Válka v Tichomoří 1941 - 1945

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1121-1140 z 1609
<< 54 55 56 57 58 59 60 >>
Po
Isoroku 15.7.2004 13:43 - č. 630
Isoroku
Tom napsal v č. 626:
"Je hezké ukazovat, že znáš nějaké finesy, ale prosím Tě výraz "Kaku" ve jménech letadlovek neznamená jestřáb, ale jeřáb, což je taky pták. Pokud někdo v nějaké knize píše opak, je rovněž pták."

Ahoj Tome, také jsme narazil na překlad "jeřáb", ale pouze v knize M. Hubáčka (navíc to tam uvadí pouze na začátku, dále se k tomu již v textu nevrací). Naopak výraz jestřáb nacházím hned v několika knihách, takže je dle mého názoru pravděpodobnější. Názvy LL jsem si zkoušel přeložit sám už dávno, ale není to tak jednoduché. A až budeš přístě někoho poučovat a překládat mu slovo "kaku", tak si otevři Japonsko-český slovník (r.v. 1993, str.190) - kde je slovo kaku přeloženo následovně:
- kabinet, vláda
- ohrada, čtvrť, blok
- úhel, střelec (šachová figurka)
- obraz, tah, jádro
- psát, malovat
- rozbít, chybět
- škrábat, hrabat
- potit se
- každý, všechny
- nadzemí, visutý, smyšlený
....o žádným ptákovi ani zmínka a to ten slovník má 480 str., a žadnej lepší se mi pod ruku nedostal.

Bart S.: .....kdo se směje naposledy,....
Bart S. 15.7.2004 11:06 - č. 629
Bart S. to Tom (626).
Tom 15.7.2004 06:27 - č. 626
Tom
Isoroku napsal v č. 624:
"bez jestřábů"
Je hezké ukazovat, že znáš nějaké finesy, ale prosím Tě výraz "Kaku" ve jménech letadlovek neznamená jestřáb, ale jeřáb, což je taky pták. Pokud někdo v nějaké knize píše opak, je rovněž pták.
Isoroku 15.7.2004 00:04 - č. 625
Isoroku
giro.c napsal v č. 619:
"Porážku Japonců bych spíše možná posadil na hlavu váhajícímu Nagumovi. "
....a Jamamotovi, že Naguma i přes předčasný úprk od Pearl Harboru nechal velet, a že příliš roztříštil síly (naprosto zbytečný aleutský svaz)
Isoroku 14.7.2004 23:43 - č. 624
Isoroku
giro.c napsal v č. 619:
"Američani poškodili Zuikaku i Šokaku a tudíž nemohli být použiti u Midway. "

Poškozena byla jen Shokaku, navíc američané přišli o Lexington a Yorktown byl poškozen, navíc Nagumo i bez jestřábů měl velkou převahu (i když američané nasadili i Yorktown). Midway více v 621.
giro.c napsal v č. 619:
"Krom toho dík bitvě v Korálovém moři Japonci neobsadili Port Moresby."
Obsazení Port Moresby bylo pouze odsunuto na červenec. Zrušeno bylo až v souvislosti s porážkou u Midway.
Isoroku 14.7.2004 23:26 - č. 623
Isoroku Algernon: Níže jsi uváděl, že preferuješ porovnávat stroje podle takticko technických dat. Jednu takovou tady mám:
rychlost, stoupavost, dolet, pal. síla, nosnost
Ju88A4 470 400m/min 1790 6xkul. 2000 kg
G4M1 428 18min(5000m) 4288 4xkul., 1xkan. 1050 kg
B25B 420-480 13min(5000m) 2080 5xkul. 1360 kg

Který z nich je tedy nejlepší? Já myslím, že dle této tabulky se to teda nedá říci. Z této tabulky můžeme konstatovat, že tento má nejlepší stoupavost a tento zase nejsilnější výzbroj,... .Historie se ale ptá jinak. Například:
Které letouny se zasloužily o vítězství v bitvě o Británii? (měli snad TTD lepší než protivník)
Který sovětský stroj zle zatápějící Wehrmachtu, byl nazýván černá smrt?
Který stíhací letoun vládl obloze v pacifiku v roce 1942?
Isoroku 14.7.2004 22:19 - č. 622
Isoroku
Algernon napsal v č. 617:
"Václav Němeček: Vojenská letadla 3, strana 42: Poslední pokus o nasazení Typhoonů jako stíhaček byl v srpnu 1942 v době britského vylodění u Dieppe. "

