Válka v Tichomoří 1941 - 1945
|
|
---|---|
![]() |
Algernon napsal(a) v č. 334: No ty zkus pořádně číst příspěvky. Píšu tam: Nemá cenu se o tom hádat, vše napsal Dzin (328). Opravdu bys to mohl zkusit. "Zkus Dzinův příspěvek 328…" ![]() |
|
|
no řeknu to narovinu.S Dzinem ani s Algym se hádat nebudu páč ty maj vždycky pravdu. ![]() |
|
|
|
Algy (330) vždyť to skoro souhlasí. No měl jsem tam napsat, že k těmto změnám došlo při reorganizaci v březnu 1943. | |
|
|
![]() |
Tom: Jasně, mě se to nechtělo rozepisovat dopodrobna. ![]() |
|
|
![]() |
Algernon napsal(a) v č. 323: No a já bych řekl, že bylo na jihozápadě. Nemá cenu se o tom hádat, vše napsal Dzin (328). Nebo se chceš hádat jako o tom Avangeru? "Fakt? No vidíš, a já bych dodnes řekl, že 7. loďstvo bylo na severu (co mj. takové Aleuty)" ![]() |
|
|
![]() |
Jen pár poznámek: Severotichomořskému svazu původně velel konraadmirál Robert Theobald. A Ghormley velel zpočátku v jižním Tichomoří, ale nikoli samotnému loďstvu, respektive to tehdy ještě fakticky neexistovalo. Tehdy byly ještě samostatné operační svazy a ty podléhaly velitelům oblastí. Loďstva byla zřízena a nasazena vlastně shodou okolností až ve chvíly, kdy Halsey v jižním Tichomoří zůstal "bez práce". |
|
|
![]() |
Dzin: jednodílný |
|
|
![]() |
Takže si tu strukturu dělení USN v Pacifiku probereme trochu podrobněji. ![]() |
|
|
Algy nebylo třetí loďstvo to samé jako páté s tím, že jednou velel Halsey a jednou Spruance? 7.loďstvo ( Jihozáípadnětichomořské ) velel mu Kinkaid a podléhalo McArthurovi |
|
|
|
![]() |
Bart S. (321): Trieda Unryu bola síce rýchla, postrádala však pancierovú ochranu, takže pri zásahu bombami by na tom bola podobne ako Hiryu alebo Soryu. Shinano radsej nebudem komentovať. A nakoniec jediná slušná lietadlovka Taiho, bola degradovaná vďaka silnému pancierovaniu paluby, z toho vyplývajúcim vysokým ťažiskom a nutnosti znížiť počet hangárov k tak nízkemu počtu palubných lietadiel, že sa skoro blížil k americkým CVL. Keď to zhrnieme, posledné schopné japonské lietadlovky boli S a Z. |
|
|
![]() |
Bart S.: Nesmíš zapomínat, že organizační struktura USN se během války měnila. |
|
|
![]() |
Hartmann: (318) Já mám dojem, že ano a docela se mi to líbilo. Jsou to dva díly, ne? |
|
|
![]() |
no to samozřejmě můžu: Shinano, a třída Uryu. Taiho jsem chtěl taky říct ![]() |
|
|
![]() |
Bart S. (319): Môžeš vymenovať aspoň jednu okrem Taiho ? |
|
|
![]() |
pbradler napsal(a) v č. 316: No to bYch neřekl. Japonci i s postupem války stavěli těžké a kvalitní letadlové lodě. Přestavby různých transportních plavidel na letadlovky je věc druhá. "Navyše ak si vezmeš s čím operovali Japonci (okrem S a Z) tak to boli "královské" lode." |
|
|
![]() |
Z antíku jsem si přinesl Aleš Skřivan - Cestou Samurajů. (četli jste to někdo?) Docela dlouho jsem hledal něco o japonsko-čínských bojích ve WW2, a tohle se zdá docela dobrý, kromě Dohihary ani nic jinýho neznám |
|
|
![]() |
Ranger sa ako loď príliš nepodaril a mal problémy s pevnosťou konštrukcie. Preto aj nebol nasadený proti Japs ani v čase najväčšej krízy (samozrejme pri hrozbe vylodenia na Oahu by asi zmenili názor). Podobne na tom bola britská lietadlovka Unicorn, ktorá mala tiež slušné parametre a tiež slúžila ako cvičná. |
|
|
![]() |
Bart S. napsal(a) v č. 305: CVL triedy Independence boli samozrejme improvizáciou v čase keď bola každá lietadlovka dobrá. CVE ich ale v úlohe rýchlych lietadlových lodí mohli len ťažko nahradiť, nakoľko mali rýchlosť okolo 20 uzlov. S ňou by ťažko mohli operovať spolu s ťažkými lietadlovkami. Navyše CVE chýbalo akékoľvek pancierovanie, kým CVL mali aspoň nejaké."Daleko úspěšnější byli eskortní letadlové lodě, které již byli stavěny přímo jako letadlové lodě." Navyše ak si vezmeš s čím operovali Japonci (okrem S a Z) tak to boli "královské" lode. |
|
|
![]() |
to Tom: Nejen prakticky, úplně! Byli to tatáž uskupení i svazu letadlových lodí velel stejný člověk- adm. Mitscher.Lišili se pouze ve velení. Pokud velel adm. Halsey tak to bylo 3. loďstvo 38. svaz, pokud Spruance tak to bylo 5.loďstvo a 58.svaz. 7.loďstvo bylo jihotichomořské a nebylo to výsadkové loďstvo. To si asi pleteš se 7. brigadou nebo tak nějak adm. Turnera. |
|
|
![]() |
3. a 5. loďstvo bylo prakticky totéž, jen jeho jádru- svazu letadlových lodí TF 38/TF58 velel jiný admirál. 7. loďstvo bylo podřízeno Tomu Kinkaidovi a mělo za úkol provádět a podporovat výsadkové operace. Kromě běžných plavidel mělo jen eskortní letadlové lodi. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Pacifik
- > Válka v Tichomoří 1941 - 1945