahradiť, nakoľko mali rýchlosť okolo 20 uzlov. S ňou by ťažko mohli operovať spolu s ťažkými lietadlovkami. Navyše CVE chýbalo akékoľvek pancierovanie, kým CVL mali aspoň nejaké.
Navyše ak si vezmeš s čím operovali Japonci (okrem S a Z) tak to boli "královské" lode.
Bart S. 8.3.2004 19:47 - č. 315
Bart S. to Tom: Nejen prakticky, úplně! Byli to tatáž uskupení i svazu letadlových lodí velel stejný člověk- adm. Mitscher.Lišili se pouze ve velení. Pokud velel adm. Halsey tak to bylo 3. loďstvo 38. svaz, pokud Spruance tak to bylo 5.loďstvo a 58.svaz. 7.loďstvo bylo jihotichomořské a nebylo to výsadkové loďstvo. To si asi pleteš se 7. brigadou nebo tak nějak adm. Turnera.
Tom 8.3.2004 06:27 - č. 314
Tom 3. a 5. loďstvo bylo prakticky totéž, jen jeho jádru- svazu letadlových lodí TF 38/TF58 velel jiný admirál. 7. loďstvo bylo podřízeno Tomu Kinkaidovi a mělo za úkol provádět a podporovat výsadkové operace. Kromě běžných plavidel mělo jen eskortní letadlové lodi.
1301-1320 z 1609
<< 63 64 65 66 67 68 69 >>
Po