.....já nevím, co bys chtěl více.....stojí tam poslední pokus....a bavíme se tady o Typhoonech jako o stíhačkách, že....(vyhlídkové lety apod. necháme na někdy jindy)
Isoroku 14.7.2004 22:05 - č. 621
Isoroku
giro.c napsal v č. 619:
"no to snad nemyslíš vážně. Američani dekódovali japonský námiořní kód, takže o této operaci věděli. Porážku Japonců bych spíše možná posadil na hlavu váhajícímu Nagumovi. Američani podle mě vyhráli docela regulérně."

Američané dekódovali námořní kód a koncentrovali síly (namořní i letecké, za tři dny dokázali opravit Yorktown, nasadili ponorky, Saratoga plnou parou miříla na Hawai ve snaze zapojit se do Midwayské bitvy byť v nějaké pozdější fázi, posílili letecké síly na samotné Midwayi,...) a zaujali nejvýhodnější možnou pozici. Prostě američané nasadili naprosto vše co mohli k obraně Midway. Vtip je v tom, že i když se na bitvu američané připravovali jak nejlépe mohli, pořád byli zásadně slabší než úderný svaz admirála Naguma (i bez Shokaku, Zuikaku, Jamato, Junyo, Rjudzo, bitevní flotily Nobutake Kondóa,...). Prostě Akagi, Kaga, Hiryu a Soryu byly sto, smést američany z povrchu zemského...... Ale stalo se, že zrovna ten průzkumný hydroplán, který měl ve svém sektoru americkou flotilu, měl závadu a startoval s cca hodinovým zpožděním, že pilot průzkumného letadla nerozezná křižník od LL, že vysílačka v průzkumném D4Y Suisei byla porouchaná (pilot mohl nahlásit nalezenou flotilu až po přistání), že střemhlavě Dauntlessy se oběvily zrovna v době startu útočné vlny (kdy letadlové lodě se natáčeli proti větru),... no prostě spousta haluzáckých situací, které ve svém důsledku způsobily americké vítězství. Není pochyb o tom, že pokud by se japonská útočná vlna dostala do vzduchu, nadělala by z americké flotily fašírku.
giro.c 14.7.2004 19:51 - č. 620
Isoroku ale z MIdwaye startovala starší Buffala, Wildcatů tam bylo asi 10 nebo.
giro.c 14.7.2004 19:45 - č. 619
Isoroku 582
Isoroku napsal v č. 582:
"V květnu v bitvě v Korálovém moři japonci docílili taktického vítězství tím, že potopiny těžkou letadlovou loď Lexington (a tuším že tanker a torpédoborec). Sami ztratili lehkou LL Šoho a Šťastný jestřáb byl lehce poškozen (poté ale ovšem málem přišli o oba jestřáby v Tajfunu). Takže o květenu 1942 bych neřekl, že se situace měnila k horšímu. "

Tak to bych netvrdil. Američani poškodili Zuikaku i Šokaku a tudíž nemohli být použiti u Midway. Pokud by tam tyto dvě letadlové lodě byli, vypadali by boje jinak. Krom toho dík bitvě v Korálovém moři Japonci neobsadili Port Moresby.

Isoroku napsal v č. 582:
"Midway - bylo dle mého názoru vyloženě "haluzácké" vítězství US Navy, kdy na americké straně stály vyloženě všichni svatí (Ježíš, Mohamed, Perun, ...)."
no to snad nemyslíš vážně. Američani dekódovali japonský námiořní kód, takže o této operaci věděli. Porážku Japonců bych spíše možná posadil na hlavu váhajícímu Nagumovi. Američani podle mě vyhráli docela regulérně.
giro.c 14.7.2004 19:38 - č. 618
Isoroku kdy byly nasazeny P-38 v Pacifiku?
Isoroku 14.7.2004 03:09 - č. 614
Isoroku "Poslední pokus o nasazení Typhoonů byl v srpnu 1942 kdy.....teprve koncem roku byla závada odstraněna" - Vojenská letadla 3, strana 42

Dneska už to na mě padlo, zítra (vlastně dnes) se samo vrátím k těm parametrům, který po mně chtěls. Každopádně přeji dobrou noc.
pbradler 14.7.2004 03:05 - č. 613
pbradler
Algernon napsal v č. 612:
"Problém je spíše s hodnocením historiků (popř. ještě Dzina)............ :o)))))"
A mňa tiež .
Isoroku 14.7.2004 02:56 - č. 611
Isoroku 607: Lancaster super, to se shodnem. Myslíš ale že se britům(spojencům) vyplatil tak nákladný podnik soustavného bombardování (prý spolikal 30% HDP Velké Británie), a že skopčákům nadělal takovou škodu (v porovnání s nákladama)?
Isoroku 14.7.2004 02:47 - č. 608
Isoroku
Algernon napsal v č. 597:
"Pokud sis nevšiml, pak já (zde vůbec prvně) „hodnotil“ Ju 88 na základě Tvého měřítka (úspěšnosti, nikoli technických dat)."
Já se snažím ve svém měřítku právě skloubit úspěšnost a tech. data. A kdybys měl pokračovat v hodnocení, jak bys poskládal žebříček středních bombardérů v roce 1942?
Isoroku 14.7.2004 02:37 - č. 606
Isoroku
Algernon napsal v č. 598:
"Typhoony byly „odstaveny“ (že by měly zákaz vzletu..?) "

Jestli měly zákaz vzletu netuším, ale rozhodně nebyly operačně nasazeny (v uvedeném termínu). Zdroj Němeček.

Ale teďka mě napadlo, nelítali oni v noci (na to se zeptám odborníka Algernona:))
Isoroku 14.7.2004 02:25 - č. 604
Isoroku 601 je fakticky dost dobrá, vzbudil jsem celej barák:)) Jseš fakt třída, ale teď už zpátky...... A jak bys hodnotil ty německý 109, ty prý taky na konci 1943 litaly v noci . A to dokonce doma v Německu!
Isoroku 14.7.2004 02:14 - č. 602
Isoroku
Algernon napsal v č. 590:
"Zajisté, Ju 88 fungoval tak uspokojivě, že - stejně jako ostatní německé bombardéry - musel už v roce 1940 (v Bitvě o Británii) přejít k nočním operacím…"
To by mě docela zajímalo, jak hodnotíš britské bombardéry, třeba Lancastery? Podle tohoto tvého měřítka asi hodně špatně, protože ty lítaly v noci ještě v pětačtyřicátým!
Isoroku 14.7.2004 02:02 - č. 599
Isoroku
Algernon napsal v č. 594:
"Jenomže já se Tě neptal na hodnocení historiků (tím méně na Tvůj názor), nýbrž na počty sestřelů…"
Midway - počty sestřelů ze vzájemných soubojů neznám, jestli ty ano, sem s nimi. Já jenom vím, že bylo sestřeleno 90% F4F startujících z Midwaje (při jedinném náletu), několik amerických majorů a jiných vysokých šarží, byly zle zdecimovány devastátory a při obraně poslední LL Šedomodrého draka, bylo 6ti posledními Zery během necelé minuty sestřeleny 4 Dauntlessy. Na tomto místě bych ale vyzdvihl nasazení a výkony posádek amerických střemhlavých Douglas SBD Dauntless, kteří skutečně udeřily drtivě.
Isoroku 14.7.2004 01:43 - č. 595
Isoroku
Algernon napsal v č. 590:
"Aha, jenomže zatápěly Japoncům i Mitchelly, třeba na Nové Guinei…"
Asi začínáš střílet od boku, protože právě nad Novou Giuneií zcela dominovaly A6M (tainanská stíhací skupina - Sakai, Nišizawa,..)
1121-1140 z 1609
<< 54 55 56 57 58 59 60 >>
Po